MOVIE 360 Pirotecnia Ricasa - Mascleta - Fallas 2018

WAT VIND JIJ VAN DE MASCLETÁ GESCHOTEN DOOR PIROTECNIA Ricardo Caballer?

  • Waanzinnig goed!

    Stemmen: 9 64,3%
  • Erg goed

    Stemmen: 5 35,7%
  • Gewoon leuk

    Stemmen: 0 0,0%

  • Total voters
    14

Tony

Administrator
Medewerker
Wanneer: 15 Maart 2018
Waar: Valencia
Locatie: Plaza del Ayuntamiento, Valencia
Tijdstip: 14.00 uur
Wat: Mascleta
Waarom: Fallas de Valencia 2018

 
Laatst bewerkt:

Mr_Mascleta

Registered User
Dag 15..Pirotecnia " Ricasa".

De naam "Ricasa" en bij velen gaat er lampje branden ja idd de grote; letterlijk en figuurlijk, Ricardo Caballer Cardo gaat vandaag schieten op het plein. Ons staat natuurlijk nog vers in het geheugen die ongelooflijke "Mascleta Nit de l' Espolin" en ook dit jaar op 24 febbruari j.l de fenomenale en waanzinnige en ongekende " Mascleta Aereal--Vertical". Daarnaast is Ricasa bekend van zijn vele internationale optredens zoals daar was in 2000 in Sydney, maar ook Quebec, Vancouver, Montreal, Yokohama, Sakura en Monaco en ook de sluiting van "Panamericanos en Brazilie" was er een.
Nationaal ook vele "Castillos y Piromusicales" geschoten o.a in San Sebastian, en Sueco is de jaarlijks terugkerende. Meest tragische optreden was in 2006 in Tarragano in de editie "Campeon de Campeones" waar zijn show in rook opging, jaar daarna dat ik er was had hij het nog steeds over die "puto jurado".

Hieronder zal ik enekel leuke feiten vermelden die een enkele van jullie nog niet kennen.
1. dat ze op 13 maart 1980 hun eerste mascleta hebben geschoten.
2. dat ze in 1995 hun eerste "Nit del Foc"hebben geschoten tijdens LAs Fallas.
3. dat zijn tante "Carmen Cardo Beltran" helaas in 2002 is overleden tijdens een ongeval in de fabriek.
4. dat Richi zijn eerste show heeft geschoten in 1995 als 18 jarige.
5. dat ze in 1999 de aanschaf hebben gedaan van het schietsysteem "Pirodigital" waar ze 14 modukles en 1 schietkoffer hebben aangekocht. In 2000 habben ze daarmee hun eerste show geschoten in net nabijgelegen "Pobla de Vallbona".
6. dat mama Caballer " Maria Dolores Cardo Beltran" in de beginjaren de commercie deed en nu dochter "Nuria Caballer Cardo" deze taak vervuld.
7. dat ze leverancier zijn aan Disney World.......en jaarlijks meer dan 1 miljoen single shots op de markt zetten.

Historie:

Ricardo Caballer Cardo............ja dan gaan we even naar de stamboom kijken "Arbol Genealogica" en dan zien we dat de lijn doorzet naar 1881!
In volgorde...."Vicente Caballer Calatayud" "Bisabuelo" dus de overgrootopa van Richi, kreeg twee zonen waaronder "Vicente Caballer Zamorano" en ook "Ricardo Caballer Zamorano" de laatste is daarmee de lijn van Ricasa. De basis van Ricasa werd gelegd begin jaren 50tig.

De mascleta van vandaag is er een met gemengde gevoelens na het overlijden van een van zijn medewerkers; de 41 jarige Raul afkomstig uit Paterna en vader van 3 kinderen en die na 15 jaar werkzaam te zijn geweest omkwam bij een explosie tijdens het bereiden van de "pastillas de color".
na beraad zijn ze 14 maart weer bij elkaar gekomen in Olocau waar Ricasa is gevestigd en hebben ze het besluit genomen om zowel de mascleta als vanavond de castillo te schieten, ook als een "Homenaje" aan Raul.

Na vele mascletas te hebben gezien, gaan we vandaag wellicht iets zien dat.......................ben benieuwd?

"INICIO".

Deze werd aangevangen nadat de Fallera Mayor de woorden uitsprak" en memoriam de la victima accident de pirotecnic, pot comecar la mascleta"..

Na de laatste en derde trueno de aviso voor het publiek werd zonder het pure geluid van de traca Valenciana, de Inicio electronisch ontstoken.
Deze "Mascleta Moderna" en zijn gehele Inicio werd in diverse fases geschoten en werd en "recorrido" en ook in "redondo" geschoten. Met wisslende golpes en slagen werd er vanaf 5-8-14 posities geschoten.
Met een duur van 1.42sec, was deze ongelooflijk spectaculair, waarin de vele effecten; ik ga ze nog benoemen, elkaar perfect opvolgden in een timing die weer bizar eng was, niet een hapering niet een tiende van een seconde delay, nee hoor Richi had het weer zo geprogrammeerd dat het in optima forma.
De effecten die zijn gebruikt waren;
1. relampagos
2. roncadores
3. serpentinas
4. cracker
5. silbadores.
7. turbellones
8. estampas, humo de color de Senyera.
9. truenos de aviso y truenos de color.

Een Inicio die werkelijk volstond ook al leek dit niet altijd zo door het elektronische schieten en de hoeveelheid, maar als je goed luistert hoor je de weelderigheid, de rijkdom aan geluiden, de wisseling in effecten de tempowisselingen en ook de diverse tempo's.
In het Valenciaans noemen we dit o.a "La siquente fase" of ook " los diferentes principios o sub secciones" en ook "la fase de mayor riqueza de sonora" en ook " puesto es donde mas efectos ruidosos diferentes". Ik denk dat dit meer dan geslaagd was.

"CUERPO MASCLETA".

Na een schitterend deel Inicio werd overgegaan naar het middendeel. Dit deel was opgedeeld in 5 retenciones en daarbij aan de zijkant opgesteld de mooie kenmerkende gele candles van Ricasa. Het gehele middendeel was mooi in overgang, mooi in versnelling en mooi in zijn kracht en zijn elegantie. De "Candelas" in fuegos aeros deden goed hun werk en waren een ware aanvulling op het "fuego terrestre". Opgemerkt was ook de mooie "base de sonora" onderin door de "rastres y peines" een mooi homogeen geheel, geen overdaad van een enkel effect, nee een mooie harmonie met kracht en elegantie.
De gebruikte "Candelas"---"Cajas Chinas"---"Truenos de Avisos" werden in elke retencion gebruikt en de "serpentinas---roncadores" hoorde je er mooie bovenuit komen naast de enomre dreunen van " trueno no6 para el grupo" , schitterend om te horen!
Waarom deze conclusie? Wel om de volgende aspecten die zich lieten zien in de volgende gradaties;
1. "no pase rapido sino lentamente".
2. " cuando el arte esta en la conjugacion de los diferentes elementos sonoros".
3. " las rastres y peines sirven el alma de espectaculo"
4. "contudente entre aero y terrestre".
5. " cantidad de potencia" --- "in cresendo"
Wat ik helemaal top vind is dat de twee samengaan, mascleta moderna en het middendeel puur klassiek met zijn candelas o.a..........
In de laatste retencion en op het midden daarvan werd de versnelling en desarrollo begeleid met vanaf 16 posities en vanuit de monotiros de laatste explosies begeleid. Kenmerkend voor Ricasa dat Richi kiest voor rondom het hele plein, door de hoeveelheid, maar van mij mag het a dos lados.
Deze pure apoteosis in dit laatste deel werd de climax ingezet naar het laatste deel van deze mascleta..............de terremoto en zijn bombardeo y rubrica.

"TERREMOTO Y FINAL"...

De terremoto werd aangevang in in een ongebruikleijke hoek en wat ik ook niet ken van Richi.......anyway een mooie "entrada" o "enlace de terremoto". Zo te zien ging hij in 3 "etapas" namelijk 4 -- 8 -- 14. Mooie terremoto met een mooie versnelling in de laatste etapa. Daarbij ook horend de versnelling. Wat ik mooi vond was de "velocidad de detonaciones" krachtig maar hoorbaar en ook "con control".
Klein minpuntje was zoals het leek op film de terugval van "parada 3 a 4"in de terremoto......
De pirotecnia zegt hier ook "La transicion" tussen de retencion en terremoto. In het allerlaaste deel van de terremoto spreekt men ook van;
"entre el final de los grupos y el terremoto, es el entrar a matar de la mascleta" oftwel de laatste klappen van dit deel, bam klaar.

Na de snoeiharde maar elegante terremoto werd de rubrica ingezet, staj een veelvoud van effecten in redondo, una arteleria.....waanzinnig en aansluitend op de gehele mascleta, golpes despues golpes, recorridos de trueno encapsulados, monotiros desde 20 posiciones........bombardeo en redondo....volcanadas en redondo................wat een slotakkoord van deze mascleta....

Na de laaste slagen het einde van de zeer beladen en zeer emotionele mascleta. De emoties waren te zien bij een ieder en het gebaar na de mascleta was meer dan waardig. EEN GEDENKWAARDIGE DAG VOOR RICASA. Waar ik zelf van volschoot was dat het rouwstuk van bloemen omhoog werd gehouden door Richi. Ik ken hem als een zeer trotse en soms met ietwat teveel bravour, maar dit was meer dan schitterend. Un buen homenaje a Raul.

ENHORABUENA PARA RICASA
 
Laatst bewerkt:

gijs

Registered User
Voor mij de eerste echte mascleta, op de Zena Trophy na, maar wat een geweld. Met als afsluiter een mooie snipperregen.

De analyses van Mr Mascleta zijn een genot om te lezen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

Mr_Mascleta

Registered User
Voor mij de eerste echte mascleta, op de Zena Trophy na, maar wat een geweld. Met als afsluiter een mooie snipperregen.

De analyses van Mr Mascleta zijn een genot om te lezen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Dank je wel voor je mooie compliment, ik hoop dat het voor een ieder meer duidelijk wordt.
 

The Max

Registered User
Deze mascleta was toch een van de mooiste die we gezien hebben!
Ook veel respect dat ze de mascleta gewoon hebben door laten gaan ondanks hun verlies.
 

Mr_Mascleta

Registered User
Deze mascleta was toch een van de mooiste die we gezien hebben!
Ook veel respect dat ze de mascleta gewoon hebben door laten gaan ondanks hun verlies.

Het nieuws is dat Raul niet is omgekomen door eenn explosie. Nee het was een puurn noodlottig ongeval met dodelijke afloop.

Richi en zijn crew en personeel kwamen de 14de bij elkaar en hebben besloten om de mascleta en Nit del Alba door te laten gaan om een hommage te brengen aan Raul het slachtoffer.
Maar aan de andere kant kan je je enigszins voorstellen de voorbereiding, die er in zit, al die tijd ook en al die energie ook voor het bereiden van al het geschoten materiaal dat ze niet 1-2-3 het zouden canacelen iets wat ik ook wel kan begrijpen.
 

vonk

FPM Moderator
Medewerker
Wat een beladen mascleta dit zeg. Respect dat ze het op deze manier opgepakt hebben. Conclusie: volgens mij gaat hier geen mascleta meer overheen dit jaar. Dit was DE mascleta van 2018.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Heel moeilijk om te vergelijken met voorgaande jaren omdat herinneringen toch wel vervagen maar voor mijn gevoel is dit de beste mascleta die ik ooit van Ricasa hebt gezien. Waanzinnig!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

hardcore0438

Registered User
Schitterende film van Pirofan. De emotie vooraf, en vooral na de show zegt genoeg. Hopelijk heeft Tobias daar nog wat mooie platen van kunnen maken.
 

smilli

FPM Filmer
Een waar spektakel neergezet zoals ijk had verwacht.
Enorm gevulde inicio met eigenlijk bijna alles erin, ritme is prima.
De gehele cuerpo loopt gewoon goed en super getimed zelfs met de bergen gouden candales.
Overgang op de terremoto ook erg goed, enige minpunt is de stilte die te horen is op meerdere films halverwege de terremoto.
Bombardeo en rubrica ook vlekkeloos verlopen volgens mij, toppers!

Ben zelf meer fan van een klassieke mascleta(dus niet alleen de cuerpo)dus zal dit voor mij ook niet de beste zijn.
 

Mr_Mascleta

Registered User
Een waar spektakel neergezet zoals ijk had verwacht.
Enorm gevulde inicio met eigenlijk bijna alles erin, ritme is prima.
De gehele cuerpo loopt gewoon goed en super getimed zelfs met de bergen gouden candales.
Overgang op de terremoto ook erg goed, enige minpunt is de stilte die te horen is op meerdere films halverwege de terremoto.
Bombardeo en rubrica ook vlekkeloos verlopen volgens mij, toppers!

Ben zelf meer fan van een klassieke mascleta(dus niet alleen de cuerpo)dus zal dit voor mij ook niet de beste zijn.

Ricasa en zijn mascleta laten zich voorla vanaf 2007 zien als een spektakel die op zichzelf staat. Wat ik wel mooi vond was dat hij " cuerpo mascleta"in zijn waarde liet. De samensteling van beide maakte het voor mij ook dat genieten was. Vooral de "las estampas" en Senyera was voor mij een " recuerdo" a 1 januari 2007 waar Richi zijn macro mascleta schoor op "Paseo Alameda"....
 

Tony

Administrator
Medewerker
Een waar spektakel neergezet zoals ijk had verwacht.
Enorm gevulde inicio met eigenlijk bijna alles erin, ritme is prima.
De gehele cuerpo loopt gewoon goed en super getimed zelfs met de bergen gouden candales.
Overgang op de terremoto ook erg goed, enige minpunt is de stilte die te horen is op meerdere films halverwege de terremoto.
Bombardeo en rubrica ook vlekkeloos verlopen volgens mij, toppers!

Ben zelf meer fan van een klassieke mascleta(dus niet alleen de cuerpo)dus zal dit voor mij ook niet de beste zijn.

Persoonlijk dacht ik dat daar het lont niet helemaal wilde meewerken maar dat zou vreemd zijn omdat de lijnen vaak nog ondersteund worden door de AORTA (lont verbindingen tussen de lijnen zelf). Later is mij verteld dat die korte pauze ingebouwd was omdat hij wilde dat het laatste stuk echt als een malle op je af zou komen.
 

adgertic

Registered User
Persoonlijk dacht ik dat daar het lont niet helemaal wilde meewerken maar dat zou vreemd zijn omdat de lijnen vaak nog ondersteund worden door de AORTA (lont verbindingen tussen de lijnen zelf). Later is mij verteld dat die korte pauze ingebouwd was omdat hij wilde dat het laatste stuk echt als een malle op je af zou komen.

Dat is wel gelukt dan.... ik vond hem in ieder geval op film erg tof.
 
Bovenaan