Burgemeester wil discussie over vuurwerk

Tony

Administrator
Medewerker
Maassluis - Burgemeester Koos Karssen wil een discussie beginnen over de vraag in hoeverre het nog langer wenselijk is vuurwerk in woonwijken af te steken. 'Ik vind dat we daar toch maar eens over na moeten gaan denken; we hebben twee grote branden gehad in hoogbouw appartementen.'

In Noorwegen heeft het toenemend aantal vuurwerkslachtoffers inmiddels geleid tot een discussie over een verbod op vuurwerk. Zo vinden zeven van de tien Noren dat particulieren geen siervuurwerk meer mogen afsteken. Met siervuurwerk gebeuren in Noorwegen veel ongelukken, doordat veel Noren beschonken zijn als ze het afsteken.

Ook in Nederland vallen er ieder jaar weer de nodige (jonge) slachtoffers door het afsteken van vuurwerk. Bij de vuurwerkbrand die tijdens de jaarwisseling in een flatwoning aan de Merellaan woedde kwamen de twee hoogbejaarde bewoners om het leven. Nel den Hollander overleed op de avond van de brand en haar echtgenoot Panc den Hollander bezweek enige dagen daarna in het Vlietland Ziekenhuis aan zijn verwondingen, opgelopen bij de brand.

Vorige week donderdagmiddag werd in het stadhuis een bijeenkomst gehouden voor de bewoners van de achtste flat aan de Merellaan, waar de vuurwerkbrand was. Circa 80 bewoners waren bij de informatiebijeenkomst aanwezig. Onder hen bevonden zich een groot aantal Familieleden Den Hollander. Burgemeester Karssen: 'We hebben de ruimte willen geven om de gebeurtenissen van de nieuwjaarsnacht chronologisch met elkaar te bespreken en informatie te geven over hoe de hulpdiensten hebben gewerkt.' Volgens de burgemeester was het een goede discussie. 'Na de uitleg door vertegenwoordigers van brandweer en politie heeft het maatschappelijk werk zijn diensten aangeboden.'

Aan de orde kwam ook de prangende vraag waarom de ambulance pas veel later arriveerde dan brandweer en politie. Brandweercommandant Brandweer Waterweg Gerrit Spruijt:
'Onder normale omstandigheden is de centralist niet zo zuinig met het meesturen van de ambulance als het gaat om een middelbrand of een uitslaande brand. In dit geval is er geen ambulance meegestuurd omdat bij de melding gezegd werd dat er niemand in het pand zat en de ambulances het in de nieuwjaarsnacht hartstikke druk hebben. Toen tijdens het blussen na een minuut of 15 toeschouwers van de brand zich afvroegen of de bejaarde bewoners al uit de flatwoning waren, heeft de officier van dienst de ambulance besteld.'

Impact
Spruijt stelt dat de brandweer bij haar aankomst zondermeer haar zoektocht heeft gestart en de woning is binnen gegaan, waar de hoogbejaarde bewoners werden aangetroffen. Dat brandweerpersoneel er niet op voorbereid was dat er zich nog personen in de woning bevonden, heeft de nodige impact op een aantal brandweerlieden gehad. Zij zijn na de brand opgevangen door het bedrijfsopvangteam. Dat zou goed hebben gewerkt.

Volgens de brandweercommandant zou Nel den Hollander niet nu nog geleefd hebben als de ambulance gelijk met brandweer en politie was aangekomen. 'Want wij hebben precies hetzelfde gedaan wat de ambulancebroeders zouden doen, namelijk reanimeren.' Burgemeester Karssen, die net als de wethouders John Scheerstra en Arnold Keijzer in de nacht van de brand aanwezig was, vond aanvankelijk ook dat het lang duurde voor de ziekenwagen er was. 'Maar ik heb wel gezien dat de brandweer in de tussentijd adequaat heeft gehandeld en de maatregelen nam die genomen konden worden.' De familie van het omgekomen bejaarde echtpaar dat gisteren begraven werd in Burgh-Haamstede, een plaats waar beide echtelieden lang hebben gewoond, zou begrip gehad hebben voor de lezing van de brandweer over het gebeuren.

Andere zaken die tijdens de informatiebijeenkomst aan de orde kwamen, waren onder meer de communicatie tijdens de brand en de vluchtwegen in het flatgebouw. Het beschreeuwen van de achterkant van de flat door politieagenten zou niet goed te horen zijn geweest vanwege de harde wind. Een megafoon zou volgens een politiefunctionaris niet geholpen hebben. Ook dan zou de harde wind spelbreker zijn geweest.

Burgemeester Karssen is ervan overtuigd dat de brand bewoners van de achtste flat aan de Merellaan doordrongen heeft van het feit dat de vluchtwegen op de balkons opengemaakt moeten worden. Nu zitten daar nog schotten tussen.

Vast staat dat de 37-jarige man uit 's-Gravezande die verdacht wordt van het veroorzaken van de brand een illegaal stuk vuurwerk heeft afgestoken. De politie stelt er van overtuigd te zijn dat de man het gevolg van zijn handelen niet heeft overzien. 'Er was zeker geen opzet in het spel. De verdachte is heel erg ontdaan door wat er is gebeurd. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten.'
 
Bovenaan