Om de jaarwisseling veilig te laten verlopen, pleit de politie al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. Nu zijn er alleen nog lokale verboden, maar de politie denkt niet dat het nog tien jaar duurt voor er een landelijk verbod is.
De publieke opinie over vuurwerk is al een aantal jaren aan het verschuiven, ziet Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie.
"Je kan aan de ene kant denken: het is een traditie en van generatie op generatie doen mensen dat. Maar aan de andere kant wordt het met zoveel ellende en schade op een gegeven moment te gek voor woorden", zegt De Meij tegen NU.nl.
"We hebben het ook heel lang als een traditie benaderd, maar met alle schade en ellende vinden we dat de grens is bereikt."
Tijdens twee 'coronajaarwisselingen' (2020/2021 en 2021/2022) kende Nederland al een vuurwerkverbod. Dat landelijke verbod was bedoeld om de zorg te ontlasten. Maar sindsdien mag er met Oud en Nieuw weer vuurwerk worden afgestoken. Wel kiezen steeds meer gemeenten voor een vuurwerkverbod. Soms geldt dat voor de hele gemeente en in andere gevallen alleen voor bepaalde zones in een stad of dorp.
'We hebben dit te lang normaal gevonden'
Die kentering ziet De Meij ook. "Ik denk dat de geesten rijp zijn om over een aantal jaren of sneller een landelijk vuurwerkverbod in te voeren", zegt hij. "Helemaal voorspellen kunnen we het niet, maar ik denk niet dat het nog tien jaar duurt."De politiecoördinator trekt daarbij een vergelijking met roken. Dat was lang een gangbare gewoonte. "Maar langzamerhand zijn we opgeschoven naar: het is ontzettend ongezond. Je krijgt het heel lastig weg, maar je ziet de publieke opinie verschuiven."
Wel vindt hij dat de politie bij het pleiten voor een vuurwerkverbod voorzichtig te werk moet gaan. "We moeten oppassen dat de politie niet degene is die het vuurwerk weg wil hebben. We moeten de maatschappelijke trend volgen. Het is iets van de samenleving zelf."
Maar dat een landelijk vuurwerkverbod de jaarwisseling veiliger zou maken, is voor De Meij duidelijk. "We hebben dit te lang normaal gevonden en een leuke traditie genoemd, terwijl je de schade en ellende ziet als je dichterbij staat."
Als voorbeelden noemt hij autobranden, kinderen die vingers kwijt zijn en agenten die door vuurwerk gehoorschade oplopen. "Als je het gevoel hebt dat je in een soort oorlogsgebied verkeert, denk ik: laten we de beschaving die we in de rest van het jaar redelijk kunnen opbrengen ook met de jaarwisseling hanteren."
Vuurwerkverbod is veiliger voor politie
Een landelijk algeheel vuurwerkverbod zou het overzichtelijker maken. In eerste instantie qua veiligheid, denkt De Meij. "In de tijd dat ik nog op straat liep, kon je gewoon tussen groepen jongeren die vuurwerk afstaken gaan staan. Dat had ook een bepaald effect, want de ellende dempte je er ook een beetje mee. Maar nu is dat eigenlijk niet te doen. Agenten moeten zich heel goed beschermen."Daarnaast zou een vuurwerkverbod ook voor duidelijkheid zorgen. De "lappendeken aan regels" waar De Meij het over heeft, maakt het werk "heel lastig" voor de politie.
"En ook voor de burger is het heel onoverzichtelijk. Als het soms wel mag en soms niet, ontstaat toch het idee: er mag van alles. Als je een algeheel vuurwerkverbod hebt, is dat overzichtelijk voor zowel de burger als politie."
Bron: https://www.nu.nl/jaarwisseling/629...en-op-vuurwerkverbod-de-grens-is-bereikt.html