Waarom het steeds moeilijker is om winst te maken met vuurwerk

Moontan

Moderator
Medewerker
Waarom het steeds moeilijker is om winst te maken met vuurwerk

28-12-2018 Vuurwerkverkopers hebben met steeds strengere regels te maken en het is daardoor voor hen alsmaar lastiger om aan vuurwerk te verdienen. Dat stelt Dennie van Herwijnen (39), eigenaar van Herwijnen Wandelspeciaalzaak in Zoetermeer waar al 34 jaar vuurwerk te koop is. Vanaf vandaag liggen de rotjes, vuurpijlen en sierpotten weer in de schappen in Nederland.

Het wekt misschien de verbazing bij sommige mensen, maar ook Van Herwijnen ergert zich groen en geel aan de enorme knallen die al regelmatig zijn te horen. Door die dreunen, veelal afkomstig van illegaal vuurwerk, en vandalisme kampt vuurwerk volgens hem met een slecht imago. De regelgeving in Nederland is mede daardoor de afgelopen jaren steeds strenger geworden en dat is te merken aan de prijs. Zestig procent van de prijs van vuurwerk wordt bepaald door de veiligheid. In zijn loods is bijvoorbeeld een dure sprinklerinstallatie aanwezig, een tank met 10.000 liter water en de nieuwste brandmelder. En dat is zeker niet het enige waar hij zich aan moet houden.

Enschede
,,Na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 is er een landelijke regeling gekomen. In veel regels kan ik mij vinden. Zo zijn bijvoorbeeld brandvertragende muren en plafonds verplicht in vuurwerkopslagplaatsen. Ook is er een maandelijkse controle en moet ik dit jaar klanten een veiligheidsbril meegeven. Dat snap ik volkomen”, vertelt hij. Alleen: ,,Daar zit een aardig prijskaartje aan en veel regels staan niet in verhouding tot het risico dat bij consumentenvuurwerk komt kijken. Ik bestel mijn vuurwerk via een importeur die al het vuurwerk door meerdere teams laat testen in China, zodat het geschikt is voor de Nederlandse markt. Dat kost een paar duizend euro, maar dat doe ik graag. Maar dat je overal in een vuurwerkloods een gangpad van 75 centimeter breed moet hebben, is wel erg overtrokken. Ook moet ik mensen een lanceerbasis meegeven om vuurpijlen af te steken, terwijl een fles met zand erin prima is.”

Compounds
De hoge kosten zorgen ervoor dat Van Herwijnen specifieke maatregelen neemt om de vuurwerkverkoop lonend te houden. ,,Ik snijd nooit in de kosten van het testen van het vuurwerk, maar heb gekozen voor een bepaalde marketing en ik pas mijn assortiment daarop aan. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld 79 nieuwe artikelen. Het is belangrijk om mee te gaan met de nieuwste trends. Steeds minder mensen kopen knalvuurwerk en het duurdere siervuurwerk wordt steeds populairder.
Deze zogeheten compounds bestaan uit grote blokken vuurwerk, ook wel cakes genoemd. Die hoef je maar één keer aan te steken en dan heb je een paar minuten je eigen vuurwerkshow. Er mag maximaal een halve kilogram kruit in een cake, maar het totale pakket weegt dus twee kilogram.” Het resultaat van die koers is te zien: de vuurwerkopslagplaats van de ondernemer staat vol met honderden dozen
vuurwerk. Het overgrote deel, 90 procent, van de dozen bestaat uit siervuurwerk. De rest zijn grote en kleine rotjes. De befaamde 100.000 klapper ontbreekt zeker niet, maar dat is beslist niet het populairste vuurwerk. Een ander ijzer in het vuur is de verkoop van categorie F1 vuurwerk, dat sinds 2015 in december mag worden verkocht. ,,Dat vuurwerk gaat steeds vaker over de toonbank: het zijn fonteintjes en vuurwerk dat knettert. Ik verkoop dat tegenwoordig veel meer, omdat ouders liever willen dat kinderen die afsteken in plaats van illegaal spul.”

Europa
Het vuurwerk dat vanaf vandaag in Nederland in de winkel ligt, is hoofdzakelijk categorie F2 vuurwerk: onder meer rotjes, cakes en vuurpijlen. Uiteraard is de roemruchte 100.000 klapper verkrijgbaar, die onder categorie F3 valt. Professioneel vuurwerk valt onder categorie F4 en ligt niet in de schappen. Onder die categorie vallen ook bekende illegale klappers als lawinepijlen, nitraatbommen en de Cobra 6. Volgens de vuurwerkverkoper is het meer dan logisch dat het afsteken ervan is verboden in Nederland. ,,Dat spul is hartstikke gevaarlijk en de illegale handel hekel ik enorm. Vuurwerkverkopers moeten zich aan allerlei regels houden, terwijl illegaal spul regelmatig zonder bescherming bij iemand thuis ligt.”

Van Herwijnen is vanzelfsprekend tegenstander van een verbod op de verkoop van vuurwerk. Hij ziet wel een oplossing om de handel van illegaal vuurwerk in te dammen: het gelijkstellen van de vuurwerkregels in de Europese Unie. ,,De geluidsoverlast en de vernielingen komen door illegaal vuurwerk. Wanneer je in Nederland vuurwerk voor particulieren verbiedt, gaan mensen het halen in Duitsland, België of Polen, waar de regels minder streng zijn. Dan wordt er meer gevaarlijk vuurwerk afgestoken. Hoewel het nu niet voor de hand ligt, zou er één Europees beleid moeten zijn. Dat kan betekenen dat de Nederlandse wetgeving minder streng wordt, maar dat het echt gevaarlijke spul niet meer is te verkrijgen."

De ondernemer blijft ondanks de steeds strengere regels zelf ook verslingerd aan vuurwerk. Sterker: hij heeft die liefde met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader verkoopt het sinds 1985 en hij heeft de zaak overgenomen. ,,Ik heb zelf niet zo veel met vuurpijlen. Die ontploffen maar één keer hoog in de lucht en het effect is daarom minder vanaf de grond. Ik ben daarom fan van de compounds”, zegt hij gepassioneerd.

https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/174677/moeilijk-is-winst-maken-vuurwerk
 

joszie

Bronzen Member
Mooi verhaal.

Toch fijn om te zien dat er ook meer geluiden in de media komen specifiek over illegaal vuurwerk. Eindelijk lijkt het erop dat men het onderscheid tussen legaal en illegaal gaat zien.

Nu maar hopen dat er niemand vandoor gaat met de stelling: ach ,de winst voor verkopers wordt toch erg klein ,het maakt niet uit als er een verbod komt. Dan maken ze ook minder kosten
 
Bovenaan