Randy (10) verliest hand door Cobra 6, moeder wil strengere aanpak handel illegaal vuurwerk

KoenL

Registered User
IJMUIDEN - De ambulancerit, na de oorverdovende knal. Het zenuwslopende wachten in het ziekenhuis, tijdens de urenlange spoedoperatie. Het zijn slechts twee van de herinneringen waarmee de IJmuidense Amanda Boelee sinds kort worstelt. Haar 10-jarige zoon Randy is op nieuwjaarsdag tijdens het spelen op straat door het oprapen van een Cobra – illegaal zwaar vuurwerk – zijn rechterhand kwijtgeraakt.

Nee, Amanda Boelee ziet zichzelf nog niet op de barricades staan. Toch zou de IJmuidense haar ’boodschap’ het liefst van de daken schreeuwen. De strijd tegen de handel in illegaal vuurwerk moet worden opgevoerd, vindt Boelee na het heftige ongeluk dat haar zoon is overkomen.

Nóg belangrijker, in de ogen van de IJmuidense: resten van zwaar knalvuurwerk moeten zo snel mogelijk worden weggehaald. Door medewerkers van gemeentelijke reinigingsdiensten óf door de afstekers zelf. Zeker als dat vuurwerk nog niet is ontploft. Zoals de Cobra 6 waardoor Amanda’s kind verminkt is geraakt. ,,Ik ben niet alleen verdrietig, maar ook nog steeds kwaad. Waarom wordt die troep niet meteen opgeruimd? Of in elk geval: kort na oud en nieuw? Drie dagen na de jaarwisseling lagen er hier bij ons voor de deur nog steeds vuurwerkresten op straat. En dat spul kan dus erg gevaarlijk zijn.’’

Gewaarschuwd
Een dreun. Zo beschrijft Amanda de ontploffing die op nieuwjaarsdag haar eigen leven en dat van Randy én het dagelijkse bestaan van hun huisgenoten – Amanda’s partner en haar andere zoon – in één keer volledig overhoop heeft gegooid. ,,Het was een knal die door merg en been ging. Mijn vriend en ik stonden buiten, omdat we onze twee hondjes wilden uitlaten. Ik schrok en vloekte na het horen van die knal, want de honden zijn bang voor vuurwerk. Ik wist op dat moment natuurlijk nog niet wat er was gebeurd.’’

,,Na de knal konden Randy en een vriendje van hem allebei even niets meer zien, hoorden we later. Vervolgens zijn de jongens richting ons huis gerend. Of eigenlijk: gevlucht. Even later zag mijn man Randy en z’n vriendje. Ze zaten op de grond. Met een buurtbewoonster, die min of meer getuige was geweest van het ongeluk en hen te hulp schoot. Ik legde niet meteen de link met de dreun die we hadden gehoord. Maar ik merkte wel dat er iets heel erg mis was met Randy. Ik zag dat er aan het einde van zijn rechterarm bijna niets meer zat. Een half uur daarvoor had ik hem nog zó gewaarschuwd. ’Geen vuurwerk oprapen’, zei ik, toen-ie tussen het spelen door even thuiskwam.’’

Shock
Terwijl Amanda, haar vriend en de zorgzame buurtbewoonster zich om Randy bekommeren, arriveert een ambulance. ,,Randy’s vriendje was ook gewond. Maar hij bleek er gelukkig minder slecht aan toe. M’n zoon huilde en schreeuwde, hij had heel veel pijn. Hij raakte op een gegeven moment lichtelijk in shock. Ik kon meerijden in de ambulance. Met gillende sirenes en hoge snelheid zijn we door de Velsertunnel gereden, op weg naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. De artsen waren daar eerst een tijdje bezig om de pijn enigszins onder controle te krijgen. Ik dacht: Misschien heeft hij straks toch nog een paar vingers van die hand.’’

Het loopt anders. Randy ligt zo’n vier uur op een operatietafel. ,,De chirurg zei voor de ingreep: ’Hoe langer het duurt, des te mooier het resultaat’. Maar na de operatie viel hij met de deur in huis. Randy’s hand was niet te redden, kregen we te horen. Zijn polsgewricht is er nog wel. Hopelijk helpt dat als hij een prothese krijgt. Nadat Randy uit de narcose was gekomen, heb ik hem het nieuws over zijn hand moeten vertellen. Hij begon te huilen en keek verschrikt naar het verband om zijn pols. Daarna is hij uiteindelijk in slaap gevallen.’’

Morfine
Amanda’s zoon ligt na de ingreep een week in het ziekenhuis. ,,De pijn die Randy had, was zó hevig dat zelfs morfine niet hielp. Door de medicijnen werd hij ook nog eens erg misselijk. Bij het verwisselen van het verband om zijn pols moest Randy nog twee keer onder narcose. De verpleegkundigen gingen superlief om met m’n zoon. Maar het was heel naar voor ’m. Toch heeft hij wel tientallen keren ’sorry’ tegen me gezegd, omdat-ie die Cobra had opgeraapt.’’

Inmiddels is Randy dus weer thuis. Maar ook de komende tijd krijgt hij nog geregeld te maken met hulpverleners. De revalidatie van de ernstig gewond geraakte jongen zal naar verwachting vier à vijf maanden duren. Naar omstandigheden gaat het goed met hem. Of hij nog pijn heeft? ,,Een beetje’’, klinkt het. Al heeft Randy het zwaar voor de kiezen gekregen, de tiener maakt een montere indruk. Na een vluchtige blik op zijn moeder loopt het onfortuinlijke jochie de huiskamer uit, om weer met z’n vijf jaar jongere broertje te gaan spelen.

Amanda: ,,Al de dag nadat Randy weer thuis was, is hij met een vriendje een van de honden gaan uitlaten. Dat vind ik enorm moedig van hem, want dat verband om zijn pols valt natuurlijk erg op. Ik hoorde later dat hij speciaal is langsgegaan bij buurtgenoten van ons die hem hebben geholpen. Zonder dat ik dat wist dus. Geweldig. We zitten niet te wachten op medelijden. Maar ik vind het heel bijzonder om te zien hoeveel mensen met ons meeleven en dat met cadeautjes en op andere manieren laten blijken.’’

Averechts
De oorzaak van het ongeluk waarvan Randy het slachtoffer is geworden, zal waarschijnlijk nooit helemaal duidelijk worden. Hij en zijn vriendje stonden in een steeg toen de Cobra 6 ontplofte. Een blijvend landelijk vuurwerkverbod werkt volgens Amanda averechts. ,,Dat is al gebleken. Want bij de afgelopen jaarwisseling werd ook in IJmuiden veel afgestoken. Maar dat illegale spul, daaraan moet echt wat worden gedaan. Sommige vuurwerkbommen hebben de kracht van echte explosieven. Met Randy had het nog erger kunnen aflopen. We mogen blij zijn dat hij nog leeft. Dat zeiden de artsen ook. Wat als er een slagader was geraakt? Of als hij en zijn vriendje ergens buiten het zicht waren geweest? Hij had ook kunnen doodbloeden.’’

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/141...wil-strengere-aanpak-handel-illegaal-vuurwerk
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Wauw, mijn allerdiepst respect voor Amanda.
Dat ze ondanks alles wat ze heeft meegemaakt en moet doorstaan nog wel haar hoofd helder heeft en de spijker op z'n kop slaat in het beleid.

Maar oei oei oei, wie dat extreme stuk uitschot is geweest die een Cobra heeft laten slingeren. Die mogen ze wat mij betreft ophangen.
Laat hem op z'n minst maar zijn hele leven de zorgen van dat kind betalen. Als ze er ooit achter komen wie het is.
Ik hoop dat Randy een gezond en voorspoedig leven verder heeft.
 

GMP82

Zilveren Member
Ja die klotedingen zijn al zo "gebruikelijk" geworden, dat men ze net zo makkelijk rondstrooit (en laat liggen) als vroeger met astronauten gedaan werd. In voorgaande jaren ook met het vegen genoeg blindgangers gezien van attributen die ik persoonlijk liever niet in tienjarige handen terecht zie komen.

Maar dat gezegd hebbende, dit is nu een gevonden blindganger, je zou ze de kost moeten geven die doodleuk op middelbare scholen en basisscholen, voetbalvereniging etc hebben lopen handelen in voorgaande jaren. Geen geweten.

En dat geldt ook voor mensen die shells verkopen aan volwassenen.

Maar ja, wat doet mijn mening er nou toe. We leven immers in een wereld waarin alles moet kunnen en we allemaal potverdorie zelf wel de dienst uitmaken, toch?
 

Lancieri

Member
Een zoon van 10 jr oud moet je met oud en nieuw niet alleen de straat op laten gaan. Vroeger stond altijd opa, oma of pa erbij als wij als kids, familie oud en nieuw vierden. Tuurlijk als je ouder werd, 15-16 dan zwierf je ook met je club over straat maar door je opvoeding liet je dingen lekker op straat liggen. Speelde natuurlijk ook mee dat als je vuurwerk wilde hebben je dit gewoon kreeg en er dus ook geen noodzaak was tot zoeken van blindgangers.
 

joszie

Bronzen Member
Een zoon van 10 jr oud moet je met oud en nieuw niet alleen de straat op laten gaan. Vroeger stond altijd opa, oma of pa erbij als wij als kids, familie oud en nieuw vierden. Tuurlijk als je ouder werd, 15-16 dan zwierf je ook met je club over straat maar door je opvoeding liet je dingen lekker op straat liggen. Speelde natuurlijk ook mee dat als je vuurwerk wilde hebben je dit gewoon kreeg en er dus ook geen noodzaak was tot zoeken van blindgangers.
Kinderen horen buiten te spelen, zeker weer na 1 januari. Los van het feit dat 10 jarigen geen blindgangers moeten afsteken, erger ik me kapot dat mensen hun eigen vuurwerkresten niet direct opruimen.
 

maartenvincent

Registered User
Ze doen hier net alsof die cobra spontaan afging. Is dat de strekking van het verhaal of begrijp ik het verkeerd? Lijkt me erg sterk namelijk, en vrij aannemelijk dat ze hem aangestoken hebben.
Blijft een triest verhaal natuurlijk, en iets dat nooit zou mogen gebeuren. Inderdaad ruim je troep op als je zo nodig met dat soort spul wilt spelen.
 

GMP82

Zilveren Member
Vind ik ook onduidelijk in het verhaal.

Het wil er bij mij ook niet in, dat ie 'spontaan ontbrand'. Al heb ik wel eens begrepen dat bepaalde stoffen instabiel kunnen worden, bijv icm water. Al lijkt me dat in deze wat te vergezocht? Maar ja, ik ben geen chemicus.

Maar het maakt het verhaal weliswaar niet minder droevig. "Eigen schuld" is m.i. voor een tienjarige wat dubieuzer dan een 18-jarige.
 

SrCl2

Registered User
Al heb ik wel eens begrepen dat bepaalde stoffen instabiel kunnen worden, bijv icm water.
Zit er flitskruit ("flash") in een Cobra 6?
Zo ja, dan kan de aanwezigheid van vocht wel degelijk invloed hebben. In flitskruit worden namelijk onedele metaalpoeders gebruikt (anders zou er bij ontbranding namelijk geen lichtflits te zien zijn).
Water kan met onedele metaalpoeders reageren, zeker als er ook nog zouten (zoals bijvoorbeeld SrCl2 ;)) of zwavel in het mengsel aanwezig zijn.
De reactie van water met onedele metalen is exotherm, er komt dus warmte vrij. Bovendien ontstaat bij diezelfde reactie een brandbaar gas.
Metaalbranden mogen daarom nóóit met water worden geblust!
 

htevents

Registered User
Zit er flitskruit ("flash") in een Cobra 6?
Zo ja, dan kan de aanwezigheid van vocht wel degelijk invloed hebben. In flitskruit worden namelijk onedele metaalpoeders gebruikt (anders zou er bij ontbranding namelijk geen lichtflits te zien zijn).
Water kan met onedele metaalpoeders reageren, zeker als er ook nog zouten (zoals bijvoorbeeld SrCl2 ;)) of zwavel in het mengsel aanwezig zijn.
De reactie van water met onedele metalen is exotherm, er komt dus warmte vrij. Bovendien ontstaat bij diezelfde reactie een brandbaar gas.
Metaalbranden mogen daarom nóóit met water worden geblust!

Klopt, al moeten de hoeveelheden onedele metalen wel behoorlijk groot zijn om instabiel en gevaarlijk te worden. 1 cobra die met (wat) vocht in aanraking komt zal niet tot zelfontbranding komen. Er moet dus vuur bij dit stuk vuurwerk geweest zijn. Dat jongetjes van 10 met vuur op straat lopen om onafgegaan vuurwerk aan te steken vind ik best schokkend. Aan de andere kant, ik ben zelf ook jong geweest. Dat staat los van hoe erg ik het vind dat deze jongen zo toegetakeld is.
 

SrCl2

Registered User
Dat jongetjes van 10 met vuur op straat lopen om onafgegaan vuurwerk aan te steken vind ik best schokkend.
Dat deden ik en mijn klasgenoten (inderdaad overwegend jongens) op die leeftijd ook hoor.
Op 1 januari spraken we in alle vroegte af op het dorpsplein om vanaf die plek de straten af te schuimen op zoek naar blindgangers. De gevonden buit werd later eerlijk verdeeld.
Verschil met toen (begin jaren 80) is natuurlijk wel dat wij nooit een Cobra 6 of ander illegaal (knal)vuurwerk op straat vonden. Het bleef meestal beperkt tot piraatjes, astronauten, luchthuilers (al dan niet met knal) en af en toe een morning glory of een Romeinse kaars.
 
Bovenaan