Van Hemmen ziet niets in landelijk vuurwerkverbod: pak het Europees aan

Moontan

Moderator
Medewerker
Van Hemmen ziet niets in landelijk vuurwerkverbod: pak het Europees aan

Burgemeester Bram van Hemmen van Hoeksche Waard ziet niets in een herhaling van het vuurwerkverbod. Tijdens oud en nieuw was het voor het eerst niet toegestaan om vuurwerk af te steken, om de zorg te ontlasten.


In de Rotterdamse regio geldt alleen in Rotterdam en Schiedam al een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. De meeste gemeenten hebben daar nog geen standpunt over ingenomen of wachten landelijk beleid af. Van Hemmen is echter duidelijk. ,,Een landelijk verbod op consumentenvuurwerk is geen oplossing voor de ervaren overlast. Zolang illegaal vuurwerk op allerlei manieren het hele jaar door naar Nederland kan worden gebracht en toezicht en handhaving daarop slechts in zeer beperkte mate mogelijk zijn, heeft een landelijk vuurwerkverbod niet het gewenste effect’’, aldus Van Hemmen.


Vreugdevuur
Het was als burgemeester van Hoeksche Waard zijn eerste jaarwisseling. Van Hemmen draaide dienst tijdens oud en nieuw, samen met de politie. Hij constateerde dat ‘99,95 procent van de mensen zich gewoon heeft gedragen'. Het grootste incident was in Nieuw-Beijerland. Jongeren hadden daar een vreugdevuur gemaakt en gooiden er ook zwaar vuurwerk op.
Van Hemmen stelt dat het terugdringen van het illegaal vuurwerk vraagt om een Europese aanpak. ,,Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en zorgt voor veel overlast en vernielingen. Een landelijk vuurwerkverbod helpt hier, naar mijn idee niet. Daarmee wordt de bron niet aangepakt.’’

Volgens de burgemeester hebben veel Nederlanders moeite met de zware knallen, vernielingen, overlast en gevaarlijke situaties die vooral ontstaan door het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk in de maanden voorafgaand aan de jaarwisseling. ,,De negatieve houding komt niet voort uit het afsteken van vuurwerk op de juiste manier tussen 18.00 uur en 02.00 uur tijdens de jaarwisseling.’’

 

Richardus

Registered User
Het zware illegale geknal is wel iets om Europees aan te pakken. In China wordt weinig zwaarder dan een rotje meer gemaakt, ook salute shells weinig laatste tijden. Vrijwel al het geknal, sowieso zwaarder dan een nitraat, is zwart EU fabricaat en is nergens legaal voor consumenten (toch? Italië nog iets?), en behalve salute shells ook niet gebruikt voor shells, dus altijd illegale productie. Dat zou op EU niveau aangepakt kunnen, en van mij en velen mogen zoniet móeten aangepakt worden.
 

maartenvincent

Registered User
Volgens mij staat hier gewoon dat hij in heel Europa een verbod wil.
Dus voorlopig in Nederland geen verbod want dat helpt niet zolang er op andere plekken nog verkocht mag worden.
Heel Europa moet nu last hebben van de vuurwerk haters en reltuig in Nederland.
Graag gedaan hè andere landen...
[einde cynisme]
 

Koetje

Registered User
Ik zie liever dat er heropvoedingskampen komen voor asocialen en vandalen. In andere landen kunnen mensen wel gewoon normaal omgaan met vuurwerk. Dat vuurwerk is het probleem niet, wel het gedrag van individuen.
Precies; er leeft best veel asociaal klotevolk in Nederland. Zie je bijvoorbeeld ook tijdens Fallas bij al die tokkies die helemaal losgaan bij Palau en nul respect hebben voor de prachtige stad Valencia en de bewoners. Ik zie het helaas niet veranderen want met die slappe politiek in Nederland kun je heropvoeden wel vergeten. Kameraad Stalin zou er wel raad mee weten.hahaha-go-to-gulag.jpg
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Volgens mij staat hier gewoon dat hij in heel Europa een verbod wil.
Op Europees niveau gaat een vuurwerk verbod niet lukken volgens mij.
Andere landen gaan er een stuk nuchterder mee om.
Er zijn uitzonderingen en het groene gezeik is in sommige landen ook al aan de gang.

En dan komt er een Europees verbod, dan komt het wel via Rusland binnen, of en andere niet Europees land.
 

Arnold 010

Registered User
Overlast zal er altijd zijn, in welke vorm dan ook.
Wel is het een verademing dat er een voor ons positief tegensignaal wordt gegeven.
 

Schuim

Registered User
Op Europees niveau gaat een vuurwerk verbod niet lukken volgens mij.
Andere landen gaan er een stuk nuchterder mee om.
Er zijn uitzonderingen en het groene gezeik is in sommige landen ook al aan de gang.

En dan komt er een Europees verbod, dan komt het wel via Rusland binnen, of en andere niet Europees land.
Zolang vuurwerk in de zuidelijke landen tot diepe tradities behoord zie ik ze hier niet op toegeven.
Helemaal in combinatie met het geloof. Wat daar ook nog een stuk dieper geworteld zit in de samenleving dan hier. (nouja, sommige geloven dan).

Ook in een deel van de noordelijkere landen snappen ze niet goed wat er hier gaande is naar ik van sommige begrijp. Daar zeggen ze, als je last heb van het geknal dan verbied je de knallers toch, sier vinden ze daar bijna nergens een probleem.
 

Plum Bloom

Registered User
Ha. Al die min of meer brave (jonge) mannen die op de avond van de 31e en na de jaarwisseling (een beetje) stout zijn geweest, de boodschap is doorgekomen.

Van Hemmen overigens lid van het CDA. Ook een FPM-boeket naar deze man? Of moeten we een topic aanmaken met daarin een eregalerij van politici die verstandig en/of dapper genoeg zijn om het beestje bij de naam te noemen?
 

Plum Bloom

Registered User
Of moeten we een topic aanmaken met daarin een eregalerij van politici die verstandig en/of dapper genoeg zijn om het beestje bij de naam te noemen?

Nog wat kandidaten voor de eregalerij:

Burgemeesters Langstraat niet klakkeloos voor vuurwerkverbod

Meningen genoeg over een definitief vuurwerkverbod na de afgelopen jaarwisseling: Maar de burgemeesters van de Langstraatgemeenten lopen niet blind achter voorvechter Hubert Bruls of de Brabantse veiligheidsregio’s aan.

Je kon er na de afgelopen - vuurwerkoze (?)- nieuwjaarsnacht vergif op innemen dat er stemmen zouden opgaan om na het eenmalige vuurwerkverbod wegens corona meteen maar door te pakken met een definitief verbod. Dat gebeurde dus ook; bij monde van Hubert Bruls, voorzitter van de gezamenlijke veiligheidsregio’s.

Loco-burgemeester Kees van Bokhoven van Heusden snapt dat Bruls nu met zijn oproep komt. ,,Dit is het moment om dit te zeggen. Feitelijk gezien heeft hij een punt. Hij wordt gesteund door de cijfers en door het ziekenhuispersoneel, dus is het een goed moment om de discussie te openen. Aan de andere kant is vuurwerk een traditie van hier tot Tokio. Als een verbod actueel wordt, moeten wij de discussie hierover in de gemeenteraad voeren, dat hebben we met carbidschieten ook gedaan. Tenzij er een landelijk verbod komt, dan hebben we ons daarnaar te voegen.”

Hanne van Aart, Burgemeester Loon op Zand
Het meest uitgesproken tégen een totaalverbod op vuurwerk is Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand. Zij laat weten op dit moment niet zoveel in een permanent vuurwerkverbod te zien. ,,Dit ‘coronaverbod’ bewees zijn nut en dat is prima. Het voelt verkeerd om nu, onder dekking van het coronavirus, in zeven haasten allerlei wetgeving permanent te herschrijven. Daarmee schend je als overheid maar zo het vertrouwen van je inwoners, je verliest je geloofwaardigheid. ‘Dit was toch eenmalig?!’ Het vaststellen van vuurwerkbeleid verdient meer zorgvuldigheid.”

Knutselen
Zelf heeft Van Aart niet zoveel tegen ‘het normaal afsteken van legaal vuurwerk’, neemt ze alvast een voorschot op de discussie. “De ellende ontstaat - zoals met alles - als mensen gaan knutselen.”

Nol Kleijngeld , Burgemeester Waalwijk
De Waalwijkse burgervader Nol Kleijngeld kan Bruls qua redenering ‘wel snappen’. ,,Maar ik vraag me toch af of een verbod op vuurwerk de juiste oplossing is. Het is gewoon niet handhaafbaar. Dat hebben we zelf allemaal kunnen zien. Toch zou ik er wel vanaf willen. Steeds meer bommen in plaats van pijlen. Grote rommel de dag erna, die niet door de vervuilers wordt opgeruimd. Ik wandelde 1 januari in de bossen bij de Fellenoord. Onvoorstelbaar dat daar midden in de natuur veel vuurwerkafval blijft liggen. In Waalwijk waren we in het voorjaar van 2020 bezig met het organiseren van een centrale vuurwerkshow, ergens in het centrum. Als je dat goed gestalte geeft kan het een nieuwe trend zetten, die kan uitgroeien en het afsteken van eigen vuurwerk op den duur hopelijk vermindert. Daar zou ik in 2021 verder op willen inzetten.”

Pakweg de helft van alle Brabantse burgemeesters ziet een totaalverbod op consumentenvuurwerk wel zitten. En de andere helft schaarde zich grotendeels achter de burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven), de voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio’s. Zij willen eerst een evaluatie afwachten. ,,Het verbod was dit jaar van kracht om de druk op de zorg te verlichten. Een algemene discussie over wel of geen vuurwerk tijdens oud en nieuw is een ander vraagstuk”, stellen zij in een gezamenlijke verklaring.

‘Waken voor een te snel oordeel’
Burgemeester Lichtenberg van Altena sluit zich van harte aan bij de reactie van de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Ook hij vindt het goed alternatieven te onderzoeken. ,,We mogen als samenleving op zoek naar manieren van het vieren van de jaarwisseling die minder gevaar en minder schade opleveren. Maar ik vind het ook belangrijk ervoor te waken dat we te snel tot een oordeel of conclusie komen.”

 

Plum Bloom

Registered User
,,Maar ik vraag me toch af of een verbod op vuurwerk de juiste oplossing is. Het is gewoon niet handhaafbaar. Dat hebben we zelf allemaal kunnen zien."

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:


Die Hanne van Aart trouwens, wat een topwijf. In het artikel een foto van haar, en ook één van Bruls. Nou, ik weet het wel :ROFLMAO:

Van Aart overigens van de VVD.
 

Koetje

Registered User
Als je dat hele stuk leest met ook nog die andere burgemeesters en ook de vele berichten van de afgelopen jaren komt er elke keer hetzelfde uit: ze willen er allemaal wel vanaf alleen qua termijn verschillen ze nog weleens van mening. Lekker polderen. Allemaal slappe zakken die voor de makkelijke oplossing gaan. Terwijl ze eigenlijk ook best weten dat het geeneens een echte oplossing zal zijn want de overlast zal niet verdwijnen. Integendeel.
 
Laatst bewerkt:

Schuim

Registered User
Nol Kleijngeld doet het overigens ook erg netjes en snapt donders goed hoe de vork in de steel zit.
Ik vind dit echt een top uitspraak:

In Waalwijk waren we in het voorjaar van 2020 bezig met het organiseren van een centrale vuurwerkshow, ergens in het centrum. Als je dat goed gestalte geeft kan het een nieuwe trend zetten, die kan uitgroeien en het afsteken van eigen vuurwerk op den duur hopelijk vermindert. Daar zou ik in 2021 verder op willen inzetten.”
Of te wel, we zien het wel, als het er door verminderd prima, werkt het niet, trekken ze er gewoon ooit de stekker weer uit.
 
Bovenaan