Burgemeester Veenendaal wil vuurwerkverbod

Tony

Administrator
Medewerker
VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal pleit voor een vuurwerkvrij Oud en Nieuw. Hij vindt de tijd rijp om de verkoop én het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. Vuurwerkvrije zones zijn niet te handhaven, zegt de burgemeester. Daarvoor is er te weinig politie.

"Als je objectief naar dat hele Oud en Nieuw kijkt, dan is het het onveligste feest in Nederland wat we met elkaar vieren. Het vuurwerk is zo professioneel geworden, ook het consumentenvuurwerk, terwijl we eigenlijk allemaal amateurs zijn. De enige oplossing is dat we een afsteek- en verkoopverbod krijgen", aldus Kats.

FLAUWEKUL
Op Twitter reageerde hij dit weekend op de berichtgeving over een jongen die onlangs ernstig gewond raakte door vuurwerk. "Wanneer gaan we stoppen met deze flauwekul?", verzuchtte de Veenendaalse burgemeester. Hij vraagt zich ook af of ouders weten wat kinderen op hun kamer bewaren.

"Ik doe ook elk jaar een oproep aan ouders: let alsjeblieft op wat je kind doet. Als hij het hele jaar geen pakketjes ontvangt met boeken erin, dan krijgt hij in december ook geen pakketjes met boeken erin. Er worden gewoon complete vuurwerkbommen door bezorgers afgeleverd."

VERBOD
De burgemeester laat weten dat hij voorstander is van landelijk verbod op de verkoop van consumentenvuurwerk. Gemeenten moeten volgens hem wel de mogelijkheid hebben om een centrale vuurwerkshow te organiseren.

Voor de veiligheid tijdens de jaarwisseling is nu de Rijksoverheid aan zet, omdat het volgens de burgemeester niet langer op lokaal niveau geregeld kan worden. Vuurwerkvrije zones hebben weinig zin, als er geen agenten zijn om toe te zien op de handhaving daarvan. Eerder deze week trok hij samen met de collega's van Utrechtse Heuvelrug en De Bilt al aan de bel over het gebrek aan capaciteit bij de politie.

HANDGRANAAT
Volgens burgemeester Kats wordt er al veel gedaan om Oud en Nieuw zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar zijn ongelukken met vuurwerk niet te voorkomen. Daarom zou het beter zijn vuurwerk helemaal te verbieden: "Geen van de 450 slachtofers die we elk jaar te betreuren hebben, dacht: ik ga eens effe onveilig met vuurwerk aan de slag. Het zijn altijd ongelukken. Het zijn ook levensgevaarlijke projectielen, die we amateurs in handen geven. Een handgranaat geven we ook niet zo maar aan een willekeurige jongen van zestien om mee te spelen. Maar de illegale bommen die we nu af horen gaan hebben soms wel de kracht van handgranaten."

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1993610/burgemeester-veenendaal-is-klaar-met-vuurwerk-wanneer-gaan-we-stoppen-met-deze-flauwekul.html
 

Firewebs

Registered User
Bekende naam, volgens mij was die burgemeester voorheen van gemeente Zuidplas.

Word tijd dat dit soort mensen eens een spreekverbod krijgen.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Laat hij zich eerst eens verdiepen in de feiten voordat hij begint te raaskallen.
Op basis van zijn standpunt valt er een hoop te verbieden.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Deze plaats gaat gebukt onder terreur van bepaalde bevolkingsgroepen. Dat weet iedereen.
Dat is in meerdere plaatsen in Nederland zo, waar ook al een roep om een verbod is gedaan.
 

Onze Partners

Bovenaan