Naderend verbod op vervoer moet Duits en Belgisch vuurwerk weren

Richardus

Registered User
Naast het verkopen en afsteken wordt ook het vervoer van vuurwerk dit jaar verboden. Dat zei minister Grapperhaus gisteravond na het Veiligheidsberaad. Hierdoor kan de politie het vuurwerk dat Nederlanders in het buitenland kopen in beslag nemen.

Nu is het zo dat je het hele jaar door maximaal 25 kilo legaal vuurwerk in je bezit mag hebben op een niet voor publiek toegankelijke plaats. Je mag het dus gewoon opslaan in je schuur en vervoeren in de kofferbak van je auto.

Zodra de nieuwe regels ingaan zijn mensen die vuurwerk vervoeren in overtreding, of ze dat nu lopend doen of met de auto. Zodra je met je in bijvoorbeeld België gekochte vuurwerk de grens over komt mag de politie het in beslag nemen.

Vuurwerkbesluit
Vanwege de coronacrisis wil het kabinet dat dit jaar in Nederland geen vuurwerk wordt verkocht en afgestoken. Om dat nog voor de jaarwisseling mogelijk te maken moet de wetgeving worden aangepast via een spoedprocedure die door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd. Het kabinet wil dit uiterlijk 15 december geregeld hebben in een nieuw vuurwerkbesluit.

Tot die tijd kunnen Nederlanders nog wel maximaal 25 kilo legaal vuurwerk kopen in het buitenland.

1 december: Verbod knalvuurwerk
Een aantal burgemeesters heeft zich de afgelopen week uitgesproken om ook het bezit van vuurwerk te verbieden. "Als iemand bij het afsteken op heterdaad betrapt wordt kunnen handhavers het vuurwerk innemen, maar als iemand het alleen op zak heeft kan dat niet", zei burgemeester Jorritsma van Eindhoven.

Maar volgens minister Grapperhaus is het verbieden van het bezit van vuurwerk juridisch ingewikkeld. Hij noemt dat dan ook "net een brug te ver". Wel wijst hij erop dat het verbod op vervoer feitelijk ook al een verbod op bezit is.

De Landelijke coördinator jaarwisseling van de Nationale Politie, Ruud Verkuijlen wijst er daarnaast op dat een deel van het probleem vanaf 1 december al is opgelost.

 

Plum Bloom

Registered User
Vervoersverbod vuurwerk gaat pas 15 december in, Brabant 'zeer teleurgesteld’

BREDA/BAARLE-HERTOG - Het landelijke vervoersverbod op vuurwerk gaat niet dinsdag 1 december al in, zoals de veiligheidsregio's in Brabant tot vandaag dachten. ,,Het gaat in op 15 december. Eerder kan niet, de spoedprocedure ligt nog bij de Raad van State", aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voorzitter Theo Weterings van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant reageert ontzet via zijn woordvoerder: ,,Dit is echt zeer teleurstellend. We hebben gepleit voor een vervoersverbod dat zo spoedig mogelijk in gaat zodat het vuurwerkverbod ook echt gehandhaafd kan worden.”

25 Kilo
Dat het vervoersverbod nu later ingaat dan Brabant dacht, kan vooral aan de grens met België voor problemen zorgen. Daar wordt vuurwerk sinds de Belgische lockdown verkocht bij pickup points in plaatsen als Baarle-Hertog, Lommel en Hamont-Achel. Het grootste deel van de klanten van deze pickup points komt uit Nederland.
Hoewel het bij de pickup points geen storm loopt, kan er wel zo’n 25 kilo per voertuig mee het land in worden genomen zonder dat daar wettelijk iets tegen te doen is. Bij de grens met Duitsland speelt dit probleem minder; daar is alleen de laatste dagen van het jaar vuurwerkverkoop uit winkels toegestaan en dan is het vervoersverbod al van kracht.

Alarm
De datum blijkt een hardnekkige miscommunicatie te zijn geweest tussen Den Haag en Brabant. Het hoofd communicatie van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was mét voorzitter Theo Weterings tot vandaag van mening dat het vervoersverbod al dinsdag inging, en antwoordde woensdagavond over de vermelding van 15 december op de politiesite: ‘Dat klopt niet en is vermoedelijk oud nieuws'.
De Brabantse burgemeesters sloegen zaterdag in deze krant alarm omdat het vuurwerkverbod volgens hen niet te handhaven is zonder bezitsverbod. Het vervoersverbod dat maandagavond werd aangekondigd vonden zij ook prima, maar blijkt dus naar hun zin te laat in te gaan. De woordvoerder van Weterings benadrukt dat veel vuurwerk dat in België wordt verkocht, sowieso niet is toegestaan in Nederland en dus in beslag kan worden genomen: ,,Wij benadrukken: ga het niet over de grens kopen. Doe dit niet!” Burgemeester Frans de Bont van Baarle-Hertog kondigt aan ‘flink te gaan controleren'. Ook de politie heeft eerder extra grenscontroles op vuurwerk aangekondigd.

 

Schuim

Moderator
Medewerker
Dat hebben veel mensen gedacht. Blijkt dus altijd mogelijk te zijn geweest, mits het vuurwerk qua aantal grammen, CE, NL-talige gebruiksaanwijzing etc. aan de NL'se eisen voldeed.

Ik geloof toch echt dat ik volgend jaar bepaalde stukken vuurwerk uit Spanje ga meenemen, alleen even uitvogelen wat de regels in Frankrijk zijn.
 

Plum Bloom

Registered User
de spoedprocedure ligt nog bij de Raad van State

Zou mooi zijn als de RvS negatief adviseert. Of zie ik iets over het hoofd?
 

goofygrunn

Registered User
Lijkt mij niet dat dat een criterium is voor de RvS?
Daar heb je een punt, ik las EU ipv RvS maar verwacht van hun niks. Kijken en timmeren alle mazen dicht en sturen het in naar de EU en die zeggen vast bedankt en hier heb je de krul. Ik begrijp hier echt niks van, EU is toch zoveel mogelijk gelijke monniken, gelijke kappen? NL weer het braafste jongetje.....
 

goofygrunn

Registered User
Voor wie het beter kan en wil begrijpen dan ik:
12)Wanneer de in deze richtlijn neergelegde eisen worden nageleefd, mogen de lidstaten het vrije verkeer van pyrotechnische artikelen niet verbieden, beperken of belemmeren. Deze richtlijn dient van toepassing te zijn onverminderd de nationale wetgeving inzake de afgifte van vergunningen door de lidstaten aan fabrikanten, distributeurs en importeurs

 

goofygrunn

Registered User
(47)Het bestaande systeem moet worden aangevuld met een procedure om belanghebbenden te informeren over voorgenomen maatregelen tegen pyrotechnische artikelen die een risico meebrengen voor de gezondheid of veiligheid van personen of voor andere aspecten van de bescherming van algemene belangen. Deze procedure moet ook markttoezichtautoriteiten in staat stellen samen met de betrokken marktdeelnemers eerder tegen dergelijke pyrotechnische artikelen op te treden.
(48)Indien de lidstaten en de Commissie het eens zijn dat een maatregel van een lidstaat gerechtvaardigd is, is nadere betrokkenheid van de Commissie hierbij niet nodig, behalve wanneer de niet-conformiteit kan worden toegeschreven aan tekortkomingen van de geharmoniseerde norm.
 
Bovenaan