Politie: Distributie illegaal vuurwerk gaat nu via drugslijnen

Tony

Administrator
Medewerker
Handelaren in illegaal vuurwerk gebruiken nu ook drugslijnen om hun waar in Nederland te krijgen. Dat ziet de politie nu de pakkans bij het versturen van vuurwerk in postpakketten groot is geworden.

,,We zien dat de gebruikte distributielijnen overeenkomen met die voor handel in softdrugs’’, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager bij de politie. Er lopen inmiddels diverse onderzoeken, omdat het erop lijkt dat vuurwerkhandelaren de logistiek van de drugshandel hebben ontdekt. Het illegale vuurwerk wordt in het buitenland gehaald en eenmaal in Nederland verkocht vanuit bijvoorbeeld kofferbakken van auto’s.

De politie wijst op de gevaren bij de opslag van dit vuurwerk, dat in Nederland ook in onder andere auto’s wordt bewaard in afwachting van kopers. Ondertussen lopen in Urk de gemoederen nu al hoog op vanwege het vele afsteken van vuurwerk en de handel erin. Een woning werd daar bestookt met een vuurwerkbom, nadat een echtpaar bij de politie had gemeld dat in een wagen dozen met mogelijk illegaal vuurwerk lagen. Waarschijnlijk gaat het om represailles aan het verkeerde adres - het huis behoort toe aan een jong gezin en is onbewoonbaar geworden.

De nieuwe vorm van handel ontstaat nu de illegale vuurwerkhandel via het internet sterk is afgenomen. De politie zette de afgelopen jaren in samenwerking met het buitenland fiks in op het opsporen en verstoren van de onlineverkoop. Zo werden eind vorig jaar vier Poolse websites uit de lucht gehaald vanwege de verkoop van illegaal vuurwerk, waarmee tachtig procent van de handel werd stilgelegd. In Polen werden tienduizenden kilo’s vuurwerk in beslag genomen die naar Nederland gestuurd zouden worden. ,,De handel via internet is ontregeld’’, zegt Verkuijlen.

Trieste voorbeelden
Toch kan Verkuijlen nu alweer recente, trieste voorbeelden opnoemen van de gevaren van vuurwerk. Ook hij weet wat er in Urk gebeurde. Daar vertelde de bewoner van het door vuurwerk getroffen huis afgelopen week totaal beduusd over de kinderstoel die beneden in tweeën lag, de scheuren in de muur en de deuren van de slaapkamer boven, die door de zware explosie allemaal open waren geblazen. ,,Niet te geloven wat er is gebeurd’’, zei Jan Bos, wiens gezin niet meer thuis kan wonen. ,,En er was alweer het bericht over een 15-jarige jongen die zijn vingers kwijtraakte door illegaal vuurwerk’’, zegt Verkuijlen.
Hij weet dat ook zijn collega’s dit jaar opnieuw worden bestookt, met illegaal én legaal vuurwerk. De politie heeft de handen vol aan Nederlanders met een slok op en explosief materiaal in handen. Daarbij blijken agenten de gevolgen voor zichzelf nog wel eens te vergeten. ,,We merken dat niet al het geweld wordt gemeld, daarom maken we dat gemakkelijker. Dit jaar kan dat meteen mobiel, in the heat of the moment.” Voorheen moesten agenten geweld aan hun adres na afloop van een toch al hectische dienst registreren. ,,Dat werd te bewerkelijk gevonden, zeker als er al zoveel is gebeurd.”

Bescherming
Dit jaar gaan politiemensen ook met precies op maat gemaakte gehoorbescherming op pad, om te voorkomen dat het vieren van het nieuwe jaar een gehoorbeschadiging oplevert. Dat komt overigens niet alleen door illegaal geknal. ,,Gehoorschade wordt ook veroorzaakt door consumentenvuurwerk.” De gehoorbescherming die 18.000 politiemensen de afgelopen 8 weken kregen aangemeten, sluit bij een explosie alle geluid buiten, terwijl op andere momenten het wel geluid van buiten doorlaat. Zo blijven portofoons en burgers verstaanbaar.
Ondertussen wordt ook alvast ingezet om het de afstekers met slechte bedoelingen zo moeilijk mogelijk te maken. Dit jaar wordt informatie over adressen waar illegaal vuurwerk voor is bestemd extra snel met gemeenten gedeeld. Bij zo’n melding ‘laat de politie het niet na te adviseren’ over wat er kan gebeuren met de kopers. Zo kan bij oud en nieuw een gebiedsverbod worden opgelegd, waardoor ze tijdens de jaarwisseling op bepaalde plekken niet mogen komen. ,,Daarnaast zijn er mogelijkheden een melding te maken bij woningcorporaties of hypotheekverstrekkers. Het houden van gevaarlijke stoffen kan reden zijn passende maatregelen te treffen, in de meeste huurcontracten staat al dat dit verboden is.”
Veiliger
Zo zet de politie zich in om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen, maar blijft ze er ook op wijzen dat het veiliger moet en kán. ,,Ook al kent onze voorbereiding de nodige routine, de jaarwisseling blijft het hoogrisico-evenement van het jaar. ”
Toch wordt door dienders inmiddels vol hoop gekeken naar ontwikkelingen die zich in lijken te zetten. Aangenomen moties tegen knalvuurwerk en vuurpijlen zullen dit jaar nog geen verlichting geven, maar volgend jaar mogelijk wel bijdragen aan de veiligheid van burgers, politie en hulpverleners. ,,Minister Grapperhaus maakt het nog deze jaarwisseling mogelijk om het hinderen van hulpverleners strenger te bestraffen. Dat is een belangrijke ruggensteun voor alle mensen die zich inzetten voor een veilige en feestelijke jaarwisseling.”

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/politie-distributie-illegaal-vuurwerk-gaat-nu-via-drugslijnen~a9750c6f/
 

Sweet Laker

Registered User
"Aangenomen moties tegen knalvuurwerk en vuurpijlen zullen dit jaar nog geen verlichting geven, maar volgend jaar mogelijk wel bijdragen aan de veiligheid van burgers, politie en hulpverleners."

2273bd74fdb6f819b6b4f608c0be0aa3.jpg
 

AWG

Registered User
zat er dik in he.
als men goed op de pakketten had gelet dan had je er zicht op gehouden.

ik had er best een paar dagen vakantie voor over gehad om met post.nl ,dpd,gls,dhl,ups etc(of wie het dan ook bezorgd) een rondje te lopen door hun magazijnen en tips te geven waar je die pakketten aan kunt herkennen en dat je het zelfs kunt ruiken.. buskruit en zilverkruit maar ook het stopklei hebben elk een typische geur
(mensen mogen mij overigens hierover een verrader en hypocriet vinden hoor heb ik geen moeite mee).
ik had het graag gedaan om ons vuurwerk nog wat langer te kunnen behouden, ik maak nog steeds verschil tussen een 250 grams vulkaantje waarbij iedereen staat te lachen en te roepen hoe mooi het is, en een cobra 6 waarbij de buren 3 straten verder nog staan te vloeken of het niet wat minder kan...

nu hebben ze de handel DAAR aangepakt, en tja daar heb ik opzich niks op tegen maar nu heb je er helemaal geen zicht meer op.
 
Bovenaan