Afstanden bij mortieren van de volgende maten...

Pyromaster2

Registered User
Maar de afstanden die jij gegeven hebt in het vorige pagina die afstanden werden gehanteerd in Duitsland zoals Matchscratch vermeldde maar zijn deze afstanden ook geschikt voor het publiek en gebouwen als je illegaal gaat schieten of moet je toch de afstanden aannemen wat Harry Boem vermeldde.
En zijn deze afstanden dan ook geschikt voor het publiek en gebouwen want dat dat de afstanden niet haalbaar is voor de illegale schieter wist ik.
Heb het dan over de afstanden die in Duitsland gehanteerd worden.
Want veiligheid staat voor alles ik weet dat je bij 4'' 100 meter afstand moet nemen voor het publiek en de gebouwen dan maar zijn deze regels dan ook echt geschikt om door de illegale schieter te hanteren.?
 

xavier

Registered User
De veiligheidsafstanden die men in Nederland hanteert zijn volgens mijns inzien sterk overdreven. Ik betreur het dan ook dat de Nederlandse vuurwerkbedrijven deze afstanden moeten hanteren willen ze volgens de wet in orde zijn. Nederland is alle geluk het enige land die deze afstanden moeten gebruiken. Veel schieters hebben onder andere hierdoor hun broodwinning verloren. Op uw vraag "op welke afstand moet de schieter staan" kan eigenlijk niemand op antwoorden. Bij het manueel aansteken loop je altijd het meeste risico. Het is aansteken en weglopen en hopen dat de mortierbom niet in de buis ontploft.
 

matchscratch

Registered User
matchscratch zei:
De afstanden gelden voor het publiek !! De afsteker (pyrotechnicus) valt niet binnen deze regel. Bij de show is hij in de meeste gevallen gewoon op het schietterrein. Bij grotere vuurwerken worden zelfs onderstanden gebruikt, kleine bunkertjes (meestal containers met zandzakken erop en eromheen), waarin het schietpanel en de SChieter zich bevinden tijdens de show

Ik had het eerder al aangegeven. De afstanden gelden natuurlijk voor het publiek. De pyrotechnicus kan moelijk zo verweg blijven. Hij loopt natuurlijk het grootste gevaar tijdens de show. IN Jpan schieten ze overigens mortierbommen uit mortieren die met gloeiende kolen gevuld zijn. En de bommen natuurlijk meteen afgaan. In Europa is het volgens mij zelfs voorgeschreven dat de mortier tijdens de show NIET herladen mag worden. Dat even over de verschillende opvattingen van zekerheid.....
 

-=AL CAPONE=-

Registered User
met kolen :* leg dit even uit matchcratch ik wil namelijk wel wat meer over deze methode weten.
-word dit gedaan want kolen geven soms brandende stukjes die opstijgen best gevaarlijk ,et een lading mortieren in de buurt
-daarnaast zijn hete gassen ook niet goed voor je huid of hebben ze allemaal hittebestendige pakken aan
-en hoe gaat het als er een mortier in de buis afgaat dan ben ik bang dat er niks van de buis en de schutter overblijft
-wat voor buizen gebruiken ze hpde lijkt me niet echt geschikt ik denk dat daar naar verloop van tijd de kolen doorheen branden

kan je me iets meer uitleggen over deze methode en ander methodes om mortieren te schieten die je in nederland niet tegenkomt




groeten,



:7 -=AL CAPONE=- :7
 

-Theshadow-

Registered User
Ja, klopt matchscratch, staat ook beschreven met tekeningen in Shimizu's boek ''Fireworks, the art, the science and the technique''

*Dikwandig stalen mortieren
*een gloeiende stalen plaat op de bodem van de mortier, of kolen

De mortierbom heeft onderop een zeer makkelijk doorbrandbaar zakje waarin de stijglading zit voor die speciale methode, bovenop de bom zit een soort buisje waaraan de schieter de bom vasthoud en in de mortier laat 'vallen' Hij haalt direct zijn hand weg boven de buis en bukt met zijn rug naar de mortier toe. (net als je op de filmpjes van Mascleta's ziet).

Het lijkt dus meer op het schieten van militaire mortierbommem.

Tja, het brengt natuurlijk wel veel onnodige risico's met zich mee. Maar die gasten die dat daar in Japan doen zijn zo thuis in de vuurwerk dat ze het behandelen alsof het een theelichtje is.

Zoals ik al zei bovenin deze post, er worden dikwandige stalen mortieren gebruikt. Deze houden vrijwel zeker de klap wel tegen als de bom in de mortiermocht afgaan, je krijgt dan een flowerpot (soort groot uitgevallen starmine).

Groter gevaar is een 'muzzle break', dit is het geval als de mortierbom net een aantal centimeter of iets meer de buis verlaat en dan explodeerd doordat de ontsteking(timefuse) verkeerd vastgezet is. De brandende sterren zorgen dan vrijwel zeker voor zeer diepe en ernstige 3e graads brandwonden, om maar niet te spreken over de dodelijke klap die zo een mortierbom van een halve meter afstand met zich mee brengt |:(

Het schieten op die speciale methode wordt ovigerens niet met hele grote mortieren gedaan hoor, volgens mij max 6 inch, of minder nog.

Beschermende kleding zal altijd wel gedragen worden, al zijn het maar oorkleppen of een veiligheidsbril. Brandvrije heb ik zelf nog nooit voor zien komen bij schieters, wel weet ik dat in Nederland de ambtenaren die de boel komen controleren vaak brandvrije jassen aanhebben.
(omdat ze er zelf wel met hun neus bovenop willen staan met het schieten, soms zelfs met fototoestel erbij, gezien in Venlo !!!)

Anyway

Ik vind het een mooie methode om te zien maar het brengt gelijk ook onnodige risico's met zich mee.
 
Laatst bewerkt:

matchscratch

Registered User
Mooi uitgelegd Nils, mijn bron was idd ook de Shimizu... Een ware bijbel voor de pyrofreak. Deze methode brengt idd een aantal risicos met zich mee, maar de japanse vuurwerkopleiding duurt niet voor niets 10 jaar.....

Dit is eigenlijk de enige speciale manier van schieten die ik ken (waterbommen zijn ook niet echt anders dan de normale bommen).

Ik denk dat dit altijd in Japan zal blijven, er zijn hier veel te veel wetten die dit allemaal verbieden. Er is hier gewoon niet genoeg respect voor de vuurwerkbezigen. In Japan worden de pyrotechnici als halfgoden behandelt, gewoon een compleet andere mentaliteit. Hier wordt vuurwerk door de meesten jammergenoeg als (lastig) bijwerk gezien. In Japan is het een megaevent opzich.

Ik kan me ook nog herinneren aan een filmpje van de Japanse afschietmethode, op feuerwerk.net

hier de link: http://www.feuerwerk-homepage.de/gallery_8/_mainor_gallery_811.htm
 
Bovenaan