Kinderen leren veilig knallen

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Kinderen leren veilig knallen

Donderdag 22 december 2005 - BREDA – „Als je alle stoeltjes in het NAC-stadion moet poetsen ben je het gauw beu hoor, en denk maar niet dat Pierre van Hooijdonk op visite komt!“


3007120-388213-groot.jpg


Anja Hartman van bureau Halt probeert groep acht van basisschool de Vlier (locatie Samenloop) te ontmoedigen om onveilig vuurwerk af te steken.
Woensdagochtend kreeg de klas vuurwerkles.

„Rotjes moet je in principe op de grond leggen en dan aansteken, maar ik weet dat jullie dat toch niet doen. Dan kan ik jullie maar beter uitleggen hoe je een rotje goed gooit“, vertelt Hartman.

Shannon, Souad en Mouaad demonstreren voor de klas hoe zij een rotje gooien. „Het is belangrijk dat je niet langs je gezicht gooit en dat je goed richt en zeker niet op mensen en dieren“, vertelt Hartman.

De 11- en12-jarigen weten verbazingwekkend veel over vuurwerk. Je mag het pas kopen als je zestien bent, je moet zes meter afstand houden, altijd een aansteeklont gebruiken, pijlen moet je in een fles gevuld met zand zetten en strijkers zijn illegaal.

„Jullie hebben de folder goed gelezen merk ik“, complimenteert Hartman de kinderen.

„Mag je vuurwerk ook aansteken met een sigaret,“ vraagt Jackie. „Met een aansteeklont is het beste maar met een sigaret mag het ook. Je moet goed opletten op de lontjes van het vuurwerk. Die moeten lang genoeg zijn“, waarschuwt Hartman de klas.

Daarnaast is ook de kleding die je draagt belangrijk. „Nylon-kleding smelt als er een vonkje of vlam bij komt. En een trui of jas met capuchon is helemaal gevaarlijk. Stel dat er per ongeluk een rotje invalt, dat haal je er niet binnen een seconde uit.“

Zelf hebben ze ook al wel dingen meegemaakt met vuurwerk, vertellen de kinderen.

„We leggen dit jaar de nadruk op groepsdruk. Kinderen doen vaak mee omdat vriendjes of oudere broers het ook doen, wij proberen uit te leggen dat het helemaal niet stoer is om gevaarlijke dingen te doen met vuurwerk“, vertelt Hartman.

Vorig jaar zijn er zo’n honderdtien kinderen bij bureau Halt terechtgekomen voor vuurwerkmisbruik. „Dit jaar hebben er al meer dan veertig kinderen een overtreding begaan met vuurwerk, die zijn al bij ons geweest en hebben een werkstraf gekregen“, zegt Hartman over de statistieken.

In Breda en omgeving bezoekt Halt honderden basisscholen om kinderen van groep zeven en acht voor te lichten over vuurwerk.

„We doen dit al een aantal jaar in het kader van het project ‘Doe effe normaal!’“, vertelt Hartman.

„Voorgaande jaren werd het in samenwerking met de politie georganiseerd, maar die doen het niet meer. Daarom werken we dit jaar samen met studenten van de pabo. Kunnen zij ook gelijk ervaring op doen.“
 
Bovenaan