Geen vuurwerkreferendum (Ridderkerk)

Moontan

Moderator
Medewerker
Burgemeester Anny Attema voelt er niets voor om de inwoners van Ridderkerk mee te laten beslissen over hoe tijdens de jaarwisseling in de gemeente moet worden omgegaan met vuurwerk. Evenmin is ze bereid daarover een referendum te organiseren. Ze heeft dat tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad laten weten in antwoord op vragen van de PvdA. Attema die verantwoordelijk is voor de veiligheid in de gemeente, sloot zich vorig jaar aan bij het beroep op het Kabinet deden om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden.

Op dit moment kiest ze ervoor om het juridisch verloop af te wachten van een onderzoek in Rotterdam. Daarbij zou een vuurwerkverbod in de hele gemeente gelden, met uitzondering van aangewezen zones waar het wel mag. Het PvdA-raadslid Arianne Ripmeester constateert dat emoties rond het wel of niet afsteken van vuurwerk toenemen. "Een deel van de inwoners wil er van af; een ander deel wil dat de traditie niet wordt afgepakt", stelt ze. "Bijzonder dat het college de inwoners niet wil betrekken bij de vuurwerkdiscussie. Juist dit onderwerp leent zich
er voor". De jaarwisseling is eigenlijk rustig verlopen, constateert Attema in de vergadering.Het instellen van drie extra vuurwerkvrije zones heeft geen problemen opgeleverd. Met 7.500 euro is de door vuurwerk veroorzaakte schade net iets meer dan vorig jaar. In de nacht van Oud en Nieuw vond in Ridderkerk een steekpartij plaats. Het ging volgens de burgemeester om een relationele kwestie.

https://www.hetzuidenridderkerk.nl/nieuws/algemeen/626899/geen-vuurwerkreferendum-
 

Arnold1984

Registered User
De komende periode zullen we meer van dit soort berichten ontvangen.
Ze moeten echt niet naar een regeling dat je naar een plein moet om daar je vuurwerk af te steken. Als je dat ziet in oa Duitsland.....levensgevaarlijk
 

Plum Bloom

Registered User

Vuurwerk in laatste vergadering gemeenteraad Ridderkerk​


Het lag niet in de lijn der verwachting dat in de vergadering van de Ridderkerkse gemeenteraad komende donderdag in figuurlijk zin vuurwerk is te verwachten. Het is de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen van 16 maart. In letterlijke zin komt dat vuurwerk wel aan de orde, nadat in een commissievergadering de SGP aankondigde met een amendement te zullen komen in de raadsvergadering. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de wens van diverse partijen om in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod op te nemen op het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling.

De voor de veiligheid in de gemeente verantwoordelijke burgemeester Anny Attema wacht daar al twee jaar mee. Net zoals dat eerder het geval was met het aanpakken van lachgas en het dragen van messen door kinderen. Ze geeft er de voorkeur aan de ontwikkelingen in regionaal verband af te wachten. Navrant is daarbij dat de gemeente Rotterdam in zijn eentje een verbod afkondigde. De afgelopen twee jaar gold overigens een landelijk verbod in verband met corona.

Motie
Voor wat betreft het vuurwerk ligt in de Ridderkerkse gemeenteraad sinds januari 2020 een op initiatief van GroenLinks, SGP en ChristenUnie ruim aangenomen motie die moet leiden tot zo’n verbod. Voor de raadsvergadering van 25 november lag een voorstel van het college van B&W op tafel om het verbod op te nemen in de APV. Dat hele voorstel werd teruggenomen, toen bleek dat opnieuw een landelijk verbod van kracht zou worden.

Nieuwe versie
In de nieuwe versie van de voorgestelde wijzigingen in de APV, die voor komende donderdag op de agenda staat, ontbreekt het verbod
. Met een amendement wil de SGP proberen dat er alsnog in te krijgen. Vraag is natuurlijk of daar een meerderheid in de gemeenteraad voor is te vinden. Tegen de motie stemden twee jaar geleden Partij 18Plus, PvdA, D66 en Burger op 1.

 

Plum Bloom

Registered User
In de nieuwe versie van de voorgestelde wijzigingen in de APV, die voor komende donderdag op de agenda staat, ontbreekt het verbod.

Het zoveelste bewijs dat de massale burgerlijke ongehoorzaamheid van afgelopen jaarwisseling bepaalde autoriteiten aan het denken heeft gezet?
 

Arnold 010

Registered User
In de nieuwe versie van de voorgestelde wijzigingen in de APV, die voor komende donderdag op de agenda staat, ontbreekt het verbod.

Het zoveelste bewijs dat de massale burgerlijke ongehoorzaamheid van afgelopen jaarwisseling bepaalde autoriteiten aan het denken heeft gezet?
Of ik heb ze aan het denken gezet ;-)

Als inspreker in de laatste commissievergadering heb ik ingesproken dat ik tegen een verbod ben. Al voor de jaarwisseling waren er partijen aan het twijfelen of dat ze nog voor een verbod zouden gaan stemmen.

Laten we hopen het verbod er niet komt.
 

Plum Bloom

Registered User

Raad ziet af van lokaal vuurwerkverbod


RIDDERKERK - Het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling wordt in Ridderkerk niet verboden. Twee jaar geleden was een ruime meerderheid van de gemeenteraad nog voor een lokaal vuurwerkverbod. SGP-fractievoorzitter Daan Kardol hoopte die breed gesteunde motie maandagvond te verzilveren met een wijziging van de APV, maar CDA en ChristenUnie wilden hier niet meer in mee.

Beide partijen stellen geleerd te hebben van de twee jaarwisselingen met een landelijk vuurwerkverbod dat door velen werd genegeerd. “Zolang er niet gehandhaafd kan worden creëren we hiermee een schijnveiligheid. De goedwillenden worden met een verbod gestraft, niet degenen die de overlast veroorzaken” vindt CDA-fractievoorzitter Ton Overheid.

Niemand op heterdaad

De ChristenUnie was twee jaar geleden nog mede-indiener van de motie voor een vuurwerkverbod. Nu wil de fractie hier geen lokale regels meer voor stellen, maar wachten hoe dit landelijk geregeld wordt. “Vuurwerk veroorzaakt meer schade dan goed is, maar een verbod vinden we geen goed idee. We hebben nu twee jaarwisselingen gezien dat er veel vuurwerk werd afgestoken ondanks dat er een verbod was” stelt CU-raadslid Erna de Wolff.

De VVD ging twee jaar geleden ook met de motie mee, maar stelde toen al als voorwaarde dat een vuurwerkverbod wel te handhaven moest zijn. “En onze boa’s hebben niemand op heterdaad kunnen betrappen” zegt VVD’er Michel Borst.

Burgemeester Attema erkent dat handhaving het grote probleem is. “Dit is niet een probleem dat we snel gaan oplossen, ook zetten we achter elke boom een boa” aldus de burgemeester, die het voor een afsteekverbod belangrijk vindt dat er zoveel mogelijk regionaal wordt afgestemd: “Gemeenten moeten niet tegen elkaar uitgespeeld worden.”

Björn Ros van GroenLinks wil dat er vastgehouden wordt aan een lokaal verbod: “Wij zijn voorstander van een landelijk verbod. Dat is de beste optie. Zolang dat er niet is zullen we het lokaal moeten regelen.”

Daan Kardol begrijpt niets van de terugtrekkende bewegingen van de andere partijen: “Het risico op letselschade is nog exact hetzelfde, de milieuschade is nog hetzelfde en de overlast voor mens en dier is nog steeds hetzelfde.”

 
Bovenaan