Verschil tussen afschieten van een gewone shell of cillinder shell

chainthunder

Registered User
Ik ben een beetje rond aan het kijken en lezen geweest, maar het is me nog niet helemaal duidelijk wat nu precies het verschil is tussen het schieten van een normale shell en een cillinder shell.

Stel we nemen een 4 " shell en een 4" cillinder shell.

Zijn er dan bepaalde veiligheids aspecten die van elkaar afwijken? Dus bijv afstand, het typemateriaal buis dat je gebruikt. Want de ene zegt dat je bijv vanuit een HDPE buis kan schieten maar de ander zegt dat je beter kan schieten uit een speciale buis pappschalemorsar omdat een cillinder shell meer druk opbouwt om de shell hoger de lucht in te krijgen.

zie link
Topic over cilinder shells

Dus wie kan me nu eens echt vertellen hoe het nu precies zit.
 

xavier

Registered User
Voor de kalibers tot 4" kan je glasfiber gebruiken voor de spherical shell en cylindrical shells. Voor de grotere kalibers kan je beter HDPE of dikke kartonnen tubes gebruiken. Waarom is dit?

Cylindrical shells zijn zwaarder en groter dan spherical shells.
Ze bevatten namelijk meer poeder. Daardoor moeten ze meer liftingcharge hebben wat een grotere druk in de buis veroorzaakt.
Om te beletten dat de tube ontploft door de druk gebruiken ze sterkere materialen of materialen met weinig fregmentatie bij ontploffing ingeval de shell in de tube ontploft.

Op het forum was er een mooie foto van een 6" cylindermortier die tot voorbij je middel kwam. Dit is een goed voorbeeld dat zo een cylindermortier groter is dan een sherische.
 

Ollie

Registered User
Weet iemand of ze bij alpeco de hdpe buizen verkopen en tot welke maat.... Ik weet dat weco voor de 8 inch cylinders een 8 inch papschale buis heeft (wel een duur ding trouwens) En bij pyro-art verkopen ze ook speciale buizen voor (die zijn meen ik wel gewoon van Glasviber maar dan op een andere manier bereid...
 

Beekje

Registered User
Dat is een interresant stukje over die bommen maar wat ik me ook afvraag is hoe vaak je met 1 HDPE buis cilindrische of gewone mortieren kunt afschieten? Want als je er 72 hebt? Dus ik bedoel ook wanneer ga je een HDPE buis vervangen? En bij normaal gebruik he?

Groetjes
 

matchscratch

Registered User
Niet na 72 schoten. Die dingen gaan zeer lang mee.
Die speciale pyro art mortieren hebben trouwens gewoon een grotere wand en bodemsterkte. Eingelijk gewoon dubbel zo dikke bodem en dubbel zo dikke wand. Bijvoorbeeld 8 mm dikke wand bij een 6 inch ipv 4mm.

HDPE is uiterst geschikt voor cylinderbommen. Optimaal met een gelaste bodem erin.
 

Ruffneck

Registered User
matchscratch zei:
HDPE is uiterst geschikt voor cylinderbommen. Optimaal met een gelaste bodem erin. [/B]

Aangezien HDPE een kunststof is lijkt het me dat je er geen bodemplaat in kan lassen.. of zeg ik nu iets heel raars.

Wat is anders de beste kanier voor een eindstop in HDPE? Een paar laagjes hout vastgezet met schroeven vanaf de buitenkant?
 

T-sec

Registered User
Gebruik voor het vastzetten van de bodemplaat in een buis geen schroeven of spijkers. In het ergste geval kan de mortierbom in de buis knallen, de bodem van de buis slaat stuk en de schroeven of spijkers kunnen dodelijke projectielen worden.
Ook al zou de buis deels zijn ingegraven, dan nog kunnen stukken buis (met schroeven/ spijkers) worden weggeslingerd.

Probeer een buis aan de onderzijde dicht te lassen, dan is hij in het beste geval ook meteen waterdicht. Dit is essencieel wanneer de buis wordt ingegraven in vochtige grond etc.

In het geval van een metalen buis spreekt lassen voor zich, in het geval van kunstof buizen vraagt het om meer kennis van zaken.
Lassen is dan meer lijmen met de juiste lijmsoort. Wanneer je de juiste lijmsoort correct gebruikt zou de las sterker moeten zijn als het materiaal.

Ongetwijfeld is er op internet wel een bron van informatie te vinden over het lijmen/lassen van kunstoffen. Succes.
 

Pyromaster2

Registered User
Ik vraag me af waarom je ze niet gewoon kunt vastzetten met schroeven.
Oke de manier die je hierboven beschrijft is wel het aller veiligste maar ik denk niet als je een buis 3/4 deel ingraaft en in sommige gevallen helemaal dat de schroeven nog een gevaar zorgen want anders zouden ze door de hele bodem heen moeten komen wat haast niet gebeurd en zal alleen de bovenkant wat er dan eventueel uitsteekt een gevaar vormen en niet het deel wat ingegraven is want de grond werkt ook als een soort buffer die de kracht op eventuele scherfwerking onmogelijk maakt of in iedergeval grotendeels tegen houd.
Ook zal HDPE vaak scheuren en haast geen scherfwerking terweeg brengen.

Waarom wordt er dan ook vaak aangeraden als je salute's gaat schieten met een stalenbuis om de buis in te graven of te omringen met zandzakken dit om eventuele scherfwerking tegen te gaan

Ook worden door vele die schieten met HDPE en de buizen zelf hebben gemaakt gewoon aangeraden om de stop vast te zetten met lijm en schroeven en zorgen dat de stop juist past waardoor er geen lekken kunnen ontstaan die de shell lager doet exploderen.
 
Laatst bewerkt:

Ivanhoe

Registered User
Ik ben het wel met fireworkss154 eens, als je de schroeven aan de onderzijde van de buis bevestigd is het natuurkundig gezien al bijna niet mogelijk dat de schroeven er zijwaarts uit schieten omdat de kracht op die plaats neerwaarts zal zijn, als de bodem eruit vliegt zullen de schroeven gewoon blijven zitten (ze zullen wel wat krom zijn waarschijnlijk)
 

matchscratch

Registered User
Het schroeven/spijkeren met een houten eindstop wordt idd vaak gedaan, ook door profs, en is opzich ook mogelijk. Het is alleen wel ietsje minder duurzaam (rotten hout en ijzerwerk) als gelaste buizen. Wat T-sec zegt dient ook zeker in acht genomen te worden. Denk goed na over hoe je een mortier wilt gebruiken !!!

Over de scherfwerking van HDPE: die is bij dit materiaal het geringste van alle soorten mortieren. Staal produceert zeer gevaarlijke scherven, aluminium ook, zelfs bij glasvezel kunnen delen van de buis worden weggeslingerd. Alleen is het voordeel van GVK dat de brokstukken zeer licht zijn, een zo maar een kleine kinetische energie kunnen aannemen en dus niet ver vliegen. Ook dikwandig karton kent zo zn gevaren. Bij een explosie in de buis worden hier ook brokstukken weggeslingerd. Van een Duitse vuurwerker die tests daarmee heeft uitgevoerd heb ik eens gelezen dat die brokstukken zo krachtig kunnen zijn, dat ze zelfs een normale houten kamerdeur kunnen breken.
HDPE hoort te scheuren en uit te bulken, en doet dit ook in 90% van de gevallen.

Andere soorten van eindstoppen zijn het uitvullen met beton, epoxyhars en andere speciale mengsels. Maar of zo een betonnen stop goed houdt betwijfel ik. Aangezien de hecting met de wand niet optimaal is, en beton bovendien ook behoorlijk ver weggeslingerd kan worden.......
 

T-sec

Registered User
Maak de bodem van je buis op een zo stevig mogelijk manier vast. Maar denk er wel aan dat schroeven echt gevaarlijke projectielen kunnen worden als het goed fout gaat. Ga elke kans op gevaar uit de weg en neem je voorzorgsmaatregelen tegen alle mogelijk denkbare problemen.

Het lassen van de bodem zal geen pré zijn, en vastzetten met lijm en schroeven zal zeker ook goed werken. Alleen zou ik mijn buis dan wel 3/4 ingraven om de risico's te minimaliseren.

Ik schrijf mijn adviezen en praktijkervaringen altijd met de achterliggende gedachte dat het ook door onervaren mensen wordt gelezen. Deze zouden de info half op kunnen pikken en de gevaren niet in acht kunnen nemen wanneer ze ook aan de slag willen gaan.
Een halt toe roepen aan het (onveilig) bezigen van (zwaar) vuurwerk is niet mogelijk middels een forum. Maar de mensen duidelijk en dubbel wijzen op de gevaren die het één en ander met zich mee kan brengen is wel mogelijk, en in mijn ogen ook zeer essencieel.

Succes.
 

Huge_Cohones

Registered User
Ik kon geen beter topic vinden om deze vraag in te plaatsen, dus stel ik hem hier...

Heeft er iemand ervaring met de 2,5" cylindrische shells van Broekhoff? Mijn vader gaat deze samen met mij proberen en ik ben benieuwd of er meerdere mensen met deze shells geschoten hebben. Het hoeft niet superkritisch te zijn, als ik maar een indicatie heb.

Mijn vader heeft al vaker mortierensetjes gehad en vond dit al heel mooi, dus in dat opzicht kan ik toch haast geen miskoop begaan hebben?

Groeten, Huge
 

Pyromaster2

Registered User
Huge_Cohones zei:
Ik kon geen beter topic vinden om deze vraag in te plaatsen, dus stel ik hem hier...

Heeft er iemand ervaring met de 2,5" cylindrische shells van Broekhoff? Mijn vader gaat deze samen met mij proberen en ik ben benieuwd of er meerdere mensen met deze shells geschoten hebben. Het hoeft niet superkritisch te zijn, als ik maar een indicatie heb.

Mijn vader heeft al vaker mortierensetjes gehad en vond dit al heel mooi, dus in dat opzicht kan ik toch haast geen miskoop begaan hebben?

Groeten, Huge

Je moet goed in de gaten houden dat deze meer kracht bevatten dan Spherische als je goed het verhaal van Xavier gelezen had.
Dus ook liefst meer verlengen en meer afstand en vooral als je voor de eerste keer gaat schieten met cilinders.
Ook zoals ik gelezen had in je vorige post onder de topic ''zo veilig mogelijk schieten van shells'' wou je een speciekuip gaan gebruiken dus de kuip zoveel mogelijk met zand vullen.

Maar ervaring nee die heb ik er niet mee wel zal je de effecten brocade crown tegenkomen en geen peony's omdat het effect meestal in een cilinder platter is omdat het opgestapelt zit in een koker en bij een spherische is deze rond de hele schaal gelegd en is het effect ronder dan bij een cilinder.
 

Pyromaster2

Registered User
Wel moet ik er effe bij vertellen dat bij een 2.5'' cilinder het effect vrij magertjes lijkt komt omdat het een vrij klein kaliber is en het effect platter is dan bij spherische maar wat kracht betreft stukken gevaarlijker dan een spherische (moet je ook mee oppassen geen enkel kaliber of vorm is als speelgoed) en ja je kunt ze gewoon uit een normale glasfibermortier schieten zonder dat er wat met de buis gebeurd.
Wel effe goed verlengen met traag viscolont.

Effe wat info die ik opgeschreven heb toen ik de cilindershells van Broekhoff nader kon bekijken.

Cilindershell Broekhoff Vitalli 2.5''

Stijghoogte : 90 meter
Bruttogewicht : ----
Herstellung (productiejaar) : 2004

Cilindershell Broekhoff Vitalli 3''

Stijghoogte : 145 meter!
Bruttogewicht : 320 gram
Herstellung (productiejaar) : 2003

Cilindershell Broekhoff Vitalli 4''

Stijghoogte : 65 meter
Bruttogewicht : 360 gram
Herstellung (productiejaar) : 2004

Je ziet duidelijk dat de 3'' op 145 meter komt terwijl de 4'' maar 65 meter komt ik weet niet wat hier mis mee is maar lijkt me niet goed dus bij de 3''cilindershells van Broekhoff de mortier helemaal ingraven.
kan zijn dat de 3'' teveel stuwlading heeft waardoor de mortier het niet houd dus effe helemaal ingraven.
Met de anderen is niks aan de hand lijkt me zo omdat die uit hetzelfde productiejaar komen namelijk uit 2004.

En er was een fout kwa stuwlading in het jaar 2003 omdat er teveel stuwlading was gebruikt waar bij sommige de mortier het niet gehouden heeft dus oppassen hiermee!!!!
 

Huge_Cohones

Registered User
Die drie inchers gaan wel heel hoog ja, vergeleken met de twee andere maten. :eek:
Dat het effect platter is kan ik begrijpen, maar bij willows en palmtrees zou je hiervan toch niet veel moeten merken?

Maargoed, eigenlijk doet dit er niet toe... Het gaat er mij om dat de effecten helder zijn en goed blijven hangen, dus als iemand ervaring met de 2,5" cilinders heeft, hoor ik het graag :)

Groeten, Huge
 

Ivanhoe

Registered User
145 meter is hoog maar niet uizonderlijk voor een 3 incher, er hoeft dus niks mis te zijn met de stuwlading. 65 meter voor een 4 incher is te laag, denk dat er sprake is van een drukfout op het etiket, zal waarschijnlijk 165 meter moeten zijn (150 - 170 meter is de normale hoogte voor een 4 inch shell).
 

Pyromaster2

Registered User
Ivanhoe zei:
145 meter is hoog maar niet uizonderlijk voor een 3 incher, er hoeft dus niks mis te zijn met de stuwlading. 65 meter voor een 4 incher is te laag, denk dat er sprake is van een drukfout op het etiket, zal waarschijnlijk 165 meter moeten zijn (150 - 170 meter is de normale hoogte voor een 4 inch shell).

Maar neem het zekere voor het onzeker en kwa 4'' wat hoogte betreft kun je wel eens heel goed gelijk in hebben dat het een drukfout bevat omdat deze beduidend zwaarder wogen dan de 3'' maar het verschil zat hem maar in 40 gram.(40 gram niet onderschatten kan soms zwaarder wegen dan het lijkt vooral bij shells)
 

Cornel

Registered User
maare wat zou er dan fout kunnen gaan als er teveel stijglading inzit en wat zou je het beste kunnen doen om te voorkomen dat het goed fout gaat?

edit:als je dit met een glasfiber buis schiet wat kan je dan het beste doen om te voorkomen als er teveel stijglading inzit
 
Laatst bewerkt:

boefje

Registered User
Bij HDPE kunnen doppen in "versmolten" worden zeg maar, dat wordt warm gemaakt door middel van een soort van apparaat.

Maar ff een vraagje, wat voor buis kun je het best gebruiken voor 3" salute, en wat is het beste voor een 4"er?

Ik zat zelf te denken aan HDPE voor beide.

Eindoppen maak ik van een blok hout wat ik op de draaibank precies passend maak en dan met schroeven vast zet, maar hoe dik moeten die doppen zijn voor 3 en 4"?

Grtz boefje
 

Huge_Cohones

Registered User
boefje zei:
Bij HDPE kunnen doppen in "versmolten" worden zeg maar, dat wordt warm gemaakt door middel van een soort van apparaat.

Maar ff een vraagje, wat voor buis kun je het best gebruiken voor 3" salute, en wat is het beste voor een 4"er?

Ik zat zelf te denken aan HDPE voor beide.

Eindoppen maak ik van een blok hout wat ik op de draaibank precies passend maak en dan met schroeven vast zet, maar hoe dik moeten die doppen zijn voor 3 en 4"?

Grtz boefje

Lezen is ook een optie.

|:(
 
Bovenaan