Vuurwerknamen met inhoud 2018/2

Baron van lunt zu sas

Registered User
Geprikkeld door de vraag van "iemand" om eens te kijken naar de Evolution namen heb ik dat natuurlijk gedaan.
Ook al heeft Evolution over het algemeen namen die de effecten in het product duiden komen er langzaamaan meer namen voor die los van de letterlijke inhoud staan van het product.
Oudere cakes zijn er trouwens ook al met mooie namen hoor; SNAKE EYES
is bijvoorbeeld een benaming uit de gokwereld om aan te geven dat de twee dobbelstenen allebei 1 aangeven, geen goed resultaat want het staat voor oplichting en verraad. Het was dus ook een mooie filmtitel en Nicholas Cage heeft er de hoofdrol in. Het is een mooie cake, de naam kan ik niet zo direct relateren aan het effect maar dat hoeft ook niet en het is wel een originele naam.
De Cracker Jack is daarentegen wel gekoppeld aan de inhoud. Een benaming die zijn oorsprong heeft van zelfs vóór 1850 want zo ver weg is zelfs benaming terug te vinden. In die tijd was een Crack/ Cracker een benaming voor iemand die een echte kenner was of een expert op zijn vakgebied (zelfs nu nog wel in gebruik) en het achtervoegsel Jack een algemene benaming voor een man/kerel. De naam komt vooral meer voor na 1890 wanneer een bedrijf doosjes met gecarameliseerde(?) popcorn gaat verkopen. Tot op heden is dit product te koop in de "Joe es ee"vooral bij honkbalwedstrijden of de bioscoop. De CrackerJack box is zelfs in de muziek terug te vinden, o.a. Bij Meatloaf in " two out of Three aint bad".
Dat deze naam heerlijk aansluit bij een cake met crackling effect is glashelder. Pittige cake voor een zachte prijs trouwens.
De nieuwe Collectie die onderweg is naar ons heeft een paar compounds met namen waar ik wel door geprikkeld werd. Beide bleken prachtige namen voor stratovulkanen wat inhoud dat het regelmatig gelaagde kegelvulkanen zijn met explosieve uitbarstingen. Als ik de laatste zin teruglees dan kan ik dit in verband brengen met de vormen en effecten uit deze V-shape multi effect waaierboxen!!
De ACATENANGO is een actieve stratovulkanen in Guatemala (laatste eruptie 1972) en de andere vulkaan heet the BRANCO en is Portugees voor "de Witte". Dit Kaapverdisch eiland is wit geverfd/bedekt door guano, op z'n Hollands is het dat deze vulkaan ondergescheten is door zeevogels.
Ben altijd weer benieuwd waarom de verzinners juist deze namen hebben verzonnen.....
Prettig weekend!
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan