Het hele jaar door geknal, ook vuurwerkverkopers storen zich eraan.

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Vuurwerk.jpg
Vuurwerk boven Utrecht tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Provincie Utrecht - Het duurt nog drie maanden tot er in de meeste gemeenten weer vuurwerk afgestoken mag worden. Toch is er vooral nu, maar eigenlijk het hele jaar, regelmatig vuurwerk te zien en te horen. Maar waar komt dat vuurwerk vandaan? Volgens de vuurwerkverkopers die RTV Utrecht sprak, komt het niet van de reguliere verkooppunten.

Suzanne Kral, eigenaar van tuincentrum en vuurwerkwinkel Vechtweelde in Maarssen, vindt het vervelend dat er buiten de toegestane periode (alleen met oud en nieuw) vuurwerk wordt afgestoken. "Mensen denken dan dat er verkooppunten zijn waar onder tafel gedurende het hele jaar vuurwerk verkocht wordt." Het verzoek om al eerder knallers en pijlen te verkopen, krijgt ze dan ook weleens. Vaak van mensen die een feestje hebben en daarbij iets af willen steken. "Maar", zegt ze stellig, "Als je een serieus verkooppunt bent, doe je dat niet." Het risico om de vergunning kwijt te raken, vindt ze veel te groot.

Negatief beeld​

Voor Kral is er nóg een reden om niet het hele jaar als verkooppunt voor vuurwerk te dienen. "Ook door het negatieve beeld wat mensen ervan hebben. Omdat ik zelf een hond heb, snap ik dat vuurwerk heel vervelend is." Met oud en nieuw kunnen mensen met huisdieren er rekening mee houden, vindt ze. Maar op een zaterdagavond in september niet.
Miranda Gennissen van dumpwinkel Snuffeldump in Utrecht zit ook met het negatieve beeld dat mensen van vuurwerk hebben. Ze denkt dat dat beeld ook ontstaat doordat mensen het dus afsteken wanneer dat niet mag, en dat dat negatieve beeld ertoe heeft geleid dat er nu een afsteekverbod komt.

Inslaan in december​

Ook Coen van der Wind, van XL Vuurwerk in Houten en Utrecht, merkt dat mensen gedurende het jaar vuurwerk willen. "Ik begrijp dat wel. Begin van de avond een paar sierpotjes afsteken, moeten we ook vooral doen. Dat maakt het leven leuk. Zeker bij een bruiloft of voor iemand die 50 jaar wordt."
Toch geeft ook Van der Wind aan dat hij niets buiten de afgesproken tijden verkoopt. Maar dat is ook niet nodig, want mensen houden er rekening mee. "Iedereen voorziet zichzelf in december. Ze geven dan al aan een feestje in de zomer te hebben, dan als iets te willen afsteken, maar ze weten niet hoe ze het vuurwerk tot die tijd goed kunnen bewaren. Daar geef ikgraag advies over."

Net zo makkelijk uit buitenland​

Als hij dat niet zou doen, komen mensen wel op een andere manier aan hun vuurwerk, denkt van der Wind. "Vergeet niet dat als je nu op internet zoekt naar zwaar vuurwerk dat je dan waarschijnlijk op een Poolse site uitkomt en het waarschijnlijk volgende week in huis hebt." En dat inclusief een legale bezorgdienst, voegt hij toe.
Dat gaat dan om illegaal vuurwerk zoals cobra's en nitraten, waar volgens Van der Wind niet op wordt gecontroleerd. Terwijl de regels in Nederland, zowel op het vuurwerk zelf als waar de verkopers aan moeten voldoen, niet mis zijn. Kral: "We hebben bunkers met sprinklerinstallaties en deuren met kleefmagneten, en die moeten elk jaar gekeurd worden."
Zowel Kral als Gennissen vinden het goed dat de eisen zo streng zijn. Van der Wind vindt het, met hoe makkelijk je illegaal vuurwerk uit Polen, Duitsland of België kan halen, vooral meten met twee maten.

Afsteekverbod Utrecht​

In Utrecht geldt de komende jaarwisseling voor het eerst een afsteekverbod, nadat dat advies werd gegeven door een burgerberaad. Dat betekent dat er geen consumentenvuurwerk mag worden afgestoken, al mag het nog wel worden verkocht.
Dit houdt echter geen van deze ondernemers tegen om het alsnog te verkopen, ook in Utrecht. Een verkoopverbod moet landelijk geregeld worden. Zolang dat er niet is verwachten ze alle drie dat een afsteekverbod de verkoop niet gaat drukken. In tegendeel. Van der Wind verwacht alleen maar meer te verkopen dit jaar.
"Overal waar het verbod geldt, gaat meer vuurwerk de lucht in. Omdat mensen denken: straks is het de laatste keer dus gaan we meer vuurwerk afsteken", aldus Van der Wind. Amersfoort is één van de gemeentes waar vorig jaar al een afsteekverbod gold, en ook daar werd alsnog wat afgestoken tijdens oudjaarsnacht.
Bovendien is in Utrecht nog niet bekend hoe het verbod gehandhaafd kan en gaat worden, aangezien de politie hun handen al vol heeft aan gevaarlijke situaties met Oud en Nieuw. Van der Wind: "Dus doen we het gewoon nog, dat is de tendens."

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/37...eknal-ook-vuurwerkverkopers-storen-zich-eraan
 
Bovenaan