Adelfia 2008

Kobajo

FPM Filmer
Kan de verhalen hierboven alleen maar bevestigen. Ik heb een aantal geweldige dagen achter de rug. Niet alleen wat vuurwerk betreft, maar ook de gezelligheid met de rest van de freaks die in Adelfia waren.
De eerste avondshow was er ook een om niet zomaar te vergeten onder het genot van een havana sprite, koud biertje of ander (non)alcoholisch drankje, stonden we op een goede 100 meter afstand van het vuurwerk verwijderd. Ik denk dat iedere aanwezige op dat moment de gouden muur in het geheugen gegrift staat. De bewoording van Son-T sloeg de spijker op de kop. “Je krijgt een 3D effect waarbij je het gevoel hebt zo door de muur van goud door kan lopen”

De opbouw wordt door een hoop Italianen bezocht en ik heb met verbazing zitten kijken hoe de mensen tussen de buizen lopen die al gevuld zijn met niet de kleinste cilinders. Sigaret?? Geen probleem, de vuurwerkers zelf knopen de cilinders aan elkaar met een sigaret in hun mond of hand.

De dagshows zijn een verhaal apart en zijn ontzettend hard. Het was voor mij ook de eerste keer in Italie dat ik deze show meemaak en heb bij de shows die ik hievoor heb gezien nooit een traantje weggepinkt. Nou dat zou na de eerste dagshow wel veranderen.
Na afloop van de eerste show, stond ik versteld van wat me was overkomen en had ik kippenvel over mijn gehele lichaam gepaard met een tweetal natte oogjes.
De finale van de tweede dagshow zal iedereen wel bij zijn gebleven, er kwam maar geen einde aan. Na afloop had volgens mij iedereen de slappe lach, omdat men niet helemaal wisthoe men zich op dat moment moest uiten. Ik hoop dat dit ook op band staat, zodat men een idee krijgt hoe het er op dat moment aan toe ging.
Op een gegeven moment nam onze Italie kenner bij uitstek Marcel het besluit toch iets dichter bij het vuurwerk te willen zitten en werd door een grote groep vergezeld. Ik denk dat we er op dat moment op een 40 a 50 meter afstand stonden meer kon het niet zijn.
De beleving is dat moment ook veel intenser en ook een stuk angstiger als je ziet dat een aantal Bomba da Tiro’s niet hoog genoeg komenom de laatste break in de lucht te doen knallen. Het gevolg zal ongetwijfeld een hoop kraters zijn geweest op de akkers, met name die van de bottomshots.
De laatste 2 dagshows werden tijdens de schemering geschoten, wat schitterend is om te zien, vooral het volgen van de bottomshot met het brandende lont is mij hier het meest bijgebleven. Ook de flitsen van de salutes waren weer oogverblindend.

De 4 avondshows op de 10e waren uiteraard ook weer een genot om naar te kijken vooral op de afstand waar we stonden. Zelf schat ik de afstand waar ik de laatste 2 shows stond op een 60 a 70 meter, niet verkeerd als je je indenkt dat er met regelmaat 200mm en 250 mm de lucht in wordt geschoten. Met als klap op de vuurpijl een 350 mm aan het einde van de laatste show.

Het eten, hoe kan het ook anders was heerlijk. De eerste avond werd er op het complex waar we zaten heerlijke Indonesische gerechten bereid waar we met een groep van ongeveer met 30 man van hebben genoten. Uiteraard werd het pittige eten geblust met de nodige rum, bier, wijn of likeurtjes. Het eten in de restaurants was heerlijk. Een flinter dunne pizza voor 4 a 5 euro waar men je vinger bij aflikt, een spaghetti met zeevruchten, of een lekker stukje vlees. Zelfs een simpel stukje stokbrood met olijfolie en tomaten smaakt erg goed. Ik stop er maar mee want ik begin weer te watertanden.
De Bbq was heel gezellig en een mooie afsluiter. Althans voor ons, wij zijn niet naar de laatste avondshow toegegaan. De reden hievoor was dat onze vlucht in de middag werd gecancelled en die nieuwe vlucht voor 06.40 uur gepland stond. Dit betekende dan ook vroeg uit de veren en het einde van deze trip.
 

Dreek

Registered User
Ik heb weinig toe te voegen aan de verhalen hier boven.

Dacht na Valencia wel zo'n beetje alles gezien te hebben, bleek me toch lelijk vergist te hebben, want wat een geweld daar mensen, niet normaal meer.

Voor de eerste avondshow was ik echt onwijs zenuwachtig, meer dan normaal voor een show, ik had voor dat we gingen alle filmpjes van de voorgaande edities gekeken, en nu ging het er van komen, eindelijk een echte Italiaanse show zien, en natuurlijk omdat wij bij de opbouw hadden meegeholpen met het laden van de bommen!

Deze show is me wel echt bij gebleven, de dikke cilinders van meer dan een meter lang, echt gelijk verliefd op die dingen geworden, en natuurlijk die gouden regen, echt niet normaal meer, gewoon een soort sprookjes wereld leek het wel tussen de wijngaarden, voor me gevoel kwam het echt overal om ons heen (scheelde niet veel trouwens ;-)

De 3e dag ging het helemaal los, 6 dagshows, echt de meest bizarre klappen gehoord en gevoeld, cilinders die tot op de grond doorgaan, en de 6'' salutes die op nog geen 20m hoog klappen, echt gestoord. Vooral de 2e show, iedereen helemaal gek na de finale, iedereen die stond te lachen en springen, echt top!!

Mooi ook om te zien dat naarmate het meer donker werd ook steeds meer sier bommen geschoten werden, mooie overgang na meer dan 4 uur salutes.

Na afloop van de 6 dagshows zijn we even over het schietveld gelopen, dat zag er inmiddels uit als een oorlogs gebied.


Zelfde geld ook voor de avond shows, echt bizar, stonden bij de laatste 2 shows bijna op het schietveld, gok zo'n 50m er vandaan, waar de salute stutatas 20m boven je klappen samen met 10'' bommen en 8'' bottomshots.hoppaaaaaaa

Kan me niet echt meer voor de geest halen wat nou in welke show zat, er werd echt zoveel geschoten, en zo snel achter elkaar, echt een geweldige dag!!

Uiteraard kon een BBQ niet ontbreken, de laatste avond dan ook goed gedaan met z'n alle, erg gezellig.

Laatste avond helaas geen grote show tussen de wijngaarden maar een wat kleinere, wel langere show, in de rivierbedding van Adelfia, leuke blokken gezien, en zelfs girandola's die wel jammerlijk mislukte helaas, gingen nog geen 5m hoog, finale van deze show was echt overweldigend, zo dichtbij als we stonden, hele dorp stond gewoon te trillen.

Ik wel m'n zegje gedaan denk ik, ik zou binnekort eens wat foto's in mijn album zetten.

Verder iedereen bedankt voor de leuke dagen, en we zien elkaar snel weer.

Hiehieeeee

gr.
 
Laatst bewerkt:

Sparkey

Registered User
Onvergetelijk deze Adelfia ervaring! Voor het eerst mijn voeten op Italiaanse bodem gezet en voor het eerst een serie dagshows meegemaakt. En uiteraard de avondshows met de verschrikkelijk mooie authentieke stutata-bommen en Bomba da Tiro's :smile1:

Tijdens de terugreis probeerden wij te bedenken hoe we dit gingen overbrengen aan het thuisfront; je kunt er lang over nadenken maar het gaat gewoon niet. Je moet het echt zien, horen maar vooral ook voelen: Al die kilo's flitspoeder die daar omhoog gejaagd zijn...

Tijdens het crescendo van de finale volgen de grote blitzbommen elkaar in steeds hoger wordend tempo op en het is dan echt fantastisch om die horden Italianen helemaal uit hun dak te zien gaan in het veld, echt super. Ook ik had continu een glimlach van oor tot oor die alsmaar verder wilde haha

Ook het gezelschap was fantastisch, heel apart om de FPM jongens compleet te zien in het buitenland (op Vinnie na helaas), alsof je gewoon nog in Nederland bent!

Uiteraard hebben we ook culinair zwaar mogen genieten van zowel de Nederlands-Indische keuken (Fred & Joop bedankt!) als de fijne Italiaanse keuken (en gastvrijheid) en natuurlijk de superlekkere prosciutto di Parma :love:

Het was weer helemaal SUPER :smile:
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Geweldige verhalen hebben jullie geschreven mannen.
Ik heb ervan genoten.

Onderstaand stukje van Kobajo vind ik de mooiste passage.
Hetzelfde was mij in 2007 ook overkomen:

Quote Kobajo
De dagshows zijn een verhaal apart en zijn ontzettend hard. Het was voor mij ook de eerste keer in Italie dat ik deze show meemaak en heb bij de shows die ik hievoor heb gezien nooit een traantje weggepinkt. Nou dat zou na de eerste dagshow wel veranderen.
Na afloop van de eerste show, stond ik versteld van wat me was overkomen en had ik kippenvel over mijn gehele lichaam gepaard met een tweetal natte oogjes.
 

Ollie

Registered User
Gooien met die (onstabiele) bommen
DSC00137.JPG


Buizen vullen
DSC00142.JPG


Itakker aan het werk
DSC00135.JPG


Gezellige drukte op de braderie
DSC00171.JPG


Tussen doortje (de bier fles is een 0,66 liter fles) en de pizza was ongeveer 50 cm doorsnee.
DSC00165.JPG


Bommetjes
DSC00154.JPG


Meer bommetjes
DSC00138.JPG
 

engrealat

Registered User
Erg leuke foto´s Ollie, Er zullen van de overige freaks nog zeker meer volgen naar ik mag aannemen. Ben zelf nog niet zo´n foto en film man dus ja...

@tony: Komt er ook een dvd van San Trifone ? Zo ja zet me dan maar vast op de lijst !

In afwachting van al dat moois,

J.
 
Laatst bewerkt:

Poziloc

FPM Hangouderen
Ook ik heb het onwijs naar m'n zin gehad met de zeer leuke groep kruitnuivers!
Het Italiaanse vuurwerk is gewoon iets wat je live moet meemaken, het is moeilijk te vertellen hoe het in realtime is, dat geld ook voor het film materiaal.
De klappen voel je daar en zijn zo ontiechelijk hard!!! je kleding gaat er gewoon van heen en weer...heerlijk die druk!!!
Het eten is daar ook fantastisch! ook de Pizza's! die zijn totaal niet te vergelijken met die smerige ronde boterhammen met beleg van Domino Pizza.
Het Italiaanse eten werkt ook goed op je bruine Crackling kanaal....zag elke keer groepen mensen weglopen haha.
Al met al is dit weer voor herhaling vatbaar!!
 

Klipper

Registered User
(Klipper (v))
Ik zal ook eens even een stukje tikken over mijn ervaring in Adelfia.

De eerste keer Adelfia....5 dagen om nooit te vergeten, indrukwekkend....veel gelachen...gegeten en genoten van de vele shows!

Zaterdag hebben we vooral de Italiaanse keuken gezien en geproeft. Zondag ook en waren we 's middags te vinden op het schietterrein. Ik heb nog nooit zoiets gezien!:nuts: Buizen, buizen en nog eens buizen. We stonden er bovenop. Gigantische bommen gingen aan mijn neus voorbij. En uiteindelijk zelf ook nog twee van die joekels vast gehad. :cheesy:Ik heb genoten van al die hollandse freaks om mij heen die gek werden van al dat "moois'", zeker toen ze mee mochten helpen met vullen! Geweldig. Daar kan ik tijden naar kijken. Zelf stond ik er van te kijken hoe die Italianen hier mee om gingen, peukkie rokend, BBQ aan...ongelofelijk! Zolang je ze niet in de weg loopt is het goed!

's avonds zijn we door de blubber tussen de wijnranken naar de avondshow gaan kijken. Dit had ik nog nooit gezien of gevoeld!! Wat een gave show en wat een finale...en wat dichtbij!!! :laugh:Echt super...om te gillen (en dat deed ik dan ook!) Kippenvel! Dit beloofde wat goeds voor de komende dag.

De volgende dag de dagshows. Eerst natuurlijk naar de opbouw! Het was een spectakel. Vele met ons waren naar de opbouw komen kijken. Busjes nog volgeladen met het één en ander aan shells. Het leek daar wel uitverkoop! En alles gaat gewoon goed!
's middags met z'n allen het open veld in. stoeltje erbij, broodje gesmeerd. En wachten tot de eerste bommen de lucht in knallen. Ik kon mij geen voorstelling maken van een dagshow, afgezien van die in Valencia. Toch was dit niet te vergelijken, wat een geweld! Er waren 6 dagshows, waarvan mij de 5e het meest is na gebleven... Jesus!!! Wat was die finale geweldig!! Het was schemerig..., de finale ging lang en hard door...op dat moment komen er emoties los waarvan je ze van te voren niet kent!! "tranen in mijn ogen" letterlijk...wat dat met mij deed dat is met geen pen te beschrijven!! kippenvel over mijn hele lijf!!! :bigsmile:

's avonds naar de avondshows, elke show ietsje dichterbij gaan staan! De gouden regen letterlijk bijna op mij neer komend. En wederom superfinales. Kippenvel...heerlijk
Zo'n dag vol met shows, bijna niet te bevatten en niet te omschrijven! Dit moet je meegemaakt hebben. Daarvoor zijn we naar Adelfia gekomen...helaas maar 1 dag.

De volgende dag zijn we dus weer op het schietveld gaan kijken. De jongens om te zoeken naar niet afgegaan vuurwerk. Ik om mij te verwonderen aan die rotzooi!! Het leek wel een slagveld! een vuilnisbelt! Daarna zijn we gaan BBQ en met z'n allen en hebben we daar lekker nagenoten van de afgelopen dagen. We hadden gehoord dat de avondshow in het dorp zelf werd geschoten dus hadden we ons er al bij neergelgd dat dat niet veel zou kunnen zijn.
Dat leek tot de finale ook zo te zijn....het vuurwerk dat daar werd afgeschoten was saai....tot dat de finale zich inzette....toch een gaaf einde van deze 5 daagse vakantie!! Geweldig...zo dichtbij!!

Om een lang verhaal kort te maken....je moet er bij geweest zijn! Het was super!
Helaas voor ons geen Fallas komend jaar.......want daar krijg je meteen zin in....Dan maar op naar Oud & Nieuw!

 

tukker1978

Registered User
Nou laat ik dan ook maar een stukje schrijven over mijn eerste keer Adelfia:nuts:
De meesten hebben het al precies zo geschreven zoals het is kan er weinig meer aan toevoegen maargoed.
Ik vond het 1 grote ervaring,heb mega genoten van het zeer mooie zware Italiaanse vuurwerk, man man wat een geweld.
De eerste dag op het schietveld begon al gelijk goed eerst even rondkijken wat er allemaal staat totdat we door de Italianen aan het werk werden gezet:bigsmile: trossen met bommen kregen we in onze handen gedrukt om de buizen ermee te vullen prachtig.
Ik ging speciaal voor de Daylightshows nadat ik het geweld in Valencia (afgelopen maart) had meegemaakt,maar dit slaat echt alles jezus wat HARD.
De Avondshows vond ik ook prachtig om te zien,vooral de eerste toen ben ik nog wel even totaal van m,n plaat gegaan samen met Hans.
De gezelligheid met z,n allen was ook perfect,zoveel verschillende mensen met maar 1 passie vuurwerk.
Nog even over het eten dat is daar ook perfect zo,n beetje 4 keer per dag warm eten (vind je het gek dat ik zoveel dorst heb) oja Jeroen nog bedankt dat je je bier aan mij wou afstaan:blink1:
We hadden ook een prima B&B in Rutigliano? waar we ook erg gelachen hebben Klippers,Ollie,Nismo,Martijn bedankt doen we vaker.
Ook wil ik alle freaks bedanken voor de zeer gezellige tijd in Adelfia.
Hier een paar foto,s vanaf mijn kant.

Kijk goed naar meneer links en meneer rechts
adelfia1.jpg

12 inch
adelfia7.jpg

Schatje
adelfia6.jpg

Bommen
adelfia5.jpg

David Hasselhof?
4561.jpg

Salutes voor het eind 8 stuks
adelfiA4.jpg

400mm
adelfia2.jpg


1_67.jpg


534.jpg


535.jpg


1144.jpg


325.jpg


536.jpg


1122.jpg


1108.jpg


1107.jpg


537.jpg


2413.jpg


813.jpg


981.jpg
 
Laatst bewerkt:

Ollie

Registered User
Idd pracht van een foto...

Ben nog 1 stuk vergeten te vermelden! Ik meen de eerste avondshow dat het was: de gouden regen. nismo en ik stonden ver naar voor en het was prachtig. het was meer een sneeuw dan regen. overal dwarrelde goud naar onder. kippenvellllll! als je naar boven keek was het net of je naar een gouden sneeuw bui keek in het donker! Impressive!
 

RNBakker

Registered User
Heb eigenlijk nog steeds geen woorden voor wat ons daar in Adelfia is overkomen. Qua vuurwerk was het eigenlijk wat onwerkelijk, zo mooi en hard en groot heb ik het nog niet meegemaakt.
Alles wat is hier zou kunnen zeggen is een herhaling van wat al gezegd is. Maar een ding wil ik zeker doen, jullie bedanken voor de bere gezellige dagen. De sfeer was op alle fronten top. Ga geen namen noemen, want dan vergeet ik vast iemand. Maar van slaapvertrek, tot eetzaal en van restaurant tot BBQ en gezamenlijk met onze voeten in de klei, het was allemaal leuk en in goede harmonie. Hopelijk gaan we dit nog vele jaren volhouden.

Heb van het vuurwerk, maar vooral van jullie allemaal genoten.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Even een paar foto's van deze kant! De rest komt eraan maar het is nogal een zoekwerk!

Het heerlijke eten gekookt door Joop en Fred!
Adelfia2008_023.jpg


Het smaakte Sparkey ook goed!
Adelfia2008_034.jpg


Gezellig eten met een grote groep liefhebbers
Adelfia2008_071.jpg


Wakker worden met ....
Adelfia2008_293.jpg


En een heerlijk wijfie...
Adelfia2008_299.jpg


En zo kijken wij nou vuurwerk!!
DSC_01841.jpg


DSC_0188.jpg


DSC_01911.jpg


DSC_0195.jpg


DSC_02232.jpgHeerlijk BBQen met veeeel liefhebbers op de laatste avond
DSC_06001.jpg


Paar Breaks van bommen tijdens de dagshows
DSC_2010.jpg


DSC_2012.jpg
 

Dennis010

Registered User
leuke foto's weer...

je moet alleen even aan de mensen op de 6e foto van onderen uitleggen, dat als ze niet herkenbaar in beeld willen, je ook gewoon met balkjes kan werken.:laugh:
 

Vavoom

Registered User
Wilde ze al veel langer geleden posten, maar gewoon geen tijd voor gemaakt.
Nu, een ruime maand voor de editie van 2009, ook nog wat foto's van mijn hand van Adelfia 2008. Een bijzonder jaar was dat, mede door het fantastische weer en een aantal first-timers.

Ik ben met een wat kleiner groepje op een grotere afstand van het vuurwerk gaan zitten. Zat tussen het vuurwerk en het dorp in. Deels uit veiligheidsoverwegingen en vanwege het prachtige uitzicht op zo'n 250 meter van het vuurwerk en dan nog voel je de slagen. Het was een fantastisch feest, midden tussen de Italianen. Bij de finale van de 2e show ging iedereen uit z'n dak en werd je om je nek gevlogen (of je nou Italiaan was of Nederlander). Da's pure passie!

Well, genoeg gel*ld, voor de rest laat ik de foto's spreken.

654641590_6_Jm15.jpeg

Show Romano op 9 november

654642130_6_i7Af.jpeg

Opbouw di Ponio op 10 november

654642437_6_ZzYi.jpeg

Wachten op de eerste knal

654642539_6__LEN.jpeg

Finale Senatore (show 1)

654642638_6_GPkd.jpeg

Bommetjes van Padovano (show 2)

654642745_6_KetV.jpeg

Finale Padovano (show 2)

654643020_6_iZ3I.jpeg

Finale Lieto (show 5)

654643446_6__cQV.jpeg

Show Senatore (show 1)

654643948_6_jBOj.jpeg

Show Lieto (show 3)

654644205_6_6r__.jpeg

Show Bruscella & Pellicani (show 4)

654644492_6_Uo8c.jpeg

De 400 mm van Bruscella & Pellicani (show 4)

654644925_6_9kjR.jpeg

Madonna!!! Eén van mijn meest bijzondere foto's ooit. Je zou er spontaan gelovig van worden. :blink1:
 
Bovenaan