Pirotecnia Turis - 17 Maart 2018

WAT VIND JIJ VAN DE MASCLETÁ GESCHOTEN DOOR PIROTECNIA Turis?

 • Waanzinnig goed!

  Stemmen: 0 0,0%
 • Erg goed

  Stemmen: 0 0,0%
 • Gewoon leuk

  Stemmen: 5 100,0%

 • Total voters
  5

Tony

Administrator
Medewerker
27982642_848851571953773_3908608258490314975_o.jpg


Wanneer: 17 Maart 2018
Waar: Valencia
Locatie: Plaza del Ayuntamiento, Valencia
Tijdstip: 14.00 uur
Wat: Mascleta
Waarom: Fallas de Valencia 2018
 

Mr_Mascleta

Registered User
Dag 17 ..Pirotecnia Turis.

Deze dag mogen de heren "Gaspar Guaita Lopez" en zijn compagnon "Vicente Cervera Domingo" hun aantrede doen op het plein. Deze firma staat bij vele hoog aangeschreven om zijn avondshows in "La Semana Fallera" . Traditioneel eerst de avondshow - "Castillo" en de dag er na de mascleta, maar dit jaar was het anders. Zou te maken kunnen hebben met de lange dag van opbouw en schieten en geen nachtrust op de dag van de mascleta?
Pirotecnia Turis "Fundada en el anjo 1984" dus relatief nog een jong bedrijf. Mooi feit is dat ze ontstaan uit een groep vrienden..."una penja de amigos" ndie tijdens een "Corda" bij elkaar waren en zo het idee was ontstaan om de firma op te richten.
Als we denken dat het hier een " una mierda" is met instanties, nou in Valencia kennen ze er ook wat van met d Guardia Civil. Een trieste uitspraak van Gaspar is toch wel; " me siento que me tratan como a un terrorista no como un empresario"!!!!
Ook geeft hij aan in een interview dat het hard knokken is, daar waar voor andere deuren openstaan blijven ze voor ons dicht!!;
" otros tienen las puertas abiertas y nosotros las hemos tenido cerradas"!!! Zal het dan ook in deze branche een politiek spel zijn?

De mascleta die mij nog vers in het geheugen ligt is die van 2004.

"INICIO".

Na hun eerste debuut op 5 maart 1992, nu 26 jaar later mogen ze weer hun kunsten vertonen.

Na de laatste en dus 3e "trueno de Aviso"y despues "el permiso de fallera de mayor" , werd er aangevangen met de mascleta. Traditioneel en met de traca Valenciana..."al mas puro estilo"..werd de Inicio ontbrandt.
Turis gebruikt net als Zarzoso de niet veel voorkomende "platas formas de 9 disparos 50mm". die middels "mecha rapida" worden ontstoken en die onder de voet een vertrager hebben lopen......DE "Fuegos Principios" werd vanaf de zijkant geschoten en in 2--4--5 posities.
De mooie en klassieke effecten die werden gebruikt waren o.a; relampagos, trueno de aviso, volcanadas rojo, roncadores, silbadores, chicharras en trueno de color.
Al met al genoeg effecten voor een mooie Inicio. Op zich was deze wel oke, want het was niet monotoon, niet te langdurig in een effect, niet te zwak en ok niet te kort met zijn duur van 1.42sec.
Turis, "puestes mas efectos diferentes" maar ik miste wel in de laatste seconden de wisseling en climax naar de sluiting van dit eerste deel namelijk"Arrebato" se "lanzamiento en andanada o golpe". Jammer want nu met fluit ging de eeste retencion al..........


"CUERPO MASCLETA":.

Het middendeel had Turis opgebouwd met 5 retenciones en zijn groepen truenos de diferentes calibres. Als fuegos acompanandas had hij gekozen voor o.a de truenos de avisos desde canonjes..batterias de tubos....cajas chinas efecto silbatos en roncadores zo te zien.
Ik vond dit deel van de mascleta goed, de nretenciones hadden een mooi verloop en een goede ontwikkeling in zijn hoedanigheid. De effecten vanaf de 4-5 posities in de lucht waren ook mooi in overeenstemming met beneden. Mooie roffels, mooie klanken, niet een overkill aan zware dreunen en ook een goede climax en op maat naar de terremoto.
In het geheel van "Acompanjamientos Aeros" vond ik zoals het zeggen "mas nutrido" , maar ook dat ze het principe "mas bien escuchar" dus goed om te horen lieten zien en dus horen. Daarnaast "continuado sonar" vond ik zeker oke.
Ik hoorde in de 3e retencion een prachtige versnelling en in de 5e werd deze nog mooier doorgezet met fraaie "viveza o aceleraciones de las detonaciones". Iik heb het nu puur over de retenciones die ik heel goed vond. Minpunt was dat er boven ietwat te weinig aan toevoeging was op beneden, dus die ware samenhang tussen de klanken van ....wat ik vaker schreef "el base de sonora"....die balans.........


"TERREMOTO Y FINAL".

na de laatste een mooie slagen werd de terremoto aangevangen. Stja, ten opzichte van de duur van 3.05minuten van het middendeel zou ik verwqachten dat de terremoto bijv iets langer had geduurd, denk aan 20 seconden wat acceptabel zou zijn. Ik vond hem in zijn "2 paradas -- etapas" ietwat kort, ik miste ook de "desarrollo"in dit deel, de versnelling tussen elke "etapa"....Het is de keus ook weer hier van de pirotecnia, maar 8 seconden voor een terremoto?
Om het te begrijpen, "gane la velocidad" of "subir la intensidad" of "acelerar primero la sensacion" hoorde ik hier niet. Hij was te bruusk ook in zijn aanvang, maar dat is persoonlijk.

Na de laatste explosies werd de mooie Bombardeo aangevangen, een mooie subtiele en krachtig geheel. Oplopend in zijn hoeveelheid en zijn kracht vond ik deze oke, net als in 2017. Zijn Rubrica was er een van niet teveel "recorridos" en digitaliazades" nee na de bombardeo de 4 posities met een "Golpe de Silbatos" en daarna vanaf 12 posities " Arrebato" de truenos de color. De vloeiende overgang was er niet, maar de hoedanigheid klopte mijn inziens wel.
Mooi krachtige slotakkoorden van een degelijke mascleta, die goed was in delen van inicio en terrestre.

Turis, ruimt het plein op en gaat terug naar zijn pueblo om daar ook diverse mascletas te schieten.
 
Bovenaan