Vuurwerkfestival Scheveningen verplaatst of afgelast.

vonk

FPM Moderator
Medewerker
Datum vuurwerkfestival nog onduidelijk: gemeente en organisatie in overleg

Vuurwerkfestival-Scheveningen-2018-Foto-Richard-Mulder.jpg
Vuurwerkfestival Scheveningen 2018 | Foto: Richard Mulder






DEN HAAG -

Het Internationale Vuurwerkfestival Scheveningen wordt dit jaar later gehouden dan voorgaande edities of afgelast. Dat meldt de organisatie. Het evenement moet anders omdat het afgelopen zomer heel erg druk was op Scheveningen en de veiligheid van de bezoekers in gevaar kwam. De gemeente en het festival zijn nog in overleg.

Het was zo druk dat burgemeester Pauline Krikke zich zorgen maakte over de veiligheid. 'De gemeente hecht zeer aan een mooi en veilig vuurwerkfestival. Daarover zijn ook gesprekken gaande met de organisatie,' zegt de woordvoerder van de burgemeester. 'Wel is duidelijk dat de opzet van de afgelopen jaren aanpassingen behoeft met onder andere extra aandacht voor de bereikbaarheid van het evenemententerrein voor de hulpdiensten.'
Het festival trok vorig jaar 100.000 bezoekers. Die hadden grote moeite om na afloop naar huis te gaan. Er waren lange rijen bij de bus- en tramhalte en het autoverkeer zat muurvast. Het is nog niet bekend wanneer het festival wordt gehouden.
Drie opties
Bjorn van Dijl, voorzitter van de Stichting Internationaal Vuurwerkfestival, zegt dat er drie opties zijn. Het festival kan worden verplaatst naar de laatste week van de bouwvak, eind augustus. Of het evenement wordt naar september verplaatst. Tenslotte ligt de mogelijkheid dat het evenement wordt afgelast omdat het uit zijn jasje is gegroeid op tafel, maar daar wil de organisatie liever nog niet over nadenken. Een definitief besluit is nog niet genomen.
Volgens de organisatie is de gemeente welwillend en willen beide partijen graag dat het festival doorgaat. De gemeente zegt nog geen vergunningsaanvraag te hebben gekregen. 'We kunnen dus ook nog geen oordeel vellen met betrekking tot bijvoorbeeld het verlenen van een vergunning.' Wel is duidelijkheid dat voor het verlenen van een vergunning de veiligheid van het evenement op orde moet zijn.

Bron: Omroep West
 

Sweet Laker

Registered User
Het was heel erg druk op Scheveningen. "Boehoehoe,.." Het is al decennia een crime om op de dagen van het vuurwerkfestival om heen te komen én om te vertrekken. En nu opeens is het 'druk'? Als ik dit filmpje bekijk viel het met die gevaarzetting wel mee,. De prio 2 wagen heeft geen prio 1 gekregen en de ene keer dat er blauw werd gevoerd was het een valse melding. Er rijden motormuizen rond en overal staan agenten en handhavers los om het verkeer te regelen. Spannend hoor. Of zouden alle meldingen van afgelopen jaar ook in het 'overige' potje terecht zijn gekomen,..

 
Laatst bewerkt:

Baron van lunt zu sas

Registered User
De burgemeesteres kan zich geen foutjes meer veroorloven en dan krijg je dit soort stressgedrag.
Maar ik probeer naar de gevolgen te kijken,
Dit evenement verplaatsen heeft voordelen; het verlengt het strandseizoen voor de middenstand en dat het ook eerder donker is is echte winst voor de kwaliteit.
 

The Max

Registered User
had helaas al een weekendje gepland voor de 2e week, er zijn gelukkig nog genoeg andere dingen om te doen
 

joszie

Bronzen Member
Zorgen dat er na het vuurwerk nog wat leuke evenementen bij zijn. Dan heb je betere spreiding van vertrekkende mensen en is de piek van yitstroom wat kleiner.
 

Michel_G

Zilveren Member
Ik kom er nu weer een aantal jaren, sinds er weer echt buitenlandse bedrijven schieten, en ik vond het afgelopen jaar niet echt veel drukker dan de jaren daarvoor, voor mijn gevoel.

Wel was er afgelopen jaar de situatie dat één kant van de boulevard was afgesloten door bouwwerkzaamheden en er daarom minder evacuatie routes waren, maar ik ga er vanuit dat die 'blokkade' ondertussen al lang weer voorbij is.

Het nadeel is nu dat gezien het feit dat er nog geen nieuwe/vaste datums zijn, het ook lastig is om buitenlandse bedrijven vast te leggen.... Hoe langer het duurt, hoe lastiger dit mogelijk wordt. Maar goed, dat is vooralsnog lastig in te schatten, dus laten we rustig afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Prima plan.
Want september in vaak lekker warm in de temperaturen.

Maar gaat de geest nu niet uit de fles?
Mensen die in augustus naar Scheveningen gaan, he geen vuurwerkshow, jammer, prut (rijmt op), nou dan gaan we ook niet in september.
 

Poziloc

FPM Hangouderen
@ Michel
Het was afgelopen jaar stukken drukker dan normaal.
Heb zelfs staan kijken op het strand en ik was verbaasd hoe druk het was.
 

Michel_G

Zilveren Member
@ Michel
Het was afgelopen jaar stukken drukker dan normaal.
Heb zelfs staan kijken op het strand en ik was verbaasd hoe druk het was.

Thanks, dat was dan vanaf mijn plek niet als dusdanig opgevallen (of het is gewoonweg aan mij voorbij gegaan, dat zou ook nog kunnen)

Het viel mij wel op dat het op de boulevard drukker was, maar dat was voor mijn gevoel ook door de (eerder genoemde) beperktere ruimte en na afloop was het inderdaad wel erg lastig weg te komen vanaf de boulevard, maar dat zat hem ook deels in de mindere uitgangen.

"on topic":
Voor mij als 'liefhebber' maakt het niet zo heel veel uit wanneer de shows zijn (behalve dat later in de zomer het eerder donker is, zoals genoemd), ik ga toch wel. En bang voor minder weer ben ik ook niet echt, aangezien het de afgelopen jaren ook lang niet altijd goed weer was.
Alleen even de "onzekerheid" m.b.t. het vastleggen van bedrijven, kan van invloed zijn voor mij als vuurwerkliefhebber.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Och, ik weet anders nog wel een top locatie op een groot terrein in de omgeving van Lichtenvoorde wat erg geschikt is voor grote evenementen met een vlotte in en uitloop. Zit ook nog een importeur naast die vast wel wat extra naam wil maken. Kunnen ze ook 10" schieten qua ruimte.
En geloof me, er zitten meer toeristen in de Achterhoek dan aan het stand in de periode ^^
 

KoenL

Registered User
Als de burgemeester zich afgelopen jaar al zorgen maakte over de veiligheid...hoe ziet die voorbereiding er dan uit bij de gemeente? Je mag toch aannemen dat alle mogelijke scenarios worden overwogen? Extreme drukte, een ongeluk, een aanslag, slecht weer, etc. Op allerlei manieren kunnen simulaties worden gemaakt, bureaus in de arm worden genomen en experts om advies worden gevraagd. Achteraf zeggen dat je je zorgen maakte vind ik erg zwak en geeft mij nou niet echt het gevoel dat die bestuurder weet waar ze mee bezig is. Zeker na de jaarwisseling kan je daar je vraagtekens bij zetten...

Wat ik bij de Formule 1 naar Zandvoort ook steeds hoor: je moet na een evenement met 100.000 bezoekers niet verwachten dat je na een kwartiertje in de tram staat of in je auto stapt. Ieder evenement zorgt voor verkeersproblemen en -opstoppingen. Hoe goed je dat ook organiseert, hoe goed je wegennet ook is. Vorig jaar zagen we hoe de politie mensen moest gaan tegenhouden bij de tram, omdat mensen aan het voordringen waren. Ja...dan krijg je mensen die boos en geïrriteerd raken. Ook van de bezoeker mag je verwachten een beetje relaxt te zijn als je een avondje uit bent.
 

The Passion

Registered User
wat een F-ing bullshit zeg, het is er altijd al druk geweest.
bij dit soort grote evenementen is het altijd al een crime geweest om weg te komen.
dan denk ik aan de eerste keer dat ik bij japandag ben geweest. eerst al ruim een uur door straat schuifelen om bij de parkeergarage te komen, dan nog eens anderhalf uur om de parkeergarage uit te komen, en dan nog eens zien dat je de stad uit komt.

in dit geval zou het al een optie zijn om extra bussen, trams en treinen te laten rijden ( voor zover dat niet het geval is )
verplaatsen naar september zou ik erg jammer vinden, dan heb ik al bijna elk weekend vol. eerst de sternencup in Hunxe, weekend daarna Burning airfield, en het weekend daarna natuurlijk de Zena trophy.
afgelasten vind ik geen optie, dat zou echt weer het zoveelste zijn dat afgeschaft word wegens een stelletje mierenneukers.
 

GMP82

Zilveren Member
geeft mij nou niet echt het gevoel dat die bestuurder weet waar ze mee bezig is
Hier geef je nou perfect de kwaliteiten van de dame in kwestie weer.

Ook van de bezoeker mag je verwachten een beetje relaxt te zijn als je een avondje uit bent.

En hier moeten we helaas al langer concluderen dat dit niet het geval is. Mensen zijn om het minste geringste opgefokt. In de rij voor de kassa, in het verkeer, bij evenementen, avondje uit, etc.
En dat gebeurt met èn zonder aanvullende dank en pillen.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
dan denk ik aan de eerste keer dat ik bij japandag ben geweest. eerst al ruim een uur door straat schuifelen om bij de parkeergarage te komen, dan nog eens anderhalf uur om de parkeergarage uit te komen, en dan nog eens zien dat je de stad uit komt.


Dikke offtopic, maar ik neem aan dat je nou tegenwoordig toch gewoon nog een half uurtje op je gat blijft zitten voor je in beweging komt? Dan ben je daarna binnen no time weg.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Dikke offtopic, maar ik neem aan dat je nou tegenwoordig toch gewoon nog een half uurtje op je gat blijft zitten voor je in beweging komt? Dan ben je daarna binnen no time weg.

Werkt wel.
Even die massa weg laten gaan en na een half uurtje rustig naar de wagen lopen.
Scheelt meestal een stuk wachten, gedouw en frustratie.
 

The Passion

Registered User
Dikke offtopic, maar ik neem aan dat je nou tegenwoordig toch gewoon nog een half uurtje op je gat blijft zitten voor je in beweging komt? Dan ben je daarna binnen no time weg.
nee hoor, ik sta tegenwoordig aan de overkant. minder druk. kwartiertje lopen naar de auto maar dan met 10 minuten al weer op de snelweg :)
 
Bovenaan