[2009] Nieuw en extra hek voor de mascleta!

Tony

Administrator
Medewerker
Ik las net een bericht op de website amigospirotecnia.com en dat is er 1 waar niet iedereen blij mee zal zijn. Er is besloten om een extra hek te plaatsen om de mascleta heen. Dit om ervoor te zorgen dat mensen voor, tijdens en na de mascleta niet meer te dicht bij het vuurwerk in de buurt kunnen komen.

Dat betekend dat er van te voren geen foto's meer genomen kunnen worden van dichtbij de opbouw, dat er na de mascleta ook niet meer tegen het hek gesprongen kan worden. Dit allemaal voor de veiligheid van de mensen en de pyro's die er aan het werk zijn.

Ik begrijp dat ze alles zo veilig mogelijk willen maken, want wanneer er iets mis gaat dan komen er weer nieuwe regels en problemen en dat blijft het niet uit dat de mascleta ooit eens verplaats zal worden wat eigenlijk niemand wilt.

Deze regel is mede door de Pyrotechnics van Valencia onder leiding van Pirotecnia Ricardo Caballer tot stand gekomen.


Het bericht van Amigospirotecnia.com
El ayuntamiento colocará una tercera valla para las "mascletaes" de fallas

La finalidad es que la gente no se acerque durante el montaje ni después del disparo

Paco Varea, Valencia
El Ayuntamiento de Valencia colocará en la plaza una nueva valla para aumentar la seguridad durante la celebración de las mascletaes. La finalidad es doble puesto que se impedirá la presencia de público en el recinto vallado para contemplar el montaje y se evitará la llegada en masa del público al acabar el disparo de los fuegos, según han confirmado diversas fuentes municipales y del sector pirotécnico.
El nuevo perímetro vallado se colocará a cinco metros de la instalada en la zona peatonal sin llegar a la calzada y a otra mayor distancia de la de seguridad. La instalación se ha decidido después de hablarlo con los representantes de los pirotécnicos. La nueva valla será una de las novedades del plan de Fallas de 2009 cuya aprobación está prevista para dentro de unos días en el Ayuntamiento de Valencia.
El presidente de los pirotécnicos valencianos, Ricardo Caballer, conoció el planteamiento de los técnicos municipales en una reunión que tuvo lugar está semana.
"A nosotros todo aquello que suponga aumentar la seguridad de los espectáculos pirotécnicos nos parece bien. En éste caso se ha decidido para evitar la presencia de público en primera fila contemplando el montaje fumando o incluso para evitar sí alguien pudiera entrar dentro molestando a quienes están trabajando", dijo el profesional de la pólvora y agregó que el público podrá acercarse como siempre pero después de comprobar los operarios que no queda nada sin explotar.
El consistorio deberá habilitar unas vías de acceso a los quioscos de flores para facilitar la compra y a la oficina de turismo.


Sin_t_tulo-1.jpg


Zwart is het plein met de set-up van de mascleta waar nu een hoog hek omheen staat.
Rood is het nieuwe hek die net zo hoog zal zijn als het hek (BLAUW) waarvan achter het publiek de mascleta sinds jaren bekijkt.
 

svnJJ

Registered User
Dat is geen leuk bericht!

Maar, voor de veiligheid van het publiek en de Pyrotechnics is het een goede zet! zoals bekend zijn ze druk aan het discussiëren over alle regels omtrent het vuurwerk bij de eeuwen oude festivals en alles wat er bij komt kijken qua vuurwerk. Ze kunnen nu geen ongeluk veroorloven (nooit niet) maar dan zal het knap lastig worden om deze traditie nog lang vol te houden.

Het is jammer maar ik wil graag aankomende jaren vaker naar dit mega festival!

Cheers Sven
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ruben_3

Registered User
tja ik kan het na de finale op de 19e van afgelopen jaar wel begrijpen. Maar het is wel jammer. het gaf een leuk extra,tje!
 

scania

Registered User
Dit is zeker jammer,vond het altijd een genot om s,ochtens heerlijk (vaak) in de zon op het bankje achter het bloemenhuisje te kijken naar de opbouw van de mascleta van die dag, het werd zowaar een vast ritueel .
Eerst naar het plein dan naar een terras.

En vaak kwam je dan de bekende mensen tegen,die hier ook een dagelijks bezoek van maakte!

HELAAS!
 
Laatst bewerkt:

Mats

Registered User
Jammer jammer, daar gaan de lekkere morgens met een broodje en een blikje op de bankjes :cry:
Dan maar eerder op de dranghekken gaan hangen, we zullen ons vast wel vermaken.
 

Mr_Mascleta

Registered User
Het is mijn laatste jaar zo er is geen aardigheid meer aan zo. Mijn dag begon altijd om 08.00u, auto kwam aan, spullen uitladen enz,enz, babbelen met de mannen. en dan de spanning al voelen. ALs het straks zo is, 14.00u mascleta en weer weg, nee dan gaat ik niet meer heen, dan maar naar andere plekken waar het nog wel kan.
 

engrealat

Registered User
Wat Theo hierboven heeft heb ik ook een beetje, Een van de charmes is juist dat je een babbel kan maken (ookal is het met handen en voeten) met de pyro´s maar voornamlijk dat er mooi beeldmateriaal gemaakt kan worden.

We zullen moeten afwachten, maar als ik ongeveer 3 uur wachten naar een Mascleta moet gaan kijken met 3 hekken voor me neus (ookal zijn er 2 laag) dan zal ook ik niet meer zo snel gaan...Fallas is meer dan alleen de grote Mascletas op het plein dat weet ik maar al te goed....maar als dat nu de helf minder leuk zou gaan worden.....hmmmm.......

Groeten en een fijn weekend,

J.
 
Laatst bewerkt:

scania

Registered User
Ok, het verliest wel zijn charmes op deze manier Jeroen.....................maar de gezelligheid blijft wel,en daar komen we toch ook voor.

Eerst stond de kooi er ook niet ,en die is ook gekomen,veranderingen zullen altijd blijven.
Wat ik wel eens vernomen heb ,stond je vroeger ook dichterbij de castillos
En er is meer als alleen het plein,en dat weet jij ook.
Dan maar wat langer op het terras zitten.
 

Kobajo

FPM Filmer
Dat het klote is wat er gebeurd moge duidelijk zijn.
Maar heeft men ook last van het 2e hek tijdens de mascleta zelf? Nee, de mascleta zal er niet minder om worden.
Dat men na afloop niet naar het hoge hek mag rennen is een ander verhaal. Ik ben benieuwd hoe men reageert als er duizenden mensen naar het hek toe rennen, dan heb je heel weinig aan het kleine hek wat er dan staat.
Misschien moet het hek eerder voor een vertraging gaan zorgen, kijk maar naar de mascleta van Vicente van vorig jaar waar een hele meute naar het hek toe rent en op dat moment het digitale gedeelte nog af gaat.

Wel is jammer dat je nu niet de opbouw niet van dichtbij kan gaan bekijken, wat zoals anderen zeggen zijn charmes heeft.

Uiteindelijk weten we pas hoe erg het is als we de eerste mascleta van het seizoen hebben gezien.
 

Mr_Mascleta

Registered User
Nou dat is het niet alleen, ook na afloop valt er een enorme traditie weg doordat het publiek niet meer de piro kan feliciteren en het applaus kan geven wat ze zo graag willen. En moet men dit nu op afstand doen dan valt de hele lading weg van wat het juist was. Ook daar valt een enorm gat, ook wat wordt bevestigd aan de Spaanse zijde. Het is enorm spijtig en het is nu alleen nog een kwestie van knallen. Natuurlijk kan je nog genieten van de mascleta, en natuurlijk is daarnaast ook gezelligheid, maar dat kan je ook op andere plaatsen doen. Ik spreek vanuit mijn gevoel en mijn beleving wat ik ga missen, en als het werkelijk zo is dat niemand er meer op mag, stja dan maar naar Castellon, of Alicante.

Daarnaast ben ik van mening dat de absurde schiettijden niet ertoe bijdragen aan een veilige situatie van het opbouwen van een mascleta. Als die jongens geen slaaprust hebben genoten maar wel de volgende dag bezig moeten zijn met heel verantwoordelijk werk, stja dan kan het zomaar zo zijn dat er trueno's na afloop nog knallen. Hoe uitgeruster men daar verschijnt hoe beter, en niet omwille van de Casals om 01.30u een show gaan schieten, doe dit om 23.00u of 24.00u.
En of dit wel of niet ter discussie staat in de besluitvorming van het hek, het is wat ik ervan vind.
 

dominique

Registered User
Tis jammer natuurlijk dat er nog een hek bijkomt, maar ze kunnen dat hek toch ook weer niet zo heel ver van hetgene dat er al stond zetten. Anders sluiten ze toch al die bloemenhuisjes af en dan zetten ze die mensen een maand lang zonder werk en dan nog net in één van de drukste periodes van het jaar?
 

Kobajo

FPM Filmer
Nou dat is het niet alleen, ook na afloop valt er een enorme traditie weg doordat het publiek niet meer de piro kan feliciteren en het applaus kan geven wat ze zo graag willen. En moet men dit nu op afstand doen dan valt de hele lading weg van wat het juist was. Ook daar valt een enorm gat, ook wat wordt bevestigd aan de Spaanse zijde.

Zoals ik hiervoor al zei.

Ik ben benieuwd hoe men reageert als er duizenden mensen naar het hek toe rennen, dan heb je heel weinig aan het kleine hek wat er dan staat.
Misschien moet het hek eerder voor een vertraging gaan zorgen, kijk maar naar de mascleta van Vicente van vorig jaar waar een hele meute naar het hek toe rent en op dat moment het digitale gedeelte nog af gaat.

Men zal pas weten hoe het er aan toe zal gaan na de eerste mascleta op 1 maart. Ten eerste houden die hekken de hele stroom mensen niet tegen en ten tweede denk ik niet dat de politie tijdens de mascleta achter het 2e hek de menigte op staat te wachten.
 

PyroPlop32

Registered User
Mr mascaleta, dit is door de pyro's zelf geinitieerd, die vinden het ook heel jammer dat ze geen felicitaties meer krijgen na de show maar ze zijn zich ervan bewust dat ze
een aantal maatregelen in moeten voeren om europa tevreden te stellen en dit festival te behouden !

reken erop dat er ook maatregelen gaan komen in Castellon en Alicante en de rest van europa, anders mag er volgens de EU regels gewoon niet meer geschoten worden.

Het is nou eenmaal niet anders, en anders word het verhuizen naar China o.i.d.

Wat er nog allemaal mogelijk is in valencia is natuurlijk ook aardig gek, er lopen er genoeg met permanente gehoorbeschadingingen door de straat mascaletas en tevens gebeuren er nog genoeg ongelukjes.

ik denk dat de pyro's wel moeten, anders houd het heel snel op voor velen.
 
Laatst bewerkt:

engrealat

Registered User
Ok, het verliest wel zijn charmes op deze manier Jeroen.....................maar de gezelligheid blijft wel,en daar komen we toch ook voor.

Eerst stond de kooi er ook niet ,en die is ook gekomen,veranderingen zullen altijd blijven.
Wat ik wel eens vernomen heb ,stond je vroeger ook dichterbij de castillos
En er is meer als alleen het plein,en dat weet jij ook.
Dan maar wat langer op het terras zitten.

Lees de post van mij nog maar eens goed door, en daarna die van Theo.


Vroeger vroeger vroerger heb ik het niet over want het is pas mijn tweede jaar....

Gezelligheid ?? ´tuurlijk IK BEN de gezelligheid, eten,drinken enz. is voor mij uitermate belangrijk en voor mij hoeft dat naar de kooi rennen enz. niet zo nodig...maar nogmaals vooral vóór de mascleta valt er nu een groot stuk, traditie, spanning, foto, film, enz. weg denk ik zelf.

Maar goed het is zoals mijn FPM vriend kobajo al zegt...we zullen het zien na de eerste mascleta van het seizoen....voor mij is dat de 11e.......

Groeten en nu ga ik zo toch echt skieen,

Jeroen.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Ik heb vannacht begrepen dat als de pyro beslist dat jij het veld op mag dat dit dan ook gewoon gebeurd. Hij is de baas over zijn set-up en hij mag bepalen wie er wel en wie er niet op kunnen komen. Het enige probleem is wel in contact komen met de pyro nu je een stuk van het grote hek afstaat, maar het is dus niet onmogelijk.

Ik hoorde ook dat er heel moeilijk word gedaan wat betreft perskaarten. Die van ons komen er dit jaar waarschijnlijk niet door en als ze er door komen dan sta je tijdens de mascleta achter het tweede hek. Dus zelfs voor de pers word er zover tot nu geen uitzondering gemaakt. Maar overal hangt een maar aan! Er werd ook gezegd dat we het moment af zullen moeten wachten. De kans dat ze bepaalde dingen door de vingers zien bestaat ook.

Ik ben net als jullie van mening dat er iets verloren gaat van het geen wat Fallas juist zo uniek maakt. Ik denk ook dat ze het zelf niet leuk vinden maar dat ze weten dat ze de EU regeltjes voor moeten zijn en moeten zorgen dat er geen ongelukken meer gebeuren want dan zouden de maatregelen weleens groter kunnen zijn.

Heel erg vervelend maar enigszins wel begrijpelijk. Ik zal altijd naar Fallas blijven gaan maar elk jaar zijn er wel weer maatregelen die het minder uniek maken.
 

Ollie

Registered User
Ik vind het scheef. aan de ene kant ene plein waar je 50 meter van het eerste vuurwerk afstaat aan de andere kant een straat die 5 mtr breed en als je wil je met je hoofd boven de buis kan gaan hangen! Maar goed genoeg in valencia om van te blijven genieten!
 

pyrotrick

Registered User
Sssstt, Ollie Niet te hard roepen... Als ze Europa gaan volgen komt dat ook aan de beurt. Dan gaan de straten dicht net als nu bij de grote mascleta's op de 19de. En dan is het over, afgelopen met kijken tijdens het opbouwen, mee rennen met de terremoto erbij zijn, kippevel tranen.

En inderdaad er is meer dan genoeg in vlc om van te genieten ben er meerdere malen geweest (zonder vuurwerk)maar denk toch dat ik dit jaar maar eens dubbel van fallas ga genieten...
 

Snokkie

Registered User
Ook mijn eerste reactie was en is er één van onzetting. Daar gaat weer een eeuwen oude traditie veranderen door het nieuwe Europa. En...ik wil nog mooie foto's maken met m'n zoontje en vrouw onder de super strakke trueno-lijnen op Ayuntamiento...gloeiende...

Aan de andere kant is het denk ik zeer positief en spreekt het voor de organisatie van Fallas dat zij hier nu direct op in springen met in het oog springende maatregelen. Hiermee tonen zij aan dat ze hun traditie, hun festival graag willen behouden en wel veilig voor 'iedereen'. Ik denk dat dat de enige juiste stap is, anders zou Fallas wel eens heel snel, heel erg kunnen veranderen.

En nu maar hopen dat 'Europa' een ieder zijn tradities blijft gunnen op een veilige manier, maar wel één die al die eeuwen die deze tradities al bestaan eer aan blijft doen.

Fingers crossed
 

Tony

Administrator
Medewerker
Ik zag net een paar foto's voorbij komen in het bericht van de la Crida die vandaag word gehouden in Valencia. Ik denk dat we hier het nieuwe extra hek op zien zoals besproken in de begin post. Deze zal er nu al staan omdat er vandaag een mega terremoto geschoten word en een lucht masscleta (vanmiddag 14.00uur).



20090222%20DESPERTA39.jpg
 
Bovenaan