Politie Tilburg speurt met drone naar overlast van zwaar vuurwerk

Plum Bloom

Registered User
TILBURG - In de strijd tegen vuurwerkoverlast is deze week in Tilburg voor het eerst een politiedrone ingezet. De proef moet de kans vergroten om iemand met zwaar vuurwerk op heterdaad te pakken. De eerste vliegavond in het centrum leverde geen aanhoudingen op.

Het gaat om een experiment in samenwerking met de gemeente Tilburg die in eerste instantie alleen in en rond het centrum wordt gehouden, zegt een politiewoordvoerster. De politie eenheid Zeeland-West-Brabant heeft een speciaal team dat met drones vliegt. Gewoonlijk worden ze gebruikt als ‘extra ogen’ vanuit de lucht bij bijvoorbeeld demonstraties en festivals of om beelden te maken voor verkeersongevallenanalyses.

Donderdagavond gingen ze voor het eerst in Tilburg de lucht in om vuurwerkafstekers op te sporen. Dit gebeurde onder meer op het Stuivesantplein en Rooseveltplein. De drone maakt warmtebeelden, legt de woordvoerster uit. ,,Hij vliegt op plekken waarvan we weten dat er nogal eens vuurwerk wordt afgestoken. De drone kan zien of er groepen mensen bij elkaar zijn. Het zijn warmtebeelden, dus geen beelden waarop je mensen herkent.”

Ondertussen rijden agenten en opsporingsambtenaren rond die een seintje krijgen als ergens iets aan de hand lijkt. De drone is slechts een hulpmiddel om de pakkans te vergroten, benadrukt ze. ,,Om groepjes te signaleren. We hebben geen bevoegdheid om ze aan te spreken en te vragen of ze hun tassen open willen doen. We moeten mensen op heterdaad betrappen op het afsteken van vuurwerk om ze te kunnen aanpakken. Dat is heel lastig.”

De drone wordt komende weken alleen tijdens vuurwerkacties ingezet. ,,We zullen evalueren of het effect heeft.” Donderdag leverde het geen ‘vangst’ op. ,,Misschien is er een preventieve werking vanuit gegaan”, oppert de woordvoerster.

In samenwerking met gemeenten in de regio houdt de politie komende weken ook andere acties om vuurwerkoverlast te bestrijden. Hiervoor wordt tijdelijk een WhatsApp-nummer opengesteld, dat via de sociale media van de politie wordt bekendgemaakt. Wie vuurwerkoverlast heeft, kan een appje sturen. Agenten en opsporingsambtenaren staan paraat om er meteen op af te gaan.

De aanpak werd twee jaar geleden voor het eerst Tilburg getest, maar dan alleen tijdens de laatste twee dagen van het jaar. Dat leverde tweehonderd meldingen op, waarvan driekwart uit de Reeshof.

Inwoners kunnen vanaf dit jaar vuurwerkoverlast melden bij de gemeente via de Fixi-app. Sinds oktober leverde dit 619 meldingen op. ,,Die worden besproken, samen met de meldingen die bij de politie binnenkomen”, zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,Aan de hand van de hotspots worden jongerenwerkers, boa’s en politie ingezet. De drone-actie van deze week in het centrum is een voorbeeld van die samenwerking.”
Sinds vorige maand vinden extra controles plaats op illegale opslag van en handel in vuurwerk. Dat gebeurt meerdere malen per week tot de jaarwisseling. Volgens de gemeente zijn al de nodige kilo’s vuurwerk in beslag genomen en personen aangehouden.


De politie gebruikt drones al langer voor handhaving en opsporing. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar vermiste personen, het maken van overzichtsbeelden bij zware ongelukken of het in beeld brengen van de drukte tijdens evenementen.
Ze heeft een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving & Transport voor het vliegen met drones op plekken en onder omstandigheden waar anderen niet mogen vliegen zoals boven bebouwd gebied.
Eind 2017 had de politie tien operationele drones, eind vorig jaar waren dat er zestig. Naar verwachting groeit dit komende jaren naar meer dan honderd drones. In 2019 werden ze 556 ingezet, vorig jaar al meer dan 800 keer.
Bij elke inzet moet de politie afwegen of de informatie die zij zoekt niet op een andere manier kan worden verkregen. Het verzamelen van de beelden (opslag en toegang) moet daarnaast voldoen aan de vereisten die zijn gesteld in de Wet bescherming persoonsgegevens.

 
  • Like
Reactions: AWG

AWG

Registered User
ging ''sinterklaasavond voor familie'' patat bestelling ophalen in vlaardingen daar hadden ze wel 30 van die drones moeten gebruiken, want in dat korte tijdsbestek heb ik tig knallen en dreunen gehoord..

zal wel consumentenvuurwerk geweest zijn..:rolleyes:

poppenkast:sick:🤮
 

Sweet Laker

Registered User
De drones hebben geen optie om mensen aan te spreken en tassen open te laten doen.

Jammer; ik stel voorgaande twee opties voor met als toevoeging: een bakje op de bovenkant waar de belhamels het gevonden vuurwerk dat ze nog op zak hebben mogen neerleggen. Wél aansteken vóórdat men het deponeert. :LOL:
 

Z@P

Registered User
Over 5 a 10 jaar hangt er boven elke wijk een drone, je kunt geen scheet meer laten of je hebt problemen, lijkt toekomst muziek maar het gaat gebeuren. Nog even en die drones worden bewapend.
Lekker makkelijk tijdens rellen, veilig vanuit de controle kamer.
Ik zou er niet raar van opkijken.
 
Bovenaan