Negatief Het moet gek lopen als Utrecht dit jaar geen vuurwerkverbod krijgt, blijkt na eerste burgerberaad

The Cigarman

Moderator
Medewerker
ba069191-13bb-301a-bca5-6613d6415626.jpg

Utrecht - Utrecht moet zich dit jaar opmaken voor een vuurwerkvrij Oud en Nieuw. Dat is de belangrijkste conclusie van het eerste burgerberaad, dat zich heeft gebogen over de vraag: hoe willen we dat de jaarwisseling verloopt in de stad Utrecht vanaf 2024/2025 en daarna?

"Het beraad beseft dat een lokaal verbod er niet toe leidt dat er geen vuurwerk meer wordt afgestoken, maar het geeft een krachtig signaal af aan de stad en landelijke politiek", schrijft het burgerberaad in het advies naar de gemeente.

Al langer wordt er in Utrecht gesproken over een vuurwerkverbod. Afgelopen jaar gold een dergelijk verbod nog niet, hoewel er wel veel vuurwerkvrije zones in de stad waren. GroenLinks en Partij voor de Dieren wilden al langer een afsteekverbod voor particulieren, maar dat voorstel haalde het niet. Wel werd er in juni vorig jaar besloten dat een groep geselecteerde burgers zich mocht buigen over de viering van Oud en Nieuw.

De selectie van die Utrechters vond plaats via loting. De leden van dit zogeheten burgerberaad kregen de opdracht antwoord te geven op de vraag hoe Oud en Nieuw in Utrecht een feest kan zijn voor iedereen en of een lokaal vuurwerkverbod daarbij wenselijk is.

Geen groot muziekfestival
En het advies van het burgerberaad is duidelijk: de gemeente moet een stap zetten naar een "vuurwerkvrije traditie". Ook moet de gemeente, als het aan het beraad ligt, budget vrijmaken om "kleinschalige en toegankelijke initiatieven verspreid over alle buurten ondersteunen".

Er werd ook nog gesproken over een groot muziekfestival tijdens de jaarwisseling, maar dat plan haalde geen meerderheid. Ook het plan om op bepaalde pleinen vuurwerk juist wel mogelijk te maken haalde het niet, net als het plan om activiteiten specifiek voor jongeren te organiseren.

Het is nu de beurt aan de gemeente om de adviezen over te nemen. Die doet dat alleen als ze financieel, juridisch en praktisch haalbaar zijn. Eind deze maand komt daar meer duidelijkheid over. De gemeenteraad neemt in april een definitief besluit over de viering van de jaarwisseling.

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/37...rkverbod-krijgt-blijkt-na-eerste-burgerberaad
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Richardus

Registered User
Jaja jongens, geniet er nog maar van. Als alle grote steden overstag zijn, wordt hun problematiek ten nadele van de grote rest van het land!
 

Richardus

Registered User
GL Grunn aapt trouwens alles na van hun broeders in Utrecht. Duimen dat onze VVD burgemeester daarin wel een voor ons positieve factor blijft hier.
 

magnolia

Registered User
Een groepje geselecteerde burgers mocht zich buigen over hoe de jaarwisseling er uit moest komen te zien.

Juist ja daar gaat het al fout Op papier kan het allemaal nog net zo mooi zijn al die plannen maar de praktijk zal het uit moeten wijzen.
we kunnen nou wel boos worden maar er komt een moment dat ook zij er achter komen dat vuurwerk nou eenmaal bij oud en nieuw hoort .
Nederland heeft momenteel veel grotere problemen om op te lossen. We worden niet voor niks een narcotica staat genoemd . raad maar eens hoe dat kan .
 

joszie

Bronzen Member
Jaja jongens, geniet er nog maar van. Als alle grote steden overstag zijn, wordt hun problematiek ten nadele van de grote rest van het land!
Dat is toch al jaren zo? Bijna alle problemen die vooral spelen in de paar grote steden zorgen voor landelijke verboden of 'maatregelen' waar de rest vh land maar in mee moet, ook al is het probleem buiten die paar steden niet tot nauwelijks aanwezig.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker

81 Utrechters pleiten namens alle inwoners voor vuurwerkverbod: 'Burgerberaad is representatief'​


Utrecht - "Een soort mini-Utrecht met voor- en tegenstanders" - zo noemt wethouder Eva Oosters de groep Utrechtse inwoners die zaterdag met het advies kwam om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in de stad in te stellen.

Het eerste burgerberaad boog zich de afgelopen maanden over de toekomst van de jaarwisseling in Utrecht. "De uitkomst was een totale verrassing", aldus de Student & Starter-wethouder.

Toch is Oosters enthousiast na het eerste burgerberaad. Ze gaat ervanuit dat het advies de goedkeuring van de meerderheid van alle Utrechters (bijna 375 duizend) kan wegdragen. Dit denkt Kees Moore, deelnemer aan het burgerberaad, ook. "Er was binnen het beraad een duidelijke meerderheid. We wilden het ook pas aan de gemeente adviseren als twee derde plus één van de deelnemers voor een verbod is."

10.000 Utrechters​

Moore was één van de ruim tienduizend Utrechters die in het najaar een uitnodiging kreeg om deel te nemen aan het beraad. Daarvan hebben 749 inwoners aangegeven dat ze graag meedoen. Op basis daarvan werden ruim 142 personen geselecteerd die samen een representatieve groep moesten vormen.

De bewoners zaten in verschillende leeftijdsgroepen en woonden op verschillende plekken in de stad. Uiteindelijk waren er 87 inwoners bij de eerste bijeenkomst, zegt Oosters. "En 81 bij de laatste."

In totaal werd er in vijf bijeenkomsten gediscussieerd over hoe de jaarwisseling in de stad moet verlopen. Dit gebeurde in Kanaal30. Volgens Moore werd er tijdens de bijeenkomsten regelmatig in groepjes gewerkt. Uiteindelijk volgde er een plenaire stemming met de mobiel. "Voor de bewoners die geen Nederlands spraken, waren er tolken. En er was tijdens de bijeenkomsten ruimte voor verschillende meningen."

Dit is precies wat Oosters voor ogen had voor het uitrollen van dit project. "Mede omdat er nu echt een keuze gemaakt is." Het voelde naar eigen zeggen "gek" voor haar, omdat ze niet nauw betrokken was bij het proces. "Het was 'start maar' en we zien de uitkomst wel tegemoet." Het thema jaarwisseling werd volgens haar gekozen omdat het maatschappelijk relevant is en het bestuur er niet uitkomt.

Kosten burgerberaad​

En dus werd er gekozen voor een burgerberaad. Een optie die 400.000 euro kost en relatief tijdrovend en arbeidsintensief is. De vraag of er niet beter een referendum (dan kunnen immers alle Utrechters hun mening geven) georganiseerd kon worden, beantwoordt Oosters met een nee. "Een burgerberaad is een heel ander instrument. Leden hiervan lezen zich beter in en komen meer te weten over het onderwerp."

Moore is het met Oosters eens. "Tijdens een bijeenkomst komen verschillende sprekers aan bod. Denk aan hulpverleners of vuurwerkverkopers. Als je hun verhalen hoort, dan heb je wel meer achtergrond voordat je stemt."

Ook wil hij benadrukken dat er in een referendum slechts ruimte is voor stellingen. "Wij hebben het niet alleen over het vuurwerkverbod gehad. We hebben ook besproken hoe de jaarwisseling een sociaal evenement blijft."

Een spontaan glaasje​

De 25-jarige theatermaker ziet dat vuurwerk er wel voor zorgt dat Nederlanders iets na twaalven spontaan met een glaasje champagne naast de buren staan. Dat sociale karakter moet blijven, vindt niet alleen Moore, maar ook de rest van het burgerberaad. "Het zou mooi zijn als er in de toekomst kleine evenementjes in de buurt worden georganiseerd. We willen niet dat er geld wordt gestoken in één of twee grote evenementenbureaus."

De kans is groot dat de plannen van het burgerberaad ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Oosters ziet daarin weinig problemen. "Er is vooraf een budget vastgesteld. De plannen moeten alleen wel juridisch, praktisch en financieel getoetst worden."

In april bepaalt de gemeenteraad of de plannen definitief doorgang kunnen vinden. Oosters: "Politieke voorkeuren spelen dan in principe geen rol meer."

'Bijeenkomsten soms wat lang'​

Al met al blikt Moore tevreden terug, ondanks dat hij de bijeenkomsten soms wel lang vond duren. Op meerdere zaterdagen was hij "uren" onder de pannen. Hij kreeg daar een bedrag van 350 euro voor. "Al zou ik bij een volgende keer - denk ik - wel weer mee willen doen. Ik had nooit gedacht dat het zo soepel zou verlopen." Bij de terugkoppeling gaf hij niet voor niets het cijfer 8.

Ondanks die hoge beoordeling heeft Moore meer feedback: zo mogen de begeleiders van het beraad een volgende keer wat meer sturing geven. Ook zaten er voor zijn gevoel relatief weinig twintigers in de groep.

Oosters vindt het voor een grondige evaluatie nog iets te vroeg. Ze heeft al wel gehoord dat de meerderheid van de deelnemers enthousiast is. Over een eventueel volgend burgerberaad is ze voorzichtig. "Dit moet eerst binnen de gemeenteraad besproken worden."

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/37...vuurwerkverbod-burgerberaad-is-representatief
 

magnolia

Registered User
10.000 inwoners waar van 142 personen geselecteerd die maar even mogen gaan bepalen voor de rest hoe het verder moet.
Ja zo kan ik het ook zeg kom op he .
In de stad kleinschalige evenementen organiseren om het sociale karakter van de jaarwisseling te behouden.
Ja ja in de praktijk zal je zien dat er nog geen hond bereid is om een poot uit te steken om wat te organiseren.
Wie zegt mij dat iedereen zeg dan ineens kan gedragen !?
Dit is gedoemd te mislukken man . Iedereen komt juist op het vuurwerk af wat afgestoken wordt in de straat.
Lang niet iedereen heeft zin om bij een evenement rond te lopen. In de corona tijd mensen die vonden dat een oud en nieuw zonder vuurwerk wek erg kaal vonden.
Ik had stiekem gehoopt dat mensen toen eindelijk eens zouden gaan ervaren wat dat betekend een vuurwerk verbod.
Nou heel Nederland heeft wel zo n grote kruitverslaving waardoor je niet eens merkte dat er een verbod van kracht was :ROFLMAO:
 
Bovenaan