Negatief Vuurwerkverbod komt er in Tilburg, ook al is het niet te handhaven.

The Cigarman

Moderator
Medewerker
4280720.jpg
Er komt een vuurwerkverbod in de gemeente Tilburg, een meerderheid van de gemeenteraad heeft daar maandagavond mee ingestemd. Al gaf burgemeester Weterings aan dat het verbod niet te handhaven is.

De motie om een vuurwerkverbod in te voeren, werd door maar liefst zeven partijen ingediend. Ze vinden de vele vuurwerkslachtoffers en milieuschade de belangrijkste redenen om het afsteken van vuurwerk in de hele gemeente Tilburg te verbieden.

Onmogelijk en duur
Raadslid Henk van Tilborg van 50Plus, de initiatiefnemer van de motie, snapt dat het vuurwerkverbod moeilijk te handhaven is. Toch zou het verbod volgens hem helpen om het rustig te houden in de stad. “Toen roken verboden werd, ging dat in het begin ook niet. Uiteindelijk hebben we elkaar daarop aangesproken, dat kan bij een verbod op vuurwerk ook gaan gebeuren.”

De raadfracties die tegen het verbod zijn, zijn onder andere bang voor illegaal vuurwerk dat net over de grens in België aangeschaft kan worden. Ook is de handhaving van het verbod onmogelijk en erg duur, denken ze. Burgemeester Weterings beaamt dat en zegt ook dat het onmogelijk is om de verkoop van vuurwerk alleen in Tilburg te verbieden.

Abrupt
In de Tilburgse gemeenteraad werd eerder afgesproken om via de geleidelijke weg uiteindelijk uit te komen op een vuurwerkverbod. Eerst kwamen er vuurwerkvrije zones met op verschillende plekken professionele vuurwerkshows. Met die ervaring zou er toegewerkt worden naar een algeheel verbod in de gemeente.

Het liep echter anders. Door corona en het slechte weer van afgelopen Oudjaarsnacht gingen de vuurwerkshows steeds niet door en werd er meer geknald dan ooit. De meerderheid van de gemeenteraad wil nu niet meer wachten en al dit jaar een vuurwerkverbod opnemen in de APV.

Symboolpolitiek
Vuurwerkliefhebbers die zich verenigd hebben in de Stichting HVLV zijn niet blij met het besluit. Zij lieten vooraf al weten de motie voor het verbod symboolpolitiek te vinden. “Het resulteert slechts in een schijnoplossing en symbolische politiek. Het treft daarbij het merendeel van de burgers dat zich wel aan de regels houdt.”

De zeven partijen die de motie indienden voor het vuurwerkverbod zijn 50Plus, GroenLinks, , Lokaal Tilburg, ONS Tilburg, PvdA, PvdD en D66. Tilburg is niet de enige stad waar een vuurwerkverbod komt, ook in Eindhoven zijn ze het van plan. In juni beslist de gemeenteraad of het ook daar doorgaat.

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws...er-in-tilburg-ook-al-is-het-niet-te-handhaven
 
  • Angry
Reactions: Z@P

Z@P

Registered User
Eindhoven, Tilburg welk volgen. Merk ook wel beetje gelatenheid hier onder de liefhebbers . Het is allemaal heel triest deze voornemens
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Ik denk dat de freaks zo langzaamaan zo iets hebben van.. we hebben het met de corona en vorig jaar gezien, veel succes.
Niet dat we het daarom er maar zomaar bij moeten laten zitten.
 
Bovenaan