Vertel burger over vuurwerkopslag om de hoek

Moontan

Moderator
Medewerker
'Vertel burger over vuurwerkopslag om de hoek'

ARNHEM - Alle Gelderse gemeenten waar vuurwerk ligt opgeslagen, zijn door de provincie Gelderland gevraagd de gegevens over die locaties op risicokaart.nl te zetten. De burger moet daarmee een zo goed mogelijk overzicht krijgen over de hoeveelheid vuurwerk die bij hem om de hoek wordt bewaard, rond de jaarwisseling en door het jaar heen.

Gemeenten zijn daar niet toe verplicht als er 10.000 kilo of minder ligt opgeslagen, maar worden daar via de omgevingsdiensten nu wel toe opgeroepen. Reden is dat sommige gemeenten opslaglocaties wel op de kaart hebben gezet en anderen niet. Het wekt de indruk dat alle locaties vermeld staan.

De werkelijkheid was dat rond de afgelopen jaarwisseling slechts 21 van de 244 opslagplekken voor de burger in kaart waren gebracht, constateerde De Gelderlander na onderzoek. Op negen plekken daarvan ligt meer dan 10.000 kilo en op twaalf minder. Ook de provincie betitelde dat in december als niet wenselijk, nadat deze krant het aankaartte.

De oproep van de provincie zal daar geen einde aan maken, verwacht woordvoerder Petra Borsboom. ,,Het blijft een verzoek omdat het niet wettelijk verplicht is. Het op orde brengen van deze data voor de website kost menskracht en dus tijd en geld. Dat is niet voor iedere gemeente gemakkelijk op te brengen, zeker niet voor de kleinere.’’ Gemeenten kunnen wel ondersteuning krijgen van de omgevingsdiensten, zegt ze. Die zijn verantwoordelijk voor vergunningverlening en controle.

Hiaten
Uit het onderzoek bleek in december ook dat de gegevens bij drie Gelderse omgevingsdiensten onderling enkele hiaten vertoonden, of op dezelfde locaties andere opslagaantallen stonden dan waren vergund. Ook op risicokaart.nl klopten enkele vergunde opslaggegevens niet. ,,Dat is inmiddels op orde’’, zegt Borsboom.

De veiligheid is daardoor nooit in gevaar geweest, verzekerden provincie, omgevings- en veiligheidsdiensten in december al. De risico's zijn in kaart en door strikte regelgeving te verwaarlozen, zeggen zij. Gespecialiseerde ambtenaren doen in teamverband de vergunningverlening en controle. „Deze mensen doen dat al jaren. Die kennen elk verstophoekje. Daar kunnen we echt heel veel vertrouwen in hebben”, aldus Borsboom.

Onoverzichtelijk
De provincie worstelt als beheerder van de risicokaart nog wel met haar eigen vraag aan de Gelderse gemeenten. Bij meer gegevens dreigt de kaart onoverzichtelijk te worden. ,,Het is niet voor niets dat er pas bij meer dan 10.000 kilo een verplichting is die op de kaart te melden. Bij minder dan 10.000 kilo heb je ook nog eens een onderscheid tussen opslaglocaties voor vuurwerk en verkooppunten. Hoe we dat goed kunnen doen, daar zijn we nog naar aan het kijken.’’

De provincie broedt daarnaast nog op een manier om in het najaar samen met de omgevingsdiensten meer voorlichting te geven aan burgers over opslaglocaties, de regelgeving en controles daarop.

http://www.gelderlander.nl/arnhem/vertel-burger-over-vuurwerkopslag-om-de-hoek~afc33bf4/
 
Bovenaan