This is a scrolling ticker line using pure CSS and HTML! This ticker system comes included as part of all Nulumia themes.
You can customize these lines in your admin panel, works purely off Style Properties!
You can even add links, and other HTML markup! Responsive and customizable.

Politie wil tijdens jaarwisseling meldplicht na illegaal vuurwerk

Tony

Administrator
Medewerker
De politie wil tijdens de jaarwisseling een meldplicht voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk. Hiermee hoopt de politie de veiligheid voor agenten te verbeteren.

Tijdens de jaarwisseling zijn politiemensen de afgelopen jaren regelmatig bekogeld met zwaar vuurwerk.

"Als je mensen een meldplicht oplegt, kunnen ze tijdens de jaarwisseling ook niet met vuurwerk gooien", zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren tegen de NOS naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De bevoegdheid om meldplicht op te leggen, ligt bij de burgemeesters.

'Gemeenten lopen groot risico bij illegaal vuurwerk'
"Het is een zwaar middel, maar gemeenten lopen een groot risico als zich illegaal vuurwerk in een woning bevindt", aldus Verkuijlen. "Er moeten dan huizenblokken en woningen worden ontruimd. Het is wat ons betreft het overwegen waard."

Afgelopen weekend moest al een jongen worden geopereerd na het afsteken van vuurwerk en tijdens Halloween is de ME in Zoetermeer met vuurwerk bekogeld. "De risico's van het vuurwerk zijn erg groot", zegt Verkuijelen.

De politie heeft vorig jaar 150 pakketten uit de handel gehaald. "Pakketten met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er één af, dan gaat gaat alles af."

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam pleit voor een vuurwerkvrije stad. Verkuijlen vindt een onderzoek naar de mogelijkheden een moedig besluit van de burgemeester. ''Daar kijken we met veel interesse naar, maar we zien ook zorgpunten. Een dergelijke maatregel kan vuurwerktoerisme in de hand werken. Dan gaat iemand naar zijn tante in een aangrenzende gemeente waar het afsteken van vuurwerk wel is toegestaan.''

Veel experts pleiten voor verbod op afsteken vuurwerk
Het voorstel om het afsteken van vuurwerk te verbieden leidt al jaren tot veel discussie. Veel artsen, burgemeesters, de Nationale Politie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) pleiten al lange tijd tot de invoering van een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zij stellen dat de problemen die het afsteken van vuurwerk elke jaarwisseling veroorzaakt, niet opwegen tegen het plezier.

Elk jaar belanden honderden mensen op de spoedeisende hulp voor verwondingen aan handen en ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en raken meerdere mensen blijvend het zicht kwijt.

De jaarwisseling geldt als zeer gevaarlijke nacht
Bovendien hebben hulpverleners en politie elk jaar hun handen vol aan de problemen die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt. Iedere jaarwisseling zijn er gemiddeld elfduizend incidenten die te maken hebben met het afsteken van vuurwerk; tientallen hiervan zijn gericht tegen agenten en hulpverleners.

De jaarwisseling geldt als een van de gevaarlijkste momenten van het jaar. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van "een ernstige bedreiging" voor agenten, andere hulpverleners en het publiek.

Kabinet weigerde een algeheel verbod in te voeren
Het kabinet liet eerder dit jaar weten geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te willen voeren. De reden is dat een verbod in ogen van het kabinet te vergaand is. Volgens het kabinet willen grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk blijven afsteken.

Het kabinet stelde wel voor om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones. Maar de politie stelt dat dit plan niet te handhaven is.


Bron: https://www.nu.nl/jaarwisseling/5553422/politie-wil-tijdens-jaarwisseling-meldplicht-illegaal-vuurwerk.html
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Helemaal zo gek nog niet, maarrrr
De thrillseekers die te vroeg afsteken zijn gemiddeld genomen van de middelbare schoolleeftijd en de relschoppers op oudejaarsavond zijn juist doorgesnoven/dronken/opgefokte mannetjes die wel wat ouder zijn, maar niet zo veel verstand hebben.
beide zijn grote eikels maar een ander type boom....
 

maartenvincent

Registered User
Ik zat dit net op tv te kijken, werkelijk om te kotsen.
Ze blijven maar vol houden dat legaal knalvuurwerk mensen doodt.
Maar dat is natuurlijk onderdeel van het plan. Legale knallers verbieden > iedereen aan het illegale spul > meer doden/gewonden/schade > al het vuurwerk verbieden.
Dat er eerst wat meer mensen moeten sterven boeit mensen als Broertjes niet, alles voor het grote goed.
 

adgertic

Registered User
Het is een plan wat ik in principe toejuich. Enkel schijnt het dus ook zo te zijn dat wanneer je iets meer dan 25 kilo had en daarmee gepakt bent je ook in het systeem komt als bezitter van illegaal vuurwerk..... Als je dan ook deze meldingsplicht zou krijgen is het natuurlijk ronduit belachelijk.....
 

Tony

Administrator
Medewerker
Het is een plan wat ik in principe toejuich. Enkel schijnt het dus ook zo te zijn dat wanneer je iets meer dan 25 kilo had en daarmee gepakt bent je ook in het systeem komt als bezitter van illegaal vuurwerk..... Als je dan ook deze meldingsplicht zou krijgen is het natuurlijk ronduit belachelijk.....
Ik denk dat er wel verschil word gemaakt tussen een echte veroordeling of gewoon een boete.
Normaal gesproken krijg je bij de 1ste of 2de keer van de kilo overtreding een boete opgelegd en hoef je niet in de rechtbank te verschijnen.
 

vuurvent

Registered User
In principe iedereen die veroordeeld is geweest krijgt dus in principe nogmaals straf, niet eerlijk dat zou betekenen dat het je de rest van je leven zou achtervolgen. Ik zou gewoon onderduiken aan het eind van het jaar dan. Mijn dag nemen ze niet af van me, ze moeten een verschil maken in iemand die iligaal vuurwerk in bezit heeft gehad en iemand die geweld tegen hulpverleners heeft geuit. En als zo'n delict verjaard is zou dat ook niet meer van toepassing hoeven te zijn. Iedereen verdient een 2e kans toch?
 

rodepo

Registered User
Er staat nergens dat ze mensen voor meerdere jaren een meldplicht willen geven. Wat betreft dat dubbele straffen, daar heb je wel een punt inderdaad. Ik zal er dan ook voorstander van zijn dat een rechter een meldplicht in de veroordeling meeneemt als hij/zij dat nodig vind.
Waarschijnlijk zullen ze wel een verschil maken in wat voor overtreding er gemaakt is. Is nogal een verschil of je bijvoorbeeld op de 30e een rotje afsteekt of dat je een verkeersbord opblaast lijkt me.
 

Onze Partners

Bovenaan