Mascleta en zijn vraagstukken?

svnJJ

Registered User
Bij alle bedrijven blijven er 1 of meerder schieters binnen de kooi en lopen dan mee en kijken of alles goed gaat en juiste timing aan gaat. alleen bij Ricasa zie je dat niet. Waarom is dat?

Is Ricasa zo goed in het programmeren en timen dat hij daar op vertrouwd?
Of is er een andere reden?
want wat als de computers een x niet mee werken? dan zal er wel een dubbele lijn lopen natuurlijk.
 

scania

Registered User
Beste Theo, het laatste deel van de mascleta de apethioses is dat iets van de laatste ? jaar of werd dit vroeger ook al gedaan.

Ik doel daar ook mee op meestal de digitale rondgang door de kooi.


P.S een boek daarover schrijven zou ik niet eens zon slecht idee vinden,heb in Valencia wel eens in zaken rondgekeken maar mijn spaans in niet zo best omdat allemaal te ontcijferen.
Meestal stond jij wel met een foto in dat boek:lub::lub:
 
Laatst bewerkt:

heartworm

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Mr Mascleta,

Ik bedoelde de trueno's in deze dopjes:
coen_244_Small_.jpg

Kobajo heeft al een antwoord gegeven.

Nee dat gebeurt niet. Bij het laden worden eerst alle buizen " las batterias" ontdaan van vuil en daarna gaan de "carcasas" erin! Geen extra toevoeging van grammetjes liftcharge, deze zitten namelijk verwerkt in het compartiment onder de "carcasa"
In de "monotiros" of plateaus die bijv Ricasa gebruikt worden zie je op een zonnige dag goed de verdeling in de tube, dus eerst de liftcharge en dan het effect erboven.
Wat het aandrukken betreft; je ziet vaak na het laden dat ze met de stalen pen nog eens extra aandrukken om er boven te gaan hangen met het lichaamsgewicht, absolute noodzaak om de "trueno's de aviso" bijv in de "Bombardeo" een zo hoog mogelijke lift te geven en niet dat ze boven de buis klappen of gaan zwabberen.

P.S ik kan #$@#$ niet mijn foto's uploaden hierna toe, erg jammer want dan is de uitleg goed te zien.
 

Mr_Mascleta

Registered User
Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben is "Theo, hoe ziet het schema van jouw ideale masclata er uit?".

Dat is een hele mooie en interessante vraag die ik met alle enthousiasme wil en ga beantwoorden! Als eerste wil ik benoemen mijn favorieten effecten in een mascleta. Deze zijn; "Roncadores" - "Chicharras" - "Torbillons" - "Serpetinas" - "Zumbadores"
" carcasas de trueno con humo de colores" - "carcasas descargas trueno's"

De laatste en dus derde "Trueno de Aviso" is geschoten en gaan we over naar de "traca valenciana" hierna komen we aan op het eerste deel van de "La Mascleta de Theo";

Inicio; cuatro principios aeros - 4 secties,

Eerste sectie zal ik beginnen vanuit 3 posities met op elke pos 4 "candelas" de efecto "Zumbadores" (-Hummer effect-) en "Truenillos" en daartussen "Trueno de aviso" en ook op 2 posities.
Wat je krijgt is een klankenspel eerst de Zumbadores, daarboven de Truenillos en weer daarboven een zware slag trueno, wel met die verstande in een oplopend tempo.

Tweede sectie zal ik vervolgen met op 3 posities "candelas de chicharras" met daartussen in "roncadores" en "serpetinas" en ook de "trueno de aviso 50mm" dit alles afgewisseld in een constant tempo maar ook weer oplopend, dus wat je hier krijgt is een afwisseling van schelle fluit - zacht klinkende knallen van roncadores(roffeltjes) en kleur rood en blauw van de serpetinas en de zware slag.

Derde sectie is er een van de "carcasas de trueno de colores" rood-geel-blauw , "carcasas descarga trueno's", "carcasas de palmaritas de punto rojo" en daarmee de schitterende en oh zo mooie "estampas" creëert!
Ik vind dit een geweldig schouwspel met al zijn kleur en klanken en mis hem nog steeds zins 2000 op Plaza Ayuntamiento door A.Caballer en 2007 op Alameda door Ricasa!
De vierde en laatste sectie is een vervolging van hierboven alleen met die verstande dat hier een climax in zit met "trueno's de aviso" - "roncadores" en op 4 posities 8 "volcanes de efecto rojo truenillos" met als laatste een slag "Andanadas" de trueno!

Cuerpo de Mascleta con 5 retenciones;

Ik zou in elke "retencion" gebruik maken van nagenoeg dezelfde luchteffecten alleen wel oplopend in elke retencion.
In de eerste retencion "candela de efecto pito" en daarbij "trueno de aviso" 30mm heel rustig en op de achtergrond ter ondersteuning aan het eerste deel van "el cuerpo"
In de tweede retencion komen daarbij de serpetinas bij dit ook omdat kleur een onderbelicht item is in sommige mascletas en die van mij is kleurrijk en geeft ook een mooie harmonie waar. Ook de candela de efecto pito staat nu dubbel.
In de derde retencion zou ik toevoegen de 4 "candelas" de efecto "roncadores" + 4 "chicharras" deze als vervanger van de eerste luchteffect en daarboven "carcasas de efecto crosetes" + "carcasas de palmaritas de punto rojo" en ook de
"trueno de aviso 50mm" zorgt ervoor dat de overeenstmming met benden optimaal is!
In de vierde en vijfde retencion versnellen deze effecten zich met die verstande dat de luchteffecten parallel lopen met het middendeel, dit ook omdat het mijn persoonlijke voorkeur heeft, met name als je op grotere oppervlaktes mag werken is dit schitterend.
Als climax en voorbereiding naar de "terremoto" plaats ik ook dwars over het plein de effecten op, dus voor retencion 5, maar doorverbonden vanuit de eerste slagen vanuit de laatste retencion. middels "mecha de comunicar"
In de derde retencion hang ik 2 groepen met nummer 5 op en in de vierde retencion hang ik 4 groepen met nummer 5 op en in de vijfde retencion plaats ik 4 groepen met nummer 6. Alle andere groepen zijn nummer 2 en 4! Nadat de ultieme acceleratie en "cantidad de potencia" oftewel de kwaliteit van de kracht heeft plaats gevonden ga ik over naar het laatste deel;

De "retenciones" zijn opgebouwd in volgorde van groepen 6 - 8 - 12 - 16 - 22.

Apoteosis o Final met zijn "Terremoto" en "Bombardeo"

de Terremoto wordt aangevangen met 3 "ramales" en gaat door naar 6 "ramales" en dan doorschieten naar 12 "ramales" met als noot dat ik de terremoto zou begeleiden met alleen serpetinas in het deel van de terremoto en niet rondom om zo het accent daar te leggen waar nodig! Na de laatste slagen van de terremoto, krijgen we de directe overgang en zonder een fractie van stilte, de "Bombardeo" die ik aanvang met een eerste slag "truenillos" (gekraak) vanuit 4x10 batterijen, om daarna door te gaan met de rest van de Bombardeo en wel 8x10 batterijen met trueno de aviso om dan nog een keer 6x10 batterijen "truenillos" te slaan en om vervolgens af te sluiten met de "Andanada" met de slag "trueno de aviso" vanuit 22x10 batterijen met als noot dat de laatste rij van 8 in begeleiding gaat met een slag "chicharras".

Hierboven heb ik beschreven een klassieke - traditionele mogen we zeggen anno 2012 ouderwetse mascleta! Met gebruik van alle technologie zal er een iets andere uit de bus kunnen komen, maar niet veel verschillend in de effecten, maar wel in bijv wat je nu ziet tempo's en meer spelenderwijs en eventueel een extra toevoeging - "Rubrica".


Het is moeilijk schrijven in zo een kleine balk, als ik iets over het hoofd heb gezien moet ik een kleine aanpassing doen, maar dat zie je pas als je hem hebt gepost.
 
Laatst bewerkt:

Mr_Mascleta

Registered User
Bij alle bedrijven blijven er 1 of meerder schieters binnen de kooi en lopen dan mee en kijken of alles goed gaat en juiste timing aan gaat. alleen bij Ricasa zie je dat niet. Waarom is dat?

Is Ricasa zo goed in het programmeren en timen dat hij daar op vertrouwd?
Of is er een andere reden?
want wat als de computers een x niet mee werken? dan zal er wel een dubbele lijn lopen natuurlijk.

Een antwoord op jouw vraag is nadat ik heb gebeld om 16.46u met Ricasa. Ik heb zojuist even gesproken met Nuria de zus van Richi om het te verifiëren en wat ik dacht klopte aardig.
Het komt er op neer dat men ten alle tijde kiest voor hun eigen veiligheid dat is een, maar ook hebben ze inderdaad het volste en grootste vertrouwen in de computers en als laatste zei ze ook, "tenemos mas controlados del tiempos de mascleta" met andere woorden ze hebben nu veel meer controle over de gehele mascleta.

Het klopt dat ze inderdaad "las mechas rapidas y mechan de comunicaciones" dubbel hebben gebonden aan elk element om zo de doorgang te laten plaatsvinden mocht om welke reden dan ook een van de lonten wegslaan of niet zal ontbranden.
Natuurlijk zal het altijd zo blijven dat ze met deze technologie ook een risico blijven nemen, want idd als er iets blijft staan dan valt de hele mascleta in duigen.

Maar Richi laat iedere keer weer zien dat hij ook daarin een meester is!
 

Mr_Mascleta

Registered User
Beste Theo, het laatste deel van de mascleta de apethioses is dat iets van de laatste ? jaar of werd dit vroeger ook al gedaan.

Ik doel daar ook mee op meestal de digitale rondgang door de kooi.


P.S een boek daarover schrijven zou ik niet eens zon slecht idee vinden,heb in Valencia wel eens in zaken rondgekeken maar mijn spaans in niet zo best omdat allemaal te ontcijferen.
Meestal stond jij wel met een foto in dat boek:lub::lub:

Beste Rob,
Ja dat laatste is echt wel van de laatste inmiddels 10 jaar. Ricasa en Vicente Caballer zijn er mee begonnen zo in 2000 - 2001 - 2002 en tot nu toe. Daarnaast zijn er zoals je hebt kunnen zien meerdere bedrijven die zich hiermee bezig houden. Je ziet dat elke pirotecnia het anders doet en op zijn manier, de een met veel digitale knallers - "treuno's digitalizades" in "secuencias" en de ander weer met veel enkelschots effecten "monotiros" en weer de ander met 3 slagen met 18x10 batterijen "trueno de aviso" wat Altura heeft gedaan in 2008, was ook top!
Men noemt dit ook "Rubrica" wat eigenlijk wil zeggen dat de pirotecnia hiermee zijn titel - paraaf onder zijn mascleta zet.

Stja men wilde mij ooit in een blad plaatsen, maar daar kwam door omstandigheden niets meer van, het is nu alleen de foto geworden.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Een antwoord op jouw vraag is nadat ik heb gebeld om 16.46u met Ricasa. Ik heb zojuist even gesproken met Nuria de zus van Richi om het te verifiëren en wat ik dacht klopte aardig.
Het komt er op neer dat men ten alle tijde kiest voor hun eigen veiligheid dat is een, maar ook hebben ze inderdaad het volste en grootste vertrouwen in de computers en als laatste zei ze ook, "tenemos mas controlados del tiempos de mascleta" met andere woorden ze hebben nu veel meer controle over de gehele mascleta.

Het klopt dat ze inderdaad "las mechas rapidas y mechan de comunicaciones" dubbel hebben gebonden aan elk element om zo de doorgang te laten plaatsvinden mocht om welke reden dan ook een van de lonten wegslaan of niet zal ontbranden.
Natuurlijk zal het altijd zo blijven dat ze met deze technologie ook een risico blijven nemen, want idd als er iets blijft staan dan valt de hele mascleta in duigen.

Maar Richi laat iedere keer weer zien dat hij ook daarin een meester is!

Aanvulling op Theo zijn antwoord
De kans dat er iets bij Ricasa iets blijft staan is eigenlijk nihil. Dit heeft te maken dat hun met 4 systemen (20 a 25.000? per stuk) van Pirodigital werken waarvan er 2 functioneren als hoofdsysteem en 2 als backup systeem. Je ziet ook dat Ricardo altijd zelf eerst op zijn 2 systemen drukt en nog geen seconde later drukt "Pipa" de andere 2 systemen weg. Mocht het systeem van Richi weg vallen dan pakt het systeem die Pipa hanteert alles gewoon op zoals het hoort. Hij schiet dus eigenlijk 2 dezelfde programma's weg.

De 4 systemen aan de linkerkant zijn de Pirodigital systemen.
548368_3467975629333_1569334198_32873225_1520133409_n.jpg


Op onze GoPro beelden van de mannen kan je dit nu ook heel goed zien en volgen. Als jullie willen dan kan ik wil een film maken waar je puur de jongens bezig ziet met het hanteren van de systemen. (Let me know)

Betreft veiligheid, ze hebben gelijk ook!

Andere bedrijven
Veel andere bedrijven werken maar met 1 systeem en vaak een hele simpele. Als alles gaat zoals geplaned is het niet erg maar zodra het fout gaat dan loopt alles in de soep betreft het digitale gedeelte. De mascleta zal vaak nog wel handmatig ontstoken kunnen worden omdat ze daar ook hun maatregelen in nemen door extra lont te bevestigen op diverse plekken. Een goed voorbeeld is hier de film van de mascleta van Portugues waar je op het einde het lont naar de terremoto ziet schieten en de schieter zelf net daarvoor een stukje van de safety fuse los had gemaakt voor het geval dat hij het aan moest steken.
 
Laatst bewerkt:

Mr_Mascleta

Registered User
Andere bedrijven
Veel andere bedrijven werken maar met 1 systeem en vaak een hele simpele. Als alles gaat zoals gepland is het niet erg maar zodra het fout gaat dan loopt alles in de soep betreft het digitale gedeelte. De mascleta zal vaak nog wel handmatig ontstoken kunnen worden omdat ze daar ook hun maatregelen in nemen door extra lont te bevestigen op diverse plekken. Een goed voorbeeld is hier de film van de mascleta van Portugues waar je op het einde het lont naar de terremoto ziet schieten en de schieter zelf net daarvoor een stukje van de safety fuse los had gemaakt voor het geval dat hij het aan moest steken.

Zie hieronder;

Het klopt dat ze inderdaad "las mechas rapidas y mechan de comunicaciones" dubbel hebben gebonden aan elk element om zo de doorgang te laten plaatsvinden mocht om welke reden dan ook een van de lonten wegslaan of niet zal ontbranden.
Natuurlijk zal het altijd zo blijven dat ze met deze technologie ook een risico blijven nemen, want idd als er iets blijft staan dan valt de hele mascleta in duigen.


Een aanvulling hierop kan zijn dat er ook nog steeds bedrijven zijn die kiezen om de "terremoto" handmatig te laten ontbranden, maar ook zie je bijv bij Gori dat Gregorio zelf; je ziet het op beeld in zijn Inicio moet bijspringen om de sectie te laten gaan.
Ik heb het zelf meegemaakt in Alicante dat wijlen Rafael Terol "El Tapia" mijn grote vriend zich letterlijk op de "candelas" storte met gevaar voor eigen leven om de mascleta door te laten gaan!

Een tweede aanvulling op Ricasa kan ook zijn dat sinds 2000 meen ik ze niet meer in de kooi komen omdat er in dat jaar wel iets goed mis ging in het Inicio deel. Er viel toen een rek om met daarin de "candelas de efecto torbillons", nou dat was even paniek in de tent. Wellicht hierom en een verbeterende; zoals Nuria Caballer Cardo vandaag zei door de telefoon zei, "máquinas" ik dacht dat men in Spanje dit "ordenadores" - computers noemde, dat men heeft gekozen om weg te blijven uit de kooi!
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
Uiteraard! Met computers kies je voor veiligheid en veel meer mogelijkheden met de nodige nadelen die het ook weer met zich mee brengt als het fout gaat.

Maquinas! Inderdaad een vreemd woord wat ze ervoor gebruiken. Het is een soort algemeen woord want ze gebruiken het ook voor cameras en dergelijke. Ordenadores zoals jij aangeeft is zoals wij het allemaal leren :)
 

Mr_Mascleta

Registered User
@mister mascleta

Uit je verhaal kan ik opmaken dat er inderdaad een lange historie aan vasthangt maar dat de "mascleta"in zijn huidige vorm nog steeds doorontwikkeld word of aan innovatie onderhevig is(?).

Thanks ,dit was een verhelderende tekst. (Wanneer komt je eerste boek uit ??? :hehe!:)

Ja dat klopt, de historie is zeer lang en zeer uitgebreid en niet 1-2-3 samen te vatten. we hebben het hier alleen over de mascleta, maar als je kijkt naar alle andere factoren binnen het "Fuego de Valencia" zoals de "La Corda" dat is ook heel indrukwekkend en daarvan is ook zeer veel docu materiaal van geschreven.

De huidige mascleta wordt nog steeds door ontwikkeld zie deze editie van dit jaar, waarbij de technologie het mogelijk maakt om de meest onuitputtelijke combinaties te maken. Als je ziet hoe bijv Hns Caballer zijn "trueno's de aviso" schiet in een ronding met die timing of bijv Ricasa met zijn ongelooflijke timing tussen de "roncadores" en "trueno's de aviso" is bijna eng! Maar ook bij de anderen pirotecnias kan je zien wat het doet met de innovaties.

Stja mijn boek, ik vind het een heel mooi compliment waarvoor mijn dank! Wie weet? oftwel "quien sabes"
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Op onze GoPro beelden van de mannen kan je dit nu ook heel goed zien en volgen. Als jullie willen dan kan ik wil een film maken waar je puur de jongens bezig ziet met het hanteren van de systemen. (Let me know)

Laat maar komen die beelden!
 

smilli

FPM Filmer
Ik ben erg benieuw of de aantal grammen per product gelimiteerd zijn, zoals de zware truenos, zit hier een limiet op qwa knalsas?
De trueno de aviso hoeveel mag en kan zoiets bevatten?
 

VvanVuurwerk

Registered User
Een vraagje die daar op aansluit. Zijn er voor de staartmascleta's dan ook andere regels? Mogen bijvoorbeeld de grondknallers daar minder gram bevatten?
En los daarvan hoeveel gram bevatten de knallers gebruikt in de straat mascleta's meestal? Zo zag ik op een foto van de mascleta op het plein dat een nr6 van Hermanos Caballer maarliefst 95gram explosivo bevat!
En hoeveel bevatten de knallers in een miniatura gemiddeld genomen?
Bij voorbaad dank.
 
Laatst bewerkt:

Yvez

Registered User
Zijn de salutes hoger geworden na de downgrade van 75 naar 50 mm op het plein of zit daar ook sas limiet aan?
 

Tony

Administrator
Medewerker
Zijn de salutes hoger geworden na de downgrade van 75 naar 50 mm op het plein of zit daar ook sas limiet aan?

Yep! Er zit een limiet aan naar dan betreft wat wel of niet kan. Je kan een cilinder 50mm niet ineens 30cm lang maken en vol proppen! Dat schijnt niet goed te gaan.
 
Bovenaan