Vuurwerk in de rechtszaal? Rotterdamse handelaren slepen gemeente voor de rechter

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerk in de rechtszaal? Rotterdamse handelaren slepen gemeente voor de rechter

Normaal gesproken zouden Miquel Lommerse en Arjen Vaandrager in de zomer druk in de weer zijn met hun vuurwerkhandel, maar het is stil bij de twee Rotterdammers. Er zal voor hen tijdens oud en nieuw weinig geld te verdienen zijn door het nieuwe vuurwerkverbod. Daarom slepen Lommerse, Vaandrager en nog eens dertig andere Rotterdamse vuurwerkondernemers de gemeente voor de rechter.

Ze willen een financiële compensatie. Het is de komende jaarwisseling in Rotterdam verboden om consumentenvuurwerk af te steken, maar veel ondernemers hebben al verplichte investeringen gedaan om te voldoen aan de veiligheidseisen voor de opslag van het vuurwerk. Maar het gaat Lommerse, Vaandrager en andere Rotterdamse ondernemers niet alleen om de financiële compensatie. Liefst willen zij het vuurwerkverbod van tafel hebben. Op z'n minst vragen zij een afbouwperiode.

Aanpassingen

Arjen Vaandrager heeft in het dagelijks leven een sportzaak. De vuurwerkhandel doet hij erbij. In zijn vuurwerkwinkel laat Vaandrager zien welke aanpassingen hij heeft moeten maken. "Dit doet mij hartstikke pijn, omdat je normaal gesproken in een vast stramien zit."

Rond deze tijd had Vaandrager normaliter keuzes gemaakt in het vuurwerkaanbod voor zijn zaak of de folder samengesteld. "Maar nu zit ik voor de televisie of ben ik op het gemeentehuis over het afsteekbeleid. Ik had mijn tijd liever ergens anders ingestoken."

Het totale vuurwerkverbod in Rotterdam vindt Vaandrager 'niet leuk en onterecht'. "Dit gaat voor ons heel erg ver. De tussenstap is niet eens geprobeerd." Niet alleen het knalvuurwerk, maar ook het siervuurwerk mag niet worden afgestoken.

Miquel Lommerse, die een handel in automaterialen heeft, kan met Vaandrager meepraten. "We zijn een aantal keer met de gemeente in gesprek geweest om het vuurwerk in Rotterdam veiliger te maken. Daar zat onder andere een goed gesprek met de wethouder bij. De opties die we hebben aangereikt, daar werd positief op gereageerd. Daar is alleen niets mee gedaan", zegt Lommerse.

De Rotterdamse vuurwerkhandelaren maken zich zorgen. Ze kregen van wethouder Bert Wijbenga van Handhaving een brief waarin stond dat Rotterdamse ondernemers geen financiële compensatie van de gemeente gaan krijgen.

Volgens Wijbenga is compensatie voor de vuurwerkhandelaren niet aan de orde. "De markt verandert al jaren. Het is niet zo dat als de marktomstandigheden veranderen of nieuwe politieke besluiten zijn, wij vuurwerkhandelaren kunnen compenseren", vertelt Wijbenga. "Als ze een beetje geluk hebben én slim zijn, dan kunnen zij hun vuurwerkvoorraden goed kwijt. In Nederland is verkoop van bepaalde producten nog mogelijk, bijvoorbeeld sierpotten."

Vuurwerkhandelaren hebben extra kosten moeten maken om hun bunkers veilig te maken. Wijbenga erkent dat deze Rotterdamse handelaren in financiële problemen kunnen komen. "Dat is wel een hard gelag", geeft hij toe. "Maar als je een investering voor tien jaar hebt gedaan, dan heb je dat misschien nog niet terugverdiend. De overheid kan het ook niet allemaal aan om hen te gaan compenseren. Dan geldt voor vuurwerkondernemers dat zij schrik en verdriet hebben, maar vervolgens een nieuw plan moeten trekken."

Geen compensatie

Wijbenga peinst er niet over om een financiële compensatie voor vuurwerkhandelaren te regelen. "Als we daar aan zouden beginnen, dan zou gemeente Rotterdam binnen een jaar failliet zijn", stelt de wethouder, die wel verwacht dat er vuurwerkhandels zullen omvallen.

Toch blijven Lommerse, Vaandrager en andere Rotterdamse vuurwerkhandelaren strijdbaar. Vuurwerkbranche BPN stapt namens de 32 Rotterdamse vuurwerkondernemers naar de rechter.

Vaandrager staart naar het siervuurwerk dat hij in zijn Rotterdamse opslag heeft liggen en dat nog in Nederland afgestoken mag worden. "Wij zien hier weinig kwaad in, als iedereen hier normaal mee omgaat. Dan kan iedereen van genieten."

 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Meer dan 177 keer bekeken, dit topic, maar geen reacties. is Iedereen wat uitgeblust na jaren van weerstand?
Ik wel, alhoewel ik de laatste tijd wel weer een beetje plezier en energie terugkrijg bij onze hobby.
 

GMP82

Zilveren Member
Het hele forum lijkt al een tijdje aardig uitgeblust..

Het is erop of eronder met deze rechtzaak. Verliezen ze, dan is het binnen 2-3 jaar over en uit in heel Nederland.

Winnen ze, dan moet links weer op zoek naar een nieuwe aanpak. Dat zal ze ongetwijfeld lukken, dus dan duurt het misschien een jaar of 2 langer.

Afhankelijk van de verkiezingen volgend jaar kan het allemaal nog een stukje sneller..

Pessimist? Ja, misschien. Realist? Dat zeker.
 

Z@P

Registered User
Het is gewoon uitstellen van het onvermijdelijke , te triest voor woorden. Vuurwerkvakanties dat is het enige wat er op termijn voor ons liefhebbers mogelijk is.

Showtjes in belgie worden ook steeds minder door die groene activisten. Hoe dan ook ik zal altijd plezier aan pyrotechniek gaan beleven, hoe en wat precies zal nog vorm moeten krijgen.
 

KruitFreak

Registered User
Het is goed dat ze procederen maar het gaat allemaal naar de afgrond. Ondanks dat de landelijke wetgeving nog veel toestaat denken gemeenten daar heel anders over en gooien ze de boel op slot. Dit jaar ga ik voor het eerst een jaarwisseling meemaken met een totaal verbod op consumenten vuurwerk in mijn gemeente. Écht onvoorstelbaar en ik weet nog niet wat ik doe. Ik koop zeker wat vuurwerk om ergens af te steken maar het plezier wat ik al die jaren heb gehad is gewoon weg. Mijn hele leven ben ik thuis met de jaarwisseling, gezellig met familie en buren stoken midden op straat en ontelbaar vaak naar je garage lopen om een nieuwe cake te pakken. Zelfs mijn hond wist vuurwerk te waarderen.

Nu ben ik dus genoodzaakt om ergens op visite te gaan, buiten de gemeente te gaan stoken of toch stiekem doen en een boete riskeren. Om eerlijk te zijn trekt dat laatste me nog het meest.

In grote steden organiseren ze shows maar in kleine steden is dat niet vanzelfsprekend. Daar zijn ze nog aan het nadenken over vuurwerk clubs en wie de kosten draagt e.d. dus daar komt door alle Corona ellende helemaal niets van terecht.

In de toekomst zullen we het moeten hebben van uitjes in het buitenland. Dat is ook leuk maar het definitief verdwijnen van onze mooie traditie in eigen land doet me echt pijn!
 

Beekje

Registered User
Het is stil omdat we er met z'n allen druk mee zijn maar er nu toch niemand luistert of mee kijkt. De club is klein. Dat komt wel weer.

Wij in Amsterdam gaan dezelfde weg in als Rotterdam, we kunnen inspraak maken op het APV (vanaf 27 Juli wordt die gepubliceerd en iedereen kan inspraak er op maken dus of het helpt geen idee maar voor de Amsterdammers doen wij een oproep) en zo gaan we ook naar de rechter en vechten om het tegen te houden maar ook verdere toekomst consequenties. Want we zijn hier nog niet vanaf en nog niet klaar mee.....
 

stefantvs

Administrator
Medewerker
Het is stil omdat we er met z'n allen druk mee zijn maar er nu toch niemand luistert of mee kijkt. De club is klein. Dat komt wel weer.

Wij in Amsterdam gaan dezelfde weg in als Rotterdam, we kunnen inspraak maken op het APV (vanaf 27 Juli wordt die gepubliceerd en iedereen kan inspraak er op maken dus of het helpt geen idee maar voor de Amsterdammers doen wij een oproep) en zo gaan we ook naar de rechter en vechten om het tegen te houden maar ook verdere toekomst consequenties. Want we zijn hier nog niet vanaf en nog niet klaar mee.....
goed bezig ! Succes
 

vonk

FPM Moderator
Medewerker
Ben wel hoopvol hoor. Het zal niet de eerste keer zijn dat een rechter een gemeente terugfluit. Het is onrecht, Rotterdam/Amsterdam mag niet afgestoken worden...wel verkocht?.... Stad ernaast mag t afgestoken worden en verkocht! Dat keurt geen rechter goed (als t goed is)
 

roelz

Registered User
Idd, er klopt iets niet, zomaar zonder aanwijsbare reden hele steden/dorpen vuurwerkvrij verklaren; daar is die wetgeving niet voor bedoeld lijkt mij. Bij kinderboerderijen, uitgaanscentra, etc. kan iedereen snappen dat er een vuurwerkverbod ingesteld kan worden maar platweg hele gemeentes er mee lam leggen is misbruik van deze wetgeving. Nog afgezien van de rechtsongelijkheid die erbij komt kijken.
 

Gupje

Registered User
Meer dan 177 keer bekeken, dit topic, maar geen reacties. is Iedereen wat uitgeblust na jaren van weerstand?
Ik wel, alhoewel ik de laatste tijd wel weer een beetje plezier en energie terugkrijg bij onze hobby.
Nou dat komt dat ik het helemaal zat ben!

Vind het al een paar jaar niet fijn om überhaupt over vuurwerk te praten met mensen, want iedereen kijkt je als crimineel aan. Zelfs de auto met vuurwerk uitladen op 29 december doe je met ogen in je achterhoofd. Het is geen hobby meer die je volledig vrij kan uitvoeren.

Ben blij dat er van hogere hand voor gestreden wordt! Maar het voelt als een verloren zaak. Als je de media moet geloven is de meerderheid toch negatief tegen vuurwerk. Ik klop het af, want hier op het dorp lijkt het nog mee te vallen.
 

Sweet Laker

Registered User
Tot de laatste jaarwisseling heb ik mij niet zo druk gemaakt om mede burgers en hun mening omtrent vuurwerk. De ontwikkelingen dit jaar en het gemak waar een deel van de mensen naar de ander meent te mogen wijzen en zaken te mogen opdringen echter,.

Er is ondertussen genoeg geschreven en we weten allen hoe er in onze maatschappij met cijfers / mening die niet in de lijn der verwachting ligt wordt omgegaan. Beeldvorming is wat telt. Die beelden schiet ik nog wel zelf met een camera zolang het kan. Daarna worden het tripjes naar het buitenland (als dat tegen die tijd nog mag als niet gevaccineerde en men echt zo gek is om dat onderscheid te gaan maken in de maatschappij). Anders heb ik in ieder geval nog beelden van alle jaarwisselingen die ik heb mee mogen maken.

Niemand ontloopt het rad van karma; daar wens ik ze veel succes mee :LOL:
 
Laatst bewerkt:

htevents

Registered User
Als ze het spelletje slim spelen, kunnen ze het verbod van tafel krijgen.

Een lokaal verbod mag er niet voor zorgen dat de handel belemmerd wordt. Als je als politiek weet dat de handel belemmerd wordt, als gevolg van het verbod, weet je dat je een rechtzaak aan de broek kan krijgen.

Het verbod zal volgens de Europese regels ook hoogstwaarschijnlijk ook niet juridisch gegrond zijn.

Laat de advocaten van "onze" kant dat maar eens heel grondig uit gaan zoeken, want ik denk dat het verbod met die onderbouwing, volledig van tafel geveegd kan worden, waardoor dit in alle andere gemeentes waar dit speelt ook zo zal zijn.
 
Bovenaan