‘We zijn jongetjes in een snoepwinkel’

Vuurwerk.pagina

Registered User
Woensdag 29 november 2006 - Als het over vuurwerk gaat, gaat het over illegale verkoop en over gewonden. Tijd dus voor een beter imago en een feestje. ‘Want vuurwerk is eigenlijk heel erg leuk’, zeggen ze bij een Nederlandse vuurwerkhandel in België.

Obsolete_366127h.jpg

‘Vuurwerk is ook gewoon heel leuk’, vinden Ramon van Gennip (links), Toon van der Schoot (rechts), Ramon Verharen (boven) en Gijs ten Velden (onder) van Zena. FOTO JAN STADS

De Nederlandse man stopt de deken nog eens extra strak over de dozen in zijn achterbak. „Zo“, zegt hij, „nu zullen ze me toch niet snappen?“ Het is voor hem te hopen dat dat inderdaad niet zo is, want de hoeveelheid vuurwerk in zijn achterbak staat garant voor een flinke boete op het moment dat hij Nederland in rijdt.

De man heeft zijn inkopen gedaan bij vuurwerkwinkel Zena in Baarle-Hertog. Of, zoals het personeel het daar zegt, bij ‘een snoepwinkel voor jongetjes.’

De Nederlander is geen handelaar, bezweert de Nederlandse zaakvoerder van Zena, Ramon van Gennip. „Hij heeft veel verschillende dingen gekocht, dat doe je niet voor de handel. Het is gewoon een echte liefhebber.“

Een liefhebber, net zoals de mannen van Zena zelf. De werknemers van het bedrijf, vooral Nederlanders, proberen dan ook met een soortement van campagne het imago van vuurwerk op te krikken. „Want als het over vuurwerk gaat, gaat het altijd over illegaal vuurwerk, politiecontroles en gewonden“, zegt Van Gennip (35). Dus verkondigen ze zo vaak mogelijk hun boodschap dat vuurwerk ook vooral heel leuk is. Hebben ze een club opgericht: de Leuke Vuurwerkmensen Club, die uitstapjes maakt naar vuurwerkfeesten. En vinden ze het zelf ook tijd voor een feestje: de Zena Trophy, een vuurwerkwedstrijd op 23 december waarbij de amateur vuurwerkconsument kan laten zien wat hij kan.

Het moet een feestje van echte vuurwerkfreaks worden. „Zodat we kunnen laten zien dat je met gewoon vuurwerk hele leuke dingen kunt doen. Daar heb je geen evenementenvuurwerk voor nodig. En ook geen onder de toonbank vuurwerk“, vindt Van Gennip.

De Nederlander is zelf zo’n freak en baalt van het slechte imago van vuurwerk. Niet alleen omdat een beter imago ook goed is voor de verkoopcijfers, maar ook omdat vuurwerk ‘gewoon leuk’ is. „Er zijn zoveel mensen waarbij het na de zomer al begint te kriebelen. Mensen die al tijden bezig zijn te bedenken welk vuurwerk ze precies willen gaan afschieten met oud en nieuw. Mensen die voor vijfhonderd euro afschieten op zo’n avond.“

Op dat soort klanten mikt Zena. „Wij willen hier de mooiste spullen verkopen. Beter in plaats van veel. Bij veel winkels in Nederland verkopen ze vaak van dat kleine frutspul. Wij verkopen batterijen die er flink op slaan.“ Spul waar ze zelf ook van houden. Van Gennip: „Waarom vuurwerk zo leuk is? Het is spannend. Het is sensationeel.“ Zijn medewerker Toon van der Schoot (36): „Het hoort bij nieuwjaar. Het is het leukste onderdeel van de traditie.“

Nu verkoopt Zena dat alleen nog in België (waar vuurwerkverkoop het hele jaar door toegestaan is, de regels minder streng zijn en de prijs lager is), maar in de laatste drie dagen van december komt het bedrijf ook naar Nederland. „Vorig jaar verkochten we al in Haarlem, dit jaar als het goed is ook in St. Willebrord en Tilburg. Volgens mij is het uniek, vuurwerk wordt in Nederland zelden door een keten verkocht. Dat is meestal niet lonend, omdat het maar drie dagen mag.“ Het bedrijf begon in 2001 met één winkel in België, maar heeft er nu drie. „We hanteren ook onze eigen collectie. Zijn zelf naar het ‘vuurwerkgebied’ in China geweest om te kijken wat we wilden.“ Het werd een collectie vol Chinese rollen, batterijen en vuurpijlen. En met nieuwe trends: glitter (‘een soort lampjes in de lucht’) en Falling Leafs (‘naar beneden dwarrelende blaadjes van licht’). Want met alleen knallen, daar maak je weinig vrienden mee, weet Van Gennip. „Je moet oppassen voor mensen die niet van vuurwerk houden, beperk de overlast. En wat we ook uitdragen: wees voorzichtig.“ Ook slecht voor het imago: groepen jongeren die nu al door woonwijken trekken met knalvuurwerk. „Daar zijn wij erg op tegen.“ Toch liggen ook in de vitrines van Zena strijkers en astronauten.

„Niet verkopen is ook geen oplossing. Er zijn altijd mensen die dat spul willen en als ze het niet kunnen kopen, maken ze het zelf wel.“


VUURWERK
Er wordt in Nederland jaarlijks met oud en nieuw naar schatting 50 miljoen euro aan vuurwerk de lucht ingeschoten.

Volgens dezelfde schattingen zou 20 miljoen euro daarvan illegaal zijn.

Het is verboden om (consumenten)vuurwerk vanuit België of Duitsland in Nederland in te voeren. Daar gelden namelijk andere regels.

Het aantal verkooppunten in Nederland van vuurwerk zal dit jaar zo’n twintig procent lager liggen dan andere jaren, schat de Raad Nederlandse Detailhandel. Dat komt door strengere regels.

Vuurwerk mag in Nederland alleen de laatste drie dagen van het jaar verkocht worden.

Jaarlijks vallen zo’n zeshonderd gewonden door vuurwerk. De meeste ongelukken ontstaan doordat mensen zich niet aan de gebruiksvoorschriften houden.

De stichting Consument en Veiligheid verwacht dat de verwondingen dit jaar ernstiger zullen zijn, omdat vuurwerk sinds februari dit jaar wat zwaarder mag zijn.

Voor siervuurwerk geldt bijvoorbeeld: de maximale kruitlading was 200 gram en is nu 500 gram. Maar omdat een buisje nog steeds maximaal 15 gram buskruit mag bevatten, houdt dat in dat vooral de omvang groter is geworden.

Justitie stuit bij controles steeds vaker op grote partijen illegale lawinepijlen.

In België zijn de regels nog steeds soepeler, waardoor er veel vuurwerktoerisme net over de grens is.

bron
 

clarity

Registered User
Woensdag 29 november 2006 - Als het over vuurwerk gaat, gaat het over illegale verkoop en over gewonden. Tijd dus voor een beter imago en een feestje

Leuk artikel, maar waar gaat het einde van het artikel over? Juist, illegale verkoop en gewonden.

Het aantal verkooppunten in Nederland van vuurwerk zal dit jaar zo’n twintig procent lager liggen dan andere jaren, schat de Raad Nederlandse Detailhandel. Dat komt door strengere regels.

Dat verbaast me. Ik kan niet voor de rest van het land spreken, maar in deze
regio neemt het aantal verkooppunten juist weer langzaam toe, na de klap direct
na de invoering van de strengere regels.
 

BMW-freaky

Registered User
@ Edit van Schuim hierboven; Mag jij nodig zeggen met je vadsoenlijk. (eek)

Ontopic: Sinds lange tijd eindelijk weer eens een keer een fatsoenlijk ( << Tip voor Schuim ) artikel over vuurwerk in de krant! Alleen jammer dat Ramon Verharen en Gijs zijn omgedraaid, maar je kan niet alles hebben. (smile)
 
Bovenaan