Chinees nieuwjaar.

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
za 17 feb 2007
Chinezen Nederland vieren nieuwjaar
DEN HAAG - Gelukkig nieuw varkensjaar! Tienduizenden Chinezen in Nederland vieren zaterdag Nieuwjaar in Den Haag, Amsterdam en tal van andere plaatsen. Volgens de Chinese dierenriem gaat zondag het jaar 4704, oftewel het Jaar van het Varken, in. Het begin van het jaar wordt ingeluid met traditionele leeuwen- en drakendansen voor geluk en voorspoed en met het afsteken van vuurwerk om geesten te verdrijven.


Volgens overleveringen ontstond de Chinese kalender in 2637 voor Christus. Het begin van het nieuwe jaar is gebaseerd op deze kalender, geënt op de zon- en maancyclus. Volgens onze eigen Gregoriaanse kalender valt het Chinees Nieuwjaar altijd op een andere dag.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Gelukkig 4705, Varken!
Chinezen vieren zondag nieuwjaar
woensdag 14 februari 2007
Door anp


PEKING - Voor de 1,3 miljard Chinezen in China en alle etnische Chinezen daarbuiten is het zondag feest. Ze vieren Nieuwjaar, het begin van het jaar 4705, het jaar van het Varken. De viering en de daaraan verbonden vakantieperiode van een week in de Volksrepubliek betekent ook het moment van de grootste menselijke migratie ter wereld, als enorme horden Chinezen op reis gaan voor familiebezoeken. Chinees Nieuwjaar wordt ook gevierd door onder anderen Japanners, Koreanen, Vietnamezen en Nepalezen.


Het begin van het nieuwe jaar is gebaseerd op de Chinese kalender, die zowel op de zon- als op de maancyclus is geënt. Chinees Nieuwjaar valt volgens onze, Gregoriaanse kalender steeds op een andere dag. Vorig jaar was het op 29 januari. Volgens de overlevering ontstond de Chinese kalender in 2637 voor Christus onder de "Gele" keizer Huang Di. Onder meer door het gebruik van schrikkeljaren begint zondag het Chinese jaar 4704, hoewel wetenschappers twisten over de juistheid hiervan. Hoe dan ook... het is feest en de rest van het jaar gebruiken de Chinezen toch gewoon "onze" kalender.

Voor de Chinezen beginnen de festiviteiten al enkele dagen voor Nieuwjaar. Dan krijgt het hele huis een grote beurt. Het wordt de lenteschoonmaak genoemd zoals ook de nieuwjaarsperiode wel het Lentefestival heet. Met het schoonmaken wordt het ongeluk weggeveegd. Op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag blijven alle bezems goed opgeborgen zodat het binnengekomen geluk niet per ongeluk wordt opgeveegd.

De viering kent tal van tradities die per Chinese regio en per land kunnen verschillen. Algemeen gebruik is wel het schenken van rode envelopjes met geld aan kinderen. Ze krijgen altijd een even bedrag omdat oneven bedragen worden geassocieerd met financiële giften aan nabestaanden na een sterfgeval. Uiteraard is ook vuurwerk onontbeerlijk.

De vijftiende dag na Nieuwjaar is officieel de laatste dag van de festiviteiten. Het is dan het Lantaarnfestival of de Chinese Valentijnsdag, dat kan per streek verschillen. Sommigen noemen het Klein Nieuwjaar omdat deze dag nogal uitbundig gevierd kan worden. Behalve het vele eten, het feest, de drank en het vuurwerk is Chinees Nieuwjaar voor honderden miljoenen Chinezen vooral een tijd van in de rij staan voor trein-, bus- en vliegtickets, van urenlange trips in propvolle wagons en rechtop slapen in de nachttrein. Deze periode, de grootste menselijke migratiestroom op aarde van het jaar, duurt circa veertig dagen en begint vaak al ruim een week voor Nieuwjaar. De verwachting is dat in deze periode in totaal meer dan twee miljard mensen per spoor, bus, boot of vliegtuig reizen.

De jaren in China worden aangeduid met de namen van dieren: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Personen die in het jaar van een bepaald dier zijn geboren, krijgen volgens de Chinese horoscoop allerlei daarmee verwante eigenschappen mee. Zondag begint het jaar van het Varken en volgens bijgeloof wordt het een speciaal jaar dat veel geluk kan brengen.

(ANP)
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Antwerps Chinatown maakt zich op voor Chinees Nieuwjaar

Antwerps Chinatown maakt zich op voor Chinees Nieuwjaar

Naar jaarlijkse traditie wordt komend weekend ook in Antwerpen het Chinese Nieuwjaar gevierd. De viering, ook gekend als het lentefestival, is de belangrijkste feestdag voor de Chinese bevolking.
Niet alleen in China en Taiwan, ook in Chinatowns in de rest van de wereld is het een hele gebeurtenis. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen, ook hun Nieuwjaar.

Aanleiding van het feest is de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Na de hond vorig jaar, is het dit jaar het 'jaar van het varken'. In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 februari wordt om middernacht aan de Antwerpse Van Arteveldestraat het startschot gegeven met een spetterend vuurwerk.

Maandag 19 februari volgt de traditionele Eénhoren- en leeuwenoptocht, met veel traditionele dansen én opnieuw Chinees vuurwerk. De tocht start om 15 uur op het De Coninckplein, trekt door Antwerps Chinatown en eindigt in de Van Wesenbekestraat. De optocht diende oorspronkelijk om met veel lawaai en felle kleuren de boze geesten te verjagen.

Ook op woensdag 21 februari wordt er gevierd. Choy Lei Fat Lion and Dragondance Team treden dan vanaf 13 uur op in de Van Wesenbekestraat. De kung fu groep is diezelfde avond ook te zien in de Koningin Elisabethzaal. Vanaf 19 uur gaat er een gratis evenement door met allerlei traditionele Chinese gebruiken. Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar is er dinsdag 20 en woensdag 21 februari een "Chinees Nieuwjaar atelier" in het Etnografisch Museum van Antwerpen.

De festiviteiten rond het Chinese Nieuwjaar trekken doorgaans honderden Belgische Chinezen naar Antwerpen, de stad waar de festiviteiten aan hun opmars in België begonnen.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Jaar van het Varken kleurt Chinatown rood

De Chinese wijk bij het Antwerpse Centraal Station kleurde rood van de banieren met daarop de Chinese lettertekens voor geluk. Zaterdag startte het feest al met veel knallers en voetzoekers voor het Chinese nieuwe jaar 4707, het jaar van het varken.

De Chinese wijk bij het Antwerpse Centraal Station kleurde gistermiddag rood van de banieren met daarop de Chinese lettertekens voor geluk. De Aziatische gemeenschap van de Van Wesenbekestraat blijft het nieuwjaarvieren dapper volhouden.


NBN_A7_chinees1_WKB.MM.jpg


De Chinese wijk bij het Antwerpse Centraal Station kleurde rood van de banieren met daarop de Chinese lettertekens voor geluk. Zaterdag startte het feest al met veel knallers en voetzoekers voor het Chinese nieuwe jaar 4707, het jaar van het varken.
 
Bovenaan