Enschede herdenkt vuurwerkramp

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Wederom eis tot inzage rapport vuurwerkramp

Enschede - De Twentsche Courant Tubantia is naar de rechter gestapt om te eisen dat minister van Justitie Hirsch Ballin het rijksrechercherapport over de vuurwerkramp in Enschede vrijgeeft. Op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) wil de krant inzage in het tot nu toe geheim gehouden rapport. In januari besloot de rechter al dat de rapporten openbaar gemaakt moeten worden, de minister legde dit vonnis echter naast zich neer en nam geen nieuw besluit.

Op 13 mei 2000 vond de vuurwerkramp in Enschede plaats. Ontploffingen in het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks vaagden de hele woonwijk Roombeek weg. De ontploffing was tot in een omtrek van 60 kilometer te horen. Bij de ramp vielen 23 doden, ongeveer 950 gewonden. Tweehonderd woningen werden volledig verwoest. 1250 mensen raakten dakloos. 1500 woningen buiten de wijk en zo'n 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd. De materiële schade werd geschat op ongeveer 1 miljard gulden (454 miljoen euro).

Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn, die met hun eigen onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede landelijke bekendheid kregen, zijn in november 2006 gehoord door de bestuursrechter in Almelo. Beide mannen verweten de recherche tunnelvisie tijdens het onderzoek naar de ramp.

André de Vries werd ten onrechte veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens de brandstichting op het terrein van het vuurwerkbedrijf. De Vries werd later in hoger beroep vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de ramp.

PD Recherche Advies, het bureau van Paalman en De Roy van Zuydewijn, drong ook al aan op openbaarmaking van de rapporten en bijlagen over de vuurwerkramp. De rapporten van de Rijksrecherche en het bureau Interne Zaken van de politie Gelderland Midden zijn altijd 'geheim' gebleven en eerdere verzoeken tot openbaarmaking bij de Procureur-Generaal werden afgewezen.

In januari werden de krant, Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn al in het gelijk gesteld door de rechtbank in Almelo maar de minister gaf geen gehoor aan het besluit. In het rapport staan mogelijk aanwijzingen dat de Twentse politie de rechtbank in het onderzoek wilde misleiden.

Steeds meer puzzelstukjes komen boven drijven, zes en een half jaar na de ramp die Nederland schokte.......
 

oerendhard

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Zitting ramprapport dient volgende maand

ENSCHEDE/ALMELO - De procedure om het geheime rechercherapport over de vuurwerkramp dient op 5 juli bij de rechtbank in Almelo, om half elf. De Twentsche Courant Tubantia eist van de minister van Justitie inzage in dat rapport, op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Het rapport kan antwoord geven op de vraag of het politieteam dat de ramp onderzocht zich schuldig maakte aan strafbare feiten. Bureau Interne Zaken Midden Gelderland onderzocht het team ook en sloot dat toen niet uit.
 

oerendhard

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

De naar Groningen gevluchte klusjesman is terug in Enschede en viert komende dinsdag zijn 65ste verjaardag!


De naar Groningen gevluchte klusjesman is terug in Enschede en viert komende dinsdag zijn 65ste verjaardag!
De klusjesman van het ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks aan de Tollensstraat in Enschede vluchtte 4 dagen naar de ramp naar Groningen om zich daar blijvend te vestigen.
Deze klusjesman, Hennie K., weet meer, dit laat ook zijn vrouw doorschemeren.
Vast staat dat hij de laatst bekende aanwezige is geweest op het terrein vóór de brand.
Zijn vrouw, Calot, beloofd in 2001 om een keer met hun verhaal naar buiten te komen.
Hier wachten wij nog steeds op.
Hennie geeft in zijn afgelegde verklaringen verschillende tijden op wanneer hij die dag op het terrein geweest zou zijn nadat hij aanvankelijk had ontkend die dag op het terrein te zijn geweest.
Dit levert hem meineedverdenking op waardoor hij verschoningsrecht krijgt en niet meer door advocaten en het Tolteam mag worden verhoord.
In 2001 krijgt hij bezoek van Simon Vuyk, hij is helaas niet thuis, wel zijn vrouw, hieronder een kort stukje tekst van dat bezoek, zie het filmpje in tweede artikel voor het hele relaas:

Mevrouw K.: Wie zegt dat wij niet naar buiten gaan komen?
Maar dat hoeft nu niet.

Simon: U zegt, u gaat wel naar buiten komen?
U wilt wel een keer praten?

Mevrouw K.: We komen wel een keer naar buiten.
Als dit achter de rug is....
.... moet je 's horen wat wij
naar buiten brengen. Heel veel.

Simon: Dus dat betekent dat er nog wel degelijk dingen zijn, die er spelen, die u weet, die u kwijt wil maar waarvan u zegt op dit moment wil ik ze nog niet kwijt.

Mevrouw K.: Hoe, nu nog niet kwijt?

Na deze uitzending word het stil rond deze klusjesman.
Ik wist een paar weken geleden dan ook niet wat ik zag, ik geloofde mijn ogen niet, Hennie K. liep vrolijk rond in Enschede-Zuid.
Hij maakte een onbezorgde indruk en was in een bijzonder goed humeur.
Hij woont weer in Enschede!
Hij woont in een stacaravan op camping de Buytenplaets in Boekelo.
Aanstaande dinsdag viert Hennie zijn verjaardag, hij word dan 65!
Wellicht zijn er mensen die Hennie welkom terug willen heten en/of hem met zijn verjaardag willen feliciteren.
Ik weet niet of een kaartje overkomt, ik weet geen plaats aanduiding op de camping.
Daarom is het misschien handig om er een beschrijving bij te doen van de plaats op de camping zodat het wel bij hem bezorgd word.
Als je door de slagboom bent ga je iets naar rechts en dan de eerste straat links
Zijn stacaravan is wit met een rode rand en rode kozijnen (
Het adres van de camping is:
Oude Deldenerweg Boekelo
Het was op een maandag dat ik hem trof in Enschede-Zuid dus is de kans groot dat hij maandag boodschappen haalt voor zijn verjaardag.
Wellicht doet zich dan de gelegenheid voor om hem alvast te feliciteren.
Hij rijd in een zilverkleurige Citroën Saxo.
Misschien heeft Hennie voor ons wel een cadeautje ter gelegenheid van zijn verjaardag en komt hij eindelijk naar buiten met het ware verhaal omtrent de gebeurtenissen op 13 mei....

*bron. tubantia.nl
 
Laatst bewerkt:

Denendo

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

vuurwerkramp openbaar
Uitgegeven: 29 juni 2007 13:31
Laatst gewijzigd: 29 juni 2007 13:43

ENSCHEDE - Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft het rijksrechercherapport over de vuurwerkramp in Enschede openbaar gemaakt. De bewindsman bevestigt dit in een brief aan de Tweede Kamer.

De Twentsche Courant Tubantia heeft dit na jarenlang getouwtrek voor elkaar gekregen. De rechtbank in Almelo zou volgende week een definitief vonnis wijzen in een WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) die Tubantia voerde om het rapport in handen te krijgen. De minister heeft dat oordeel niet meer afgewacht.



Gesjoemeld

Het rapport van de Rijksrecherche verwerpt de verdenking van het Bureau Interne Zaken van Gelderland-Midden dat er tijdens het politieonderzoek zou zijn gesjoemeld. "Uit het feitenonderzoek is niet gebleken dat tijdens het onderzoek naar de vuurwerkramp niet integer is gehandeld door medewerkers van het Tolteam en/of medewekers van het Openbaar Ministerie", stelt de Rijksrecherche vast. De dienst benadrukt ook dat er "geen enkele ondersteuning is gevonden" voor het misleiden van de rechterlijke macht.

Wel is er onzorgvuldig met bewijs in de zaak omgesprongen. Een politieverhoor dat een Enschedeër vrijpleitte van het gebruik van zijn mobiele telefoon in het getroffen gebied ten tijde van de ramp, werd bijvoorbeeld aanvankelijk niet opgenomen in het dossier. De man werd in eerste instantie veroordeeld wegens brandstichting, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Maatschappelijk belang

De Twentsche Courant Turbantia achtte openbaarmaking van het rapport uit 2004 van groot maatschappelijk belang. Het zou mogelijk bewijs bevatten dat het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp onderzocht, de rechtbank wilde misleiden. Zover gaat de Rijksrecherche niet.

Bij de vuurwerkramp in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond.

(c) ANP
 

vuurwerkfreakz

Nieuwe Member
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Vuurwerkramp Enschede wordt opera

Grote waargebeurde rampen doen het altijd goed in films. Zo zijn 9/11 en het zinken van de Titanic al eens verfilmd. Maar een opera over een ramp, dat is nieuw.

Het is alweer zeven jaar geleden dat een ontplofte vuurwerkfabriek een hele woonwijk wegvaagde, met tientallen doden als gevolg. En nu ziet een operagezelschap zijn kans schoon het leed in een opera te verwerken. "Het wordt een universele opera over het verwerkingsproces en de wederopbouw van een stad, die getroffen is door een ramp of aanslag", zo vertelt een woordvoerder van de gemeente Enschede, waar de ramp destijds plaats had.

Het muziekstuk zal de naam Roombeekopera dragen, als eerbetoon aan de getroffen wijk Roombeek. Dertien mei 2010, exact tien jaar nadat SE Fireworks ontplofte, zal het stuk in Enschede worden opgevoerd.

Maar men denkt al verder dan het Twentse Enschede. Zelfs Amerika lonkt al. Overal kan het stuk worden opgevoerd, al liggen steden waar eerder een ramp plaatsvond natuurlijk voor de hand. Zo heeft men al contact gehad met de stad New York, om een soortgelijk stuk op te voeren met als thema het instorten van de Twin Towers.

Het produceren van de opera kost zo'n acht ton in euro's. De helft hiervan wordt betaald door de gemeente Enschede, de rest van het geld moet door middel van de kaartverkoop worden betaald.

Bron : Fok.nl
 

Denendo

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Ik zet er een thanx onder, maar had deze al gelezen...
Staat namelijk één pagina terug ook al..:nuts:
 

adgertic

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Vindt m hier wel passen:

10-10-2007 13:11:41
Eerste vuurwerkshow Enschede sinds ramp
ENSCHEDE - Voor het eerst sinds de vuurwerkramp van 13 mei 2000 heeft de gemeente Enschede weer toestemming gegeven voor een vuurwerkshow. Het evenement heeft plaats op zondagavond 21 oktober in het Volkspark ter afsluiting van de kermis, zo maakte de gemeente woensdag bekend.

Uit piëteit met de slachtoffers van de vuurwerkramp besloot het stadsbestuur kort na de ramp jarenlang geen vergunning af te geven voor evenementenvuurwerk. De maatregel gold niet voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
 

hellpyro-freak

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

rtl_nieuws.gif


Bevolking staat achter besluit..

Eindelijk weer vuurwerk in EnschedeVoor het eerst sinds de vuurwerkramp is in Enschede weer een grote vuurwerkshow gehouden.

Kermis
Dat was sinds de ramp in mei 2000 niet meer gebeurd omdat de gemeente geen vergunning gaf. De gemeente liet het vuurwerk nu wel toe ter afsluiting van de kermis. De meeste inwoners van de stad zijn het met de beslissing van de gemeente eens.

Oud en nieuw
Tot 2010 mag er overigens alleen op bepaalde plaatsen en evenementen groot vuurwerk worden afgeschoten. De gemeente staat de inwoners wel toe om met oud en nieuw gewoon vuurwerk de lucht in te schieten.

Bron: RTLNieuws.nl.
 

KoenL

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Vandaag volop in het nieuws.

Hier staat een fragment van het RTL Nieuws.

Twentse Courant
ENSCHEDE - Voor het eerst sinds de vuurwerkramp op 13 mei 2000 was er in Enschede weer een openbare vuurwerkshow te zien. Het Volkspark, waar gisteravond de herfstkermis ten einde liep, vormde weer als vanouds het veelkleurige decor van rondvliegende, omhoog spetterende en ver reikende sierpijlen en ander vuurwerk. Het publiek, dat zich rond de klok van tien uur rijen dik om het met hekken afgezette grasveld had verzameld, genoot met volle teugen. Kritische noten vielen er niet te noteren. "Met oud en nieuw wordt toch ook al jaren vuurwerk afgestoken?"'. En: ",De ramp ontstond niet door wat siervuurwerk dat hier is te zien", waren veel gehoorde opmerkingen. Voor veel toeschouwers die de koude avond trotseerden, had het vuurwerk zelfs al wel een paar jaar eerder afgestoken mogen worden.

Jeugdjournaal:
Weer vuurwerk in Enschede
maandag 22 oktober 2007
vuurwerk_204_tcm42-181112.jpg

Het was gisteravond voor veel mensen in Enschede een bijzondere avond. Voor het eerst in jaren werd daar weer vuurwerk afgestoken.

In 2000 gebeurde er een grote ramp in Enschede. Een vuurwerkfabriek ontplofte. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond. Jarenlang vonden de inwoners van Enschede het moeilijk om vuurwerk te horen en te zien. Sinds de ramp mochten er daarom bij grote gebeurtenissen, zoals op Koninginnedag of bij het einde van de kermis, geen vuurwerkshows meer zijn.
Maar gisteravond gebeurde dat dus weer voor het eerst. De kermis werd, net zoals voor de ramp, afgesloten met veel vuurwerk. Veel mensen dachten wel even terug aan de explosie van 7 jaar geleden, maar vinden het toch fijn dat de vuurwerkshows weer zijn toegestaan.
 

KoenL

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Zojuist tref ik weer een artikel aan op twentenieuws.nl. Het bericht is van 11-05-2008, maar daardoor niet minder intressant.

Ik vind het best een schokkend bericht. Er zijn veel dingen beweerd over wat er anders had gemoeten, maar dit heb ik eigenlijk nog niet gehoord.

"Brandweer had aanvalsplan S.E. Fireworks"

[SIZE=-1]‘Wat wordt hier verzweg’n’, het zijn legendarische woorden die Frits Pril sprak toen hij geen toegang kreeg tot het terrein van de vuurwerkramp, vervolgens in zijn auto stapte en door een hekwerk reed. Acht jaar na dato lijkt het erop dat deze woorden meer gelden dan ooit.

Uit stukken die TwenteNieuws in het bezit heeft, blijkt dat Brandweer Enschede voorafgaand en dus tijdens de vuurwerkramp in Enschede wel degelijk beschikte over een aanvalsplan. Dit staat in schril contrast met het rapport van de Commissie Oosting dat na de ramp namens de overheid werd opgesteld. Hierin verklaren medewerkers van Brandweer Enschede dat men nog niet aan het fabriceren van dergelijke aanvalsplannen was toegekomen.

Wat 13 mei 2000 begon met een klein brandje in een bunker van vuurwerkhandel S.E. Fireworks aan de Tollenstraat in Enschede eindigde met een enorme explosie. Huizen verdwenen van de aardbodem, 22 mensen lieten het leven, een veelvoud hiervan ondervind nog dagelijks de gevolgen. Vele processen volgden, tegen de vermoedelijke brandstichter, later vrijgesproken, maar ook tegen de eigenaren Rudi Bakker en Willie Pater. Tot op de dag van vandaag is er ondanks de vele onderzoeken en rapporten nog geen duidelijkheid over wat er zich precies op die zaterdag in mei afgespeeld heeft.

Op 26 mei 2000 kreeg de Commissie Oosting de opdracht na te gaan wat er mis gegaan was voorafgaand en tijdens de ramp. Op pagina 117 van het rapport schrijft Oosting, “De Commissie Oosting heeft geconstateerd dat de brandweermensen voorafgaand aan de inzet geen inzicht hadden in de aard van het risico object. Door de afwezigheid van een aanvalsplan of bevelvoederskaart voor het bedrijf wisten de brandweerlieden niet wat er, in termen van gevarenklasse, bij S.E. Fireworks lag opgeslagen en zij beschikten niet over informatie over eventuele op het terrein preventieve voorzieningen.”

Een aanvalsplan is een overzicht van een bepaald gebouw of gebied waarin nuttige informatie staat weergegeven voor een blusploeg. Het doel is om in de eerste fase na het uitrukken de benodigde informatie voorhanden te hebben. Op de afbeeldingen naast dit artikel is duidelijk te zien dat Brandweer Enschede weldegelijk al voor mei 2000 beschikte over een computersysteem, waarmee het vervaardigen van aanvalsplannen geautomatiseerd kon worden. Uit de stukken, die na jarenlang speurwerk boven tafel gekomen zijn blijkt dat Brandweer Enschede al vanaf 1990 werkte met aanvalsplannen. Deze aanvalsplannen zijn echter uit de archieven van de brandweer verwijderd.

Meerdere betrokkenen hebben inmiddels verklaard dat er wel degelijk een aanvalsplan voor S.E. Fireworks op 13 mei in de eerste brandweervoertuig aanwezig was. De eerste uitrukploeg kon dus weten wat er in de bunkers aanwezig was, en hoe te handelen, zo had bijvoorbeeld meteen de omgeving geëvacueerd moeten worden, en hadden dus mogelijk vele levens gespaard gebleven.

Als we Rudi Bakker, voormalig eigenaar van S.E. Fireworks de stukken overleggen is hij sprakeloos, “ als er door de brandweer gewerkt was volgens het aanvalsplan dan had een ramp voorkomen kunnen worden. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat de werkelijke toedracht van de vuurwerkramp ooit opgehelderd wordt”. [/SIZE]
[SIZE=-1][/SIZE]
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Gemeenteraad bezoekt wijk Roombeek

De gemeenteraad en griffie van Zwartewaterland zijn afgelopen vrijdag op excursie geweest. Op het programma stond een bezoek aan de wijk Roombeek in Enschede. Deze wijk werd op 13 mei 2000 getroffen door de vuurwerkramp. Met man en macht is er nadien gebouwd aan het nieuwe Roombeek.

Er werd een uniek stedenbouwkundig ontwerp ontwikkeld met respect voor de historie van het gebied. Alle verschillende bewonersgroepen, buurten en belanghebbenden hebben een grote inbreng gehad. De raadsleden kregen van Peter Paul Lippinkhof en Lieke van den Brandt namens het Projectbureau Roomwijk een presentatie te zien, gevolgd door een rondleiding door de nieuwe wijk.

Tijdens de rondleiding kon met eigen ogen worden gezien hoe er met een mix van oud en nieuw aan een nieuwe wijk is gebouwd met een geheel eigen uitstraling. De eigentijdse en creatieve sfeer zorgt voor stedelijk wonen in veel groen met alles in de buurt. Van een winkelcentrum tot scholen, een kinderdagverblijf, bedrijvigheid en cultuur.

De rondleiding werd afgesloten bij het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’, dat herinnert aan de vuurwerkramp. Vervolgens toog het gezelschap naar Raalte. Daar werd het verbouwde gemeentehuis bekeken. Dit om praktische ideeën op te doen voor het interieur en aankleding van de pas gestarte verbouwing van het gemeentehuis in Hasselt.

Verder werd voorlichting gegeven over het beeldkwaliteitsplan zoals dit in Raalte voor woningbouwplannen wordt toegepast. Burgemeester Arco Hofland kon aan het eind van de dag concluderen, dat er kon worden teruggezien op een geslaagde en nuttige raadsexcursie.

15092008847801.jpg
 

Red Eagle

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

ik weeet niet of deze film al ergens op een topic staat
Zo ja srry daarvoor niet gezien

Bij deze de docu van Discovery over de ins en outs van de ramp
http://www.youtube.com/watch?v=Ll8afE5YgmA&feature=related
deze docu staat ook op avp meen ik.
Erg schokkend blijft het nog steeds na al die jaren deze serie hoopt een antwoord te vinden op alle vragen.


ps er zijn meerdere filmpjes de link begint bij het tweede filmpje
het eerste filmpje staat rechts in de kolom.
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
Brandweer Geeft Na Ruim 6 Jaar Bestaan Aanvalsplan Se Fireworks Openbaar Toe

BRON: Enschede TCTbantia.nl

De Brandweer van Enschede heeft in 2006 in het Rijksmuseum in Enschede een lezing gegeven waarbij naar voren is gekomen dat er wel degelijk een aanvalsplan is geweest voor SE Fireworks. Nu 9 jaar later blijven overheidsinstanties stelselmatig ontkennen dat er een aanvalsplan was. Volgens de Commissie Oosting die in 2001 met haar rapport kwam wist de brandweer niet wat ze aan zouden treffen bij SE Fireworks. Terwijl nu 9 jaar later uit deze video blijkt dat de brandweer in Enschede dit dus wel degelijk wist. De Commissie oosting heeft dus aantoonbaar essentiële feiten achter gehouden in 2001 bij het uitbrengen van haar rapport.



Reageren op deze post kan hier: http://www.freakpyromaniacs.com/forum/nieuws-berichten/24150-brandweer-geeft-na-ruim-6-jaar-toe.html
 

Tony

Administrator
Medewerker
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Bron: Enschede.TCTUBANTIA

Vuurwerkramp Rechercheurs Kaltgestellt.

Twee rechercheurs van de Enschedese vuurwerkramp

Klokkenluiders Kaltgestellt door Jacob Vis

In mei 2000 sloeg de ontploffing van een vuurwerk opslagplaats in Enschede een compleet stadsdeel weg. Hoewel iedereen wist dat die opslagplaats nooit in een woonwijk had mogen staan en de ware schuldigen dus achter een bureau op het gemeentehuis zaten, leverde het onderzoek naar de schuldvraag een verdachte op die als zondebok moest dienen. Twee oudgedienden van het recherchebijstandsteam, Jan Paalman en Charl de Roy van Zuidewijn, maakten bezwaar: dit is niet de man die we zoeken. Justitie zette hen onder druk dat bezwaar in te trekken. Toen dat niet lukte zijn ze met ambtelijke precisie kaltgestellt.

Op zaterdagmiddag 13 mei 2000 kwam rond drie uur een telefonische melding binnen van een brand op de opslagplaats van vuurwerkfabriek SE Fireworks. Hoewel er sprake was van een kleine brand bij de werkbunker – de plek waar het personeel bij aankomst gewoonlijk samenkomt – rukte de brandweer uit met groot materieel omdat de opslag plaats midden in een drukke woonwijk stond en uitbreiding van de brand tot een ware ramp kon leiden. Zodra het sein Brand meester klonk, opende een brandweerman de deuren van de andere bunkers/containers volgens de zogenaamde kubusmethode, om te zien of daar nog iets smeulde. Wat er toen misging is nog steeds niet duidelijk, maar de feiten zijn dat de gehele vuurwerkvoorraad explodeerde, waardoor drieëntwintig mensen stierven, bijna duizend gewonden vielen en een hele wijk in de as werd gelegd.


De gehele vuurwerkvoorraad explodeerde, waardoor drieëntwintig mensen stierven, bijna duizend gewonden vielen en een hele wijk in de as werd gelegd.

Wie nu de vernieuwde wijk Roombeek ziet kan zich nauwelijks meer voorstellen hoe verschrikkelijk de aanblik van die geblakerde ruines destijds was, maar wie zoals Paalman en de Roy van Zuidewijn tussen de puinhopen heeft gelopen, zal die beelden uit de hel nooit vergeten.
De roep om vergelding was groot en dat legde een zware druk op het recherchebijstandsteam ( RBT ) dat op zondagmorgen werd geformeerd. Het team, dat ijn het begin uit honderd mensen bestond, kreeg twee onderzoeksopdrachten:

1. Wat is daar gebeurd?
2. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Elke snipper informatie werd uitgeplozen en elke getuigenverklaring met nog meer zorg dan gewoonlijk gecheckt. Paalman en de Roy van Zuidewijn behoorden tot de meest ervaren rechercheurs van het team. Ze hielden zich bezig met het opsporen en verhoor van een van de directeuren. Tot december 2000 beschouwden de onderzoekers een bedrijfsongeval c.q. betrokkenheid van medewerkers van SE Fireworks als een reële mogelijkheid. Ook de Gemeente Enschede werd ruim een half jaar als verdachte gehoord. De betrokken milieuambtenaar legde een verklaring af waarin hij zei dat de gemeente met de vuurwerkopslagplaats in een woonwijk om economische redenen een gevaarlijke situatie gedoogde. Als SE Fireworks de opslagcontainers zou vervangen door nieuwbouw zou de gemeente Enschede deze investering af moeten kopen of tegen een forse vergoeding onteigenen om het plan Roombeek te realiseren. Kapitaal vernietiging dus.



Raadselachtige man
De gemeente werd gered door de gong. Na een paar wazige tips kwam Andre de V. in beeld als mogelijke brandstichter. Hij werd maandenlang intensief door het team gevolgd. Huiszoekingen en relatieonderzoek leverden echter geen bewijs op dat de V. er iets mee te maken had met de brand bij SE Fireworks. Hij was een raadselachtige man, werkeloos, warrig in zijn uitspraken, duidelijk anders dan anderen. De kwalificatie `mafketel`van zijn buurtgenoten was veelzeggend, maar was hij ook een pyromaan? OP 19 juni 2000 had hij geprobeerd zijn auto in brand te steken.De V. kon het moeilijk loochenen, want hij was op heterdaad betrapt. Zijn kleding, waaronder een rode sportbroek, werd in beslag genomen en op het politiebureau bewaard.


De kwalificatie `mafketel`van zijn buurtgenoten was veelzeggend, maar was hij ook een pyromaan?


Half oktober kwam het mogelijke daderschap van De V. door een ooggetuigenverklaring in een nieuw daglicht te staan. De getuige, mevrouw L., vertelde dat ze kort voor de ramp een blonde man met een buikje had gezien die hevig transpirerend en met een verschrikte blik in de ogen in grote haast het latere rampterrein verliet. Hij liep op slippers en droeg een T-shirt en een rode sportboek. De V. had wel een rood sportbroekje maar zijn uiterlijk – lang, slank, donker haar – voldeed totaal niet aan het signalement.


De V. had pech. Op 31 oktober 2000 bleek dat iemand met een mobiele telefoon die op zijn naam stond op 13 mei vanuit het rampgebied het alarmnummer 112 had gebeld. Het rode sportbroekje en de andere kleding van De V. die sinds 19 juni op het politiebureau lagen kwamen op 31 oktober bij het RBT binnen. Volgens Paalman en de Roy van Zuidewijn ging het team er slordig mee om. Het Nederlands Forensisch Instituut ( NFI ) vond sporen van vuurwerk op het rode sprotbroekje, maar later bleek dat dit een ander broekje was dan het kledingstuk dat op 31 oktober 2000 het onderzoek binnenkwam.

ALIBI
De V. werd `tot het gaatje`verhoord en hoewel hij in alle toonaarden zijn onschuld betuigde begon het net zich steeds dichter om hem te sluiten. Hij was warrig over zijn alibi, maakte een verwarde en agressieve indruk en deed in de meer dan vijftig verhoren waaraan het team hem onderwierp de kwalificatie van zijn buurtgenoten alle eer aan. De teamleiders en de officieren van justitie waren er van overtuigd dat ze de dader te pakken hadden, maar Paalman en de Roy van Zuidewijn hadden twijfels. In februari 2001 bleek dat de telefoon waarmee op 13 mei de eerste melding van de brand binnenkwam niet bij De V. maar bij iemand anders in gebruik was. De V. was die gsm kwijtgeraakt. Het apparaat kwam via een heler in het bezit van Dave L. Op 13 mei had De V een andere mobiele telefoon. Daarmee was hij wel in het rampgebied, zoals iedereen die in die wijk woonde, maar hij heeft die middag alleen gebeld met zijn vriendin. Dat wist de politie, maar de verklaring van mevr. L woog zwaarder.

Op 26 januari 2001,ruim een half jaar na de ramp werd De V. gearresteerd en formeel in staat van beschuldiging gesteld. De officier van justitie maakte een paar weken later bekend dat hij de gemeente niet langer zou vervolgen. De reden was het bestaan van het zogenaamde Pikmeer-arrest( zo genoemd naar een arrest uit 1998 waarbij het OM een gemeenteambtenaar die handelt in het algemeen belang niet kon vervolgen) , wat dagvaarden volgens hem kansloos maakte. Een merkwaardig besluit, want dit arrest was er dus al ruim voor mei 2000, toen het OM wél besloot de gemeente te vervolgen.

Millenniumnacht
De korpsleiding zette Paalman en de Roy van Zuidewijn onder druk: conformeer je aan ons standpunt – De V. is de dader – of verdwijn. Maar mannen met zo`n staat van dienst laten zich niet sturen als hun geloofwaardigheid in het geding is. De misdaadanalist van de politie schreef een proces-verbaal waarin hij de gang van zaken over de mobiele telefoon bevestigde. Dat proces-verbaal sterkte Paalman en de Roy van Zuidewijn in de overtuiging dat het RBT de verkeerde man te pakken had, maar zeer tegen hun zin werd het niet bij de stukken gevoegd die naar de rechtbank gingen. Toen Paalman naar de hoofdinspecteur ging en dringend verzocht het proces-verbaal bij te voegen, zoals het hoort bij ontlastend bewijs, gebeurde het alsnog, twee dagen voor de pro-formazitting in september 2002.

In het zelfde gesprek kregen ze op de val;reep toestemming de 112-band te beluisteren. Daaruit bleek dat de zus van Dave L. met de mobiele telefoon van haar broer de melding over de brand had gedaan. Het was duidelijk dat De V. niet de beller was met de zogenaamde ramptelefoon.

`De mensheid heeft daar een bom gemaakt en die zal ik laten ontploffen.`


Wat hem uiteindelijk noodlottig werd was de verklaring van getuige B., die beweerde dat De V. in de millenniumnacht in een café in Enschede over de vuurwerkopslagplaats had gepraat. Mogelijk met een biertje te veel op zou hij hebben gezegd: `De mensheid heeft daar een bom gemaakt en die zal ik laten ontploffen.`B. bevestigde dit onder ede bij de rechter-commissaris. Paalman en de Roy van Zuidewijn ontdekten echter dat De V. in de millenniumnacht bij zijn broer in Almelo was geweest. Zij verhoorden de broer en vijf andere getuigen die zijn aanwezigheid in Almelo bevestigden. Die zes verklaringen verdwenen in het digitale dossier en kwamen er pas weer uit toen de zaak in hoger beroep werd behandeld. Daar bleek dat B. had gelogen. Hij vond de rol van kroongetuige interessant en was uit op een beloning. Die kreeg hij ook, want een paar maanden later is hij veroordeeld wegens meineed.

In mei 2002 vertelden Paalman en de Roy van Zuidewijn hun nieuwe korpschef Deelman waarom De V. op valse gronden was beschuldigd. Deelman vroeg hun de bezwaren op te schrijven in een geheim memo dat alleen voor hem bestemd was. Dat mei-memo loopt als een rode draad door de procedure die aan het ontslag voorafging. De rechercheurs spraken ook met officier van justitie Stam, die zei: `Als jullie gelijk hebben ben ik mijn verdachte kwijt.`Voor Paalman en de Roy van Zuidewijn van hun verbijstering bekomen waren, was al duidelijk dat hij dat niet van plan was.

Misleiding
In juli hadden Paalman en de Roy van Zuidewijn een gesprek met Deelman, de leiders van het Tolteam en met officier van justitie Stam en diens baas, hoofdofficier van justitie Verhoeven. Deelman vroeg excuus dat hij het vertrouwelijke mei-memo aan alle deelnemers van de bespreking had gegeven. Natuurlijk zette het verhaal kwaad bloed; het was helder en duidelijk en zeer confronterend voor politie en justitie, want het toonde ondubbelzinnig aan dat er sprake was van misleiding van de rechterlijke macht. De sfeer van het gesprek werd grimmig. Officier van justitie Stam vroeg meewarig aan Paalman: `Bent u erg gefrustreerd ? ` Hij zelf twijfelde er geen moment aan dat de aanklacht tegen de verdachte prima was voorbereid en dat De V in Almelo veroordeeld zou worden.

`Je kunt wel gelijk hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook krijgt.`

Hoofdofficier van Justitie Verhoeven was minder zeker van zijn zaak. Hij schudde Paalman en de Roy van Zuidewijn na afloop de hand en zei dat hij hen geloofde en tegelijk hoopte dat het mei-memo nooit naar buiten zou komen. Deelman merkte zuur op: `Je kunt wel gelijk hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook krijgt.` Paalman en de Roy van Zuidewijn hielden zich gedeisd, in de vaste overtuiging dat De V. in Almelo zou worden vrij gesproken. Tot hun stomme verbazing kreeg hij vijftien jaar cel, omdat de rechtbank voorbedachte rade bewezen achtte door zijn uitspraak in de millenniumnacht.

De korpschef schond opnieuw de door hem zelf gewenste vertrouwelijkheid en bracht de geheime nota van Paalman en de Roy van Zuidewijn via advocaat-generaal Welschen van het Arnhemse gerechtshof in de openbaarheid. Volgens Welschen wisten de twee rechercheurs niet waar ze het over hadden. DE vraag is natuurlijk: waarom hielden OM en korpsleiding hardnekkig vast aan een verdachte waarvan voor het proces al duidelijk was dat hij niets met de ramp te maken had? En waarom werden twee ervaren rechercheurs met een onberispelijke staat van dienst en het gelijk aan hun zijde op een zijspoor gezet?

OM en Korpsleiding zijn onder druk gezet om redenen waarnaar we slechts kunnen gissen

Er is maar één verklaring voor: OM en Korpsleiding zijn onder druk gezet om redenen waarnaar we slechts kunnen gissen. Wat ook de directe oorzaak van de ramp is geweest, we weten nu dat De V. er niet de hand in heeft gehad. Het gerechtshof in Arnhem dat het hoger beroep van De V. in 2003 behandelde, hoorde Paalman en de Roy van Zuidewijn elk afzonderlijk. Na ampel beraad gaf het Hof hen gelijk en sprak de verdachte na tweeënhalfjaar gevangenschap vrij van rechtsvervolging. De V. kreeg een schadevergoeding van 125.000 euro. De advocaat-generaal, die door de rechters scherp terecht was gewezen, wilde in beroep gaan bij de Hoge Raad, maar Joan De Wijkersloot, het voormalige hoofd van het College van Procureurs-generaal, verbood hem in cassatie te gaan.

Lijdensweg
Na de vrijspraak van De V. dachten Paalman en de Roy van Zuidewijn dat hun conflict met de korpsleiding en het OM ten einde was, maar toen begon hun lijdensweg pas echt. Op de dag voor de uitspraak zei Deelman:`Morgen wordt De V. met 1000 procent zekerheid veroordeeld en dan zal ik mijn maatregelen tegen jullie treffen.`Op de logische wedervraag wat hij zou doen bij de vrijspraak antwoordde hij: `Dan zal ik mijn maatregelen tegen de leiding van het recherchebijstandsteam treffen.` Het is er nooit van gekomen. Integendeel, Deelman vroeg een justitieel onderzoek tegen het tweetal, wat de Rijksrecherche weigerde omdat er geen spraken was van een strafbaar feit. Je zou verwachten dat het RBT in het kielzog van de twee speurders die de waarheid over de verdachte hadden ontdekt met volle kracht op zoek zou gaan naar de oorzaak van de ramp, maar er kwam niets meer uit hun handen.

De aanleiding voor de brand blijft tot op heden onbekend. Paalmaan en de Roy van Zuidewijn hebben er wel een mening over, maar eerst dit nog. De voorgeschiedenis begon in 1992, toen in Culemborg een vuurwerkfabriek ontplofte waarbij twee doden vielen. Het NFI en TNO onderzochten de oorzaak en stelden vast dat vuurwerk in een afgesloten ruimte veel heftiger reageert dan wanneer het in open veld explodeert. Beide instanties stuurden een brief aan alle instellingen die over onze veiligheid waken, waarin ze waarschuwden dat opslag van vuurwerk binnen een woonwijk volstrekt onverantwoord is. Burgermeester Mans van Enschede zegt dat gemeente niets wist van die brief. Dat kan, maar dan nog had het gemeente bestuur op zijn vingers kunnen nagaan dat een vuurwerkopslagplaats niet in een woonwijk thuishoort.

Maar het staat vast dat de ramp niet nodig was geweest, wat ook de aanleiding was.
De directe oorzaak van de ramp is mogelijk een bedrijfsongeval, toen drie medewerkers van SE Fireworks die een buurtfeest voorbereiden op zaterdagmiddag een proef namen met vuurpijlen die ze uit een bunker hadden gehaald. Daarbij ging iets mis en ontstond de eerste brand. Waardoor het vervolgens escaleerde in nooit opgehelderd. Paalman en de Roy van Zuidewijn vermoeden dat sommige brandweerlieden niet alles hebben verteld , maar hun bazen dreigen met hen met ontslag als ze opening van zaken geven. Maar het staat vast dat de ramp niet nodig was geweest, wat ook de aanleiding was. En het staat ook vast dat de overheid in gebreke bleef om de veiligheid van haar burgers te beschermen. Paalman en de Roy van Zuidewijn hebben daarop gewezen en zijn keihard afgestraft.


Beklagprocedure
Nadat De V. door het gerechtshof was vrij gesproken vroeg burgermeester Mans – die nooit één woord met Paalman en de Roy van Zuidewijn heeft gewisseld – om een onderzoek door het Bureau In terne Zaken ( BIZ ) van de regio Gelderland-midden naar de handelswijze van de twee dissidenten. De onderzoekers melden in een tussen rapportage dat de kritiek van Paalman en de Roy van Zuidewijn relevant was. Daarop moest Interne Zaken het onderzoek overdragen aan de Rijksrecherche, die na een paar maanden rapporteerde dat de rechterlijke macht niet was misleid en dat er géén strafbare feiten waren gepleegd door politie en justitie.

Toen de advocaten van Paalman en de Roy van Zuidewijn een beklagprocedure hadden aangespannen, schreef Mans aan het parket in Arnhem: `Ik ben niet bereid de interne rapportage( van bureau Interne Zaken ) ter beschikking te stellen ten behoeve van een beklagprocedure conform artikel 12 Wetboek van Strafvordering omdat het hier een intern onderzoek betrof.` En dan volgt iets heel merkwaardigs: `Wellicht ten overvloede merk ik nog op dat een intern onderzoek in opdracht van de korpsbeheerder( hijzelf, Mans- J.V.) ook nooit antwoord zal kunnen geven op vragen die een strafrechterlijk relevant element in zich bergen. Juist het feit dat het bureau Interne Zaken in zijn tussenrapportage mogelijk strafrechtelijke relevante vragen opwierp was immers voor mij de reden om de kwestie uiteindelijk voor te leggen aan de Minister van Justitie.`Je zou zeggen: reden temeer om dat rapport openbaar te maken, want als het echt onzin bevatte zou dat ondubbelzinnig het gelijk van de overheid aantonen. Maar het bevat kennelijk zoveel aanwijzingen dat politie en justitie gesjoemeld hebben met ontlastend bewijsmateriaal dat het koste wat kost onder de ambtelijke pet moest blijven.

De directe aanleiding voor hun schorsing was weer zo`n bizarre kwestie.

Misstanden
De directe aanleiding voor hun schorsing was weer zo`n bizarre kwestie. Begin mei 2004 belde Paalman met de officier van Justitie Van der Meiden van het landelijke parket met het verzoek hem terug te bellen over de vraag of zij nog gehoord zouden worden door de Rijksrecherche ( die het onderzoek van Interne Zaken inmiddels had overgenomen).


Toen Van der Meiden en de Rijksrecherche niets lieten horen nam de advocaat van het tweetal het initiatief om Netwerk in te schakelen. Het actualiteitenprogramma maakte een reportage op vrijdagmorgen 14 mei waarin Paalman en de Roy van Zuidewijn uitgebreid aan het woord kwamen om de misstanden te verklaren. Diezelfde middag belde opeens Van der Meiden. Hij kreeg Paalman aan de lijn, vroeg op hoge toon wie hij was en waarom hij terug moest bellen. Paalman vroeg of de Rijksrecherche hen nog zou horen, waarop Van der Meiden kortaf antwoordde: `Ja , u krijgt bericht.` Einde gesprek. Natuurlijk gebeurde er dat weekeinde niets meer. Op zondag zond Netwerk de rapportage uit. Op Maandagmorgen riep de korpschef Paalman en de Roy van Zuidewijn op het matje en schorste hen omdat ze de publiciteit hadden gezocht. `Jullie attitude is niet goed.`

Van der Meiden had in een rapport geschreven dat hij Paalman op donderdag voor de opnamen had gebeld en dat Paalman derhalve de opnamen van vrijdag had moeten verhinderen. Toen Paalman riposteerde dat dit een leugen was en dat Van der Meiden pas vrijdagmiddag had gebeld, zei Deelman kortaf dat hij niet twijfelde aan de woorden van een officier van justitie van het landelijk parket. De adviescommissie die het bezwaar van beide geschorsten onderzocht zei dat de schorsing terecht was. Alleen de voorzitter, oud-burgemeester Van der Laan, zei dat hij tegen de schorsing was, maar daarin alleen stond.`Jullie konden niet geschorst worden, maar jullie moésten geschorst worden.` De vraag blijft waarom magistraten en hoge politieambtenaren liegen. De overheid wil iets verbergen, zoals ook wel blijkt uit de krampachtige pogingen – gesteund door de ( toenmalige) minister van Justitie – om de rapportage van het Bureau Interne Zaken openbaar te maken.

Eerherstel
De Raad van State bepaalde in januari 2009 dat de rechtbank in Almelo ten onrechte geen beslissing had genomen om het BIZ- rapport openbaar te maken en verwees de zaak terug naar de rechtbank. Wat dat voor een gevolg heeft voor het eerherstel van Paalman en de Roy van Zuidewijn is nog ongewis. Het gaat hen goed. Het ontslag en de hoogst onaangename periode die daaraan vooraf ging heeft hen er niet toe gebracht hun geliefde vak te verlaten. Integendeel: PD-recherche, hun tweemans recherchebureau floreert. Ze werken voor ondernemers en particulieren die zeer uiteenlopende vragen op gebied van recherche onderzoek stellen.

Voor advocaten doen ze aanvullend onderzoek in grote strafzaken,zoals de Deventer Moordzaak en de zaak-Overzier. Terugkeer naar de politiedienst lijkt uitgesloten, maar eerherstel en openlijke rehabilitatie door justitie met een passende schade vergoeding en herstel van hun pensioen rechten is wel het minst dat ze mogen verwachten. Want het zal je maar gezegd worden na dertig jaar uitstekende plichtsvervullingen door een korpsbeheerder met wie je nog nimmer een woord hebt gewisseld: `Jullie zijn ongeschikt en onbekwaam voor het ambt van politieman..`


Wat heeft openbaarmaking van het rapport voor gevolgen voor de rechtspositie van de staat? Wie is dat eigenlijk? Krijgen we daar de vinger achter, of is er een stilzwijgende afspraak tussen ambtenaren en politici dat niemand in persoon verantwoordelijk is voor het feit dat de vuurwerkopslagplaats in de woonwijk bleef staan? Ging die afspraak zo ver dat een vage verdachte koste wat het kost tot dader bestempeld moest worden om het falen van de overheid te verhullen? We weten het nieten degenen die het wel weten zullen nooit uit zich zelf toegeven dat er iets heel erg mis is gegaan. Wat is het gevolg voor de geloofwaardigheid van de rechtstaat als overheidsdienaren straffeloos hun mond mogen houden over een vermijdbare fout die onnoemelijk leed heeft veroorzaakt?

Of moeten we accepteren dat het recht weliswaar geldt voor iedereen, maar niet voor iedereen in gelijke mate?

Kunnen we die rechtstaat nog wel vertrouwen als deze kwestie niet tot op de bodem wordt uitgezocht en degenen die verantwoordelijk zijn voor de vuurwerkramp niet in het openbaar ter verantwoording worden geroepen? Of moeten we accepteren dat het recht weliswaar geldt voor iedereen, maar niet voor iedereen in gelijke mate? Kortom, is er sprake van klassenjustitie?

We kunnen de moed prijzen van de twee klokkenluiders die de onschuld van de verdachte in de openbaarheid brachten en daarmee impliciet aantoonden dat de schuld bij anderen lag, maar of die moed wordt beloond is nog een open vraag. Medio 2009 verwachten ze de uitspraak van de rechtbank in Almelo. Wordt vervolgd.



Uit: KOUD BLOED nr.5 - mei 2009.
True crime magazine
ISBN 978 90 468 0567 1
 

oerendhard

Registered User
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Nabestaanden vuurwerkramp donderdagavond bij Char

ENSCHEDE - Het televisieprogramma ‘Char: Leven Na Een Ramp’ besteedt donderdagavond(4 maart) op RTL 4 aandacht aan negen nabestaanden van vier mensen die bij de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede om het leven kwamen.
Het Amerikaanse medium sprak met een weduwe en twee dochters van een van de vier omgekomen brandweermannen, met de vrouw van een vermiste man, met twee zussen die hun moeder verloren en met een echtpaar van wie de zoon dodelijk werd getroffen.

De uitzending begint om 21.30 uur.

bron, Tubantia.nl

glazen-bol_1193152h.jpg
 

Michel_G

Zilveren Member
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

'Vuurwerk voor taarten oorzaak ramp Enschede'

ARNHEM - Er zijn sterke aanwijzingen dat ijsfonteintjes de oorzaak zijn van de fatale explosie van de vuurwerkramp in Enschede. Dit onschuldig lijkend vuurwerk, dat in de horeca wordt gebruikt om ijs en taart te versieren, bestaat voor 90 procent uit rookzwak buskruit (nitrocellulose).

In combinatie met zwaarder vuurwerk gedraagt dit zich als de vernietigende springstof die op 13 mei 2000 om 15.35 uur de woonwijk Roombeek wegvaagde en 23 inwoners doodde.

Spooktransport
Misdaadverslaggever Simon Vuyk onthult in zijn boek De waarheid achter de vuurwerkramp, dat hij donderdag aan korpschef Martin Sitalsing van Twente aanbiedt, dat twee tot drie pallets ijsfonteintjes het ‘spooktransport’ zijn waarover in de rechtszaal veel te doen is geweest.

Getuigen zagen dat op 11 mei bij SE Fireworks een lading werd gelost. Vuyk achterhaalde de samenstelling van de ‘lucratieve bijvangst’ en vond in het politiedossier de fax waarmee de bestelling is gedaan bij het Deense Pyro Tec. Hij onthult de naam van de handelaar op een factuur niet, maar denkt dat de politie genoeg heeft om het onderzoek te heropenen.

Bron:Volkskrant, 26-04-'10
 

Tony

Administrator
Medewerker
Re: Enschede (alle berichten over enschede)

Ik moest even knipperen met m'n ogen toen ik de titel zag, maar ook op NU.nl staat het bovenaan.
http://www.nu.nl/binnenland/2234441/vuurwerkramp-enschede-ontstond-ijsfonteintjes.html

Einde verkoop ijsfonteintjes dus:embarrased:

Ik hoefde niet met me ogen te knipperen want het is algemeen bekend dat ijsfonteintjes in grote getallen massa explosief worden.
Er zijn zelfs test films van op internet waar je ziet dat een container van die dingen gewoon kompleet de boel weg vaagt.

Waar ik wel me vraagtekens bij heb is dat ze er nu pas achterkomen!

En ijsfonteintjes verkoop zal niet stoppen maar ze zullen niet meer per pallet in een winkeltje opgeslagen kunnen worden. Althans dat lijkt mijn logisch.
 
Bovenaan