Mascleta Pirotecnia Carlos Caballer - Fallas de Valencia 2014

Tobias

FPM Fotograaf & Filmer
Medewerker
Super in elkaar gezet weer. Het is prachtig om te zien hoe de schieters met elkaar communiceren tijdens het beginstuk.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Super in elkaar gezet weer. Het is prachtig om te zien hoe de schieters met elkaar communiceren tijdens het beginstuk.
Carlos telt elk schot die uit de candles komt. Ik heb hem dat ook in Benidorm zien doen en het werkt perfect :)
 

VvanVuurwerk

Registered User
Weer mooie beelden. Heerlijk! Vooral die camera in het midden van de kooi vind ik kicken.

De mascleta zelf vond ik ook hard. Ook de salutes die werden gebruikt waren voor mijn gevoel een van de hardsten die ik gehoord heb op het plein. De inicio vond ik niet zo heel erg geslaagd. De candles waren mooi getimed maar de salutes gingen voor mijn gevoel niet in het juiste tempo mee. Jammer wand verder een dikke mascleta. Blij dat Pirofantasia op het programma stond!
 

Mr_Mascleta

Registered User
Maandag 17 maart 2014 en we zijn aangekomen in de laatste dagen van Las Fallas. Wederom een prachtige en zonnige dag in Valencia ook wel “La Tierra del Fuego”genaamd.

Vandaag was het de beurt “El Turno” aan “Pirofantasia – Carlos Caballer” de Betera. De naam Caballer doet meteen bij de meeste denken aan de enorme fmailie binnen het Valenciaanse vuurwerk en dat klopt. Dat deze historie teruggaat tot het jaar 1880 is natuurlijk een enorme lange periode.
Carlos Caballer is de zoon van wijlen “Vicente Caballer Zamorano” . Daarnaast is Carlos de broer van de meer beroemde Vicente Caballer Ramirez. Tevens is Carlos de broer van Jose Caballer Ramirez, welk de papa is van de Hns Caballer. Zo zie je dat de boom van Caballer heel groot is. Ricardo Caballer Estelles “Ricasa” bijvoorbeeld is dus de neef van Carlos.

Wat is er bekend van dit bedrijf die bekend staat om zijn krachtige vuurwerken. Ze participeren en peerden in vele concoursen o.a in Spanje. Hun eerste optreden in “El Catedral del Fuego Diurno” was reeds in 1993. Hun naamsverandering was in 2008 die van Pirofantasia naar – Pirofantasia Carlos Caballer S.L. Met zijn 35 jaar ervaring is Carlos Caballer een ervaren rot in dit vak van de "Pirotecnias" o "Fuegos Artificiales".

Inicio;
Opgedeeld in 5 sessies en vol staand met vele; in de zeer herkenbare groene kleur, “Candelas de differentes effectos” Daarbij stonden “Las Batterias” opgesteld om de Inicio heel krachtig te laten verlopen, want dit is wat Carlos Caballer heel graag doet en wilt.
De eerste sessie begon met “Serpetinas muy potentes” en ook “Goteos Truenos”. Van3- 4 posities werd er geschoten en er ontstond direct al een mooi melodieus geheel. De tweede sessie kwam daar de “Candelas Silbadores” bij om zo een wat meer klank te geven aan. De derde en vierde en laatste sessie verliep volgens het boekje en nam in een climax heel mooi toe. Mooi om te zien was dat er steeds meer posities bij kwamen en oplopend in aantal. 3-4-6-8-10. Opvallend was de goede balans en de wijze waarop hij doorpakte en ook de duur van elek sessie van ongeveer 35 seconden vond ik mooi getimed. Met deze klanken en effecten realiseerde hij wel dat er een volledig harmonieus en “Risqueza de Sonora” . Ik vond de laatste slagen “Rafagas de Serpetinas”en “Golpes de Truenos” fantastisch! Ondanks waar van het zich liet aanzien weinig effecten was het compleet een mooi schouwspel omdat de wisselwerkingen tussen de effecten heel goed in balans was.
Desarollo / El Cuerpo de Mascleta,
Opgedeeld in zo te zien 4 “Retenciones” met daarin de “Rastres” en “peines” werd aangevangen met de eerste retencion. Deze was vanaf begin af aan in een snel tempo, maar wel in een hele klassieke basis opgaand. Als “Fuegos Acompanados”schoot hij met “Serpetinas” - “truenos de aviso” - “cajas mecanizades” in de eerste retencion nog goed hoorbaar en redelijk in balans met “Fuego Terrestre”. Maar zodra retencion no2 zich liet ontbranden, kwam daar een behoorlijk versnelling van de “truenos para el grupo o terremoto no 2-4-6” . Dit liet zich ook zien in de “los Grupos” want je ziet halverwege de groep het lont dwars overgaan om zo die versnelling tot stand te brengen. Normaal doet men dit in retencion 4-5. Maar goed hij koos deze weg. Daarbij om het geheel klinkend te laten zijn en ook om de basis te krijgen werden er in de retenciones “descargas de truenos” gebruikt, die naar mijn idee wegvielen in de zware klappen. In de laatste retencion was de versnelling zekers wel goed te noemen, alleen vond ik het persoonlijk door die enorme “velocidad de detonaciones” en daarbij de “cantidad de potencia” en ook “aceleracion” dat de “Fuegos Acompanientos” een beetje wegvielen. Wel zie je dat ze gaan maar werkelijk goed hoorbaar dus “Perceptible” dat was het niet op deze beelden!! Het kan zijn dat het live anders is, dan moet dit ook als heel goed worden beschouwd. Het was een zinderend middenstuk met als opmerking dat ondanks de enorme snelheid waar men de retenciones en zijn los grupos liet gaan, het toch kon, ook al was het op het randje. Maar hij kiest hier bewust voor en ja als je geen afname van kracht hoort in het geluid en het is nog toelaatbaar is het oke. Want 2.28minuten was in dit opzicht wel een prima tijdsduur.

Apoteosis;
Holy Shit………………………………………. Na de laatste fase en dus de laatste golpeadores in de retencion werd de “terremoto”prima aangevangen. De “Ligar” dus de link tussen laatste retencion en de terremoto was goed. In drie fases werd de terremoto opgedeeld en de versnelling en de climax daarin was zeer goed te noemen. Krachtig en duidelijk waarneembaar in zijn versnelling. Het gebruik van de “Espoleta de Bengala” in de terremoto geeft een mooie extra dementie. Wat ik mooi vond het verloop die was als bij “Zarzoso”en zie je niet vaak op het plein. Maar dit staat los van kwaliteit etc etc, het is een keus van de piotecnia.
Na de 17 seconden durende Terremoto, begon de Bombardeo……………………………………stja overweldigend en een ware explosie kwam hier tot stand. Rondom en over het plein kwam de eerste giga slag met Chicharras en Serpetinas direct volgend met een volgende giga slag met truenos de avisos en steeds opvolgend op elkaar en in een steeds hoger oplopend tempo en een zeer grote climax werden de laatste slagen gedaan en met een fantastisch slot en een oorverdovende ultimo golpe de truenos, kwam er een eind aan deze 42 seconden durende en zeer tot de verbeelding sprekende mascleta en je kan zeggen “Estilo de Carlos Caballer” Met zijn manier van schieten staat hij toch een beetje los van alle anderen. Mede ook door het gebruik van zijn candelas met en zeer hoogwaardige kwaliteit liet hij het publiek sidderen.

Je kan hier natuurlijk een discussie op los laten, van het was saai en weinig effecten. Maar de hoedanigheid en de pure vorm van deze mascleta en vanaf begin af aan tot eind in een oplopend tempo geen verval geen fout en in die kracht ook al was het op het randje, hij was spectaculair……………………………………en enorm.!!!!! De kracht van deze mascleta lag hem in het feit dat de vanaf Inicio tot de laatste slag in de Bombardeo het een geheel en zeer compact geheel was. De grens opzoekend maar toch pakte het goed uit.


Mijn cijfer voor deze goede mascleta is dan ook een 8,5 op basis van zijn puurheid.
 

shinji

Moderator
Medewerker
Vanaf het begin tot het einde werd ik meegezogen in deze fantastische Mascleta. Zonder poespas, klassiek, maar in tempo en geluid zo goed opgebouwd, zeg maar vanaf 3 t/m 9 op de schaal van richter. Magnifico!!
 

DioR

Registered User
Caballer als familienaam.... Tja dat kan je aan de mascleta wel aflezen! Vond het een heerlijke mascleta. Het intro vond ik persoonlijk ookerg lekker waar de fluiters steeds heftiger worden. Daarna valt het mij op dat de mascleta in het begin al snel op gang is. Ik stoorde mij hier totaal niet aan en zat juist met spanning te wachten hoe heftig het vervolg dan wel niet moet zijn. Ik weet zeker dat deze mascleta live een waar spektakel moet zijn geweest! Wat ramt hij er op los zeg!
 

VvanVuurwerk

Registered User
Ik was er live bij en hij ramde er goed op los. De Desarollo was echt behoorlijk heftig en versnelde al vrij rap. Ik keek mijn maten nog even aan toen het vlindernet zo heftig begon te knallen wand dacht eerst dat er wat mis ging, maar het was puur genieten hoor.
 

smilli

FPM Filmer
Medewerker
Was een heerlijke mascleta, die eerste die ik van dichtbij mocht bekijken.
De versnelling in de 2de retencion was voor me te heftig en de opbouw van geluid viel hierdoor tegen wat ik wel had verwacht bij Carlos. Verder erg fijn klassiek uitgevoerd met snoeiharde Truenos en de Trueno de Aviso met een gruwelijke Terremoto die bouwt naar een hele nette Bombardeo.
Hier mijn film erbij.

Nog een video van de apoteosis.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan