Discussie achter de snelheden van shells en de kracht die op de mortier wordt....

Pyromaster2

Registered User
Discussie achter de snelheden van shells en de kracht die op de mortier wordt uitgeoefend.


Men weet dat er een hoeveelheid liftlading nodig is om een chemische reactie te veroorzaken die de bom met behulp van gasdruk uit de mortier duwt.
In dit geval praat men niet van een natuurkundig proces maar chemisch proces.
Bij een natuurkundig proces zou men de bom met behulp van de lucht rondom de mortier verzamelen moeten en dat met lucht er dus uit moeten duwen, met behulp van een luchtcompressor met een momentklep wie dan na een hoeveelheid bar (bijvoorbeeld 12 bar) een stoot uitgeeft wie dan het projectiel eruit duwt/stoot.
Aangezien de gasdruk in dit geval niet met een natuurkundig proces verkregen is maar met behulp van een chemische reactie spreekt men hier dus niet van een natuurkundig proces maar van een chemisch proces.

De gasdruk die bij verbranding van buskruit vrijkomt, is met een luchtcompressor moeilijk te evenaren, daarnaast is de gasdruk en de opbouw ervan ook afhankelijk van de samenstelling van de korrelgrootte, bij een kleine korrelgrootte zal meer gasdruk en een snellere opbouw plaats vinden dan bij een grote korrelgrootte.
Waarom?
Dit heeft te maken op de manier waarop de korrel afbrandt, een korrelgrootte van bijvoorbeeld 0.68-1.68 brand sneller op tot de kern dan een korrelgrootte van 1.68-2.5.
Het moment van gasdruk is dus ook verschillend, bij een kleinere korrelgrootte is die moment sneller opgebouwd, aangezien de korrelgrootte sneller afgebrand is.
Als men kiest voor een te korte mortier zal de druk niet volledig opgebouwd zijn als de shell de monding verlaat, de lengte van de mortier speelt een rol bij de drukopbouw bij de verbranding van het buskruit.
Men kan zeggen dat als de shell de mortier verlaat bij een mortierlengte van zeg maar 65cm dat de drukopbouw geheel plaatsgevonden heeft bij een 45 tot 50cm lengte.
Vandaar dat onderlinge verschil in lengtes ook.
De overige lengte is de versnellingslengte, in deze lengte zal het projectiel versnellen ten opzichte bij een kortere mortier.
Maar dat de druk minder zal zijn bij een kortere mortier is niet geheel waar, de druk zal geheel opgebouwd zijn als het projectiel de monding verlaat, in de overige versnellingsgedeelte bij langere mortieren zal er geen druk opgebouwd worden.
De druk wil langs het projectiel wegvloeien en creëert zo een vacuüm onder het projectiel, de druk blijft als het ware onder de bom zitten omdat de bom omhoog wil en de druk weg wil vloeien langs het projectiel, maar aangezien er neerwaartse stroomlijnen plaats vinden zal de opwaartse stroomlijnen gedwongen zijn om gevangen te blijven tot het moment komt dat de opwaartse stroomlijnen sterker zijn dan de neerwaartse stroomlijnen of juist andersom wat eerder het geval zal zijn.
Bij een kleiner projectiel zal het projectiel wel met een grotere snelheid weggeschoten worden ten opzichte die van een groter projectiel, maar een kleiner projectiel creëert een minder groot vacuüm onder het projectiel dan dat het geval wel is bij een groter projectiel de onderdruk zal dus eerder wegvallen en het projectiel eerder laten afremmen.
Bij een groter projectiel zal de onderdruk langer onder de bom blijven en het duurt dan ook langer dat de onderdruk weg zal vallen, het projectiel van 125mm zal met een 504km/u uit de mortier geschoten worden, maar verliest eerder onderdruk waardoor de bom sneller afgeremd wordt.
Een projectiel van 300mm zal met een snelheid van 395km/u uit de mortier geschoten worden maar heeft veel profijt bij de onderdruk, de onderdruk blijft langer onder de bom zitten omdat de hoek waarin de onderdruk heerst groter is dan dat van een kleiner projectiel, de onderdruk valt later weg waardoor de bom meer vaart blijft maken ten opzichte van een kleiner projectiel.
Heb veel vragen voorbij zien komen dat waarom een groter projectiel met meer afschietkracht en een lagere snelheid zo hoog kan komen, alles ligt aan de standhouding van de onderdruk ten opzichte van de neerwaartse druk.
Hoe langer de instandhouding des te langer het projectiel vaart blijft maken.

Nou kwam er tevens een discussie aan orde dat een mortier met een kortere lengte meer kracht kan houden, dit geheel is absoluut niet waar, oké de druk blijft minder lang op de mortier staan maar de drukverdeling is over een kleiner oppervlak verdeeld.
Een langere mortierlengte zal de krachten over een groter vlak verdelen omdat druk op de gehele mortier komt te staan tijdens het afschieten.
De stop krijgt bij een kortere mortier wel minder lang druk te verduren, maar de wand is des te gevoeliger, doordat de krachten dus op een kleiner gedeelte verdeeld worden.
Je ziet duidelijk dat buizen die meer kracht verduren moeten ook langer zijn, een Pyro-art buis van het kaliber 102mm zou dus sterker en drukbestendiger zijn dan een Fire-event mortier van 100mm die totaal 55cm lang is en de Pyro-art mortier totaal 65cm lang.
Je zou dus eerder cilinderbommen uit een langere mortier kunnen schieten dan een kortere.
Hoe langer de mortier des te groter het resultante.
Aangezien bij Multi-break cilinderbommen meer liftcharge wordt gebruikt zou de wand gevoeliger zijn omdat de krachten te vergelijken zijn bij die van een kleinere korrelgrootte.
Je ziet het vaak niet maar de mortier zal bij een cilinderbom pas niet eerder scheuren bij een gewone mortierkeuze als de bom bij of net achter de mond is, aangezien de totale drukopbouw pas op een hoger punt van de mortier opgebouwd is, en de mortier de bom wel halverwege de mortier kan houden maar de drukopbouw is vaak compleet bij de gemeten minimale binnen buislengte, daaronder en de druk zal niet geheel opgebouwd zijn en de bom heeft dus te weinig onderdruk of onderdruk voor een klein moment, de bom komt dus weer naar beneden.


Standpunt: zal hier graag met meer ervarende mensen over verder willen discussieren, gelieve met duidelijke standpunten komen.
Onderbouwende antwoorden die zo mogelijk in formule's uitgelegd wordt, maar dat laatste hoeft niet.
 

nismo

Registered User
Ik vind het een mooi stuk en je hebt er veel tijd in gestoken. Maar ik heb een ding waar ik het gedeeltelijk mee eens ben, en dat is dit stuk.
(Je zou dus eerder cilinderbommen uit een langere mortier kunnen schieten dan een kortere.
Hoe langer de mortier des te groter het resultante.)
Dat zou in theorie wel zo kunnen zijn maar in praktijk is het niet mogelijk, omdat een cilinder best wel gevoelig (teer) is zou je een cilinder in een langen mortier beschadigen of opblazen voor dat hij uit de mortier is gekomen. En ik denk dat daarom de mortieren van een cilinder ook altijd korter zijn dan voor een shell.Als het niet zo is zal ik dat vast wel horen van je.
 

Pyromaster2

Registered User
Ik vind het een mooi stuk en je hebt er veel tijd in gestoken. Maar ik heb een ding waar ik het gedeeltelijk mee eens ben, en dat is dit stuk.
(Je zou dus eerder cilinderbommen uit een langere mortier kunnen schieten dan een kortere.
Hoe langer de mortier des te groter het resultante.)
Dat zou in theorie wel zo kunnen zijn maar in praktijk is het niet mogelijk, omdat een cilinder best wel gevoelig (teer) is zou je een cilinder in een langen mortier beschadigen of opblazen voor dat hij uit de mortier is gekomen. En ik denk dat daarom de mortieren van een cilinder ook altijd korter zijn dan voor een shell.Als het niet zo is zal ik dat vast wel horen van je.


Nee in dit geval neem ik even de buizen van Fire-event voor me, de buizen van Fire-event worden pas vanaf 6'' verdikt als men cilinderbommen wil schieten.
De normale buis heeft 90cm lengte en de heavy type die speciaal voor meerslagen cilinderbommen gebruikt kan worden is in dit geval 95 cm hoog.
Nou is dit de buitenwerk, dus het kan zijn dat de buizen wat betreft het binnenwerk evenredig zijn, van Pyro-art zijn wat korter meen hooguit een cm of 2 cm.
Ik weet waar je heen wil, het vlak van een cilinderbom wordt vaak versterkt door schuim of een plaatje te gebruiken, het ondervlak is bij een cilinderbom het zwakste punt, de grootste krachten die op de bom uitgevoerd worden (in dit geval onder het vlak) is als ie nog in de mortier aanwezig is, maar door de onderkant zodanig te versterken kan die krachten alleen overwonnen worden door een kleinere korreltype te gebruiken, je krijgt dan een zogehete flowerpot, bij sferische bommen wordt wel eens een kleiner korrelgrootte gebruikt omdat de bom afvloeiingsbanen heeft, het heeft geen groot raakvlak.
Althans niet die wie een cilinderbom heeft, een cilinderbom heeft 2 grote raakvlakken en dat is het boven en ondervlak.
De drukopbouw is bij een cilinderbom ook constant dus geen versnelde drukopbouw, de mortier is er zo op gebasseerd dat bij die aangegeven lengte de drukopbouw voltooid is.
Kijk in een loop van een pistool zitten trekken en velden, die zorgt ervoor dat de overtallige druk via deze velden afgevloeit wordt, maar in dit geval komt het vuur met diezelfde vaart eruit als de kogel, dus niet eerst het vuur en dan de kogel nee omdat er een vacuum ontstaat blijft de druk erachter zitten, als er geen trekken en velden in de loop aangebracht wordt wordt de overtallige druk een probleem en dan kan de loop uitelkaar exploderen, dit zelfde gebeurd ook als de bom geen speling heeft.
Alleen de loop van een mortier heeft geen velden en trekken en vandaar loopt het vuur er eerder uit dan de bom, vandaar wordt de tail ook altijd door de mondingsvlam ontstoken.
In dit geval speelt alleen het vlakken van een bom een grote rol, afvloeiingsbanen spelen pas een rol na deze 2 vlakken.
Ik begrijp je (stand)punt, aangezien je hier weer met neerwaartse druk en opwaartse druk te maken hebt zul je gauw denken dat een cilinderbom vermorzeld wordt.
Maar in dit geval praten we over haaks en er zijn dan amper hoeken te vinden waar zich onderdruk bevind, de onderdruk zit wel onder het ondervlak maar doordat de weerstand van boven sterker is worden deze bommen eerder afgeremd, maar om de juiste snelheid te behalen wordt er in regel meer liftlading gebruikt en bij dit geval een grotere korreltype.

Ik ben momenteel bezig met moment van krachten en alles daar rondomheen, ik bespreek onderdruk bij snelheden ook, ik ben er nog niet geheel uit hoe het technisch inelkaar steekt.
Maar beetje bij beetje komen we er wel.

Ik hoop dat mensen mij willen ondersteunen of mij erop willen wijzen als er iets niet klopt, ik ben nu voor het eerst de echt technische kant aan het bespreken, en die wil ik goed inorde hebben.
 
Laatst bewerkt:

nismo

Registered User
Ik hoop dat mensen mij willen ondersteunen of mij erop willen wijzen als er iets niet klopt, ik ben nu voor het eerst de echt technische kant aan het bespreken, en die wil ik goed inorde hebben.


Je vergelijkt op een gegeven moment een mortier met een loop van een geweer en je zegt dat (Kijk in een loop van een pistool zitten trekken en velden, die zorgt ervoor dat de overtallige druk via deze velden afgevloeit wordt,) dat is zo maar de hoofd reden daar voor is om een kogel of granaat recht te laten gaan door de lucht. Door middel van een slinger beweging aan de kogel te geven blijf een kogel in zijn baan.Dan is de weerstand aan allen kanten gelijk. Maar je hebt ook kogels die de afsluiting zo strak maken dat er al koper voor de kogel uit de loop verlaat.

Nog iets ik hoor hier op het form praten over mortieren moet je ingraven??
Ik heb geleerd dat je dat dus niet moet doen, omdat je met het ingraven van een mortier er voor zorgt dat hij niet kan uitzetten (wat een mortier dus doet als de shell hem verlaat) wat zeg jij hier op , mijn leverancier van mortieren zegt niet ingraven.
 

Pyromaster2

Registered User
Ik hoop dat mensen mij willen ondersteunen of mij erop willen wijzen als er iets niet klopt, ik ben nu voor het eerst de echt technische kant aan het bespreken, en die wil ik goed inorde hebben.


Je vergelijkt op een gegeven moment een mortier met een loop van een geweer en je zegt dat (Kijk in een loop van een pistool zitten trekken en velden, die zorgt ervoor dat de overtallige druk via deze velden afgevloeit wordt,) dat is zo maar de hoofd reden daar voor is om een kogel of granaat recht te laten gaan door de lucht. Door middel van een slinger beweging aan de kogel te geven blijf een kogel in zijn baan.Dan is de weerstand aan allen kanten gelijk. Maar je hebt ook kogels die de afsluiting zo strak maken dat er al koper voor de kogel uit de loop verlaat.

Nog iets ik hoor hier op het form praten over mortieren moet je ingraven??
Ik heb geleerd dat je dat dus niet moet doen, omdat je met het ingraven van een mortier er voor zorgt dat hij niet kan uitzetten (wat een mortier dus doet als de shell hem verlaat) wat zeg jij hier op , mijn leverancier van mortieren zegt niet ingraven.


Ik zelf ben van mening dat ingraven puur is om scherfwerking tegen te gaan, tevens is omvallen uitgesloten.
Kijk er zijn vele meningen erover verdeelt, uitzetten van de mortier gebeurd maar met enkele milimeters, daarnaast zijn mortierbuizen van epoxyhars, hars wordt rekbaar als het warm wordt, na herhaaldelijk schieten zal de buis zacht worden en eerder tekenen van onveilig schieten kunnen tonen, zoals eerder scheuren, uitdijen van de mortier.
Bij ingraven wordt er wel aangeraden de grond romdom niet te sterk aan te stampen, je vormt dan een tegendrukkende kracht, normaliter zou je de grond als een extra wand kunnen zien, er wordt altijd aangeraden shells van kalibers hoger dan 6'' en cilinderbommen van hoger dan 6'' om de mortier in te graven.
Klinkt gek maar de krachten zijn zo hoog dat de buis ook wel ingegraven uit gaat zetten, je merkt ook vaak dat de buis er soepeler uitgaat na elk schot dan dat je hem eerst ingegraven had.
Daarnaast ben ik wel van mening dat de schade die de buis oploopt bij gevolg van een shell detonation beperkt blijft, de buis zal bovengronds dubbel zoveel schade oplopen dan ingegraven het geval is, soms komt het voor dat de mortier zelfs heel gebleven is, alhoewel ik dit zelf nog niet meegemaakt heb, en hoop het ook nooit mee te maken.
Dit is mede doordat de druk als het ware weggevloeit moet worden via de mond i.p.v dat het door de mortierwand heen slaat en de vrije luchtruim opzoekt.
Kijk bij het verankeren van mortieren gaat het erom dat de mortier bij geen enkele mogelijkheid om mag vallen, dit gebeurd al niet als de mortieren 3/4 deel verankert worden, ook al is dit ingegraven of in rekken.
Rekken is een simpelere manier voor ingraven, deze methode is later ontdekt want het is oorspronkelijk het ingraven van een mortier, i.p.v verankeren in rekken of installaties, daarnaast loop je het risico dat het geheel instabiel wordt na een mortarburst, buizen kunnen op de grond vallen en als je vertragers tussen de bommen hebt zitten is het helemaal oppassen geblazen.


Nog even verder op het loop verhaal in te gaan, hier ben ik het met je eens, die velden en trekken zijn er inderdaad voor om de kogel om zijn as van 360 graden te laten draaien, doordat deze draait creeer je weer een gelijke luchtweerstand doordat deze om zijn as draait kun je het zien als een spiraal, de lucht wordt er als het ware rondomheen gevloeit waardoor de kogel dus in zijn baan blijft.
Maar in dit geval vergelijk ik de mortier niet met een loop, ten eerste de mortier is overal even recht een loop loopt heel iets schuin naar elkaar toe.
Ik nam als vergelijking dat de mortier evenmin speling nodig had vanwege het laten afvloeien van vuur en overtallige druk.
Alhoewel ik betwijfel of er wel druk afgevloeit wordt omdat bij de baan die hij volgt in de mortier al een neerwaartse drukpatroon ontstaat en dus zou je al onderdruk hebben in de mortier, als dit wel zo is dan zou al het onderdruk vanwege de neerwaartse druk gevangen blijven en dus in de hoeken manifisteren.
En dan zou de neerwaarste druk een grotere rol gaan spelen als de shell de mortier verlaat.
Hierdoor zou dus bij grotere objecten de onderdruk langer onder het ondervlak blijven hangen en dus minder snel afremmen, laten we zeggen dat het punt van afremmen in dit geval lager is.
 
Laatst bewerkt:

Gorgel

Registered User
ervanuitgaand dat shells alleen zijn voor professioneel gebruik en niet voor particulieren, heb ik nog nooit een bedrijf alle mortieren in zien graven.

Moet je ook eens voorstellen bij de shows in Hannover in "Herrenhausen Garten". Zullen ze blij mee zijn als je daar in die perfect aangelegde en onderhouden tuin de boel uit gaat graven. En zo op meer afsteekplaatsen.

En tijdrovend ook.

Dit dus los van het feit of beter is of niet.
 
Laatst bewerkt:

Pyromaster2

Registered User
ervanuitgaand dat shells alleen zijn voor professioneel gebruik en niet voor particulieren, heb ik nog nooit een bedrijf alle mortieren in zien graven.

Moet je ook eens voorstellen bij de shows in Hannover in "Herrenhausen Garten". Zullen ze blij mee zijn als je daar in die perfect aangelgde en onderhouden tuin de boel uit gaat graven. En zo op meer afsteekplaatsen.

En tijdrovend ook.

Dit dus los van het feit of beter is of niet.

Nee dit klopt en staat ook los van het feit waar dit topic eigenlijk ook overgaat, maar een vraag snel tussendoor kan geen kwaad.
Men ziet wel degelijk dat kalibers hoger dan 150mm ingegraven worden in praat niet over dat alle mortieren van ongeacht kaliber ingegraven worden maar sommige kalibers kan je echt niet kwijt in rekken.
Ik denk dat de keus ook is of de mogelijkheid het er toe laat, i.p.v te discussieren of het wel of niet veilig is.
Allebei heeft gewoon wat of het nou in rekken installeren is, het omringen van zandzakken, of het ingraven.
 

Pyromaster2

Registered User
Nu er waarden zijn opgedoken in een topic wat ik onlangs nog aanmaakte, zijn er denk ik onderling wel een aantal (interssante) vragen opgedoken die men niet durft te stellen of niet weten hoe ze te formuleren.

Het gaat om dit tabel:

100 mm bom ca. 151 m/s (ca. 543 km/u) MG - ca. 0,4 T Afvuurdruk
125 mm Bom ca. 140 m/s (ca. 504 km/u) MG - ca. 1,1 T Afvuurdruk
150 mm Bom ca. 133 m/s (ca. 478 km/u) MG - ca. 3,2 T Afvuurdruk
200 mm Bom ca. 127 m/s (ca. 455 km/u) MG - ca. 4,8 T Afvuurdruk
250 mm Bom ca. 110 m/s (ca. 396 km/u) MG - ca. 8 T Afvuurdruk
300 mm Bom ca. 103 m/s (ca. 370 km/u) MG - ca. 18 T Afvuurdruk

MG= Gemeten snelheid bij het verlaten van de mortier.
T=Ton.


Velen zullen zich misschien afvragen waarom kleinere kalibers meer vaart maken bij een minder hoge waarde aan liftcharge tot tegenstelling van de grotere kalibers met meer liftcharge.
Opzich vind ik dit interessant genoeg om verder over te discussieren, het voorkomt een hoop vragen.
Voor mensen die het misschien interessant genoeg vinden om over mee te discussieren mag zijn gang gaan, ik hoop dat er mensen zijn die met een goede onderbouwende theorie komen.:idea:
Ik zal men theorie in de loop der tijd hier in dit topic neer pennen.
 

tommy-gun

Registered User
Dat is idd de reden.
Hoe groter het kaliber, hoe zwaarder het projectiel, hoe meer kruit voor de liftcharge. lichte projectielen worden ook sneller afgeremt vanwege hun geringe massa, terwijl zwaardere minder verlies van snelheid hebben en daardoor hoger komen.
 

Son-T

Registered User
Ik denk dat de grote bommen juist meer weerstand hebben ,dat middels door hun opervlakte.Hoe groter de oppervlakte des te groter de weerstand ) Denk dat door de lifcharge en het gewicht zo veel druk op word gebouwt, dat de bom ondanks zijn meerdere wrijving(weerstand) toch hoger.(langer onderweg) komt als de andere

Is ook logish trouwens ...grotere effekt diameter.

En net wat Poziloc al zegt ....het is verhoudingsgewijs aan het oppervlakte en het gewicht...
Hoe groter de bom des te groter is de afvuurdruk maar de snelheid is lager als de bom de buis verlaat.t.ov kleine bommen > gewicht =lage snelheid
Hoe kleiner de bom hoe kleinder de afvuurdruk is maar hoe hoger sneller de snelheid is bij het verlaten van de mortier t.ov grote bommen .< gewicht =hoge snelheid.
Dit alles als verhoudingsgewijs de liftcharche gelijk is aan zowel de grote en de kleine bommen .
 
Laatst bewerkt:

atlantvinc

Registered User
het valt een beetje te vergelijken met het aanduwen van een mini of een terreinwagen.
je moet een stilstaand object in beweging zien te krijgen en bij een lager gewicht gaat het net wat makkelijker.
 

PyroGuy

Registered User
Als je iets anders gebruikt dan een officiele glasvezel mortier heb je kans dat je buis bij een mortarburst uit elkaar knalt.
Wat heeft het verder nog voor nadelen (moet het weten voor profielwerkstuk )

Op de volgende site staat namelijk dat KARTON en staal geschikt zijn als mortier.. Ik dacht zelf dat alleen glasvezel buizen goed waren.
 

Red Eagle

Registered User
Als je iets anders gebruikt dan een officiele glasvezel mortier heb je kans dat je buis bij een mortarburst uit elkaar knalt.
Wat heeft het verder nog voor nadelen (moet het weten voor profielwerkstuk )

Op de volgende site staat namelijk dat KARTON en staal geschikt zijn als mortier.. Ik dacht zelf dat alleen glasvezel buizen goed waren.



Ben geen kenner maar lijkt mij dat als je een niet OFFICIELE mortier gebruikt dit nooit goed is!
De shell gaat dan zoiezo niet hoog genoeg omdat ie niet genoeg druk opbouwt in de buis.
Karton snap ik echt niet (weet niet van welke site je dit hebt?) karton is nooit sterk genoeg voor een shell naar mijn idee.misschien voor 1,5 inch maar dan houdt het ook wel snel op.
weet niet beter dan dat de enige echte goede mortieren HDPE mortieren zijn.
Die heb je in verschillende grotes en diktes.Versplinteren niet maar scheuren open bij verkeerd afgaan van een shell of zoals jij al noemt een flowerpot.
Denk dat de kenners op deze site je wel verder kunnen helpen.

Succes met je werkstuk

EDIT in deze link kun je je antwoord ongetwijfeld vinden bovendien biedt het een hoop info voor je werkstuk http://www.freakpyromaniacs.com/for...heid/1703-het-schieten-van-mortierbommen.html
 
Laatst bewerkt:

appiehappie

Registered User
Staal is goedkoop, makkelijk te verwerken, aan te passen en eenvoudig te reinigen na afloop, kartonnen buizen ken ik eigenlijk alleen bij consumentenvuurwerk en Romeinse Kaarsen tot maximaal 3-4 Inch. Grotere kalibers gaan (voor zover ik weet) niet met karton maar eerder staal. Nu vaak in HDPE, overigens omdat dit scheurt bij een mortar-burst in plaats van fragmenteert.

Zo zag je vroeger nog wel eens touw gewikkeld om de stalen mantel om eventuele scherfwerking tegen te gaan.

Om nog even in te haken op datgene wat hierboven in een nu al ver verleden werd gezegd over buissnelheden: bij de (interessante) tabel over mondingssnelheden ontbreekt een zeer belangrijk element: lengte van de buis.

Is die buis met het toenemen in diameter ook quadratisch in lengte toegenomen en niet exponentieel, dan doet de aloude adagium opgeld die luidt dat langzaam brandende stuwladingen (wat buskruit nu eenmaal is) een langere buis nodig hebben om hogere snelheid te halen. Met het vergroten van de diameter zal dan ook de lengte moeten toenemen om gelijke mondingssnelheid te houden.

Kleine diameter heeft weinig stuwlading nodig icm gewicht van het projectiel: resultaat is dus optimale verbranding van de stuwlading in de buis wat resulteert in een hogere snelheid.

Simpel gezegd, bij het verlaten van het projectiel (de bom) van de buis zal, omdat de stuwlading in kwantiteit groter is bij grotere diameters, de stuwlading nog niet volledig verbrandt zijn wat resulteerd in gasdrukverlies omdat de verbrandende gassen niet opgesloten blijven achter het voort te stuwen projectiel maar vrij kunnen expanseren.

Theoretisch zal je dus om hogere snelheden te halen de buislengte moeten aanpassen maar dan gaat de snelheid (=stijghoogte) ook omhoog en komen er hele andere aspecten kijken. Het is immers vuurwerk (een kijk-spektakel) en geen ballistiek waarbij het draait om afstand (bereik) en snelheid (kinetische energie= destructie/impact).
 
Laatst bewerkt:

Dynamite

Registered User
Kartonnen buizen worden regelmatig gebruikt. Ook voor grotere kalibers. Kijk maar eens naar de buizen die weco gebruikt voor de 210mm shells. Dat is ook karton. Zolang dit maar dik genoeg is en parallel gerold. Voordeel is ook dat het geen scherfwerking heeft.

Dat grote bommen een lagere mondingssnelheid hebben ligt met name aan het gewicht. Door de grotere massa hebben ze ook meer kinetische energie. Vergelijk dit maar met het afremmen van een personenauto of het remmen van een zwaarbeladen vrachtwagen. Het laatste kost meer moeite door het grotere gewicht.
 
Laatst bewerkt:

tommy-gun

Registered User
Staal is goedkoop, makkelijk te verwerken, aan te passen en eenvoudig te reinigen na afloop, kartonnen buizen ken ik eigenlijk alleen bij consumentenvuurwerk en Romeinse Kaarsen tot maximaal 3-4 Inch. Grotere kalibers gaan (voor zover ik weet) niet met karton maar eerder staal. Nu vaak in HDPE, overigens omdat dit scheurt bij een mortar-burst in plaats van fragmenteert.

Zo zag je vroeger nog wel eens touw gewikkeld om de stalen mantel om eventuele scherfwerking tegen te gaan.

Om nog even in te haken op datgene wat hierboven in een nu al ver verleden werd gezegd over buissnelheden: bij de (interessante) tabel over mondingssnelheden ontbreekt een zeer belangrijk element: lengte van de buis.

Is die buis met het toenemen in diameter ook quadratisch in lengte toegenomen en niet exponentieel, dan doet de aloude adagium opgeld die luidt dat langzaam brandende stuwladingen (wat buskruit nu eenmaal is) een langere buis nodig hebben om hogere snelheid te halen. Met het vergroten van de diameter zal dan ook de lengte moeten toenemen om gelijke mondingssnelheid te houden.

Kleine diameter heeft weinig stuwlading nodig icm gewicht van het projectiel: resultaat is dus optimale verbranding van de stuwlading in de buis wat resulteert in een hogere snelheid.

Simpel gezegd, bij het verlaten van het projectiel (de bom) van de buis zal, omdat de stuwlading in kwantiteit groter is bij grotere diameters, de stuwlading nog niet volledig verbrandt zijn wat resulteerd in gasdrukverlies omdat de verbrandende gassen niet opgesloten blijven achter het voort te stuwen projectiel maar vrij kunnen expanseren.

Theoretisch zal je dus om hogere snelheden te halen de buislengte moeten aanpassen maar dan gaat de snelheid (=stijghoogte) ook omhoog en komen er hele andere aspecten kijken. Het is immers vuurwerk (een kijk-spektakel) en geen ballistiek waarbij het draait om afstand (bereik) en snelheid (kinetische energie= destructie/impact).

Leuk maar moeilijk verhaal, het klopt ook wel maar heeft geen toegevoegde waarde.
Buislengtes zijn nu eenmaal gekozen en stijgladingen zijn erop aangepast om de bom op een bepaalde hoogte te laten exploderen om het optimale effect te krijgen.
 
Bovenaan