vervoeren van vuurwerk per auto*

supernitraat

Registered User
hoeveel kg vw mag je eigenlijk meenemen in een gewone personen auto?

hoi ik wou graag weten hoeveel vw je mee mag nemen in een personen auto en een bestelbusje


aangezien wij met nog een paar mensen willen gaan;-) wil ik dat wel eens weten want op alpeco.be stond dit:

Belangrijk om te vermelden, is dat de hoeveelheid spektakelvuurwerk die mag vervoerd worden in een ADR-vrijgesteld voertuig beperkt is tot:
- 300 kg P.S. voor vuurwerk van de gevarenklasse 1.4
- 20 kg P.S. voor vuurwerk van de gevarenklasse 1.3


hier snap ik dus egt helemaal niks van
;(


wie wil mijn dit uitleggen

groeten supernitraat
 

Ruffneck

Registered User
ervuurwerk wordt onderverdeeld in bepaalde klassen.. van 1.1 tot 1.5

Dit geeft de explosiviteit van het vuurwerk weer. 1.1 is zwaar explosief. Dit betekent dat als er 1 stuk vuurwerk ontploft dat meteen de rest ook ontploft en er 1 grote explosie ontstaat. Erg gevaarlijk dus. Het meeste consumenten vuurwerk is klasse 1.4. Veel prof vuurwerk is klasse 1.3 Dit vuurwerk heeft een hogere explosiviteit en is dus gevaarlijker. Daarom mag je er minder van vervoeren.

Als je bij alpeco inkoopt maar je dus 300 Kg vuurwerk uit klasse 1.4 vervoeren per auto en maar 20 kg vuurwerk uit klasse 1.3

Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd.

Correct f i'm wrong about something
 

supernitraat

Registered User
ja tot zo ver begrijp ik het maar gaan die kg dan over het kruit of t totale gewicht? want weet niet meer precies wat een flowerbede weegt en welke gevaren klasse hoor maar dan mag ik er daar maar 1tje van vervoeren|:(
 

Stefan

Registered User
Voor geinterreseerde hier een PDF met een aantal producten en de schaal waarin deze zijn onderverdeeld.

PDF schaalverdeling brandbare en explosieve stoffen.

Buiten dingen als Buskruid staan er nog veel meer stoffen in.

Verder heb ik ook nog even gezocht op www.vrom.nl
En daar vond ik het volgende:

Subklasse 1.1: Gevaar voor massa-explosie.
Subklasse 1.2: Gevaar voor scherfwerking. Er bestaat geen risico voor massa-explosie.
Subklasse 1.3:
- Gevaar voor brand, maar weinig gevaar voor scherfwerking.
- Gevaar voor brand en scherfvorming, maar geen gevaar voor massa-explosie.
Subklasse 1.4: Gering gevaar voor ontploffing. De gevolgen blijven hoofdzakelijk beperkt tot de verpakking.
 
Laatst bewerkt:

the firework fr

Registered User
maar persoonlijk vind ik niet dat je er veel aan hebt,

je zult het dan toch Nederland binnen moeten krijgen en daar gelden bovenstaande regels niet.

Je bent dan dus toch illegaal bezig.
 

Ivanhoe

Registered User
Precies, ik hoop niet dat je in de veronderstelling bent dat je er wel mee wegkomt als ze je met netto 300 kg klasse 1.4 vuurwerk aantreffen in een busje. Je mag in Nederland als consument slechts 10 kilo consumentenvuurwerk vervoeren. Dit geldt per auto, dus als je met zijn vieren in de auto zit betekent dit niet dat je 40 kilo mag vervoeren.
 

xavier

Registered User
De ADR wetgeving is een internationale overeenkomst betreffende het VERVOER van gevaarlijke stoffen en niet over het BEZIT van gevaarlijke stoffen.

300 kg PTS in klasse 1.4G is een gedeeltelijke vrijstelling.
Dit wil zeggen dat je geen ADR gekeurd voertuig en getuigschrift nodig hebt voor het vervoeren ervan. Je moet ook geen gevaren etiket plaatsen of een oranje schild. Je moet wel een vrachtbrief bij hebben.

50 kg PTS in 1.4G is een volledige vrijstelling.
 

Ivanhoe

Registered User
xavier zei:
De ADR wetgeving is een internationale overeenkomst betreffende het VERVOER van gevaarlijke stoffen en niet over het BEZIT van gevaarlijke stoffen.

300 kg PTS in klasse 1.4G is een gedeeltelijke vrijstelling.
Dit wil zeggen dat je geen ADR gekeurd voertuig en getuigschrift nodig hebt voor het vervoeren ervan. Je moet ook geen gevaren etiket plaatsen of een oranje schild. Je moet wel een vrachtbrief bij hebben.

50 kg PTS in 1.4G is een volledige vrijstelling.
Klopt, ADR is een verdrag betreffende het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het Vedrag bepaalt slechts de minimum voorwaarden bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Verdragstaten zijn natuurlijk vrij om strengere regels te hanteren. Nederland doet dat bij het vervoer van vuurwerk door particulieren. Deze mogen maximaal slechts 10 kilo vuurwerk vervoeren. Het klopt dat je op grond van de Nederlandse vuurwerkwetgeving ook maximaal 10 kilo vuurwerk mag bezitten. Ben je met zijn vieren dan mag ieder 10 kilo consumentenvuurwerk bij zich dragen (op de toegestane dagen uiteraard). Je mag deze 40 kilo alleen niet in 1 auto vervoeren.
 

harrieboem

Registered User
Mag ik jullie er op wijzen dat de gevarenklase aangeduid word met 1 en deze op zijn beurt weer onderverdeeld word in 1.1-1.2-1.3-1.4-1.5-1.6 Deze kunnen weer onderverdeeld worden in de compatibiliteitsgroepen A, B, C, D, E, F, G, H, J, K, L, N, S. Van al deze letters zijn in hoofdzaak alleen voor vuurwerk belangrijk
de letters:
D = springstof of zwart buskruit of een voorwerp dat springstof bevat.
G = Pyrotechnisch mengsel of voorwerp.
S = Stof of voorwerp, zodanig verpakt of ontworpen dat alle gevaarlijke effecten als gevolg van het onopzettelijk in werking treden beperkt blijven tot het inwendige van het collo.

VRIJGESTELDE HOEVEELHEDEN:
klasse 1.4S = onbeperkt
klasse 1.4G = 333 KG NETTO EXPLOSIVE STOF
klasse 1.3G = 20 KG NETTO EXPLOSIVE STOF

Bij het bovengeschrevene behoort alleen een vrachtbrief waarop dan niet alleen afzender, ontvanger, aantal collie, de stof en de vervoerderstaat vermeld maar ook duidelijk het volgende:
VERVOER OVERSCHRIJDT NIET DE IN 1.1.3.6 VOORGESCHREVEN VRIJSTELLINGSGRENZEN.

De heren hogehand Hanteren brutto gewichten maar de wet schrijft NETTO> en niet anders. Aangezien wij de wet netjes na leven gaan we natuurlijk voor netto.
Deze gewichten mag je dus VERVOEREN.
De overheid in Nederland heeft wel bedacht dat je maar 10KG netto als particulier mag vervoeren de laatste 3 dagen van het jaar. Daar bovenop mag de particulier ten hoogste 10 kg netto explosive stof in zijn bezit hebben het hele jaar.

Als we helemaal de puntjes op de I willen zetten het volgende:
vervoer je 100 kg 1.4S en 1 KG 1.3G dan valt de hele lading onder de zwaarste klasse!
Indit geval vervoer je dus 101 KG 1.3G !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit zal in de laatste drie dagen van het jaar als je zelf haalt niet aan de orde komen. Maar bij ons in het evenementenvuurwerk krijgen wij hier regelmatig mee te maken.

Maak je verder niet zo druk. Als je de grens overgaat gelden deze regels. Veel fun en knal veel.
 

Pirate

Registered User
Los van al deze regels staat er op de bestelbon letterlijk "de maximale hoeveelheid die een particulier kan aankopen is 500gr. sas"

Dan ben je er toch met 2 potten of bereken je dit ook anders ?

Maak me er niet druk over ben wel nieuwsgierig ....

P
 

Ivanhoe

Registered User
Dat betekent dus dat je maximaal 4 potjes van 250 gram in bezit mag hebben. Ik neem aan dat dit de verantwoordelijkheid is van de koper en niet van Alpeco? Wordt hierop gecontroleerd in Belgie en wat is de sanctie? Toch maf dat Belgie op het gebied van particulier vuurwerk op sommige gebieden eigenlijk strenger is dan Nederland. Je hebt dan wel zwaardere potten en pijlen, maar de Belg zelf mag eigenlijk geen knalvuurwerk in bezit hebben en nu ook nog die 1000 gram grens. Eigenlijk absurd weinig en het was nog 500 gram ook.
 

xavier

Registered User
Er is weinig of geen controle op. Een Belg koopt weinig vuurwerk.
De handelaren in België begrijpen ook dat de Nederlandse particulieren niet naar België rijden om 4 potjes te kopen.
De sancties ken ik niet.
 

Gorgel

Registered User
...

maar de regels die hierboven genoemd worden gelden toch ook alleen maar als je ook daadwerkelijk met een ADR-gekeurd voertuig vervoert? en dan moet volgens mij de bestuurder of de evt. bijrijder in het bezit zijn van ADR-vergunning? Of zit ik er nou naast?

Dus die regels gelden sowieso al niet voor een personenauto of bestelbusje. Je hebt er als particulier geen hol aan.

Stel dat je als particulier in een ADR-gekeurd voertuig illegaal vuurwerk naar Nederland vervoert en je wordt gepakt dan wordt je uiteindelijk wel bestraft voor het illegaal invoeren van buitenlandse goederen en voor het bezit van verboden artikelen, maar ze kunnen je dan volgens mij niet pakken op dat je het verkeerd vervoert. Als je het niet volgens de ADR-bepalingen vervoert en je wordt in hetzelfde geval gepakt dan kan een officier van justitie je daar ook nog op bestraffen als hij wil. Vaak wordt dit overigens niet gedaan. Als een officier van justitie op de "letter" van de wet te werk gaat kunnen ze je op nog heel veel meer bepalingen en verordeningen bestraffen waarvan het merendeel van de mensen niet eens weet heeft. Maar zoals ik als zei, gebeurt dit maar zelden.
 

Ivanhoe

Registered User
Ik neem aan dat je het hebt over de 333 kg klasse 1.4G en 20 kg 1.3G en niet over de 1000 gram hierboven :9

In Nederland is inderdaad met ADR gekeurd voertuig max 333 kg 1.4G en 20 kg 1.3G. Voor particulieren geldt maximaal 10 kg consumentenvuurwerk vervoeren.

Klopt inderdaad dat ze je voor veel dingen kunnen pakken als ze zouden willen, denk dat als het om echte grote partijen gaat, zoals die vrachtwagenchauffeur die ze vorig jaar pakten met iets van 100 stuks 100k, ze je ook zullen pakken voor dat soort dingen. Bij de gewone "eigen gebruik-crimineel" zullen ze wat soepeler zijn.
 

Flashman

Registered User
Ivanhoe zei:
Dat betekent dus dat je maximaal 4 potjes van 250 gram in bezit mag hebben. Ik neem aan dat dit de verantwoordelijkheid is van de koper en niet van Alpeco? Wordt hierop gecontroleerd in Belgie en wat is de sanctie? Toch maf dat Belgie op het gebied van particulier vuurwerk op sommige gebieden eigenlijk strenger is dan Nederland. Je hebt dan wel zwaardere potten en pijlen, maar de Belg zelf mag eigenlijk geen knalvuurwerk in bezit hebben en nu ook nog die 1000 gram grens. Eigenlijk absurd weinig en het was nog 500 gram ook.

Eigenlijk ook makkelijk te omzeilen: Je koopt 4 potjes, brengt ze naar de auto, koopt weer 4, ect. Dan is de verkoper niet in overtreding! In nl mag 10kg vuurwerk per persoon per keer verkocht worden (lees elke keer). Bestellingen worden tot 10kg gemaakt: 1 bestelling kan dus resulteren in meerdere afhaalbonnen. Zo is de verkoper wettelijk niet in overtreding. Dat de koper dan enkele keren de spullen moet halen (lees: halen, brengen naar auto, volgende bon, ect) is alleen even lastig, echter wel zo veilig voor de verkoper. De kopers worden wat dat betreft zover ik weet haast niet gecontrolleerd (want dan zou bijna iedereen in overtreding zijn, en hoewel wel wordt verwacht dat de Nederlander de wet kent (wat een grap), is dit toch ook weer teveel van het goede, vandaar (denk ik)).
 
Bovenaan