Gent (B) 31-12-2009

elmo

FPM Moderator
Eindejaarsvuurwerk Gent (B) verhuist naar Portus Ganda

GENT - Het eindejaarsvuurwerk heeft dit jaar plaats op Portus Ganda en het thema is de ruimtereis van Frank De Winne. Het vuurwerk wordt aan hem opgedragen en heeft als titel ‘Van de hemel naar het hart (van de Gentenaars)'. Dit keer gaat het vuurwerk wel de hoogte in, het zal ongeveer 25 minuten duren.

Het vuurwerk vorig jaar op oudejaarsavond was een slag in het water. Om veiligheidsredenen werd het oorspronkelijke concept toen fel afgeslankt. Het vuurwerk speelde zich vooral op het water tussen Gras- en Korenlei af. De bedoelingen van het vuurwerkensemble Ephémère waren goed, met al dat licht en vuur, maar als je niet op de eerste rij stond, zag je er weinig van. Bovendien schoten nogal wat feestneuzen hun eigen vuurwerk de lucht in en dat stoorde het spektakel.

Dit keer stuurden acht firma's een offerte in. Daaruit koos het schepencollege het voorstel van Vangelabbeek vuurwerk uit Lanaken. Programmeur is Joeri Van Glabbeek. ‘Hij is een gerenommeerde vuurwerkmaker. Bloembedden zullen zich ontvouwen onder de hoge effecten en waaiers zullen een sterrenhemel vormen. Ook is er sprake van vuurwerk in kleurengroepen en speciale effecten zoals Romeinse kaarsen', zegt directeur van de dienst Feestelijkheden, Jan Schiettekatte. ‘Er zal gewerkt worden in tien beelden met een sloteffect onderverdeeld in vier secties. Er is ook een aftelmoment, met een veelkleurige laser met ‘hartslag'.'

Alle vuurwerk wordt afgeschoten van op de Sint-Baafssite, waar tijdens de Gentse Feesten het straattheater zijn tenten opslaat. De publiekszone is aan de overkant van het water, aan Portus Ganda tot aan de Sint-Jorisbrug en langs de Visserij. Daar zal plaats zijn voor vier- tot vijfduizend toeschouwers.

‘Het wordt geen hoogtevuurwerk zoals tijdens de Gentse Feesten, maar het zal toch behoorlijk hoog gaan, tussen de 60 en 150 meter voor sommige effecten. De brandweer vraagt serieuze veiligheidsperimeters, maar vanaf de overkant zal het vuurwerk mooi te zien zijn. De ervaring leert dat je het vaak beter ziet van op een afstand. De politie zal erop toezien dat er in de publiekszone geen privévuurwerk wordt afgestoken', besluit Schiettekatte.
 

Onze Partners

Bovenaan