Vuurwerk Liefhebbers Verbond: Waarom wel vuurwerkverbod en geen schaatsverbod?

Plum Bloom

Registered User
Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) vindt dat politici het vuurwerkverbod 'als marketingtool hebben gebruikt om zichzelf te profileren, om zo snel en goedkoop te kunnen scoren'. Het verbond vindt het vreemd dat de bewindvoerders wel een vuurwerkverbod hebben afgekondigd met Oud & Nieuw om de zorg te ontlasten, maar nu zwijgen over de vele gewonden bij het schaatsen.

"Afgelopen week was het dan eindelijk zover! Nederland heeft na een lange tijd weer eens kunnen genieten van sneeuw- en ijspret. Hoewel het vele mooie plaatjes en herinneringen opleverde, kende het ook zijn prijs. Misschien zelfs een te hoge prijs. Gebroken heupen en polsen, hoofdletsels, hersenletsels, en ontwrichte schouders.
Volgens Hart van Nederland liepen ziekenhuizen en huisartsenposten vol met iets te enthousiaste schaatsers die zijn gevallen", zegt Thomas Hadderingh namens HVLV.

NU.nl meldde dat de Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen dagen duizenden schaatsers hebben behandeld aan hun verwondingen. En dit was vooraf te voorspellen, zegt HVLV, daar tijdens de laatste officiële vorstperiode in 2012 er in één week tijd ruim 13.000 gewonden vielen.


Hadderingh: "Artsen vrezen er de komende weken nog druk mee te zijn, terwijl de coronazorg al het uiterste van hen vraagt. De spoedeisende hulp in Hilversum was afgelopen vrijdag zelfs enkele uren gesloten, en in andere ziekenhuizen was het tekort aan capaciteit zo nijpend dat patiënten op de gang lagen."

Profileren

Volgens HVLV lieten bestuurders geen kans onbenut om zichzelf als voorvechters van de zorg te profileren. De Nederlandse zorgsector zou door de corona-pandemie al veel te zwaar belast zijn. Ze kon er echt geen 1300, veelal lichtgewonde, potentiële vuurwerkslachtoffers bij hebben. De Nederlandse vuurwerktraditie moest absoluut eenmalig verboden worden."

Het verbond vindt het vreemd 'dat tijdens de schaatsperiode zelfs de voornaamste voorstanders van het eenmalige verbod op siervuurwerk, die naar eigen zeggen het beste met onze zorgmedewerkers voorhebben, niet verder kwamen dan te adviseren om extra voorzichtig te zijn als men het ijs op ging'.

Hypocrisie ten top

Hadderingh noemt het 'hypocrisie ten top'. "Uit het grote verschil tussen de benadering van de Nederlandse vuurwerktraditie, en de omgang met de afgelopen vorstperiode blijkt dat onze volksvertegenwoordigers niet handelen op basis van feiten; ze proberen hun persoonlijke voorkeuren via het beleid op te dringen aan het volk, of ze zijn te incompetent om op basis van het verleden een piekbelasting van de zorg te voorzien en te voorkomen."

 
Bovenaan