De waarheid over het beroep pyrotechnicus

HocusPocus.Pyro

Registered User
"Beroep Pyrotechnicus"

Heren FPM'ers,

Ik wil graag even een aanvulling maken aan deze thread.

Wat wij allen hier verstaan onder het "Beroep Pyrotechnicus" is het gevolg van ontwikkeling van de huidige spraaktaal. In de laatste jaren is het "Beroep Pyrotechnicus" gelijk geworden aan iemand die beroepsmatig een professionele vuurwerkshow organiseerd (van voorbereiding tot afbouwen/opruimen). Maar, strikt genomen omvatte het beroep Pyrotechnicus meer dan dat. Pyrotechnicus is gelijk aan Pyrotechnician (Engels). Pyrotechnici zijn wereldwijd beroepsmatig ook werkzaam in de airbag-industrie, in de ruimtevaart-industrie, in de industrie van noodseinmiddelen, en in bedrijven die militaire pyrotechnische middelen produceren.

Dit soort specialisten pyrotechniek heeft in het typische geval een zeer goede kennis van de chemie van pyrotechniek. Er bestaan geen Universitaire opleidingen die je helemaal opleiden op het gebied Pyrotechniek. Er bestaan wel diverse cursussen die je (vaak in het buitenland) kunt volgen om je te verdiepen en te verbreden op het vlak van pyrotechniek.

Helaas is er geen daadwerkelijke pyrotechnische industrie meer overgebleven in Nederland. Er zijn slechts enkele hele kleine uitzonderingen. Maar het is een feit dat er kansen zijn.

OK, wat wil ik hier nu mee bereiken? Ik hoop via deze post serieuze aankomende studenten chemie (HBO/WO) bereiken en aanmoedigen om toch te kiezen voor het vak chemie. Ik weet dat de kans dat ik die bereik niet groot is. Maar ik doe het toch. Kies voor een studie chemie als je weet dat je uiteindelijk het liefste je kennis van de chemie zou willen toepassen in de pyrotechniek. Want tegen de tijd dat je klaar bent is er misschien toch een kans dat je je droombaan in de pyrotechniek zal vinden. Het zal niet makkelijk zijn... Maar ik weet namelijk uit persoonlijke ervaring dat er ook in de komende jaren een blijvende behoefte zal blijven aan specialisten op het gebied van pyrotechniek. We hebben met z'n allen op deze aarbodem de gezamelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het beroep van de echte pyrotechnicus niet uitsterft. Dit kan alleen als we een blijvende stroom van serieuze nieuwe mensen hebben.
Mijn advies is het volgende: Blijf "gefocussed" op het onderwerp. Zorg dat je vloeiend Engels beheerst en Duits en Frans kunt lezen. (Het is een internationaal beroep.) Doe geen domme dingen (strafblad is een probleem). Verdiep je in de materie, bestudeer het goed. Dat kun je tegenwoordig heel erg goed doen door veel publicaties te lezen. Het excuus 'ik kan niks vinden' is tegenwoordig echt onzin.

Als je echt heel serieus bent en je wilt meer informatie kun je mij een PM sturen.
 
Laatst bewerkt:

FireworkCracker

Registered User
Ik wil zelf ook Pyrotechnicus worden, maar als ik het hier zo leest lukt het bijna niet om er een beroep van te maken. Weten jullie misschien andere beroepen wat er mee te maken heeft?
 

jaspertjuh

Registered User
Ik wil zelf ook Pyrotechnicus worden, maar als ik het hier zo leest lukt het bijna niet om er een beroep van te maken. Weten jullie misschien andere beroepen wat er mee te maken heeft?

Ik heb de droom om pyrotechnicus te worden al een tijd terug opgegeven.
Ik ben zelf nachtblind en heb dus niks aan het beroep (of anderen hebben eigenlijk niks aan mij met dit beroep).

Ik heb wel een beetje rondgekeken naar beroepen die iets met vuurwerk te maken hebben.
Wat dacht je van:

- special effects bij (tv) shows, theater/musical/popconcerten te verzorgen?
- demolition? (opblazen gebouwen :nuts:)
- werken bij een importeur

Dat zijn een aantal voorbeelden :)

gr. jasper
 

Pyromaster2

Registered User
Ik heb de droom om pyrotechnicus te worden al een tijd terug opgegeven.
Ik ben zelf nachtblind en heb dus niks aan het beroep (of anderen hebben eigenlijk niks aan mij met dit beroep).

Ik heb wel een beetje rondgekeken naar beroepen die iets met vuurwerk te maken hebben.
Wat dacht je van:

- special effects bij (tv) shows, theater/musical/popconcerten te verzorgen?
- demolition? (opblazen gebouwen :nuts:)
- werken bij een importeur

Dat zijn een aantal voorbeelden :)

gr. jasper

Hoezo opgeven? Echte freak geeft nie op:toung:

Er zijn misschien her en der bedrijven die opzoek zijn naar vrijwilligers die mee willen helpen met de opbouw, die kans voor gecertificeerde schieter is voor mij misschien ook opgegeven zaak, maar ik ga door tot het uiterste.
Beetje jammer als je last van medische gebreken hebt (je bent niet de enigste), maar denk dat veel opbouw overdag gedaan wordt, dus dan kun je dat als bijzaak doen, toch?

Zou jammer zijn als je opgeeft op dat gebied.:cool:
 

martijn2000

Registered User
Iedereen hier zegt wel dat je er geen geld mee verdient (of weinig)
Maar als je bij een groot bedrijf gaat werken (of zelf opzetten)
Dan kun je er gewoon je brood mee verdienen :push:
 

HocusPocus.Pyro

Registered User
Martijn, je hebt helemaal gelijk.

We begrijpen natuurlijk allebei (neem ik aan) ook wat de meesten FPM'ers meestal bedoelen met dat soort opmerkingen. Als je in NL op grotere vuurwerkshows kijkt, dan zijn er mensen die werk doen met professioneel vuurwerk. Veel van deze mensen doen DAT soort werk vaak en grotendeels voor de lol, en niet om rijk te worden. (Er zijn immers vaak meerdere mensen die dit werk willen doen (veel aanbod). En als je echt ervoor bent opgeleid, of de opleiding wilt doen, dan merkt je dat de opleidingen relatief duur is voor een gemiddelde enthusiasteling om uit eigen prive gelden te betalen. Het lijkt erop dat je mazzel hebt als een grootvuurwerkbedrijf die opleiding voor je betaald.)

Anyway... De mogelijkheden liggen niet letterlijk op straat, maar er zijn weldegelijk enkele (beperkte) mogelijkheden om een carriere in pyrotechniek te beginnen. (Ik heb hier al wel eens eerder over geschreven, ook dat het begrip pyrotechnicus meer inhoud dan schietmeester prof vuurwerk. Als iemand echte belangstelling heeft in zo'n carriere moet ie me maar een PM sturen.)

Ah, mijn eigen oude post teruggevonden... Lees ook deze nog eens.
 
Laatst bewerkt:

kerem

Registered User
wat voor opleiding moet je hebben om dit als je beroep te hebben want ik ben al sinds mijn 3e bezig met vuurwerk en ik heb al heel mijn leven lang een droom en dat is om iets te doen met explosieve en vuurwerkshows enzo jeweetwel maar is dit wel een beroep eigenlijk en kan iemand me verder helpen met wat voor opleiding je moet hebben en hoelang die duurt en of het moeilijk is??
 

dragonhaert

Registered User
Ben op dit moment bezig om in Duitsland ( Siegen ) het certifaac vuurwerker te kunnen gaan behalen. Na een hele papierberg die je moet hebben zeggen ze pas op het laatste dat je de 26 vuurwerken waar je aan moet meegewerkt hebben in Duitsland moet gedaan hebben .Dat wil dus zeggen dat je nu in Duitsland moet gaan helpen bij een gediplomeerd vuurwerker om dan in duitsland een diploma kunnen te gaan proberen te behalen.Dat is dus nietmeer haalbaar voor de meesten. In Belgie is vanaf 04 juli 2013 een diploma verplicht voor groot vuurwerk te schieten maar een school hebben ze niet.Er is zelfs sprake dat ze tegen 2014 het feestvuurwerk ( consumentenvuurwerk ) ook gaan aan banden leggen en een diploma gaan verplicht maken als je door het jaar beroepshalve feestvuurwerk gaat schieten. . Dit alles door Europa opgelegd.
 

Bonbridge

Registered User
Voor zover ik weet mag de ervaring gewoon internationaal zijn.
Je moet deze werkervaring wel aan kunnen tonen.


- Nachweis über die Mitwirkung als Helfer beim Abbrennen an mindestens 26 Großfeuerwerken


Der Antragsteller muss bei Lehrgängen zur Durchführung von Sprengarbeiten oder zum Abbrennen von Großfeuerwerken die Mitwirkung als Helfer an der festgelegten Anzahl von Sprengungen bzw. Großfeuerwerken nachweisen (§ 35 Abs. 1 der 1. SprengV.).

Aus dem Nachweis müssen Art und Umfang der Sprengungen (bzw. Großfeuerwerke, Spreng- und Zündverfahren, verwendeter Sprengstoff, Sprengobjekt und dergleichen.) hervorgehen.

Bei Lehrgängen für allgemeine Sprengarbeiten sollte eine Mitwirkung bei Sprengungen an mehreren Sprengobjekten unter Anwendung möglichst verschiedenartiger Spreng- bzw. Zündverfahren nachgewiesen werden.

Der Sprengberechtigte oder der Berechtigte zum Abbrennen von Großfeuerwerken, bei denen der Antragsteller als Helfer mitgewirkt hat, muss im Besitz eines Befähigungsscheines nach § 20 SprengG oder einer Erlaubnis nach § 7 SprengG sein, die zur Ausführung von Sprengarbeiten oder zum Abbrennen von Großfeuerwerken berechtigt. Die Nr. und die ausstellende Behörde der Erlaubnis und des Befähigungsscheines sind bei den Nachweisen anzugeben
 
Laatst bewerkt:

dragonhaert

Registered User
Yep heb ik wel door.Maar in Siegen zij mij dus een dame aan de telefoon dat de 26 GV's die ik moet voorleggen , enkel bij een duitse vuurwerkmeester gehaald mag worden wat ik dus zeer bedenkelijk vondt aangezien we europees zijn en er nergens staat geschreven dat dit ook zo is. Gevraagd 26 Groot vuurwerken meegewerkt hebben.Zo staat het er en niet 26 GV's te halen bij een duitse vuurwerkmeester.Die 26 GV's heb ik trouwens al. Heeft wel wat geduurd maar nu heb ik ze dan toch.
 

Bonbridge

Registered User
Op de site van Siegen staat het volgende:

Der Sprengberechtigte oder der Berechtigte zum Abbrennen von Großfeuerwerken, bei denen der Antragsteller als Helfer mitgewirkt hat, muss im Besitz eines Befähigungsscheines nach § 20 SprengG oder einer Erlaubnis nach § 7 SprengG sein, die zur Ausführung von Sprengarbeiten oder zum Abbrennen von Großfeuerwerken berechtigt.

Je hebt dus 26 duitse krabbels nodig maar dit hoeft geen werkervaring in Duitsland te zijn.
 

bob1

Registered User
Volgens mij staat er;

De persoon die de aanvraag doet om de studie aan te vangen, dient meegewerkt / meegeholpen te hebben aan vuurwerken, waarbij het aftekenen van het logboek door een beziger / schieter wordt gedaan die in het bezit is van een Befähigungsschein § 20 van het SprengstoffGesetz en/of in het bezit van een Erlaubnis § 7 SprengstoffGesezt.

Als deze dus getekend worden door een Beziger / schieter die uitsluitend zijn certificaat GV in Nederland heeft behaald, gelden deze volgens mij niet, of worden niet erkend.

Bob1
 

dragonhaert

Registered User
En hier is dus de onduidelijkheid.Europees moet men vanaf 04/06/2013 een diploma hebben maar hoe en waar is dus nergens uitgelegd. Hoera voor Belgie.
 

Corné-Original

Registered User
Paragraaf 20 en paragraaf 7 hebben naar mijn weten alleen betrekking tot het bezigen/transporteren van vuurwerk/springstoffen.Ik heb beide en kan niet zomaar in Duitsland gaan schieten.
 

Bonbridge

Registered User
Hé Corné,

Je hebt deze waarschijnlijk gehaald als aanvulling op je NL/B ADR.
Voor het transport van klasse 1 door Duitsland.


Befähigungsscheines nach § 20 SprengG – zum Verbringen von
explosionsgefährlichen Stoffen und Gegenständen.
 
Laatst bewerkt:

Corné-Original

Registered User
Hé Corné,

Je hebt deze waarschijnlijk gehaald als aanvulling op je NL/B ADR.
Voor het transport van klasse 1 door Duitsland.
Befähigungsscheines nach § 20 SprengG – zum Verbringen von
explosionsgefährlichen Stoffen und Gegenständen.

Ha Fric,
Klopt ja. Deze als aanvulling behaald. Paragraaf 20 heb je sowieso nodig.Deze paragraaf heb je nodig bij alle handelingen die je verricht.Zowel laden,lossen alsmede een show opbouwen.In de praktijk zal er weinig tot niet op gecontroleerd worden maar als ze het wel doen ben je de sjaak als je het niet hebt. Maar als je je 26 showtjes MET paragraaf 20 meeloopt zou dit gewoon voor andere landen ook mee moeten tellen lijkt me.Maar de praktijk leert anders,namelijk dat elk land nog steeds zijn eigen regels hanteerd.
 

DeejayTim

Registered User
Ben op dit moment bezig om in Duitsland ( Siegen ) het certifaac vuurwerker te kunnen gaan behalen. Na een hele papierberg die je moet hebben zeggen ze pas op het laatste dat je de 26 vuurwerken waar je aan moet meegewerkt hebben in Duitsland moet gedaan hebben .Dat wil dus zeggen dat je nu in Duitsland moet gaan helpen bij een gediplomeerd vuurwerker om dan in duitsland een diploma kunnen te gaan proberen te behalen.Dat is dus nietmeer haalbaar voor de meesten. In Belgie is vanaf 04 juli 2013 een diploma verplicht voor groot vuurwerk te schieten maar een school hebben ze niet.Er is zelfs sprake dat ze tegen 2014 het feestvuurwerk ( consumentenvuurwerk ) ook gaan aan banden leggen en een diploma gaan verplicht maken als je door het jaar beroepshalve feestvuurwerk gaat schieten. . Dit alles door Europa opgelegd.

Het is zo dat er in de EU vanaf uiterlijk 2014 in iedere lidstaat een vergunning, diploma en CE-keurmerk is verplicht voor Categorie 4 vuurwerk. Overigens is dit in de meeste EU-landen al zo geregeld.
Geen paniek: Categorie 1 en T1 mogen altijd het hele jaar worden verkocht aan particulieren. T2 alleen aan specialisten (en Categorie 2 en 3 mogen naar eigen nationale verkoopregels). Daarnaast is al het vuurwerk uit Categorie 3 vergelijkbaar met sommig professioneel vuurwerk en zijn de zwaarste Cakes, mines, fonteinen en romeinse kaarsen uit Categorie 2 ook vergelijkbaar met de KvK-cakes van Alpeco destijds; zonder dat deze veel gevaar opleveren. Nu nog alles 1:1 volgens de EU-eisen in Nederland toestaan, maar dat is een andere discussie hier op het forum. :hehe!:
Afsteken en verkopen van Categorie 1, 2 en 3- vuurwerk blijft hetzelfde als voorheen, dus per EU-land eigen afsteekregels en verkoop- en leeftijdsregels.
In België (en voor elke andere EU-lidstaat) is er tot 2017 de mogelijkheid om vuurwerk te verkopen wat nog volgens oude nationale eisen verkocht mag worden, vanaf 2017 dus alleen met CE-keurmerk, met toegepaste eisen volgens de EU Defaultlijst (http://www.scribd.com/doc/103902776/Document-met-normen-voor-categorie-1-2-3-Vuurwerk-volgens-de-Europese-norm-EN15947-Engels-universeel).
België kiest er voor om vanaf 2017 alleen nog Categorie 1 en 2 te verkopen, maar wel alles uit en volgens deze categorieën, dus ook flashknallers t/m 0,5 gram of 1 gram flash/25 gram per mat, buskruitknallers t/m 6 gram/100 gram per mat, 250-grams fonteinen (is nu al het geval) en nog steeds 75-grams vuurpijlen, omdat dit het maximum is voor vuurpijlen uit Categorie 2 etc.

Ik juich zelf de ontwikkelingen voor een duidelijke schifting met eisen tussen categorie 1,2,3 en prof-vuurwerk (categorie 4) alleen maar toe. Als alles uitpakt zoals gepland zal er op korte termijn een afgenomen handel zijn in krankzinnig harde knallers en doet men niet meer moeilijk met vuurwerk over de grens kopen, hetze ook met importeren.
Dat je een duidelijke cursus moet hebben gevolgd voor professioneel vuurwerk is niet meer dan logisch; pas dan weet je alle ins en outs, de overige aspecten en de verantwoordelijkheid hiervoor.
 
Laatst bewerkt:

Bonbridge

Registered User
03-01-2013 Ontwikkelingen stelselwijziging 2013

Het ministerie SZW is al geruime tijd bezig is met een nieuw stelsel omtrent diverse normen voor personen. Het vaststellen en onderbrengen van de nieuwe normen voor vuurwerkdeskundige zit in de afrondende fase.

Dit houdt in dat de overgangsregeling betreffende bijscholingen nog steeds geldig is. Dit betekent dat Certificaathouders vanaf 2009 geen bewijs van bijscholing hoeven te overleggen om het certificaat geldig te houden. De verwachting is dat in de loop van 2013 het nieuwe Certificatieschema gaat gelden en dat vanaf dat moment andere normen gaan gelden om het certificaat geldig te houden. Wij houden u via de website op de hoogte van deze ontwikkelingen!
 
Bovenaan