Vuurwerk met een 'oldschool'/ retro design cq. stijl, leuk of juist niet?

Vuurwerk met een 'oldschool' / retro design, leuk of juist niet?

 • Ja, leuk! (vuurwerk-veteraan/30+ jaar oud)

  Stemmen: 30 81,1%
 • Nee, boeit me niet! (vuurwerk-veteraan/30+ jaar oud)

  Stemmen: 3 8,1%
 • Ja, leuk! (jonge vuurwerk-god/jonger dan 30)

  Stemmen: 4 10,8%
 • Nee, boeit me niet! (jonge vuurwerk-god /jonger dan 30)

  Stemmen: 0 0,0%

 • Total voters
  37

Michel_G

Zilveren Member
Tegenwoordig heeft bijna elk stukje vuurwerk, tot aan het kleinste aan toe, een modern/eigen design. Toch zullen de "ouderen" onder ons zich nog wel de tijd herinneren dat bijna alle grondbloemen hetzelfde uiterlijk hadden ('traditioneel' roze of oranje) en dat ook in veel (kleine) pakketten vrijwel allemaal dezelfde soorten fonteinen hadden, met een redelijk traditioneel (Chinees) ontwerp en tekst.

In de loop van de jaren zijn vrijwel al die traditionele labels verdwenen tot aan het punt dat bijna alles nu een eigen design heeft/krijgt.

Toch scoort retro nog altijd goed op sommige vlakken, denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola: veel van de moderne 'merchandise' die er wordt verkocht is nog altijd op basis van die ouderwetse Coca-Cola stijl.

Er even van uit gaande dat je de keuze hebt uit 2 identiek presterende producten, dus even de 'ouderwetse kwaliteit' buiten beschouwing laten, heeft een retro ontwerp dan meerwaarde voor je of maakt het je niks uit hoe het er uit ziet?

In de poll maak ik bewust onderscheid tussen de oudere en jongere generatie, aangezien de jongere generatie al veel minder op is gegroeid met de artikelen met traditioneel ontwerp. Maar uiteraard kunnen ook de jongeren onder ons gewoon interesse hebben in die old-school ontwerpen/stijl. (Dit geeft hopelijk een iets beter beeld of het een "oldtimer ding" is of dat er ook bredere interesse is.)
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Ik vind het artwork van Funke erg mooi/fraai.
Lekker old school zoals vroeger.

Beter dan die verschrikkelijke doodshoofden, skeletten en dan kan ik mijzelf nogal irriteren aan de namen van sommige cakes/cakkeboxen.
Warhead, machinegun, reaper, enz., brrr niks an.
Ik associeer vuurwerk met plezier en feest, niet met horror, oorlog en doodskoppen.
 

Michel_G

Zilveren Member
Ik mis; het gaat mij om de inhoud/uitwerking (iets minder jonge god, tussen 30 en 40).

Ik begrijp de redenatie, maar bij deze poll heb ik er even voor gekozen om puur het esthetische aspect aan te houden, omdat het sowieso lastig is om te bepalen of iets aan de 'ouderwetse kwaliteit' voldoet of 'dat het net zo is als dat je je herinnert van vroeger'. Daarom ook bewust het stukje: "bij 2 identiek presterende producten".

Tuurlijk, ik heb ook liever weer een "Chinees pakketje" met alle fonteinen in de 'kwaliteit van vroeger', maar als ik het even betrek op wat er nu te koop is; als ik toch een "goedkoop" meter pakket zou kopen, dan heb ik liever een goedkoop meter pakket met traditionele labels dan een modern/eigen label.

Gaat er dus puur om: hecht je waarde aan (af en toe) traditioneel uiterlijk van vuurwerk of heb je net zo lief een modern design?

Niet alles moet van mij weer naar een traditioneel uiterlijk, maar af en toe wat dingetjes met 'old school' label zijn wel leuk, zeker nu dat bijna overal verdwenen is.
 

KruitFreak

Registered User
Vuurwerk is emotie dus goeie labels doet wel wat. Oldschool of niet, zolang het maar bij het product past. Ik kan er erg van genieten maar dat komt ook omdat het me doet terugdenken aan mijn jeugd. Die goeie ouwe tijd:)
Behalve labels is het ook leuk om oude benaming terug te zien zoals nu bijvoorbeeld de cuckoo cuckoo van Funke. Daar krijg ik gewoon de kriebels van.
 

GMP82

Zilveren Member
Oh ik vind een old Skool label (bijv oude oranje en roze ground bloom flower) best leuk. Leuker dan nieuwere labels.

Maar als het niet presteert, dan kies ik gewoon voor de best presterende of de beste prijs-kwaliteit. :)
 

Z@P

Registered User
Ik vind het artwork van Funke erg mooi/fraai.
Lekker old school zoals vroeger.

Beter dan die verschrikkelijke doodshoofden, skeletten en dan kan ik mijzelf nogal irriteren aan de namen van sommige cakes/cakkeboxen.
Warhead, machinegun, reaper, enz., brrr niks an.
Ik associeer vuurwerk met plezier en feest, niet met horror, oorlog en doodskoppen.

hier kan ik me helemaal in vinden.
Ben ook groot fan van de Funke labels.
 

Michel_G

Zilveren Member
Als de ouderwetse labels gebruikt worden voor het productt waar het ooit omheen zat vind ik het leuk.

Dat is inderdaad wel belangrijk. Toevallig kwam ik gisteravond een voorbeeld tegen van dus precies het tegenovergestelde:

http://instagr.am/p/B393AWxFGJi/
Top dat Katan een beetje op de retro/old-school manier bezig is, zeker met dit soort labels, maar.......... Dit (= 19 schots cakes) zijn helaas dan geen producten waar deze labels oorspronkelijk om zaten.

Ondanks dat de prijzen nog niet bekend zijn, zullen het waarschijnlijk geen producten zijn die je even "makkelijk" in meervoud mee besteld vanwege de 'lage' prijs.

Als het bijvoorbeeld een ouderwets fontein assortiment was geweest met 6 (fatsoenlijke) retro fonteinen voor bijvoorbeeld tussen de € 10,- en € 20,-, dan zou ik er misschien wel een aantal bestellen. Maar als het 19 schots blokken zijn voor € 15,- a € 20,- per stuk, dan is het niet echt meer een mee-pakker, maar moeten het gewoon goede cakes zijn en is het label in dit geval niet echt belangrijk meer.
 

Sweet Laker

Registered User
Mits het een 4 fonteinen setje had geweest, qua formaat gelijkend op de oude Big Snow serie met gelijksoortige namen. Dan zou ik interesse hebben. En zo zijn er vast met wat creativiteit wat combi's mogelijk om de producten van weleer te krijgen. In de meter paketten van vroeger zat ook van alles gecombineerd.

Voor mij valt het anders niet direct onder het kopje nostalgie / retro.
 

Reverser

Registered User
Van mij mogen alle verschillende verpakking wel weer terug komen van de knallers in rood papier. Die dozen waar die meuk nu in zit heeft totaal geen charme meer.
Ik koop nu meestal de verzamelzakken met knallers,daar zit nog dat mooie rode papier om heen. Niks mooier dan een broodje aanbreken en die pakjes doormidden breken. Heb er zelf meer centen voor over. Zelfs de astronaut van Vulcan zit tegenwoordig in zo'n lelijke kartonnen doos. Dit jaar een karton Super Crackers van BVD besteld om de nostalgie er in te houden. Ook verschillende broodjes van Katan en Funke besteld in Duitsland. :)
 

Koetje

Registered User
Ik zou graag zien dat ze in China het vuurwerk uit de jaren 70 en 80 weer gingen maken, met bijbehorende labels. Utopie. Maar een mens mag dromen
 

SrCl2

Registered User
Ik heb ook voor de eerste optie gekozen (Ja, leuk! Vuurwerkveteraan 30+).
Wegens het verkoop- en afsteekverbod van vuurpijlen, knalvuurwerk en singleshots ga ik maar voor oude sierpotten, fonteinen en draaiend grondvuurwerk.
Voor een fraai afgewerkte en van Red Lantern-label voorziene Bees & Flowers bijvoorbeeld, of voor een Beautiful-zwermpot dan wel Delight-fontein van datzelfde Red Lantern. En wat te denken van de prachtige Red Azalea van Red Lantern van weleer?

Als het effect van deze vuurwerkjes nou ook nog eens gelijk is aan dat wat eind jaren 70/ begin jaren 80 gebruikelijk was, ben ik helemaal in de zevende hemel.
Ik vrees echter met grote vreze dat dit een utopie is, maar indien zulk vuurwerk inderdaad op de markt wordt gebracht ben ik uiteraard bereid om daar meer voor te betalen.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Een mooi label en een naam die ook betrekking heeft op de inhoud is voor mij echt een onderdeel van de vuurwerkselectie.

Bv een cake een naam geven met “Hornets” er in schept verwachtingen (Weco) over de uitwerking. Hoe mooi de cake dan ook kan wezen is het voor mij een afknapper dat de naam niet voldoet aan de inhoud en sla ik hem vaak over, simpelweg omdat het niet overeenkomt met de geschepte verwachting
.
Een mooi layout van het label en een toepasselijke naam heeft voor mij dus een bingo!effect, als mn verwachtingen kloppen met wat er gepresenteerd wordt mn kopenkopenkopen!hersencel geactiveerd.

De zogenaamde hummercake van Redwire is zo’n echte afknapper; mooie bak hoor maar door de naam voel ik me misleid. De ”klassieke“ labels van Zena vind ik niet aantrekkelijk. Gek genoeg vindt ik een kaal, industrieel ogend, label vaak wel erg aantrekkelijk.
Ik heb zelfs cakes bewaard want ik vind het zonde om af te steken want ze zijn zo mooi.
bv Amazon van Marijn of eigenlijk die hele lijn met de stoere, onderscheidende labels maken je nieuwsgierig om de uitwerking te zien.

Een paar van de lelijkste labels die ze maar konden bedenken zijn te vinden bij Loots zoals de Ecchi 19sh set of de pleasure box 19sh set: je schaamt je voor de verpakking.

kortom een klassieke naam en een label die klopt met de inhoud is echt commercieel zinvol.
en daarnaast is vernieuwing/aanvulling prima. De Cakes van Alpha en Argento zijn naar mijn smaak erg mooi en toch nieuw.
Als je een cake/box bv de naam Tractor geeft zegt het me niks en zo begint dan mijn eerste indruk.
 
Bovenaan