Apeldoorns vuurwerkverbod splijt dorp Klarenbeek in tweeën. ‘Krijgen we nu grenscontrole?’

Plum Bloom

Registered User
Vuurwerkverkopers zijn furieus en ontgoocheld, nu de gemeente Apeldoorn volgend jaar een algeheel afsteekverbod wil invoeren. ,,Apeldoorn wordt de eerste gemeente die een jarenlange traditie om zeep helpt’’, constateert Marcel Teunissen van branchevereniging BPN.

Waarom pakt Apeldoorn de burgers hun feestje af, klagen de verkopers, terwijl pijlen bij buurgemeenten wel de lucht in mogen? In Klarenbeek loopt de vuurwerkgrens zelf dwars door het dorp.

De Gebroeders Wolters in Klarenbeek verkopen al meer dan een kwart eeuw vuurwerk. Dit jaar mogelijk voor het laatst, vreest André Wolters, omdat ook verkopen mogelijk niet meer mag. Zijn winkel staat net aan de ‘foute kant’ van de gemeentegrens. Collegaverkoper Smeltink zit aan de goede kant en krijgt van de gemeente Voorst geen beperking. ,,Binnen één dorp gelden dus verschillende regels’’, klaagt Wolters. ,,Kan dat zo maar in Nederland?’’

Goede kant op richten
Hij lag al eerder met zijn gemeente overhoop. Van Apeldoorn kreeg hij geen vergunning voor een vuurwerkshow. Van Voorst mocht hij die een paarhonderd meter verderop, net over de gemeentegrens, wel houden. ,,We moesten de vuurpijlen wel de goede kant op richten...’’
Nu treft het alle dorpelingen, constateert hij. ,,Wie op Apeldoorns grondgebied woont moet tijdens de jaarwisseling dus ‘de grens’ over. Krijgen we nu ook grenscontrole? Dat ze hier landelijk over praten en dat er vuurwerkvrije zones komen bij bijvoorbeeld kinderboerderijen snap ik. Maar niet dat er lokaal zulke grote verschillen zijn. Hoe willen ze dit trouwens handhaven?’’

Zwalkend beleid
Jan van de Kamp, verkoper in het dorp Lieren, geeft Apeldoorn ‘een brevet van onvermogen’ en spreekt van ‘zwalkend beleid’. ,,Denken ze dat ze hiermee van de overlast af zijn? Dan hebben ze het fout. Dat lukt alleen door het illegale vuurwerk aan te pakken’’, zegt hij. ,,Iedereen gaat tóch afschieten. Dat mensen na een avond te hebben gepimpeld naar een centrale vuurwerkshow gaan is echt niet realistisch.’’

‘Het kan nog twee kanten op’
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkbranche vertegenwoordigt, probeert om dit door overleg met het ministerie en de landelijke politiek nog af te wenden, zegt woordvoerder Teunissen. Of Apeldoorn het algehele verbod kan invoeren is afhankelijk van het Vuurwerkbesluit dat minister Grapperhaus naar verwachting volgende maand neemt. ,,Zo lang dat er nog niet is kan het twee kanten op’’, zegt Teunissen.

De BPN studeert bovendien op juridische mogelijkheden.

Enorme domper
De Vuurwerkfederatie, die consumenten vertegenwoordigt, vestigt zijn hoop daarop. ,,Anders is dit een enorme domper, zeker als andere gemeenten dit voorbeeld volgen’’, zegt woordvoerder Rob Snijder.
De gemeente Apeldoorn constateerde uit een representatieve enquête dat een meerderheid van de bevolking een afsteekverbod wil. De Vuurwerkfederatie wantrouwt ‘al die onderzoeken’. ,,Een poll van de Stentor liet bijvoorbeeld een heel ander beeld zien en zo gaat het steeds.’’ Ook dat ruim 1900 mensen in twee dagen tijd de petitie vóór vuurwerk ondertekenden die gisteravond werd ingediend, vindt hij een belangrijk signaal.

Boerenprotesten
,,Wij zijn nog aan het nadenken wat we hiertegen kunnen doen,’’ aldus Snijder. ,,Misschien kunnen we in navolging van de boerenprotesten naar het gemeentehuis gaan.’’

Landelijk verbod kwam er nog niet door

De discussie over een vuurwerkverbod heeft Nederland al tijden in zijn greep. Begin dit jaar deden burgemeesters, politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid een oproep aan het kabinet voor een landelijk verbod. Dat kwam er niet, vanaf de jaarwisseling 2020-2021 wordt alleen zwaar vuurwerk verboden voor consumenten. Lichter vuurwerk, zoals rotjes, vuurpijlen en grondbloemen zijn nog wel toegestaan.
Gemeenten kunnen wel een vuurwerkvrije zones aanwijzen, verplichte én vrijwillige. Zo bepaalde Harderwijk vorige maand dat straten en buurten onderling mogen afspreken geen vuurwerk af te steken, maar de gemeente gaat het nergens formeel verbieden. Zwolle wil vrijwillige zones aanwijzen en op lange termijn mogelijk ook verplichte rond verzorgingshuizen, natuurgebieden en kinderboerderijen. Vuurwerkvrije zones en een volledig verbod waren begin dit jaar nog onbespreekbaar voor Deventer en Voorst en ook Kampen wil dat niet.

 

joszie

Bronzen Member
.
omdat ook verkopen mogelijk niet meer mag.

Mag dit in Nederland? Dat lijkt me toch niet? Dat een gemeente wellicht via de avp het afsteken kan verbieden is 1 (slecht) ding. Maar een winkel verbieden om iets te verkopen waarvan het gebruik lokaal verboden is kan toch niet?

Carbid schieten mag in veel gemeenten bijvoorbeeld niet, maar de verkoop er van Is geen probleem. Net als het aanschaffen en er mee over straat lopen.
 
Bovenaan