Eigen CDA van minister Grapperhaus twijfelt over vuurwerk

Plum Bloom

Registered User
Vuurwerkverbod Minister Grapperhaus wil er nog niet aan, maar de roep om een algeheel vuurwerkverbod neemt toe. Ook binnen zijn eigen CDA.

Precies dertig seconden heeft het Apeldoornse raadslid Hessel Dooper vrijdagmiddag om (via videoverbinding) zijn amendement op het verkiezingsprogramma van het CDA te bepleiten. Maar als het CDA-congres zijn voorstel voor een algemeen verbod op consumentenvuurwerk aanneemt, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn: „Mijn partij speelt een sleutelrol in de vuurwerkdiscussie”, zegt Dooper. „Ik verwacht dat het CDA nodig zal zijn om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen.”

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op voor zo’n verbod. Het afgelopen jaar stemde een meerderheid voor het verbieden van zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen. Deze maatregel werd dit najaar ingehaald, toen de Kamer instemde met een voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om in verband met de corona-epidemie het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling helemaal te verbieden.

Op Oudejaarsnacht werd er nog steeds overal in het land geknald, maar de hoeveelheid vuurwerk die de lucht in ging, lag lager dan anders. Dat gold ook voor het aantal gewonden: bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen veel minder slachtoffers binnen dan een jaar geleden.

Groeiende roep om verbod
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) vond het te vroeg te concluderen dat een verbod werkt. Maar de voorstanders van een totaalverbod willen nu doorpakken, en een van hen is een prominente CDA’er. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s, pleitte op Nieuwjaarsdag voor het uitbannen van vuurwerk. „Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod”, zei hij tegen Omroep Gelderland. „Ook voor volgend jaar.”

Bruls’ standpunt wordt gedeeld door een groeiende groep lokale bestuurders. Niet alleen binnen het CDA, maar ook binnen de VVD. Uit een rondvraag onder 55 burgemeesters van de twee regeringspartijen door NRC vorig jaar bleek een meerderheid voor het verbieden van consumentenvuurwerk: ook siervuurwerk.

De fracties in de Tweede Kamer zijn nog niet zo ver. VVD-woordvoerder Erik Ziengs vraagt zich af of het lage aantal vuurwerkslachtoffers te wijten is aan de kleinere hoeveelheid vuurwerk die is afgestoken of omdat mensen grotendeels binnen bleven. De VVD stemde vorig jaar in met een verbod op vuurpijlen en zwaar knalvuurwerk, maar een totaalverbod is volgens Ziengs „prematuur.”

Kamerlid Chris van Dam (CDA) is minder afwijzend. Hij wil geen verbod zonder draagvlak onder de bevolking, zo laat hij weten. Tegelijkertijd realiseert het Kamerlid zich dat dat draagvlak „groeiende” is: „De discussie over een verbod leeft, ook binnen onze partij.” Zelf hoopt Van Dam dat het partijcongres het amendement van het raadslid Hessel Dooper verwerpt. Mocht het echter worden aangenomen, doemt een meerderheid op in de Kamer, waar voor- en tegenstanders elkaar nu in evenwicht houden.

Een ding staat vast: de gemeente Apeldoorn zal 2022 zonder vuurwerk ingaan. Een voorstel van Dooper om het afsteken te verbieden, werd afgelopen jaar gesteund door een meerderheid van de raad. Daarna zal Nederland volgen, denkt Dooper. „Over tien jaar zal ons denken over vuurwerk grondig zijn veranderd.”

 

goofygrunn

Registered User
Veiligheidsregios worden meer en meer gevoed door onderlinge persoonlijk gewin van coördinatoren, die gaan straks beslissen over onze hobby en elk tegengeluid wordt naast zich neergelegd omdaf deze oud en nieuw bewezen heeft dat het kan, en dan boeit geen enkele verkeerde cijfer
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Die scheve bekkies die ze er bij trekken als ze er over praten zegt mij meer dan genoeg. Ik mis enkel nog de neuzen die groeien.
 

Zaliotuur

Registered User
Waar al deze wappies aan voorbij gaan met hun basisschoolredenaties is dat dit jaar O&N op meerdere vlakken bijzonder was. Het vuurwerkverbod zal ongetwijfeld wat mensen afgehouden hebben van het afsteken van vuurwerk maar: een beperking van de groepsgrootte, sluiting van de horeca en algemene lockdown hebben hier ook aan bijgedragen. Mensen denken immers: ivm corona maar even een jaartje niet. In de straat werd ik zelf ook aangesproken dat ik in verband met Corona geen vuurwerk mocht afsteken, dat het F1 was snapte de klager niet. Enige tijd later kwam dezelfde klager overigens zijn excuus aanbieden omdat hij doorhad dat hij fout zat. Als er geen Corona was geweest had hij ook niet geklaagd.
Als alle andere maatregelen volgend jaar niet meer aanwezig zijn en het vuurwerkverbod het enige is dan kun je er op rekenen dat mensen veel minder geneigd zijn om de regels te volgen. Zeker als onze buurlanden de vuurwerkwinkels weer gewoon geopend hebben. Bovendien zal men elkaar dan minder aanspreken want het emo-argument van de zorg ontlasten speelt dan hopelijk niet meer.

Edit: dit weten ze trouwens zelf ook gewoon: toen ik door Nijmegen heen reed om 02:00 stond het blauw van de rook en vuurwerkdampen, Bruls weet echt wel dat dat hele verbod geen biet heeft geholpen. Het is gewoon hopen voor ze dat lang genoeg volhouden leidt tot het magisch uitkomen van hun verwachtingen.
 
Laatst bewerkt:

Plum Bloom

Registered User
CDA Berkelland is tegen vuurwerkverbod: ’Traditie behouden’

Het CDA in Berkelland is tegen een vuurwerkverbod. „We zijn trots op onze tradities en onze cultuur en doen alles om deze te behouden”, aldus CDA-raadscommissielid Thijs Luiken.

Vorige week pleitte GroenLinks in de gemeenteraad van Berkelland nog voor een vuurwerkverbod. Berkelland moet na de positieve ervaringen van de jaarwisseling doorpakken en een definitief vuurwerkverbod instellen, stelde raadscommissielid Rick Hulshof (GroenLinks).

Lokaal vuurwerkverbod
Hulshof riep in de raadscommissie Bestuur burgemeester Joost van Oostrum op om zich aan te sluiten bij het pleidooi van de burgemeester van Nijmegen om te komen tot een structureel landelijk vuurwerkverbod. „Ik hoop dat de andere fracties in de gemeenteraad van Berkelland zich daarbij aansluiten.” Mocht er geen landelijk verbod komen, dan wil GroenLinks een lokaal vuurwerkverbod in Berkelland.

Tradities
Maar de grootste fractie in de gemeenteraad van Berkelland, het CDA, voelt daar helemaal niets voor, zo laten de christendemocraten maandagavond na fractieberaad weten. „Wij hechten aan tradities. Het gezamenlijk vuurwerk afsteken is er daar één van. Ontzettend veel mensen beleven daar elk jaar plezier aan en doen dat ook verantwoord”, aldus Luiken, die benadrukt dat het CDA absoluut tegen illegaal vuurwerk is. „Dat is ook het vuurwerk dat gevaarlijk is, veel schade aan richt en voor overlast zorgt.”

Landelijk afwachten
Burgemeester Joost van Oostrum gaf vorig jaar al aan eerst de landelijke ontwikkelingen af te willen wachten. En over een lokaal vuurwerkverbod: „Daar kunnen we in de gemeenteraad bij de aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening een discussie over voeren.”

Minder incidenten
De jaarwisseling leverde minder meldingen op, zo meldde Van Oostrum al eerder op schriftelijke vragen van GroenLinks. „Door het vuurwerkverbod in zijn geheel zijn de overlastmeldingen op de vingers van 1 hand te tellen. Er werd wel wat afgestoken, maar dit leverde geen meldingen op. Ook Corona gerelateerd waren er geen meldingen, laat staan excessen. Behalve een mogelijk feestje in een drankkeet. De BOA’s zijn natuurlijk heel zichtbaar aanwezig geweest en hebben geïnvesteerd in de contacten in wijken en buurtschappen.”

 

BUTCHER

Registered User
Vorige week heb ik een collega die ergens in den lande gemeenteraadslid is namens het CDA een brief gestuurd (die ik ook aan een aantal Tweede Kamerleden heb gestuurd) met daarin een uitgebreid pleidooi voor het behoud van onze mooie traditie met de hier zo bekende argumenten. Dit met de oproep om tegen het amendement van Hessel Dooper te stemmen. Vanmorgen bij de koffie gaf de betreffende collega aan aanstaande zaterdagochtend online tegen te gaan stemmen (voor behoud van de traditie dus). Hij gaf aan eigenlijk wel overtuigd te zijn geraakt dat de problemen niet worden opgelost met het verbieden van legaal siervuurwerk. Die stem hebben we dus! Toch een kleine opsteker, net als het bericht hierboven.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Die Rick Hulshof, daar zou ik wel is een pilsje mee willen drinken, en gewoon is even een gesprek voeren.
Ik kan er met mijn kop niet bij, dat deze knaap dit pleidooi uit eigen overweging heeft gehouden in de gemeenteraad.
Het druist namelijk vol in tegen wat er in de omgeving, en dus ook de zijne, leeft.

Even als voorbeeld, dit filmpje wat ik eerder al deelde is dus op Berkellands grondgebied tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Dit riekt naar een babbel uit opdracht, of omdat de grote jongens dat ook doen.
Nep Berkellander.
 
Bovenaan