Duindorp trekt stekker uit vreugdevuur

Sweet Laker

Registered User
DEN HAAG - Deze jaarwisseling zal er geen groot vreugdevuur plaatsvinden in Duindorp. De organisatie gelooft niet meer dat hun voorstel nog kan voldoen aan de eisen van de gemeente en heeft daarom besloten de stekker eruit te trekken. Dat maakte de organisatie vrijdagochtend bekend via Facebook: 'Een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen.'


Waarnemend burgemeester Johan Remkes meldde dinsdag al dat het 'zeer twijfelachtig' is dat er dit jaar vreugdevuren zullen plaatsvinden, onder meer omdat de vergunningaanvragen nog niet op orde zijn en er geen aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten. Donderdagavond gaf Remkes in debat met de gemeenteraad nog eens aan dat hij niet van plan is om de eisen voor de bouwers van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp te versoepelen.
De organisatie van het vuur in Duindorp heeft hierop besloten het vuur dit jaar niet door te laten gaan, schrijft deze op Facebook: 'Ondanks dat wij eigenlijk moeten wachten tot 3 december om de definitieve uitspraak af te wachten van het — hoogst waarschijnlijk niet — toekennen van de vergunning voor het evenement, is ons gister duidelijk geworden dat de gemeente Den Haag na haar eigen falen de afgelopen jaren, dit jaar 0,0% aandeel wil hebben in de realisatie hiervan en het geheel eigenlijk wil schrappen uit het Haagse straatbeeld. Dit betekent voor ons dat wij definitief de stekker eruit trekken en alle verantwoordelijkheden die wij alle jaren hebben gehad naast ons neer leggen.'
Niet bezig houden met relletjes
Met het neerleggen van die verantwoordelijkheden doelt het de organisatie ook op het voorkomen van eventuele onrust tijdens de jaarwisseling 'Wij als organisatie focussen ons al jaren op een gecontroleerd vreugdevuur, zodat de problemen in en rondom onze wijk zijn verdwenen. Aangezien wij geen vuur mogen organiseren gaan wij ons ook niet laten gebruiken om andere activiteiten te organiseren om iedereen rustig te houden, deze bal ligt nu bij de gemeente zelf, want wij trekken onze handen overal van af.'
Wij hebben geen idee welke stukken we moeten aanleveren en de burgemeester is te laf om zelf hier over te praten
Vroeger had vrijwel elke straat in Den Haag zijn eigen vreugdevuur. Bewoners gingen kerstbomen 'rausen' en maakten daar hoge stapels van. Dat leidde vaak tot rellen en schade. Daarom werden de vuren in de jaren 90 verplaatst naar het strand. Nu de vreugdevuren hier dit jaar weer lijken te verdwijnen, wordt gevreesd dat de onrust weer terugkeert naar de straten.
Laatste poging
Zowel de Duindorpse als de Scheveningse bouwers deden donderdagavond, bij het debat in de gemeenteraad, nog een laatste poging om de vuren toch door te laten gaan. Volgens Scherpenzeel van Vreugdevuur Duindorp kan je een traditie niet zomaar weggooien. 'Dit veeg je niet zomaar van de kaart', sprak hij in de Haagse raadzaal. 'Vorig jaar is het goed misgegaan bij Scheveningen. Ook Duindorp betreurt dat. Maar al jarenlang zijn we er samen met de gemeente uitgekomen: het was ieder jaar een groot spektakel met weinig problemen. Na het incident op Scheveningen wordt er nu gevraagd naar het onmogelijke.'

In het Facebook-bericht zijn de verwijten aan het adres van de gemeente dan ook fors: 'Wij hebben tot maandag de tijd om ontbrekende stukken in het veiligheidsplan aan te leveren, stukken waarvan wij de inhoud niet eens weten. Er is volgens de gemeente intensief gecommuniceerd met ons als organisatie over welke stukken dit zijn, echter hebben wij tot op heden geen idee welke stukken dit zijn en is de waarnemend burgemeester te laf om zelf hier over te praten met ons, aangezien hij geen tijd hiervoor had. Aan de andere zijde had dezelfde man wel alle tijd om met de media te praten. Van de omgevingsdienst hebben wij hulp aangeboden gekregen om een berekening te maken voor de natuurvergunning, echter gaat dit tijd kosten wat er niet is.'
'Dit had niet gehoeven'
De organisatie lijkt zichzelf op te heffen, zo valt op te maken uit het einde van het bericht: 'Wij hebben jarenlang met plezier en trots het hele gebeuren mogen organiseren, maar ook aan dit is helaas een einde gekomen. Wij zijn dan ook vanaf dit moment als organisatie eensgezind samen met de bouwers, en hebben besloten tot het stoppen van het organiseren van een gecontroleerd vreugdevuur. We zijn verder niet meer bereikbaar voor verantwoordelijkheden en als aanspreekpunt naar gemeente, omwonenden, pers en alle andere belanghebbenden. Wij wensen u een fijne en vooral gezellige Decembermaand.'
Ook de politieke voorstanders van de vreugdevuren zijn teleurgesteld. Volgens Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP in de Haagse gemeenteraad had dit niet gehoeven.

De PVV noemt het niet doorgaan van het Duindorpse vreugdevuur een afgang.

 

Schuim

Registered User
De stad gaat weer in de fik kinders! Ik zit me nu al weer in de handjes te wrijven.
Na 1 januari moeten we helaas dan wel even allemaal weer melden dat dit niks met vuurwerk te maken heeft.
Kunnen we daarna roepen dat het met de asocultuur te maken heeft die heerst tegenwoordig.

EDIT: even een disclaimer, laat ze de boel maar gewoon heel houden hoor, doen we hier in het oosten ook.
Maar ik heb nu al lol om het mediacircus wat gaat ontstaan.
 

Dennis010

Registered User
Ik ken een aantal mensen uit Duindorp en Scheveningen die nauw bij de vuren betrokken zijn/ waren. Dit wordt een enorm teringzooitje dit jaar....
 

Sweet Laker

Registered User
Dat worden weer smalle stalen pijpjes door de ME jeeps etc. Ik hoop maar voor ze dat die witte bestelbusjes met politielogo ondertussen écht hufterproof zijn gemaakt.
 

Pyromaniac 1975

Registered User
Ik heb het idee dat dit flink uit de klauwen gaat lopen net als weleer.
Men is bij ons politieapparaat al zo kapot bezuinigd en dan moet men straks ook dit weer gaan handhaven en dat lukte destijds al niet:rolleyes:
Als ik alles van vroeger een beetje voor de geest kan halen wordt het er waarschijnlijk dit jaar niet beter op.
Dat worden weer spectaculaire beelden op het nieuws denk ik.
Ik ben reuze benieuwd wat het gaat worden.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Nou laten we hopen dat het niet helemaal verkeerd gaat met de jaarwisseling.

De huidige samenleving kennende zal een chaotische jaarwisseling de doodsteek betekenen voor het zelf afsteken van vuurwerk in Nederland en weten we zeker dat dit het laatste jaar zal zijn.

Niet dat het vuurwerk zelf er ook maar iets mee te maken heeft maar hey, we geven het wel gewoon de schuld....
 

AWG

Registered User
zal mij benieuwen wat dit allemaal weer voor ellende zal opleveren..
regeren is vooruitschuiven..
 

Schuim

Registered User
Ben benieuwd of de media nu net als met Project X de boel lekker van te voren gaat opjutten, en massaal met oorlogscorrespondent outfit de straten op gaat, opzoek naar het eerste kleine kerstboompje wat in de fik word gestoken, en dat dan groot gaat uitmeten in het eerst volgende nieuwsbulletin.
 

Poziloc

FPM Hangouderen
Wat sites om in de gaten te houden , wat er in Duindorp gebeurd
Ze zijn lekker bezig daar . Kwam net al een filmpje op facebook voorbij dat een agent zijn pistool trekt.
 

Sweet Laker

Registered User
Ben benieuwd of de media nu net als met Project X de boel lekker van te voren gaat opjutten, en massaal met oorlogscorrespondent outfit de straten op gaat, opzoek naar het eerste kleine kerstboompje wat in de fik word gestoken, en dat dan groot gaat uitmeten in het eerst volgende nieuwsbulletin.
hier zijn ze al ettelijke jaren mee bezig. De brand in Scheveningen afgelopen jaar kwam de heerschende elite wat dat betreft goed uit. Want het is overduidelijk wat er gebeurd zodra ze ook maar een mm ruimte krijgen. Geen communicatie en de schuld bij de burger leggen. En als ik dan sites als dumpert mag geloven, dan heeft het gros niet door dat deze 'paupers' (zoals ze daar genoemd worden) de eerste zijn die de klappen van een totalitair systeem voelen. Als de laag ná de huidige middenlaag het gaat voelen dan is het leed reeds geleden.

En Scheveningen is niet de enige. Rekert in gedachten nemend en ook in Delft zijn de eisen zo absurd dat het niet te doen is.

Zoals de organisatie van de vuren in Scheveningen aangeven. Er is jarenlang moeite gedaan om de ongeregeldheden uit het straatbeeld te krijgen. Die 'paupers' werken er jaren aan mee en mogen nu opeens boeten. Jammer hoor.

Want waar was de verantwoordelijkheid van de gemeente, los van de vergunningen. Ze hadden ook even door kunnen denken en bij voorbaat al wat van die rode wagens met blauwe zwaailichten paraat kunnen zetten. Of een eerste blussysteem dat gelijk een blusmiddel kan gaan spugen op dat kleine stapeltje. Of een shovel die gelijk een berg zand over die stapel kan schuiven. Dit had ook zonder vergunning nooit zo uit de klauwen hoeven lopen.
 
Laatst bewerkt:

Sweet Laker

Registered User
Wat sites om in de gaten te houden , wat er in Duindorp gebeurd
Ze zijn lekker bezig daar . Kwam net al een filmpje op facebook voorbij dat een agent zijn pistool trekt.Maar goed ook. Dit maakt duidelijk dat vuurwerk niet nodig is om te rellen. En dat vuurwerk en een brandje op oudejaarsavond juist verbroedert en onrust uit de maatschappij weg haalt.
 

GMP82

Zilveren Member
Maar goed ook. Dit maakt duidelijk dat vuurwerk niet nodig is om te rellen. En dat vuurwerk en een brandje op oudejaarsavond juist verbroedert en onrust uit de maatschappij weg haalt.
En toch betekent dit niet dat je het dan maar moet toestaan, omdat je anders rellen krijgt. Dat zou de verkeerde motivatie zijn.

Iets wat madame krikken niet begreep.
 
Bovenaan