Docu over kerstbomen rausen: 'De buurman paste de hele nacht op onze 80 bomen'

Moontan

Moderator
Medewerker
Docu over kerstbomen rausen: 'De buurman paste de hele nacht op onze 80 bomen'


DEN HAAG - 'In december met de hele buurt op jacht om kerstbomen te rausen. Op oudjaarsavond fikkie stoken, vooral die autobanden rookten fijn.' Harry Jekkers zingt het zo mooi in zijn Haagse volkslied. En wie is er in Den Haag niet groot mee geworden? Reden te meer om een documentaire te maken van deze Haagse traditie, vond Omroep West-verslaggever Anita Janssen.
'
Inbeslagname-ven-kerstbomen-en-autobanden-in-Pieter-Langendijkstraat-1982-Foto-Jos-van-Leeuwen.jpg


Ik groeide op in de Schilderswijk en in de dagen tussen kerst en oud en nieuw begonnen de jongens uit de buurt kerstbomen te rausen. Gewapend met stokken en fietskettingen gingen ze bloedserieus andere wijken te lijf om zoveel mogelijk kerstbomen, autobanden en oude meuk te verzamelen. Op Oudjaarsavond zorgde dat voor enorme vuren op iedere hoek van de straat.'

Anita heeft er levendige herinneringen aan. 'En ik niet alleen, want kerstbomen rausen is onderdeel van het collectieve Haagse geheugen.' Dat bleek ook wel uit de zeshonderd reacties op een Facebook-oproep die ze deed voor de documentaire.

80 bomen
Veel mensen lieten weten dat ze fanatiek meededen aan het kerstbomen rausen: 'Ik jatte al bomen van de balkons voordat het kerst was. Ik zat achterop bij de oudere jongens op de Puch. De buurman paste de hele nacht op onze tachtig bomen.'

Maar het ging niet altijd goed, blijkt uit een reactie van iemand anders: 'Ik klom via de regenpijp omhoog om een kerstboom te pakken, helaas viel ik naar beneden en brak mijn been op drie plaatsen.'

Natte handdoeken tegen hitte
Het was destijds een voortdurend kat-en-muisspel met de politie en de brandweer: 'Als de brandweer de slang uitrolde om de brand te blussen, die weer eens uit de hand liep, werden die achter hun rug doorgesneden', herinnert iemand zich.

Terwijl de één veel plezier heeft buiten, proberen anderen hun huis tegen de hitte te beschermen: 'Ik weet nog wel dat mijn moeder natte handdoeken tegen het raam moest houden, anders zouden ze breken door de hitte.'

Kerstboomverkopers
Kerstboomverkopers proberen hun waar zo goed mogelijk te beschermen: 'Mijn vader verkocht kerstbomen op het Lorentzplein, elke avond dat hele zooitje naar binnen slepen want anders was je de dagen voor kerst al al je bomen kwijt'.

De documentaire 'Kerstbomen rausen' wordt op 27 december uitgezonden op TV West.

Heb jij net als Anita en de anderen ook leuke of bijzondere herinneringen aan die tijd? Wij horen graag je verhaal. Mail naar anita.janssen@omroepwest.nl.
 

GMP82

Zilveren Member
Ik heb deze tijd als "passief" toeschouwer meegemaakt, aangezien ik van bouwjaar 82 ben.

De rivaliteit tussen wijken was groot. Er waren groepen die een vechtpartij eerder opzochten dan uit de weg gingen.

Er werden ook 'overvallen' gepleegd op de voorraad van een andere wijk.

1x was de vuurstapel zo hoog, dat op pakweg 20 meter afstand de ramen van onze woning ZO heet werden, dat je ze niet aan kon raken. En dan te beseffen dat er nog 3 portieken dichter bij het vuur zaten. Dat verhaal van smeltende ramen zal daar niet overdreven zijn geweest.

Ook werd er een keer een schilderskeet (inclusief verf en andere middelen) op het vuur gereden. Nou, dat fikt ook goed kan ik je vertellen.

Brommers, auto's, fietsen (alsof dat brandt), maar ook de halve huisraad van mensen die te lui waren om het grofvuil te bellen. Of ze vonden dat gewoon leuk, kan ook.

Spectaculaire tijd, niet altijd even veilig en prettig. Maar ergens wel meer het gevoel te 'weten waar je aan toe bent', dan de jaarwisselingen erna, waarbij strijkers plaats maakten voor nitraten, die plaats maakten voor Cobra zooi en Shells op de grond....
 
Laatst bewerkt:

Moontan

Moderator
Medewerker
ik kijk heel erg uit naar deze filmopname. leuk onderwerp uit het verre verleden.

Overigens niet alleen in den Haag een traditie. Ook in "ons" Hilversum . ik herinner mij het als de dag van gisteren.
Het kerstbomen rausen ging zelfs zo ver dat je bij vreemde mensen de schutting over klom om een kerstboom te bemachtigen. Alles bedoeld voor het kerstbomenvuur voor Oud en Nieuw 00.00 uur. En er gingen niet alleen kerstbomen in de brand.

Prachtige jeugdherinneringen.
 

Koetje

Registered User
Kerstbomen tijd was te gek! Uit de hele buurt bomen slepen en opslaan in boxen. Met bewaking anders kwamen er ettertjes uit een andere buurt om de boel te stelen. Vervolgens alles in de fik in de zandbak op het middenplein van onze flats. Meerdere keren gebeurd dat de brandweer erbij kwam. Niet om te blussen maar alleen om te checken of alles netjes ging. Zou nu niet meer kunnen denk ik🙈:ROFLMAO:
 

Richardus

Registered User
Het kerstbomen rausen niet, die worden op vaste datum na Nieuwjaar langs weg gezet, niet meer als vroeger tussen kerst en oud&nieuw. Vuren kan nog wel, wordt hier elk jaar gedoogd, alles gaat erop.

Vroeger in dorp waar ik opgroeide zelfs wel ns, desgevraagd, officieel vuur aangekondigd bij gemeente/politie. Mooie plek vrij van woningen op grasveld, emmers dr bij sloot in de buurt, daaaagenlang snoeihout en kerstbomen verzameld maar, jonge pubers en naïef, in het vochtige winterweer laten verpieteren dus met geen mogelijkheid aan te krijgen. Mensen uit woonwijk steenworp verderop met jerrycans benzine dr bij, meekijkende agenten die meedachten...niks, enorme teleurstelling. Volgende dag stond er een truck met kraan dr op van de gemeente de boel op te ruimen (y) :sneaky:
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Het ging hier, in de Betuwe heel anders.
Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje (Ingen) onder de rook van Tiel.

In Ingen werd van de sloop een auto gescoord en vol gepropt met grof vuil, wat uiteraard goed brandde.
De sloop, van Spanje was niet ver weg, dus afgekeurde auto was snel geregeld.
Later werden er ook old timers gebruikt, want dan had de hobbyist een kale auto, wat makkelijk op te knappen eas.

Op de kruising in het centrum van het dorp werd de auto in de fik gestoken.
We mochten van onze ouders er niet naar kijken, want er liep veel te veel link volk rond volgens mijn moeder.
Dat zal wel meegevallen hebben, maar de volgende ochtend ging ik altijd wel even kijken.
Later werden de klinkers op de weg vervangen door asfalt, dat smolt ook lekker.

Andere traditie was dat steevast de telefooncel, de klok van de bank en de PTT brievenbussen het ook moesten ontgelden.
In de jaren 90 is men er mee gestopt.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Op een gegeven moment werden er per wijk zeecontainers neergezet, door de gemeente Delft, waar de bomen e.d. In konden worden opgeslagen: minder brandgevaar en langzamerhand kwamen er steeds meer regeltjes.
werd het te gortig in een buurt dan werd er gedreigd dat de gevulde containers werden weggehaald.

Mensen begonnen ook steeds vaker hun bomen pas in januari weg te gooien.
“domme” gassies als wij vierden dan maar lekker 7 januari met een vreugdevuur! en 12 januari en 18 januari.

In die kerstperiode zag je ook, heel vreemd, jongens de straat aanvegen. Heel keurig en sociaal zeg, dat je zo het spoor met dennennaalden weghaalden was stom toeval natuurlijk.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
-Sarcasme modus on-
Dat klinkt heel duidelijk als een Randstad probleem... :unsure:
Nee vandalisme is gewoon een Nederlands probleem.
Waarom kunnen bijvoorbeeld levende kerststallen in het buitenland wel en worden die in Nederland niet meer neergezet, omdat er altijd iets gesloopt moet worden.
Ook kerstversiering in winkelcentra, altijd lees je wel berichten dat het kapot wordt gemaakt en waarom...!?

En dit is niet van de laatste jaren, volgens mij speelt het een aantal decennia.
Maar deze traditie had wat mij betreft al eerder de nek omgedraaid moeten worden.

Maar ja, die softe aanpak van politie en justitie.
 
Bovenaan