Werken als oproepkracht of stagiere in Belgie...

dieter

Registered User
Als je wel eens in Belgie werkt krijg je nu te maken met een meldingsplicht deze is per 1 april 2007 van kracht geworden. De is ook van toepassing op de evenementenwereld, vuurwerkbedrijven, licht, geluid en laser. Wat houd het in ?

Als wij voor een Belgie's bedrijf gaan werken als oproepkracht zelfstandige of als stagiere dien je te beschikken Verklaring Betreffende de Toepasselijke Wetgeving ( E 101 formulier ) . Verder dien je melding te doen over je werkzaamheden bij Limosa.

Waarom Limosa en hoe moet je melden bij Limosa. Limosa is in het leven geroepen een te controleren of er wel premies worden afgedragen en zo een betere controle te krijgen op buitenlandse werknemers. Wie moeten er melden ?
Werknemers en stagiairs die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken en in principe niet onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid. Zelfstandigen en zelfstandige stagiairs die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken, ongeacht of zij onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid.

Hoe melden ? Alvorens een melding te doen, dient u over een aantal gegevens te beschikken.
Voor een werknemer of een zelfstandige moeten de volgende gegevens ingegeven worden:
De identificatiegegevens van de werknemer of zelfstandige
de datum waarop de detachering in België begint en de datum waarop deze eindigt. Het soort diensten die in België verricht zullen worden of de economische sector. De arbeidsplaats in België waar de prestaties effectief zullen geleverd worden.
De identificatiegegevens van de Belgische klant of opdrachtgever.

Let wel: Ook de opdrachtgever moet zijn identificatiegegevens vermelden indien hij de melding doet.

Specifieke en bijkomende gegevens voor een werknemer :
De identificatiegegevens van de werkgever. De wekelijkse arbeidsduur van de werknemer ( Ook al is het 1 dag ). Het uurrooster van de werknemer.

Specifieke en bijkomende gegevens voor een zelfstandige:
Het BTW-nummer in het land van oorsprong of het ondernemingsnummer.

Wat onvangt u naar de melding:
Van elke melding ( 72 uur vooraf ) ontvangt de aanvrager onmiddellijk een ontvangstbewijs Limosa-1. De elektronische versies van deze ontvangstbewijzen moeten afgedrukt worden. Elke uitgezonden werknemer, zelfstandige of stagiair moet deze Limosa-1 immers voorleggen aan zijn Belgische klant of opdrachtgever tezamen met de verklaring toepasselijke wetgeving. Dit moet gebeuren vooraleer de werken beginnen. Dit is niet het geval bij opdrachten zonder Belgische klant, opdrachtgever of entiteit van een multinationale groep. Dan moet het Limosa-1-document kunnen voorgelegd worden bij een eventuele controle van een sociale inspectiedienst.

Wat als je geen melding doet :
De Limosa-melding is een wettelijke verplichting. Niet naleven ervan kan leiden tot strafrechtelijke of administratieve sancties. Volgende personen en organisaties kunnen bestraft worden: De werkgever of zijn aangestelde. De gedetacheerde zelfstandige. Ook degene bij wie of voor wie de werkzaamheden in België worden uitgevoerd, kan vervolgd worden. Tenminste, als hij het ontbreken van een Limosa-1 niet aan de overheid meldt.

Je ziet het wordt er allemaal niet makkelijker op al deze regelgeving. Verder weet ik van mijn opdrachtgever dat er reeds controles gedaan zijn door de inspectie diensten. Hoe hoog de sancties zijn bij overtreding kan ik je heellaas niet vertellen. Voor meer info kan je terect op www.limosa.be. Ik heb het nu alleen over de evenementenwereld gehad daar het op mij van toepassing is maar uiteraard geld het voor alle vakgebieden.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan