CAT.1 Categorie.1 Vuurwerk - Het nieuwe Fop en Scherts

Michel_G

Zilveren Member
En hier nog een foto van de Aldi (Lesli) en Intratuin (China Red) exemplaren naast elkaar.

Ik heb het even gecheckt, maar ze komen niet uit dezelfde fabrieken! Wel zijn er 2 varianten die exact dezelfde effecten hebben, maar daar ga ik hieronder nog even iets verder op in.

Bekijk bijlage 6290

Review:

Rode fontein (power fontein tegenhanger):
Zelfde effect/uitwerking als de variant van Aldi/Lesli, waarbij opvalt dat het tweede effect, de (zachte) crackling met rode sterren, langer doorgaat en iets meer rode sterren heeft dan de Aldi variant! (2de effect vond ik zelf erg goed over komen!)


Blauwe fontein (super fontein tegenhanger):
Ander effect dan de Aldi/lesli variant, waarbij het eerste effect een hele fijne zilverspray had. Het 2de effect was een soort 'silver popping stars' met (felle) rode en groene sterren. Bleef duidelijk lager in effecthoogte dan de Aldi variant. (Ondanks dat hij lager was, vond ik de rode en groene sterren in de 2de een erg fijne aanvulling!)

Groene fontein (knetter fontein tegenhanger):
Bijna identieke kopie van de Aldi/Lesli variant. Eerste effect vergelijkbaar in hoogte en duur, misschien iets korter. 2de effect (crackling met blauwe sterren) vond ik zeker zo sterk als die van de Aldi variant, waarbij opviel dat er meer blauwe sterren tussen zaten (die ook mooi lang branden). (Persoonlijk vind ik het lastig te zeggen welke beter is)

Kortom, beide assortimenten lijken erg sterk op elkaar, zowel in uiterlijk, uitwerking en ook in prijs. Het China Red assortiment is dan ook zeker een aanrader voor een (stuks)prijs die zelfs nog net iets lager ligt dan de Aldi Fontein Mix!

SIDENOTE:
Ik heb net pas 1 exemplaar van elke variant van de intratuin getest. Zal vanavond nog even wat meer testen en mocht mijn ervaring veranderen, dan laat ik dat hier weten!

Ik heb ondertussen wat meer van deze China Red fonteintjes getest en er vandaag tevens nog 2 andere zakken bijgehaald, bij een andere Intratuin. Dat laatste heb ik bewust gedaan, om te kijken of de fonteinen uit een ander karton ook zo presteren als de eerste zak die ik heb gekocht. Helaas kwam ik bij 1 van die nieuwe zakken wel 3 fonteintjes tekort, dus minpuntje voor China Red!

De rode fontein blijft denk ik toch mijn favoriet! Eerste effect is niks bijzonders, maar het tweede effect met ontzettend veel en felle rode sterren, tussen die "zachte" crackling is heerlijk. Helaas leken de 2 nieuwe die ik heb getest een stukje korter qua duur, dan de ondertussen 7 uit de "oude" zak, die ik heb afgestoken. Kwaliteit was wel even goed!

Van de blauwe fontein heb ik er ook één uit de nieuwe zak getest en was redelijk gelijk aan de eerdere die ik af heb gestoken, maar hier zaten opeens meerdere crackling sterren tussen de "popping silver stars"! Straks eens even kijken of dat bij meer het geval is.

De "nieuwe" groene fontein, oftewel de "Knetterkegel-Kloon", was identiek aan degene uit de oude zak. 2 na elkaar getest en bij beide kwamen de hoogste crackling sterren boven een rij coniferen uit van ong. 3 meter hoog! Doordat het crackling effect zo hoog komt (krachtig is) is het wel iets sneller voorbij dan die van de Aldi. (het eerste effect duurt ook een tikkie korter dan die van de Aldi)

Het wordt tijd dat ik eindelijk eens een demo kan bezoeken, zodat ik tenminste "echt" vuurwerk kan reviewen, in plaats van reviews over Cat. 1 te schrijven! :ROFLMAO:
 

GMP82

Zilveren Member
Hmmm, zonde. Zijn dat toevallig bundeltjes van 25 stuks, verpakt in plastic/celofaan? (En dan onderling weer per 5 verpakt). Als dat die zijn, dan zijn het op zich ook geen slechte grondbloemen (had ze afgelopen jaar), maar zijn ze net iets anders dan die andere.

Yup dat zijn die. Moest toch wat meenemen :p
Vielen me niet tegen, maar het kan beter.
 

adgertic

Registered User
Eerder vanavond even buiten gestookt met mijn oudste dochter. De tollen en ander stil vuurwerk deden het goed. Paar knetterfonteinen gestookt en daarna wilde ik nog een superfontein van de aldi aanzetten.....
Die besloot zich te gedragen als een crazy tails en schoot in 1 rechte streep een prachtige tail de lucht in.
Ik schrok me de tandjes. Mijn dochter begon te stuiteren van enthousiasme en de hond van de bovenburen ging af. Mooi spul dat categorie 1.
 

Michel_G

Zilveren Member
Yup dat zijn die. Moest toch wat meenemen :p
Vielen me niet tegen, maar het kan beter.

Klopt, die zijn zeker niet slecht, maar vond die Crazy Spinners nog een tikkie beter. Mijn bedoeling is om er even een video van te maken de komende dagen, dus dan is er in ieder geval beeldmateriaal van. :)

Die besloot zich te gedragen als een crazy tails en schoot in 1 rechte streep een prachtige tail de lucht in.
Ik schrok me de tandjes. Mijn dochter begon te stuiteren van enthousiasme en de hond van de bovenburen ging af. Mooi spul dat categorie 1.

Nu maak je mij toch wel nieuwsgierig! :LOL:
Zonde dat er geen beeldmateriaal van is, klinkt als een geweldig videomoment! ;)
 

KruitFreak

Registered User
Ik heb ze gisteren ook gehaald, de laatste pakken want alles was al op.
Valt me op dat ze vrij groot en stevig zijn en van goede kwaliteit. Ze knetteren zeer hard en ben erg blij met dit nieuwe Cat1 product!
 

Michel_G

Zilveren Member
De restanten van een paar weken geregeld wat Cat. 1 stoken! (y):LOL::D
48362408_2163041677060872_3804287503138029568_o.jpg

Moet wel zeggen dat al dat Cat. 1 spul wat overal te koop is, best wel verraderlijk kan werken! Heb net even terug zitten rekenen, maar kwam er achter dat ik de laatste 1,5 maand al voor rond de € 80,- aan Cat. 1 heb uitgegeven...... Het gaat elke keer "maar" om tussen de 5 en 15 euro hier en daar, maar dat is best bedrieglijk als je overal elke keer wat mee neemt!
 

Michel_G

Zilveren Member
Hierbij nog een assortimentje wat ik een paar weken terug bij de Intratuin vandaan heb meegenomen. Het betreft het Fountain Festival pakketje van Wolff.
20181206_121203.jpg

Zelf heb ik hem nog niet afgestoken, maar onze moderator Anihalas heeft hem afgelopen jaar al wel op film gezet:

En nog de Wolff productfilm:
 

Michel_G

Zilveren Member
Hieronder wat gave Cat. F1 blink bengalen uit Duitsland. Doordat ze zijn geclassificeerd als bengaals vuur en niet als flits tabletten/flash pellets, mogen ze een stuk meer NEM hebben. Deze bengalen hebben met 19 gram bijna het max van de 20 gram die mogelijk is.

Zou die rode en groene graag terugzien in het Nederlandse Cat 1 aanbod!



 

Plum Bloom

Registered User
Ietwat off topic en misschien dubbelop omdat ik iets heb gemist, maar: kunnen die knetterrotjes van de Aldi ook in F2 worden geproduceerd? Zo ja: zouden ze dan langer en/of harder kunnen knetteren? Of met kleurtjes er in?
 

Michel_G

Zilveren Member
Ietwat off topic en misschien dubbelop omdat ik iets heb gemist, maar: kunnen die knetterrotjes van de Aldi ook in F2 worden geproduceerd? Zo ja: zouden ze dan langer en/of harder kunnen knetteren? Of met kleurtjes er in?

Hele late reactie, sorry, maar wel een goede vraag!

Heb even zitten zoeken in de Regeling Aanwijzing Consumenten- en Theatervuurwerk en in bijlage 1 (Consumentenvuurwerk, uitgezonderd fop & scherts) kan ik zo snel geen categorie vinden waar knetterlinten of knetterballen onder zouden vallen in categorie F2.

Ik weet echter wel dat er Cat. F2 crackling producten zijn, zoals extra lange cracklinglinten en XXL cracklingballs zoals deze van Katan: https://freakpyromaniacs.com/index.php?threads/fast-n-loud-balls-nieuw-2018.58800/

In Cat. F1 vallen ze onder deze categorie:
Nederlandse naamEngelse naamBeoogde effectCategoriemaximaal toegestane gewicht aan pyrotechnische stoffen of preparaten

Knetter pellets

crackling granules

knetterend geluid

F1

3,0 gram pyrotechnische stoffen of preparaten

EDIT:
Blijkbaar is er dus wel een Cat. F2 categorie voor Crackling Granules, ondanks dat ik deze zo snel niet in het RACT zie staan.
Onderstaande video met de Katan crackling balls laat de achterkant zien vanaf 10 sec. en daarmee is ook zichtbaar onder welke categorie ze vallen:
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan