Vuurwerknamen met inhoud IV

Baron van lunt zu sas

Registered User
Dat vuurwerk al eeuwen een onderdeel van de Europese cultuur is bewijst de Romeinse kaars wel. De ontstaansgeschiedenis van de naam kan een macaber begin hebben gehad al heb ik er meer het idee bij dat de menselijke fantasie wat doorgeschoten is en twee op zichzelf staande feiten is gaan koppelen omdat er wat overeenkomsten zijn. Waar ik op doel is dat de term romeinse kaars (Romaanse kaars, kaars uit Rome) gebruikt is voor een macabere gebeurtenis tijdens het bewind van keizer Nero. Na een enorme stadsbrand van Rome kregen de mensen van een net opgekomen cultus (christendom) de schuld van het aansteken ervan. Als wraakoefening gebruikte Nero de volgelingen hiervan als levende fakkels in zijn paleistuin. Hoogstwaarschijnlijk is de brand op aangeven van de gestoorde keizer zelf aangestoken waardoor zijn gewenste stadsvernieuwingen konden worden doorgevoerd.
De huidige vorm, zoals wij hem kenden, is al bekend vanaf de tijd van de Italiaanse Renaissance (12e tot 16e eeuw). In onze contreien is de kaars al beschreven bij de inauguratie van de Engelse koningin Elisabeth (1558). Deze dame was een echte liefhebbert van vuurwerk, ze verhief zelfs de persoon in de adelstand die het vuurwerk voor het hof regelde; het werd zelfs een officiële functie in haar hofhouding.
Ons landje heeft ongeveer vanaf dezelfde tijd al geschreven en getekende bewijzen van de aanwezigheid van siervuurwerk in ons land. In het begin was het vooral een luxeproduct waarmee adel en rijke handelaren hun rijkdom etaleerde door shows uit te laten voeren waar iedereen van mee kon genieten.
Mocht je ooit nog eens in Den Haag komen kijk dan nog eens goed naar het eilandje in de Hofvijver..... van origine was dat bedoelt als, en is gebruikt als, vuurwerkafsteekplek.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan