De 'Hauptstrasse'van het vuurwerk

Moontan

Moderator
Medewerker
De 'Hauptstrasse'van het vuurwerk

WYLER -Wyler is een rustig grensdorpje, maar in de laatste dagen van het jaar wordt de Hauptstrasse overspoeld door duizenden op vuurwerk azende koopjesjagers. Draai vanuit Groesbeek scherp rechts op de krappe driesprong bij lottokantoor Hagemann en het gevoel bekruipt je dat de auto onbedoeld is doorgeschoten naar het voormalige Oostblok.

Links een grauw betonnen overslagstation uit de tijd dat Wyler nog een echte grensovergang had met slagbomen. Op het emplacement liggen nu ingezakte hooibalen in opslag. Aan de overkant nog zo'n vuilgrijze steenpuist. Daar hield de Duitse douane vroeger kantoor. Even verder walmt de schoorsteen van een mobiele Imbiss, van waaruit dampende curryworst wordt verkocht. Halverwege de Hauptstrasse worden kerststukjes aangeboden in een van hout en zeildoek opgetrokken bloemenboetiek.
Wyler, gehucht met krap 500 ingezetenen, is het jaar rond voor Nederlanders vooral een plek waar je doorheen moet om via de kaarsrechte Hauptstrasse de twee kilometer verderop gelegen koopgoot van Kranenburg te bereiken met z'n Aldi, Rewe, Pennymarkt en alweer die Bratwursten van slagersketen CurryQ.

Maar in het staartje van het oude jaar is Wyler hét epicentrum voor duizenden Hollanders, op zoek naar goedkoop vuurwerk. Je hebt geen TomTom nodig om het Feuerwerk te vinden. Nog geen meter over de grens wijzen veelkleurige spandoeken naar de 500 meter dorpinwaarts gevestigde Vuurwerkstunthal. Nijmegenaar Ignas Kuppens huurt met twee collega's sinds zeven jaar een meubelwinkel in de Hauptstrasse af. De vuurwerkhal heeft ook nog een filiaal in het Betuwse Elst.

De keuze voor Hollandse ondernemers om net over de grens eindejaarshandel te gaan drijven wordt vooral ingegeven door het feit dat de vuurwerkwetgeving in Duitsland een stuk soepeler is. Waar Nederlandse vuurwerkverkopers tienduizenden euro's moeten investeren in zwaar beveiligde opslagbunkers met automatische brandblusinstallaties liggen de knallers en sierpotten in de Duitse Aldi en Lidl gewoon voor het grijpen tussen de pindakaas en de jam. Doordat er nauwelijks geïnvesteerd hoeft te worden in beveiliging, is vuurwerk in Duitsland tot wel 35 procent goedkoper. Grensdorpen als Wyler profiteren van de verschillen in wetgeving tussen beide landen. Pal op de grens tussen Beek en Wyler wapperen op het parkeerterrein van een oud douanegebouw billboards met de tekst Vuurwerkopruiming; groot assortiment tegen lage prijzen. Je kunt er op vrijdag 28 december, de eerste officiële verkoopdag, al vanaf zeven uur 's ochtends terecht. Aan de Hauptstrasse in Wyler hoopt de grote Duitse vuurwerkleverancier Weco via de digitale snelweg ook een graantje mee te pikken van Hollandse cliëntele. Een plakkaat op een knalgele container verwijst naar de internetsite van Weco. Simpelweg online-bestellen en je kunt je handeltje straks bij de container in ontvangst nemen. Ook de Vuurwerkstunthal van Ignas Kuppens doet aan internetverkoop, maar in de showroom kun je alvast een voorselectie maken uit een omvangrijk knalrepertoire met gewichtige Duitse namen als Feueradler, Mars Abenteur, Thor's Hammer en Römische Kerze.

Vuurwerk importeren vanuit Duitsland staat in ons land officieel als 'illegaal' te boek. "Flauwekul", vindt Kuppens. "Wij verkopen normaal consumentenvuurwerk voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing. In de zeven jaar dat we over de grens verkopen heb ik nog nooit een gerichte vuurwerkcontrole meegemaakt."

De verschillen tussen Nederlands en Duits vuurwerk zijn volgens Kuppens miniem. "Zilverkruit, dat voor de finale knal zorgt, mag in Duits vuurwerk niet gebruikt worden, maar voor het overige zijn er nauwelijks verschillen. Duitsers houden vooral van siervuurwerk, terwijl veel Nederlanders de voorkeur geven aan het betere knalvuurwerk."

Nederlandse vuurwerkverkopers zijn ondertussen niet blij met de buitenlandse concurrentie. De vuurwerkfolder van de Nijmeegse tapijtshop Haefkens gaat zelfs op de Duitse toer met de knallende kop 'Das Beste Feuerwerk'.

Feuerwerk

Duits vuurwerk is vanwege een soepeler wetgeving vaak aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.

Anders dan in ons land hoeven Duitse vuurwerkverkopers niet te investeren in beveiligde opslagcabines en automatische brandblusinstallaties.

Vuurwerk ligt bij onze oosterburen dan ook gewoon in de schappen van de supermarkt.

De maximaal toegestane hoeveelheid buskruit per vuurpijl is in de bondsrepubliek vastgesteld op 6 gram (Nederland 10 gram).

Duits vuurwerk mag geen zilverkruit bevatten, de stof die zorgt voor het knaleffect.

Net als bij ons mag vuurwerk in Duitsland dit jaar alleen verkocht worden op vrijdag 28 december, zaterdag en de daaropvolgende maandag 31 december. Zondag is rustdag.

Siervuurwerkpotten, de zogenoemde cakes, mogen ook in Duitsland niet meer dan 500 gram kruit bevatten.

Grote matten en vuurwerkrollen zijn in Duitsland niet toegestaan vanwege het vervuilende karakter.

Vuurwerk van over de grens wordt door de Nederlandse overheid als illegaal beschouwd wanneer het niet voldoet aan het Vuurwerkbesluit.

Vuurwerk wordt als illegaal geclassificeerd als het te veel geluid (meer dan 120 decibel) produceert, te veel kruit bevat en niet voorzien is van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.

In Nederland gaat jaarlijks voor 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Duitsers besteden 110 miljoen euro.

Duitsers zijn vooral gecharmeerd van siervuurwerk met mooie lichteffecten. Nederlanders houden meer van knalvuurwerk.

Copyright (c) 2012 Wegener Media, op dit artikel rust copyright.
 

USRRobiwan

Registered User
Leuk om te lezen maar ik denk toch dat wij Nederlands ook meer van siervuurwerk houden dan van knalvuurwerk. Ik vraag mij overigens af hoe de CE regels in het duitse vuurwerk zijn doorgedrongen. Als ik zo lees dat ze enkel buskruit mogen gebruiken voor de knal en geen matten en dergelijke. Moet de duitse overheid een nog veel zwaarder 'RACT' hebben dan Nederland.
 

DeejayTim

Registered User
Leuk om te lezen maar ik denk toch dat wij Nederlands ook meer van siervuurwerk houden dan van knalvuurwerk. Ik vraag mij overigens af hoe de CE regels in het duitse vuurwerk zijn doorgedrongen. Als ik zo lees dat ze enkel buskruit mogen gebruiken voor de knal en geen matten en dergelijke. Moet de duitse overheid een nog veel zwaarder 'RACT' hebben dan Nederland.

Wat in het bericht wordt genoemd is de oude wetgeving.
Vanaf 2010 gelden er in Duitsland CE-keurmerk en de Europese eisen voor Categorie 2. Als je gaat, let er op dat Duitsland een leeftijdsgrens heeft van 18 jaar. Dat mag vanuit de EU gezien dan ook (minimaal 16 jaar, indien nationaal bepaald mag deze hoger bedragen).
Zeker dit jaar zijn er wel buskruitmatten (cat. 2, max 100 gram) en buskruitknallers (cat. 2, max 6 gram, in NL max 2,5 gram) te koop en mag er wel flash in ander vuurwerk worden gebruikt.
De Lesli thunderkings zijn er bijvoorbeeld sinds 2011 te koop en ook de Headbanger pijlen (en meer). Daar zit tot en met 2 gram flash in. Ook in de Duitse potten (sinds 2010 500 gram/25 gram per tube) mag sinds 2010 gewoon t/m 2 gram flashkruit zitten voor knal of burst, want ze volgen gewoon de hele CE-regelgeving voor Categorie 2. Alleen moet je een koopvergunning hebben voor vuurpijlen boven de 20 gram, maar ook dat gaat binnenkort op de schop.
Behalve voor vuurpijlen kun je er ook dit jaar dus terecht voor zwaarder, CE-gekeurd vuurwerk volgens Categorie 2. En goedkoper natuurlijk!
Kortom; ze hebben de oude wetgeving gebruikt om het Duitse vuurwerk minder aantrekkelijk te maken.
 
Laatst bewerkt:

flankert

Registered User
De 'Hauptstrasse'van het vuurwerk

...Aan de Hauptstrasse in Wyler hoopt de grote Duitse vuurwerkleverancier Weco via de digitale snelweg ook een graantje mee te pikken van Hollandse cliëntele. Een plakkaat op een knalgele container verwijst naar de internetsite van Weco. Simpelweg online-bestellen en je kunt je handeltje straks bij de container in ontvangst nemen....

Iemand enig idee van deze website? Ik kan hem helaas niet vinden...
 

Fearwind

Registered User
Da's die van de vuurwerkstunthal maar ik zocht die van dat WECO verkooppunt.

Sorry, ik had niet goed gelezen. (Was laat vanacht.. :hehe!: ) Ik kan inderdaad geen site vinden ook. Het zou gaan om een container tussen Wyler en Kranenburg. Op de Weco site ook geen info zo snel...
 

Dahustla

Registered User
Deze container staat idd net voorbij de grenspost. Weet echter ook niet welke website er voor beschikbaar is, Weet wel dat je gewoon bij een gastje je lijstje kunt invullen. Hij verzameld dit en levert het uit. Is echt vooroorlogs daar :p
 
Bovenaan