Gelaste stop bij HDPE-mortier wel veilig?

Pyromaster2

Registered User
Iedereen kent het wel onderhand of heeft er van gehoord.
Een gelaste stop onder een hdpe buis, wordt gedaan t.b.v spiegellassen.
Even in het kort wat het precies inhoud, 2 materialen in dit geval de hdpe buis en hdpe eindplaat worden zodanig verwarmt met een verwarmingselement/apparaat dat deze 2 aanelkaar hechten en een stevige verbinding tot stand brengt.
Nu zit ik met het volgende want iedereen weet dat hdpe geen lang leven heeft als het gaat om regelmatig schieten want bij een bottomshot komt middels hete gassen vrij die oplopen tot ver boven de 800 graden, nou in dit geval wordt de buis maar van kleine duur blootgestelt aan zulke temperaturen maar voor de herladers onder ons dus meerdere malen want het is niet zo even een bommetje afschieten en we kijken 2 uur later wel weer, nee laten we zeggen dat men doorgaat dat over 2 uur alles op is.

Nu worden de 2 hdpe materialen dus aanelkaar gehecht/gesmolten, maar aangezien het een soort van lassen is moet zich er ook een naad bevinden lijkt mij, iniedergeval een kenmerk dat aangeeft dat materialen aanelkaar gehecht zijn.
Het lijkt mij dat door herhaaldelijk schieten de onderkant van de buis het warmst wordt omdat daar de warmte het langst blijft hangen, de warmte bij de vuurmond en zo rond de einde van de buis ontsnapt meestal wel via de opening maar de warmte onderin de buis dus niet, door vaker schieten loopt die temperatuur ook op waardoor kunststof soepeler wordt (zachter en vaak rekbaarder).
Nou dacht ik zo dat het wel eens kon zijn dat het materiaal rond de stop zachter wordt en zo ook de verbinding en dus door herhaaldeijk schieten dat het zo soepel geworden is dat bij de volgende bom de stop los laat door de druk die vrijkomt bij een bottomshot of zonodig dus loslaat dat aan 1 kant de druk kan ontsnappen waardoor de bom niet eens afgeschoten wordt.
Men weet immers dat de buizen vaak vervormen door herhaaldelijk schieten iets wat dus een nadeel is bij hdpe, het lijkt mij dus dat de stop het nog eerder moet begeven dan dat de hele buis niet meer bruikbaar is.
Nu is het immers zo dat ik deze techniek zelf niet uitvoer maar ik zat dus met deze vraag maar ik kan het dus mis hebben, misschien mensen die met meer verstand van zulke zaken een verlossend antwoord kunnen geven.

Het lijkt mij dus dat een houtenstop net zo dik als het kaliber nog veiliger is wat betreft het loslaten of eruit knallen van de stop dan die van een gelaste eindstop.
Want volgens mij wordt er alleen maar een plaatje aan het einde van de buis gelast en die dus niet een extra verdikking in het centrum heeft waardoor je de stop voor je hem verstevigd nog in de buis kunt schuiven.

Ik kwam bij deze vraag omdat ik nog steeds veel hdpe buizen zie die voorzien zijn van een houtenstop, want deze techniek is meen ik al best een lange tijd en als deze toch beter functioneerd of zou moeten functioneren zou het opzich goedkoper moeten zijn voor bedrijven die gebruik maken van een houtenstop bij hdpe als mortier lijkt mij zo.
 

hdpebuis

Registered User
Ja een ingelaste stop is veilig, wij schieten al 10 jaar met dezelfde
hdpe buizen met ingelaste stop,dat zegt toch al genoeg.
Denk hier maar eens over na:
Als het zeg maar eens 3 weken kurk droog weer is een 30 graden
hoe vast zit jou houten stop dan nog, net zo vast als het regenweer
is en maar 5 graden??
Hier hebben mensen al veel problemen mee gehad in het verleden,
hout zet uit als het vochtig/nat is en krimpt als het droog is.
Als jij die hdpe buizen met ingelaste bodem goed gebuikt, dus niet
ingraven in de grond maar normaal in een rek met een stevige
ondergrond krijg jij die bodem er echt niet uit.
Wij maken de buizen zelf, doen er af en toe een test mee en
schieten er zelf mee en dat al 10 jaar.
 

T-sec

Registered User
HDPE buizen met gelaste HDPE bodemplaat voor het gebruik als mortier zijn veilig te noemen. Doordat zowel de HDPE buis als de HDPE bodemplaat ineen worden versmolten door het spiegelassen krijg je na uitharden feitelijk een buis uit 1 stuk.
De genen die het spiegellassen te kostbaar vinden en dus met een houten stop werken, die krijgen inderdaad het probleem met het krimpen en uitzetten van het hout. De enige manier om te vorkomen dat de houten stop uit de buis zou kunnen schieten, is door deze vast te zetten in de buis met een aantal schroeven. Echter draagt dit niet bij aan de veiligheid van je mortier. Bij een "burst in pipe" (de shell ontploft in de mortier) kan je mortier met schroeven dan een gevaarlijke fragmentatiebom worden.

HDPE buizen gebruiken voor enkel laden zoals bij professionele shows gaat prima, de buizen kunnen op deze manier heel lang mee gaan.
HDPE buizen meervoudig herladen in een kort tijdsbestek is door de handeling op zich redelijk risivol te noemen. Echter dat de HDPE buis bij frequent herladen zacht zou worden en zijn vorm zou verliezen, dat lijkt mij sterk.
De gaswolk van de buskruit liftcharge komt dan wel rond de 1500-1900 graden, maar in zo'n kort moment dat de HDPE buis en/of lasnaad hier nooit van zal smelten of vervormen.
 
Laatst bewerkt:

hdpebuis

Registered User
We hebben al veel tests met verschillende merken en soorten buizen gedaan maar als je echt op korte afstand staat en je schiet met de hand dan gaat er toch nix boven een hdpebuis als het mis gaat gèèn splinters etc. dat heb je met pyro-art buizen wel we hebben er filmpjes van maar mogen ze niet op internet zetten want i.v.m. gerechtelijke volgen
 

Pyromaster2

Registered User
Oke bedankt voor jullie reacties, je kan beter altijd eerst even informatie winnen dan maar op gevoel uitgaan.(yes)

Dat HDPE-veiliger is dan een GFK-mortier spreekt boekdelen, ik heb screenshots gezien op feuerwerk.net waar de buizen van Pyro-art aan tests onderworpen werden, bij een colourshell bleef er amper weinig van over als het kwam tot een mortarburst.
Ook zelfs de stop werdt een projectiel, het sloeg een deuk in een aluminium kist.
Maar ik zat met een aantal vragen dus ik dacht dat er misschien wel mensen zaten die hier meer ervaringen mee hadden, en dat is gebleken.

Nogmaals dank.
 
Bovenaan