Einde van Baarle als mekka van het vuurwerk? Gemeente weigert omgevingsvergunning voor drie opslagplaatsen

stef

Member

Baarle kopie.jpg

Einde van Baarle als mekka van het vuurwerk? Gemeente weigert omgevingsvergunning voor drie opslagplaatsen​

Komt er een einde aan het tijdperk van vuurwerk in het centrum van Baarle-Hertog? De kans is reëel en dat is op zijn minst historisch te noemen. Afgelopen 40 jaar was Baarle een ware trekpleister voor kopers geworden. Echter, de huidige omgevingsvergunningen voor de zes winkels verlopen op 30 juni. Drie zaken hebben een nieuwe vergunning aangevraagd, maar die is door de gemeente afgewezen. Hoewel de winkels nog in beroep kunnen gaan, zal een definitieve beslissing normaal gesproken niet voor 1 juli worden genomen. Maar kan de gemeente de industrie wel weren?

In de jaren ‘80 en ‘90 werden er in Baarle-Hertog zes vuurwerkopslagplaatsen/winkels vergund waarvan twee in de Molenstraat, twee in de Kapelstraat en eentje in de Klokkenstraat. Vijf winkels in een straal van net geen 250 meter. De zesde winkel ligt zo'n 700 meter verderop aan de rand van het centrum voorbij de Loswal. Ergens was het dus een ‘gewoonte’ geworden, de aanwezigheid. Maar al jaren wordt er geprobeerd om de winkels uit het centrum te krijgen. De gemeente had zelfs een KMO-zone voorzien waarvan een deel exclusief voorbehouden zou worden voor de vuurwerkwinkels, maar die plannen geraken maar niet goedgekeurd. Vorig jaar dan dacht de gemeente de oplossing gevonden te hebben en verplichtte het de winkels om over te gaan tot enkel een onlineverkoop. Dat werd in een politiereglement gegoten. De winkeluitbaters stapten echter naar de kortgedingrechter én naar de Raad van State. Het was de kortgedringrechter die het reglement schorste in afwachting van een oordeel van de Raad van State.

Zij moesten dus een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Drie van hen hebben dat gedaan, maar die hebben we als college recent geweigerd.
-Burgemeester Frans De Bont

Vergunningen​

De gemeente Baarle-Hertog heeft nu echter beslist het hele reglement te schrappen. Enerzijds omdat er tal van gerechtelijke procedures lopen en de gemeente de vele juridische kosten beu is. Maar anderzijds omdat ze het nu over een andere boeg lijken te gooien en een andere stok lijken gevonden te hebben om hard mee toe te slaan: het weigeren van vergunningen. “De zes winkels in het centrum van Baarle-Hertog hadden nog een omgevingsvergunning voor de bunkeropslag tot 30 juni 2024”, zegt burgemeester Frans De Bont. “Zij moesten dus een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Drie van hen hebben dat gedaan, maar die hebben we als college recent geweigerd. De andere drie hebben nog geen nieuwe aanvraag gedaan. Daarnaast zijn er nog de aanvragen voor de springstofvergunningen, maar die aanvraag moeten ze bij de provincie doen. De aanvragen zijn gedaan, maar de provincie heeft nog geen beslissing genomen. Die vergunningen lopen voor drie winkels tot 2024 en voor drie andere tot 2026.”

Handelaars​

Een geweigerde vergunning dus. De eigenaars van de winkels kunnen uiteraard nog in beroep gaan, maar de kans dat er in beroep voor 1 juli een beslissing wordt genomen is nagenoeg onbestaande. Voor de drie winkels die nog geen vernieuwing hebben aangevraagd, lijkt het sowieso definitief gedaan. Het is niet de eerste keer dat het gemeentebestuur de vuurwerkverkoop aan banden probeert te leggen, maar de vraag is of het deze keer wel standhoudt want met de verplichte onlineverkoop liep het ook ‘verkeerd’ af voor de gemeente. De vuurwerkhandelaars zelf probeerden we te bereiken, maar we kregen voorlopig geen antwoord.

HET WEIGERINGSBESLUIT
We keken een van de weigeringsbesluiten in, een nogal lijvig document van meer dan dertig bladzijden. De gemeente haalt onder meer aan dat het laden en lossen van het vuurwerk de nodige gevaren met zich kan meebrengen. Er wordt een studie bijgehaald van eind 2023 in Nederland waarin staat dat ook het feestvuurwerk onvoorspelbaar kan reageren als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Maar er wordt ook gewezen naar de ligging. Een argumentatie die enigszins te volgen is, maar anderzijds ook vreemd is want sinds de jaren ‘80 tot nu was dat blijkbaar nooit een probleem om de opslag te vergunnen. Maar het staat er zwart op wit. “Gelet op de eigenheid van deze specifieke handelsactiviteit, zijnde vuurwerkhandel, met piekverkoopperiodes in de maanden voorafgaand aan oudjaar; gelet op de ligging in een dorpskern van een enclavegemeente en gelet op wettelijke bepalingen rond de verkoop van vuurwerk in buurland Nederland, welke sterk verschilt met deze in België; moest de voorbije jaren in toenemende mate worden vastgesteld dat betreffende handelsactiviteit op deze locatie voor veel overlast en hinder zorgt.”
Waarna er nog eens een hele opsomming komt van de overlast. “Er is in de piekperiodes duidelijk sprake van een toestroom aan verkeer welke de mobiliteitsdraagkracht van de dorpskern op onaanvaardbare wijze overstijgt. Verkeershinder in de vorm van filevorming, parkeeroverlast, wild- en dubbelparkeren komt daarbij heel frequent voor. ‘Vuurwerktoerisme’ zorgt ook voor een aantrekking van personen die de leefbaarheid in en rond de dorpskern onaanvaardbaar verstoren. Het gaat daarbij foutparkeren, van wildplassen en veel zwerfvuil tot het ongeoorloofd afsteken van bommetjes en vuurwerk in de dorpsstraten en zelfs intimiderend gedrag naar buurtbewoners. Ten slotte zorgt de veelvuldige aanwezigheid van (grote hoeveelheden) vuurwerk in de dorpskern ook tot een bijzonder uitgesproken gevoel van onveiligheid bij vele buurtbewoners en andere gebruikers van de dorpskern. Het vuurwerk is, zeker in de piekperiode, daarbij overal aanwezig, gaande van in de handelszaak en bijhorende opslagvoorziening, over in de toeleverende transportbusjes tot bij de vuurwerkkopers die zich naar de aankoop nog in de straten van de dorpskern bevinden.” Om de overlast aan te duiden, worden er ook cijfers bijgehaald van 2023. “Vanaf 15 september tot 31 december waren er verscherpte politiecontroles wat resulteerde in een totaal van 600 manuren. Er werden 817 processen-verbaal inzake verkeer opgemaakt die gelinkt kunnen worden aan de vuurwerkverkoop (81 in de Molenstraat, 360 in de Klokkenstraat, 171 in de Kapelstraat, 205 in de omringende straten).
De gemeente is dan ook scherp in de conclusie en vindt dat de winkels niet langer thuishoren in het centrum. “De impact van vuurwerkverkoop op de dorpskern gaat de afgelopen jaren in stijgende lijn . Strengere regelgeving in Nederland en Duitsland lijken daartoe een rechtstreekse aanleiding te zijn. Er moet daarbij worden vastgesteld dat de dorpskern van Baarle-Hertog de afgelopen jaren uitgroeide tot een echte hot-spot wat verkoop van vuurwerk betreft, met meerdere vuurwerkhandelszaken op een beperkte dorpsoppervlakte. De vaststelling van de uitgesproken hinder, het toenemend karakter ervan en de concentratie aan vuurwerkhandelszaken zoals deze welke het voorwerp uitmaakt van voorliggende aanvraag, kan dan ook alleen maar doen besluiten dat dergelijke activiteiten niet langer als verenigbaar met de omgeving kunnen beschouwd worden. Er moet bijgevolg worden vastgesteld dat deze activiteit, specifiek zijnde een handelszaak welke voorziet in de opslag en de onlosmakelijk eraan verbonden verkoop van vuurwerk, niet langer kan beschouwd worden als zijnde verenigbaar met de onmiddellijke omgeving, zijnde de dorpskern van Baarle-Hertog, namelijk een hot-spot voor vuurwerkhandel met een uitgesproken internationaal cliënteel. Doordat de betreffende handelsactiviteit niet als verenigbaar met de onmiddellijke omgeving kan beschouwd worden, moet worden vastgesteld dat het gevraagde strijdig is met het gewestplanvoorschrift voor woongebieden.” Ook het mobiliteitsaspect wordt erbij gehaald om tot diezelfde conclusie te komen.

Bron: https://archive.is/8pFka
 
Laatst bewerkt door een moderator:

bridge

Bronzen Member
Goed voor de Nederlandse winkels. En de situatie in Baarle, ik begrijp wel dat die omwonenden dat wat beu zijn. Zal de komende twee/drie maanden nog druk zijn daar denk.
 

maartenvincent

Registered User
Tja dit hebben ze in Maaseik destijds ook geflikt, en zal bij andere winkels wel net zo gaan. Als de vergunning verloopt is het klaar.
Lekker dan....
 

firewire

Registered User
Dit gaat de middenstand en horeca daar ook veel pijn doen. Vreemd genoeg lees je daar weinig over…
(Of ik heb ‘t gemist.)
 
  • Like
Reactions: Z@P

1Salute

Registered User
Inderdaad. Wij gaan normaalgesproken 2-3 keer per jaar even de winkels daar langs, soms zonder iets te kopen, maar puur voor het dagje uit. Inclusief de winkelstraat en lokale horeca.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Bovenaan