Dit jaar minder winkeliers demo,s

Moontan

Moderator
Medewerker
Dit jaar minder winkeliers demo,s

In het topic van de Vuurwerkkalender heb ik laatst aangegeven dat ik alle winkeliers ga aanschrijven voor informatie over hun demo.
Lees hiervoor:
http://www.freakpyromaniacs.com/forum/website-en-forum-updates/45054-vuurwerkkalender-nl.html

Er zijn inmiddels al een stuk of tien demo,s opgenomen in de kalender.
Maar wat mij is opgevallen is dat er in verhouding een flink aantal winkeliers te kennen hebben gegeven dit jaar geen demo te gaan geven.
De meeste winkeliers gaven hier voor geen reden op. ik heb er verder ook niet naar gevraagd.

Maar sommige winkeliers noemden twee aspecten: kostenaspect en social media. Met het laatste wordt bedoeld dat winkeliers via Facebook en twitter trachten de consument te bereiken en een vaste klantenbestand op te bouwen/ uit te breiden door middel van acties e.d., informatie d.m.v. films van producten etc. etc.

Ik dacht: ik breng jullie vast op de hoogte. Ik weet niet of er sprake zal zijn van een landelijke trend maar de voorbode is er al. .
 
D

Deleted member 17038

Guest
Ja maar zonder hun demos kunnen wij niet alles filmen en op die social media zetten...
 
D

Deleted member 17038

Guest
Van importeurs demo,s worden ook films gemaakt
Dat klopt. Maarja FPM filmpjes van Wolff producten? De nieuwe exclusieve unieke "toppers"
van rubro? Daarvoor zijn die winkeliers demo's wel nodig lijkt mij.
 

Puur

Registered User
bij ons meestal 3demos in de buurt en er staat er al weer 1van op:smiling:
 
Laatst bewerkt:

magnolia

Registered User
best jammer dat er minder demo s worden geschoten .
het is voor de liefhebber wel het moment dat hij de beoogde artikelen live in actie ziet .
maar goed in tijden van financiële moeilijkheid moet je toch de tering naar de nering zetten .
ff afwachten hoe dit zich in de loop der tijd zich ontwikkelen zal .
 

kingmokum

Banned
Een demo is van onschatbare waarde.

Vroeger, ik weet niet of ze er nu nog zitten; Had je in nieuw vennep de licht schuur.

Begin december werden er kerstbomen verkocht en met oudjaar vuurwerk.

Hun demo was altijd goed verzorgd, warme dranken en verse oliebollen.

Dit is altijd 1 van de grotere verkooppunten van nederland geweest en de demo + organisatie eromheen heeft daar echt aan bij gedragen.


Ik kom ook wel eens op kale demo's, er is geen gezelligheid en van klantenbinding is geen sprake.
Het ligt er dus wel aan hoe de demo georganiseerd is.
 
Laatst bewerkt:

GMP82

Zilveren Member
Ik denk dat het voor veel winkels simpel kosten-baten werk is. Hoeveel klanten haal je extra binnen met een demo? En wat kost een demo je...

Voor de gemiddelde kleine winkel is het sowieso niet te doen..
 

kingmokum

Banned
30 potjes van een euro of 20.
Oliebollen en een paar ketels gluh weihn hoeven ook niet zo veel te kosten.
500 euries voor een finale.

500 euries voor het schietbedrijf.

Meer als 2500 euro hoeft zo een avond niet te kosten, roi is groot genoeg ook met een 10 000 kg bunker.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
King@ Klopt wat je zegt. Maar er zijn ook winkeliers die een winst van circa 10.000-15.000 overhouden waar ook nog belasting over betaald moet worden.
En dan is een bedrag wat jij noemt een belangrijk bedrag en kan leiden tot besparing.

Maar ik weet niet of het schrappen van een vuurwerkshow nadelige gevolgen zal hebben voor de omzet.
De tijd zal het leren en ligt misschien per winkelier verschillend.
 

kingmokum

Banned
Ik ben erg benieuwd naar de cijfers van de winkeliers die stoppen met de demo shows.

Alleen hoe analyseer je die cijfers, even over nadenken.

Probleem zit hem in dat bij veel demos al jaren niet het onderste uit de kan word gehaald, deze zullen het stukje klantenbinding het minst missen.


Nog een leuk stukje over het budgettereren in crisistijd.


Het anticyclisch budgetteren van marketinguitgaven is het verhogen van het marketingbudget—reclame en/of R&D—tijdens een recessie. Deze diepgewortelde doctrine is de heilige graal van een hoop bedrijven in tijden van economische tegenspoed. Menig marketeer en ondernemer is er van overtuigd dat dit een slimme strategie is om het goed te doen tijdens en na een recessie. Inmiddels bevindt de economie zich weer in een recessie. In dit artikel verkennen we eerst de geschiedenis van deze bedrijfsstrategie, vervolgens de assumpties, een kritiek, en daarna volgt mijn eigen analyse inclusief aanbevelingen.

Oorsprong van het anticyclisch budgetteren
Na 1950 verschenen er een aantal studies die het anticyclisch marketingbudget onder de loep namen. Geïnspireerd door het Keynesiaanse gedachtengoed—Keynes’s remedie voor een recessie is het verhogen van de overheidsuitgaven—vonden deze studies hun oorsprong. Allen kwamen tot dezelfde conclusie. De bedrijven die tijdens een recessie hun investeringen in reclame en R&D opschroefden, deden het beter na de recessie.

Sindsdien verschenen er nog een aantal soortgelijke studies die deze resultaten bevestigden. Tegenwoordig is dit de strategie die conventionele kennis voorschrijft. Volgens veel mensen is het simpelweg een kwestie van het over de streep trekken van de klant. In hun ogen is het feit dat de consument minder uitgeeft de katalysator van de crisis.

Waarom anticyclisch budgetteren?
Hét argument ter verdediging van het anticyclisch budgetteren luidt als volgt: de rest van de bedrijven geeft minder uit aan reclame, hierdoor is de kans groter dat de doelgroep een advertentie te zien krijgt, onthoudt, en uiteindelijk beïnvloedt wordt. Hetzelfde argument geldt min of meer voor het verhogen van het R&D budget. De rest van de bedrijven bezuinigen op R&D, dus dat betekent dat het speelveld minder vol is, waardoor de kans groter is dat een innovatie succesvol is.

Een kritiek (I): onderzoeksmethodes
Wat we goed moeten beseffen is dat correlatie geen causaliteit impliceert. Het meest beruchte voorbeeld is de correlatie tussen de populatie ooievaars en het aantal geboren kinderen in Noord-Duitsland. We moeten een sterk besef hebben dat in de sociale wetenschappen, waaronder economie, statistiek ons niet kan helpen bij het ontdekken van causaliteit. Bovendien hebben de studies over anticyclisch budgetteren—over het geheel genomen—amper controle variabelen meegenomen in hun analyse. Wat statistische studies in de sociale wetenschappen verder belemmert is het feit dat onze complexe wereld bestaat uit alleen maar variabelen, daar er geen constante factoren zijn in het van menselijk handelen.

Dit is, naar mijn mening, een feit dat genegeerd is in het debat over de voordelen van anticyclisch budgeteren. Deze onderzoekers zijn niet in staat om de causaliteit die hun stelling impliceert te bewijzen. Daar het om een correlerend verband gaat, kunnen we net zo goed de stelling omdraaien. Misschien verhogen “betere bedrijven” wel hun marketingbudgetten, puur en alleen omdat ze beter waren en simpelweg in staat waren om hun budget te verhogen. Kortom, misschien maakt het anticyclisch budgeten een bedrijf niet “beter”—uit het oogpunt van financieel succes c.q. winst—maar zijn het de “betere bedrijven” die juist in staat zijn om anticyclisch te budgetteren.

De studies zijn echter stellig: bedrijven moeten hun investeringen in marketing opschroeven tijdens een recessie. Hun stelligheid is ongegrond daar de statistische hulpmiddelen die men gebruikt nooit causaliteit kan aantonen. Hun conclusies zijn vooralsnog allesbehalve wetenschappelijk en niets meer dan speculatie.

Een kritiek (II): Assumpties
Als de assumptie is dat adverteren effectiever is wanneer er over de hele linie minder geadverteerd wordt, veronderstellen we impliciet een andere assumptie: het feit dat adverteren überhaupt effectief is. Hiermee stel ik niet dat adverteren altijd ineffectief is. Wat ik zeg is dat adverteren effectief kan zijn, met name in de verkoop van producten die voor een groter deel door emotie gedreven worden.

De bedrijven in een economie beslaan echter voor het overgrote deel (50% van het BBP) intermediaire goederen c.q. B2B-markten. Is het effect van reclame, gegeven de veel complexere decision making units, in B2B-markten even hoog als in B2C-markten? Dit idee druist tegen mijn intuïtie—en de mening van vele andere marketeers—in. Het is een feit dat tijdens recessies juist de B2B-bedrijven zwaarder getroffen worden. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat het verhogen van het reclamebudget tijdens een crisis tot wonderen kan leiden.

Gelijkerwijs is er nooit aangetoond dat het succes van een innovatie afhangt van het totaal aantal innovaties wat op de markt wordt gebracht. Sterker nog, succesvolle innovaties zijn vaak geïntroduceerd tijdens de “hoogtijdagen”, niet tijdens een recessie, maar ten tijde van een stortvloed aan innovaties. Bovendien is het hoogst twijfelachtig of de hoogte van het R&D budget wel de belangrijkste factor is in het succesvol innoveren.

Het idee van anticyclisch budgeteren stuit mij tegen de borst. Het neigt sterk naar een magisch pilletje wat u belooft te genezen van al uw kwalen. Is er een recessie en gaat het slecht met de firma? Verhoog de uitgaven in marketing. Het herzien van uw projecten en het beëindigen van geldverspillende activiteiten lijkt mij een stuk gezonder, hoewel dat een pijnlijk proces is.

De voorlopige genadeslag
Ik voerde eenzelfde soort statistische test uit als voorgaande studies. Ik bekeek het effect van veranderingen in het R&D budget en reclamebudget op de winstgevendheid van bedrijven voor, tijdens, en na recessies. In tegenstelling tot voorgaande studies nam ik echter een belangrijke controle variabele mee: of het desbetreffende bedrijf een concurrentievoordeel bezit ja of nee.

De resultaten waren kristalhelder. De aanwezigheid van een concurrentievoordeel was veruit het meest gerelateerd met de winstgevendheid van het bedrijf, zowel voor, tijdens, als na een recessie. Daarentegen verdween het verband tussen veranderingen in het marketingbudget en de winstgevendheid van een bedrijf als de sneeuw voor de zon. Wel bleek dat er in sommige gevallen een verband bestond tussen bedrijven met een concurrentievoordeel, hun winstgevendheid, en veranderingen in het marketingbudget. Herinnert u zich dat ik redeneerde dat bedrijven met een concurrentievoordeel weleens precies vanwege dit voordeel in staat waren om hun marketingbudget te verhogen? Kortom, mijn thesis werd zo goed als bevestigd.

Hoe recessies ontstaan
Ik doe eerst wat elke soortgelijke marketingstudie over het managen van recessies gefaald heeft te doen: aantonen waarom recessies überhaupt ontstaan.

Een kunstmatige vergroting van het krediet door het bankensysteem, gedirigeerd door een centrale bank, leidt tot een verstoring van de productiestructuur. Middelen, waaronder arbeid, worden verkeerd gealloceerd in de economie; ze worden in de verkeerde projecten gestopt.

Door meer krediet uit te geven wordt immers niet de hoeveelheid middelen beschikbaar voor een uitbreiding van de productie vergroot. Deze middelen komen voort uit daadwerkelijke besparingen, i.e., het uitstellen van consumptie door individuen, niet uit de opwellingen van een (centrale) bank.

Belangrijk is dat een kredietexpansie leidt tot een lagere rente en derhalve tot de onderneming van projecten die gericht zijn op een langere termijn dan anderzijds het geval zou zijn. Immers, hoe lager de rente, hoe rendabeler langetermijnprojecten worden. Hoe hoger de rente, hoe interessanter kortetermijnprojecten zijn, uiteraard relatief tot langetermijnprojecten. Iedere belegger begrijpt dat de (huidige) waarde van een investering bepaalt wordt door de—gedisconteerde—toekomstige baten van de investering en daarom sterk afhangt van de marktrente. In andere woorden, de rente dirigeert de productie van goederen over tijd.

Het ironische is dat wanneer de rente kunstmatig verlaagd wordt door een expansie van het krediet, mensen juist minder beginnen te sparen en meer te consumeren: een relatieve overconsumptie resulteert.

Het belangrijkste (economische) aandachtspunt is dat geld niet “neutraal” is. De eersten die het nieuwe geld ontvangen bieden prijzen op in bepaalde delen van de economie en profiteren hiermee van het nieuwe geld. Het probleem is dat in dit geval het nieuwe geld als krediet wordt uitgeleend aan ondernemers. Dit nieuwe krediet resulteert in eerste instantie in hogere prijzen in bepaalde industrieën en noodzakelijkerwijs (tijdelijk) tot hogere monetaire winsten, waardoor met een verdere kredietexpansie een zeepbel ontstaat: sommige industriëen breiden “onterecht” uit. Hoe langer de kredietexpansie voortduurt, hoe groter de verstoringen en hoe groter een zeepbel kan groeien.

Mijn alternatief
Op basis van deze kennis over de oorzaken van recessies—een fenomeen wat de wereld al bijna twee eeuwen teistert—kunnen we naar een alternatief werken. We weten dat tijdens de periode van irrational exuberance voorafgaand aan de recessie er teveel langetermijnprojecten ondernomen worden die niet gebaseerd zijn op de daadwerkelijke besparingen—het uitstel van consumptie—door individuen. Uit de praktijk blijkt inderdaad dat er tijdens de (piek van een) periode van kunstmatige hoogconjuctuur er meer radicale innovaties worden ondernomen dan anders. Aan de andere kant observeren we dat er ten tijde van recessie er veel incrementele innovaties geïntroduceerd worden.

Mijn alternatief voor anticyclisch budgetteren is vooralsnog gericht op consumentengoederen. Ik herleid en onderbouw in mijn studie dat het juist gerechtvaardigd is voor bedrijven om zich te richten op incrementele productinnovatie tijdens de periode van hoogconjuctuur en op radicale productinnovatie tijdens een recessie en na een recessie. Tijdens de periode van hoogconjuctuur staat kwantiteit centraal, terwijl in periodes van recessie kwaliteit centraal staat.

Uit een analyse van bijna 6000 bedrijven blijkt inderdaad dat een dergelijke strategie winstgevend is. De bedrijven die deze strategie volgden waren gemiddeld winstgevender dan hun tegenhangers.

Conclusie
Het anticyclisch marketingbudget is grotendeels gebaseerd op een statistisch artefact en met name op een mythe. Een bedrijf doet er beter aan om zich te richten op dat wat telt: het hebben, verzorgen, en ontplooien van een duurzaam concurrentievoordeel.

Ik toon aan dat door te begrijpen hoe recessies ontstaan er wel degelijk rekening gehouden kan worden met de economische cyclus in het bepalen van een bedrijfs- of marketingstrategie. In dit geval beargumenteer ik en toon ik aan dat bedrijven in consumentengoederen er goed aan doen om zich tijdens de periode van hoogconjuctuur zich te concentreren op incrementele productinnovatie, en tijdens en na een recessie zich te concentreren op radicale productinnovatie.

Ter illustratie, Blackberry zou er waarschijnlijk goed aan doen om hun scala aan mobiele telefoons incrementeel te innoveren tijdens een periode van hoogconjuctuur—e.g., door features te upgraden en te verbeteren—en hun focus te verplaatsen naar radicale productinnovatie—e.g., het ontdekken en herformuleren van het concept van “de mobiele telefoon”—tijdens een recessie, een periode waarin we ons nu bevinden.

Natuurlijk is dit enkel een begin. Het toepassen van deze theorie biedt oneindig veel mogelijkheden om u—als marketeer, ondernemer, of bestuurder—op een effectieve wijze te helpen uw bedrijfsstrategie aan te passen aan de grillen van de conjuctuurcyclus. Zoals mijn hoogleraar Huerta de Soto zegt: “There is nothing more practical than a good theory.”

Globaliteit.nl 'olav'
 
Laatst bewerkt:

Baron van lunt zu sas

Registered User
Mijn boerenverstand zegt dat de de kosten, tijd en moeite niet in verhouding staan met het resultaat (omzetverhoging). Via filmpjes worden veel meer klanten bereikt (ook al zijn ze misschien geleend of gepimpt of uit China etc). En wat extra's doen voor de "betere" klant" doen ze via de acties.
Maar ik denk toch dat demo's daadwerkelijk meer en/of betere klanten oplevert, met een beetje service en goed gastheerschap heb je 100% goede mond op mond reclame en een vast klantenbestand
Dat is de moeite waard als je concurrenten in je omgeving af te troeven hebt.
 

Fire-Freak

Registered User
Ik sprak vorig jaar ook een winkelier die had aangegeven dat de demo in 2013 de laatste zou zijn, doordat de gemeente en brandweer elk jaar moeilijker gingen doen...dit was het hem niet meer waard.
 

Pyromaniac 1975

Registered User
Dan doen we er bij VuurwerkOrthen wel een schepje bovenop.
De lijst met inzet van Evolution items is inmiddels geschreven en die word hard hahahaha.

gr
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Wie dit jaar ook géén demo geven zijn:

Haokan Fireworks Pijnacker
Knallende ketel Almere
Vuurwerk Oirschot
Knalkoning Oss
Mantel Vuurwerk Arnhem/Elst.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:

san quinton

Registered User
Het succes van een demo is niet te achterhalen. Niet wat het aan klanten oplevert en ook niet wat het aan klanten/omzet kost wanneer je geen demo houdt.
Kortom ik snap de winkeliers in deze tijd wel. Trouwens de berekening van kingmokum is wel heel kort door de bocht. Er zijn echt meer kostenaspecten waar je rekening mee moet houden.
Met €2500 ben je er in veel gevallen niet.
 
Bovenaan