Vrijwillig vuurwerkvrije zone in Veenendaal loopt nog niet lekker

Plum Bloom

Registered User
VEENENDAAL De proef met twee vuurwerkvrije zones in Veenendaal is voor herhaling vatbaar. Maar een proef met vrijwillige vuurwerkvrije zones ging afgelopen oud en nieuw als een nachtkaars uit. In een enkel geval werkte het zelfs averechts.

Jaap Rademaker 30-05-19, 08:00

B en W zijn dan ook niet van plan om de proef met vrijwillige zones te herhalen: ‘het heeft niet goed gewerkt en in een aantal gevallen leidde het tot teleurgestelde deelnemers.’ Veenendalers konden bij de gemeente een poster op de kop tikken. Met die poster voor het raam konden ze de buurt erop attenderen dat ze liever geen vuurwerk voor hun deur hebben. Ook handig voor mensen met huisdieren die bang zijn voor het geknal.

Olie op het vuur
Maar dat werkte niet echt. Sowieso namen slechts negen Veenendalers de moeite zo'n poster op te hangen. En in een enkel geval leidde dat zelfs als olie op het vuur. Zo meldde een alleenstaande vrouw dat ze haar huis juist gingen opzoeken. , Ik heb daarom moeten besluiten op oudejaarsdag de poster weg te halen omdat het provocerend werkte. Ik heb mij daardoor onveiliger gevoeld tijdens jaarwisseling’, aldus haar reactie op een onderzoek van de gemeente.
De conclusie van de gemeente is dat vrijwillige vuurwerkvrije zones alleen succesvol zijn als de gehele straat actief meedoet. Deelname door een enkel woning heeft niet het gewenste effect. Veenendaal heeft ook geen mensen om zo'n vrijwillige proef te handhaven. Voor de komende jaarwisseling zijn B en W van plan om alleen borden van de vrijwillige vuurwerkvrije zones beschikbaar te stellen aan bewoners die zich in groepsverband melden.

Overbodige boa's
Vorig jaar is met oud en nieuw is een proef met twee vuurwerkvrije zones gedaan, allebei in de wijk Dragonder. Het ging om het Dragonderpark waar een dierenkampje zit en het winkelcentrum Aller Erf waar een jaar eerder veel vuurwerkvandalisme was. Volgens de evaluatie is het verbod goed bevallen en wordt de proef volgend jaar herhaald. De boa's die controleerden, vroegen zich wel af of handhaving in het Dragonderpark echt nodig is. Tijdens de jaarwisseling is het hier dusdanig rustig gebleven, dat zij zich overbodig voelden.

https://www.gelderlander.nl/veenendaal/vrijwillig-vuurwerkvrije-zone-in-veenendaal-loopt-nog-niet-lekker~ae04debd/
 

joszie

Moderator
Medewerker
Leuk voor die boa's. Gezellig de jaarwisseling doorbrengen in een uitgestorven parkje...

Wel weer jammer om te lezen dat er bij die ene mevrouw juist zo geprovoceerd werd. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.
 

rodepo

Registered User
Leuk voor die boa's. Gezellig de jaarwisseling doorbrengen in een uitgestorven parkje...

Wel weer jammer om te lezen dat er bij die ene mevrouw juist zo geprovoceerd werd. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.
In eerste instantie is het al provoceren van die mevrouw als ze zonder overleg met buurtbewoners zo'n ding ophangt. Het hele idee vrijwillige zone is al provocerend. Dit is onderdeel van de verdeel en heers techniek van groen links en partij van de dieren.
 
Bovenaan